Da je vreča Nove Ljubljanske banke prazna, priča dejstvo, da je znova potrebna dokapitalizacija. V zadnjih letih je država v NLB vložila več kot milijardo evrov.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je vreča brez dna, iz katere že nekaj let nezadržno izginja davkoplačevalski denar. Ta je v zadnjih letih prejela že preko milijarde davkoplačevalskega denarja, sedaj rabi še dodatnih 500 tisočakov.

Dodatnih 500 tisoč evrov za dokapitalizacijo

Da je po »hlastanju« davkoplačevalskega denarja mera polna, so v torek delničarji NLB-ja potrdili še predlog Soda o dokapitalizaciji banke za 500 milijonov evrov, kar je razburilo tudi poslanca Zvonka Černača, člana SDS-a. Ta je včeraj na ministra pristojnega za finance Uroša Čuferja, naslovil poslansko vprašanje v katerem zahteva pojasnilo v zvezi z razmetavanjem denarja NLB za luksuzne potrebe in želje nekaterih njenih uslužbencev in uprave.

Jadrnice, zabava in obilna pojedina

Pred nedavnim so namreč v javnost pricurljale informacije o razmetavanju davkoplačevalskega denarja, ko naj bi na slovenski obali najeli štiri jadrnice, se zabavali z vožnjo gokartov in uživali v obilni jedači ter pijači. Šlo naj bi za organizacijo poslovnega dogodka oziroma neke vrste »team buildinga«. In to vse na stroške NLB. To pa ni edino razmetavanje denarja NLB za luksuzne potrebe in želje nekaterih njenih uslužbencev in uprave, je Černač zapisal v poslanskem pismu.

Černač zahteva podrobne odgovore

Poslanca SDS-a je predvsem zanimalo koliko je zabava stala, kateri nivo uslužbencev po hierarhiji se je tega udeležil, kdo poleg uslužbencev je na tej zabavi še sodeloval in ali so sodelovali tudi družinski člani uslužbencev NLB. Poleg navedenega pa ga je zanimalo še koliko podobnih poslovnih dogodkov oziroma zabav NLB organizira letno in koliko stanejo. Černač pa ni prizanesel niti Čufru, kot bivšemu uslužbencu NLB, saj so se vprašanja nanašala tudi nanj.

Davkoplačevalci že ob 1,2 milijarde evrov

Po besedah Černača je v zadnjih letih NLB prejela že preko 1,2 milijarde evrov pomoči iz davkoplačevalskih žepov. Vsakemu zaposlenemu državljanu se je tako samo za sanacijo največje slovenske banke pobralo iz žepa preko 2000 evrov. Slovenija je leta 2007 v največji slovensko banko NLB vložila dobrih 35 milijonov evrov. Nato še dodatnih slabih 35 milijonov evrov. Čez štiri leta je bil znesek že 243 milijonov evrov, lani pa je NLB dobila 320 milijonov evrov hibridnega posojila, ki ga je morala pretvoriti v svoj kapital.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
poopdesign

Butasti slovenceljski davkoplačevalec ala "John Shemedaj" bo pač skomignil z rameni, se pripognil in razprl ritno luknjo...

zima.bela

Me zanima:........kdo bo pa dokapitaliziral mene?

Vipko
čevapčič na ražnje

.. tu se rejsan lejko malo zamijsleš, rejsan se zamijsleš, kakšna patriarhija obstaja in kaks e nešče dela norca iz koga .. zakoj?

.. ka vse se je zgaujdilo z tejmi pejnazgami in kak pokvarjeno do eni dobro skaujz prišli, dočim "navadnemu" človeku se uniči življenje za 1000 ojro ..

.. tak bole po osnovnošolsko san napiso, ale zdaj je tu dosta resnice, tau je pravzaprav kriminal, ki ga bo zelo težko in v dostih primerih tudi nemogoče dokazati, država pa si tau trenutno sploj nemre privoščiti, ampak mora zagotavljati obstoj NLB-a .. enostavno si nemremo privaujščite, ka bi NLB propadno .. nejde enostavno tau ..

.. nič, prva traša 500-ih šenkanih miljonov dokapitalizacije NLB-u je tu, pozabljenega bo dosti denarja, a ta denar slabih terjatev pri nekaterih še kako ni pozabljen .. in tukaj se začne, ka san napiso v čistak prvi vrstici - ka se zamijsleš nad marsičem .. ;)

Vipko
buldog

Pa tu se sploj nejde za "banko"... to je navadna koliba, Potemkinova vas od "banke", ki ima eno samo nalogo: spravljati denar iz privatizacij in davkoplačevalcev (dokapitalizacije) v žepe posameznikov...

Zdaj se pripravlja še zadnja kraja: premoženje, ki se bo prodalo je pripravljeno (Telekom, Petrol,....), figure, ki bodo dobile provizije so na mestih; iz te takoimenovane banke so odstranjeni tuji nadzorniki...denar od kupnin bo začel pritekati na to "banko"... igra s največjo krajo v zgodovini te države se lahko začne...

Pretiravam? Bomo videli čez nekaj let.... v razmislek: na oblasti so stari lopovi in njihovi priskledniki. Stari "levi" in "desni". Zakaj zdaj ne bi ukradli, če so to počeli ali vsaj dovoljevali že do sedaj?

Cheap_

Za NLB je tak kak je Tadej Toš na Bob leta 2011 povedo:
Pravi patriot pravi Slovenec, ma dnar na NLB, da jo lahko vsaka dva mesca dokapitaliziraš s 250 milijoni. Čuj to je edina banka na svetu, ki žere denar tak ko športni avto bencin. :)
Na žalost je to nej daleč od resnice :S

divjejabolko

Če bi zdaj odpirali račun, katero banko bi priporočali?
Kako stoji npr. Deželna banka? Je varna?

Vipko
Truplo

Jaz poslujem samo še s Sparkasse... in sem zadovoljen!

buhica

Trenutno najugodnejša banka v Soboti je Delavska hranilnica...

divjejabolko

Hvala obema za info. Moram še malo preverit kakšne so kaj ugodnosti in bom videl.

Vipko
Truplo

Poglej, vse naše banke so zanesljive in niso... Država ti jamči za vloge do 100.000 eur. Ampak, bankrotirana država lahko jamči... pa vse drži. Če operiraš z nekaj tisoč evri plusa ali dolgovi si samo najdi banko, katera ti najceneje ponuja storitve in ti morda da nekaj več.

Delavska hranilnica je znana po tem, da ima najmanjšo provizijo za položnice, dočim je npr. pri Sparkasse meni všeč, da ni provizije pri dvigu na bankomatih bilo kje, da imaš lahko vzporedno t. i. bonus račun, kjer se obrestujejo sredstva precej višje, kot če bi ti ležala prosto in še kaj.

Nema Lošije Banke je na slabem glasu... in tega se ne bodo znebili zlahka. Še posebej, ker tudi teh 500 mio ne bo dovolj... to je vreča brez dna, okostnjaki padajo iz omar vsak dan. Niso nikoli šparali, ne šparajo niti sedaj (s partnerji na račun banke baje veselo igrajo golf?) in to narod težko gleda. Jaz vstopim v stavbo samo še z mamo, katera ima tam en depozit. Drugače pa me tam več ne vidijo niti, če bi me z verigami in buldožerjem vlekli notri.

I-OWN-YOUR-MOM

In vi volite vse dosedanje stranke, kere to delajo ... dokapitalizejrajo NLB, namreč.

:( fala

KIRA

I-OWN-YOUR-MOM, ti me vedno nasmeješ.. :D

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice