Po besedah krajinske arhitektke Stanke Dešnik je prostor javna dobrina, zato lastnina ne bi smela biti na prvem mestu.

Po burnem odzivu na prispevek o pisanih fasadah in prostorski kulturi v Pomurju smo se obrnili tudi na krajinsko arhitektko Stanko Dešnik iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko za pojasnilo, kakšne so pristojnosti zavoda na tem področju. Slednja nam je pojasnila, da krajinski arhitekti že več let opozarjajo na slabšanje kakovosti kulturne krajine, ki je po njenih besedah poslednji nacionalni simbol v vse bolj globalizacijskem obdobju človeške civilizacije.

Prepričanje, da je krajini primerno načrtovanje predrago in nepotrebno?

Na slednje opozarja tudi Evropska konvencija o krajini, ki je v Sloveniji začela veljati že marca 2004. »Kljub sprejeti  konvenciji, se žal v Sloveniji, še manj v Pomurju smemo pohvaliti s primeri dobre prakse v krajinskem in urbanističnem načrtovanju, ki bi bili zgledni in predvsem krajini primerni,« meni Dešnikova, ki dodaja: »To dejstvo izhaja preprosto iz prepričanja, da je krajini primerno načrtovanje predrago in nepotrebno, saj se dopušča možnost, da lahko vsak na svoji zemlji izsili njemu ustrezno gradnjo, brez ustreznega preverjanja vplivov, ki jih bo ta povzročila na spremembo vidnih značilnosti.«

»Lastnina ne bi smela biti na prvem mestu, saj je prostor javna dobrina«

Dešnikova pravi, da tak način skrbi za kulturno krajino izključuje dolgoročni vpliv, ki ga bo gradnja imela na gospodarsko uspešnost drugih sektorjev, vključno z vrednostjo sosednjih zemljišč in objektov: »Pri tem mislim predvsem na razvoj turizma na podeželju, ki spričo izstopajoče arhitekture, tehničnih objektov v krajini in mestnih načinov urejanja vaških jeder in ulic izgublja svojo prepoznavnost lastno podeželju in s tem privlačnost zaradi drugačnosti.« Po njenih besedah je ohranjanje krajinskih značilnosti in ustvarjanje novih krajinskih kakovosti interdisciplinarna veščina: »Pri tem lastnina ne bi smela biti na prvem mestu, saj je prostor javna dobrina.«  

Načrtovanje prostora je v domeni občin

O pristojnostih Krajinskega parka Goričko na področju arhitekture pravi Dešnikova, da je načrtovanje prostora v domeni občin, ki izbirajo prostorskega načrtovalca in naročajo izdelavo občinskih prostorskih načrtov. »V omenjenih aktih in pripadajočih občinskih odlokih, se določa barvo fasad in kritin, volumen objektov in druge parametre za gradnjo objektov. Odstopanja od določil  zapisanih v odlokih so prav tako v domeni občin, ki imajo svoj inšpekcijski nadzor, ki sme tudi kaznovatidodaja krajinska arhitektka, ki ji konkretne kazni niso znane.

Preberite še: Pisane fasade vdirajo v prostorsko kulturo Pomurja

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gajzi

((... pa ka de ta Dešnikova zdaj tou o fasadaj motala vsakši keden ? o ton je že bijla debata nej dugo nazaj .

black panter

ta je pa resno grda fasada

marjetica

Fuj, fuj, fuj,... od fasede.

KitKat

58. člen prostorskoga akta na območji občine MS: "Barva fasad je v vseh območjih lahko poljubna." ...glede na to ka so zakonsko dovolile omet v kakšni koli barvi se brez veze zaj bunijo.

Je pa res ka vsaka fasada odraža okus/neokus lastnika. Eni ga žal nemajo.

KIRA

pa dajte že mir s temi fasadami. vsak ima tako, kot mu je všeč. dokler ni zakonskih predpisov lahko z fasado delam kar hočem, pa če bom prazne zamaške gor nalimala kot ena ženska v Rusiji, ali pa mavrico v podporo gejom, kot sem že rekla. Fridensreich Hundertwasserja si poglejte!!! Njegove stvaritve vsi hodijo gledat ravno zato ker so drugačne. Vsaka čast takim, ki si upajo odstopat od norme in izrazit svojo drugačnost in umetniško žilico. Če bi radi tipično Prekmursko vas, prosite Evropska sredstva za obnovo, pa dajte razpis, naj se ljudje prijavijo in jim bo država financirala fasade, oz. EU.

KIRA

Citiram članek iz še enega takega prispevka proti barvnim fasadam: Kdo je pristojen za nadzor?

Če je barva fasade določena v dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja, je za nadzor pristojna republiška gradbena inšpekcija, pravijo na domžalski in žirovniški občini. Na inšpektoratu za okolje in prostor menijo drugače. Če je barva fasade določena v občinskem odloku, je za nadzor pristojen občinski organ. Če to urejajo predpisi s področja varstva kulturne dediščine, pa nadzor opravlja inšpektor, pristojen za varstvo kulturne dediščine, zatrjujejo na inšpektoratu. Obnovo fasad, z barvanjem vred, zakon o graditvi objektov uvršča med investicijska vzdrževalna dela, za katera ni potrebno gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da nadzor v tem primeru ni v pristojnosti gradbenih inšpektorjev, še dodajajo. (vir: http://www.deloindom.si/enostanovanjske-hise/ne-kricecim-barvam-na-fasa…)

jojo2404

Se strinjan s teuf, Kira... Naj mi financejrajo fasado, ba bon meu takšo, kak mi zapovejo... Dokeč so pa moji pejnezi.... f... off...

Vipko
Wizeman

Ajde, ne motaj, Kira. Se strinjan, ka s fasadof delaš, ka ščeš na dvoriščnoj strani, ge jo vijdita samo tij pa poštaš. Nemaš pa kaj svinjati izgleda s cestne stranij. Zamisli si, ka si napraviš lično hiško, se maksimalno potrüjdiš pa finančno skecaš v nulo, te ti pa eden patron poulek napravi krvavozeleno/rdečo fasado, drüjgi sousid pa florescenčno vijolično. Ima ka njemi jo z ibitolon vö namažen....

KIRA

še nekaj arhitektrnih poslastic, da ne bo kdo rekel, da samo HUNDERTWASSERja dajem za vzorec... https://www.google.com/search?q=architecture+by+gaudi+and+hundertwasser… Antoni GAUDI recimo. fenomenalna arhitektura. ali pa Javier SENOSIAN. https://www.google.com/search?q=javier+senosiain&espv=205&es_sm=122&biw… To je seveda moj subjektivni okus. nič pa nimam proti kakšni tipični "prekmurski" vasici, če je prebivalcem to všeč in želijo ohranit kulturno dediščino. turistično je zanimivo, ni kaj. tudi zgodovinsko. lepo je če se ohrani tradicija in stare vrednote do neke mere - ni pa treba vsepovprek vsiljevat tega, saj ni smo v režimu - ne smemo pozabit da gremo v korak s časom in globalizacijo. časi se spreminjajo in arhitektura tudi. sosedje, če jih taka fasada moti, imajo še zmerom možnost dialoga, v skrajnem primeru peticije, na podlagi katere lahko občina sproži postopke in sprejme določene prostorske akte. sem pa definitivno proti gonjam - pa naj so to fasade, geji, vegani, invalidi pa še bi se kdo našel, kakšna verska skupina recimo. (se opravičujem vsem navedenim skupinam, ampak le tako lahko poudarim svoje stališče) taka diskriminacija na podlagi drugačnosti mi smrdi do amena. ljudje želijo samo izrazit svojo drugačnost in si želijo tolerance in razumevanja. pa če morajo to naredit s pisano fasado ali s parado ponosa, naj naredijo tako.

okroglazoga

Wizemen, zaj si samo povedo tao, ka ščeš ka de tvoje izstopalo nej sosididovo! značilno slovensko

countdown

KIRA prizadeta nej ka bi ti noge pohabo.... drzi tisino pa admini odstranite takse prizadete lidi brezveze to

KIRA

kdo pa si ti, da boš adminom govoril koga naj odstranijo, koga pa ne?? ali pa meni, da naj sem tiho? vidim, kakšen nivo imaš po tvojem besednem zakladu. namesto argumentirane razprave - žaljivke in grožnje. to smo že videli drugje. jaz ne žalim nikogar in ne grozim nikomur. po tvoji omejeni logiki sem jaz "prizadeta" ker se zavzemam za strpnost in enakopravnost? tvoj sosed ima enako pravico izbrat barvo fasade kot ti!

blindluck88

KIRA, ojej kaj ti dejansko primerjaš Hundertwasserja in Gaudija s fasado ene vaške hiše ??? Razlika je očitna, Hundertwasser in ostali so umetniki, keri so ustvarjali in jih je mesto samo najelo in jim plačalo! Si dala primer blokov, vidiš da je to cel koncept, saj ni kar sam od sebe prepleskal celo ulico. Pa je tudi velika razlika med ustvariti/naslikati umetnost in pobarvati fasado hišo! Ker pol je vsak drugi Slovenec umetnik. Glede teh nekih hiš, ki izstopajo iz povprečja, pač kažejo na okus/neokus lastnikov. Vsak ima svoje mnenje in okus, ampak če je fasada resno tak izstopajoča, da kazi npr. videz panonske vasi, je treba lastnika prositi da naj "malo zmanji". Gori na primerih slik bi pravo ka bi bilo sprejemljivo, če bi vsaj znižali kričečost, se pravi namesto kričeče rdeče, rajši malo svetlejšo, temnejšo rdečo. Vse barve bi naj bile pastelne oz. zemeljske- to veleva stil panonske vasi. Je pa kriv Zavod za varstvo kulturne dediščine, da ni dal posebnih zakonov, ki bi to preprečevali. Brez toga se lejko strokovnjaki zdaj samo küčejo po glavi, po domače povedano.

KIRA

saj pa ravno to pravim blindluck88. dialog je potreben - ker dokler ni zakonskih predpisov glede tega, lahko vsak naredi fasado kakršno hoče in po svojem okusu. in prav je tako. glede spremembe prostorskih aktov pa so tu ustrezni postopki, pa se tam upošteva mnenja javnosti, sprtih strani, lastnikov pisanih hiš, sosedov, vseh možnih iniciativ pa še koga, ker smo demokracija. vsaj v teoriji. dokler pa teh predpisov ni, pa vsak lahko izraža svojo drugačnost kakor hoče. citiram KitKat: "58. člen prostorskoga akta na območji občine MS: "Barva fasad je v vseh območjih lahko poljubna." ...glede na to ka so zakonsko dovolile omet v kakšni koli barvi se brez veze zaj bunijo"

okroglazoga

Tao je eno navadno vtikanje v sosedovo zasebnost, na ravni pregovora: če je meni krava crknila, pa naj še sosedu!! Meni je vseeno kaj bo sosed imel, dokler me ne ogroža in s tem me definitivno ne ogroža! Zato smo pa tu slovenci ge smo, ka se ukvarjamo z vsem drugim samo s seboj ne!!

divjejabolko

Zanimivo, da npr. Avstrijci nimajo teh težav. Ali pa tudi Italijani ...
Tam gradijo avtentične hiše oz. imajo pač "fasade" kot je primerno za določen kraj/regijo.

Pri nas pa tudi gradnja vsevprek in razmišljanje tipa "jaz bom delal, kar hočem in kakor se mi zdi" pa lepo odraža mentaliteto in stanje naše države in njenih državljanov.

Je en takšen rek, da je hiša ogledalo njenega lastnika. Tudi prav.

Tudi sam sem ugotovil, da pač ljudi ne moreš spremeniti. Bodo že izumrli in bo prišel drugi.

Daddy_Cool

Ta primerjava Hunderwasserja in Gaudija s prekmurskin človekon, keromi se je svet odpro, kda so Heliosovo trgovino odprli v Murski Soboti, je pa resno hajlajt tedna.

KIRA

Daddy_Cool, me veseli da se ti to zdi amizantno. namenoma sem vzela take svetovne arhitekte. primerjave morda ne razumeš. dokler "prekmurski" človek, ni vedel kaj vse je mogoče in kaj vse se da z malo domišljije naredit, tega tudi ni počel. v stari jugi je bilo kaj takega nepojmljivo. ljudje pač v okviru svojih zmožnosti in domišljije oblikujejo fasade po svojem dobrem/slabem okusu. "eksperimentirajo" da se tako izrazim, se na svoj način izražajo. upajo si pač - z bolj ali manj posrečenimi barvnimi kombinacijami. arhitekti, ki sem jih navedla so razmišljali vse prej kot v okvirjih in črno/belo. oni niso poslušali drugih, ki so se zgražali nad njihovimi zamislimi, ker so nedvomno bile provokantne takrat in še so. niso zidali tako kot vsi drugi sivih betonskih stavb, steklenih monotonih površin in uniformno. res pa je, da so bila to urbana središča in so navedeni primeri precej ekstremni. ekstremna je recimo tudi sosedov fluorescentno oranžna fasada, da te zjutraj avtomatsko srat stisne (oprostite izrazu), ko jo vidiš. ampak je njegova in ker mu predpisi to dovoljujejo, ima pravico jo pobarvat kot želi. zaradi mene jo lahko pobarva sivo pa rozane pike gor. mi ne bo nič bolj/manj všeč.

gajzi

Dokeč si sam plačam fasado lejko man kakšo čem da de mi pa država plačala pa soused te mo pa barval kak do oni želeli

KitKat

KIRA..tij NE RAZMIŠ...hUNDERWASSER je super, Gaudijova dela so super...pa glede na slike lejko opaziš ka je to celi kontekst takšnih stavb na kupi in nej ena vrinjena med navadne povprečne hišice. lejko tude opaziš ka je arhitektura Javierja senosiana postavlena nekan na samo, ge se ne bije z drugo arhitekturo. Kak pa bi svet zgledal če bi en mel navadno kučo, druge polek eiflof stolp, tretji kip svobode, štrti stolpnico...

KIRA

saj sem pa rekla da je to ekstremni primer, pa še v urbanem središču, kaj ti ni zdaj jasno?

divjejabolko

No v glavnem, tema je zanimiva, na široko se bo razpravljalo in govorilo.

Spremenilo se itak ne bo nič. Samo takrat, ko bo kakšna katastrofa (potres, poplava itn.) ali vojna, ko se te stavbe pač porušijo in se bodo zgradile druge. Če sploh.

KIRA

se strinjam. upam pa, da vseeno ne bo kakšnih naravnih nesreč in podobnega. :)

theused

Naslova ne razumem dobro, kaj ima fasada zveze z gradnjo, oz. kako pogojujete vrsto gradnje s fasado? Pišete o fasadah, pol pa vas moti gradnja? In ja, smo v demokraciji kjer bi za SVOJ denar lahko recimo približno sam izbiral kaj boš gradil..če si lahko nekdo postavi vilo s 500 kvadrati, pa to naenkrat ni odstopanje od krajevne arhitekture ali kako?

Vipko
Wizeman

Okrogla zoga, fasada je zasebnost? Od kda pa te zdaj tou? Zasebnost je tvoja, küjnja, špajza, šankrejt.... fasado mamo pa po navadi na zvinešnjoj strani kuče. Tvoja fasada je DEL JAVNOSTI, ULICE, NASELJA, POKRAJINE, ščeš tij tou ali nej. Zatou nemaš pravice pokrajine spreminjati po svojoj neomejenoj vouli. Razen če si lastnijk celote, pa še te z omejitvami. Kda de van jasno, ka se naša svoboda kunča s poseganjon v svobodo drüjgoga?

dexter

Žuti, rdeči, rozani, plavi, vijolčni, oranžni, zeleni.... avtoji na cestah vas ne motijo?

Vse fasade pobarvajmo na bejlo, avtoje vse v črno, hejnjajmo se oblačiti v živobarvna oblačila pa si vesejlo popejvlimo:

http://www.youtube.com/watch?v=891V5nni_Vo

divjejabolko

Mene motijo tudi živobarvni avtomobili. Jaz bi v vseh zadevah šel na "očem prijazne", svetle, pastelne barve.

A ne, folk ima raje papigo, pa pink Barbiko in Hello Kittyja, katere barve jim silijo korporacije. Le kako so otroci, predvsem pa deklice v preteklosti sploh preživele in odrasle brez teh barv?

Potem pa ni čudno, da ljudje ne vedo, kak naj pobarvajo fasade ... hehe.
Moraš jih "kmečko" razložit zakaj to ni dobro.

Moraš jih usmerit, jim povedat, kaj je prav in kaj ne. To vedo župnik, politik in vsa ostala mašinerija.

Ker v osnovi so ljudje ovce in butasti. Večina bo brez razmišljanja delala zadeve nagonsko. Sosed ima BMW-ja? Fuuu ... to je statusni simbol. Se bom tudi zakreditiral, da ga bom imel tudi sam. Četudi 10 let starega rabljenega ... kot je zgoraj že nekdo napisal "naj tudi sosedu crkne krava, če je že meni". Isto velja obratno. Nekaj, kar ima drugi, bodo ostali fovš in si bodo tudi to hoteli lastiti ali pa vsaj oponašati.

Najbolj smešno je, ko folk sledi trendom "industrije", pa naj bodo to razni zvedniki (glasbeni, filmski, športni), politiki, karkoli in potem imajo iste cunje, podobne frizure, zdaj pa pride najhujše ... pazite! Otrokom bodo dajali imena po zvezdnikih/filmskih karakterjih/predmetih in ostalih bedarijah, ki v večini primerov nimajo zveze z realnostjo.

Potem pa bo ubogi otrok (če umsko ni zaostal oz. ne bo imel v celoti oprane možgane zaradi medijev/TV-ja/interneta itn.), čez nekaj let ugotovil, kakšno oz. po kom ima ime ter, da so ga starši dobesedno zaj*bal.

Isto velja za fasade. Nekdo vidi neko hudo novo Helios ali Jupol barvo in misli, da je prijel Boga za jajca, če bo zdaj-zdaj to uporabil.

Pozabi pa eno: njegova hiša ni v industrijski coni (kjer je trend in aktualno, da so razne hale ipd. zgradbe pisane, da se naj vidi na kilometer) ali pa na nekem sejmu.

Je pa v vsem skupaj ena pozitivna zadeva, haha: v primeru vojne imajo tako piloti (predvsem pa operaterji brezpilotnih letal) in drugo osebje lažje delo pri izbiranju ciljev. "Ej stari, 'lej ga tisto grdo pink hišo! Bum ... pa je šlo, haha".

divjejabolko

Tisti, ki mi talate minuse: resnica boli, a?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice