Dijaki bi se sedem dni zgolj zabavali - na pomurskih srednjih šolah vedno manj klasičnih »maturantskih ekskurzij«.

Stereotipsko veseljačenje na eni strani in poučni ogledi na drugi, združeni na enem mestu. Tako smo včasih mislili o maturantskih izletih, ki so bili izključno domena šole, pod budnim očesom profesorja in v veliki večini v prvem tednu septembra. Da temu ni več tako, priča vedno več skupin, ki se za izlet odloča individualno, izven šolske organizacije, že v mesecu juniju in juliju.

Profesorji se maturantskih izletov izogibajo

Ponekod je klasičen maturantski izlet že izzvenel, kot je to na Ekonomski šoli Murska Sobota, kjer se dijaki odločajo bolj za strokovne ekskurzije v Pariz, Dunaj ali Bruselj, ki so delno sofinancirane s pomočjo Evropskih poslancev. S tem je prispevek dijakov bistveno manjši. »Vsako leto jim nudimo maturantske ekskurzije, v kolikor bi se strinjali z organiziranimi oblikami, ki so vsebinsko povezane z učnimi načrti, z ogledom kakšne zgodovinske, kulturne znamenitosti. A dijaki na nek način to odklanjajo in so bolj za možnosti kjer se 7 dni zgolj zabavajo,« nam zaupa ravnatelj Darko Petrijan, ki dodaja, da že tri leta na šoli ne organizirajo klasičnih maturanstkih izletov, tudi zaradi težav pri iskanju spremljevalca, ki bi bil pripravljen prevzeti dobršen del odgovornosti za mlade željne zabave.

Prosto organiziran prvič tudi na GFML

Če je na Ekonomski šoli maturantski izlet izven šole stalnica, pa se je to na ljutomerski gimnaziji letos zgodilo prvič. »Dva od šestih oddelkov letos ne potujeta pod imenom Franca Miklošiča, temveč bolj v domeni počitnic,« pove Franc Čuš, pomočnik ravnatelja, ki na omenjeni gimnaziji bdi nad organizacijo. Ostali oddelki si bodo prvi teden septembra ogledali lepote Grčije za 539 evrov.

Agencije novačijo dijake za neformalne skupine

Stanje na Gimnaziji Murska Sobota nam je komeniral ravnatelj Roman Činč, dolga leta razrednik in spremljevalec dijakov na maturantskem oddihu. Činč pravi, da v desetih letih ni bistvenih sprememb, razen ta, da je vsebinska ponudba romala malce v ozadje. »V okviru šole je težko definirati obvezo, gre za nadstandardno ponudbo, za katero se dijaki odločijo ali ne, po drugi strani pa je močna ponudba agencij, ki iščejo neformalne skupine, ki nudijo spremstvo in vodenje brez prisotnosti profesorja.« Dodaja še, da jim je letos uspelo organizirati le eno skupino, ki bo šla na izlet v sklopu šole, v spremstvu razrednika in z določenimi pogoji.

Gre za velik finančni zalogaj

Vsaka šola ima svoje izkušnje, se pa vsi pristojni strinjajo, da je bila socialna stiska v naši regiji vedno prisotna. A kljub temu je v zadnjem času še posebej veliko tistih dijakov, ki se iz solidarnosti odločijo, da prihranijo staršem 700 evrov ali več, in se izleta, najsibo to v domeni šole ali izven, ne udeležijo.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
skodelica kave

Čakam na komentar buldog-a

picodirkac

Kakor koli že je, mislim pa, da so to le še premlade in neizpiljene osebnosti za tako samostojno dejanje. Profesorji pa se izogibajo tega, to je normalno, saj bi bila takrat tako šola kot profesor ODGOVORNA za morebitne "bedarije". Kdo pa je odgovoren sedaj ? Je to agencija ???

Direktna

Zakoj bi bijla agencija odgovorna? Saj so pa vsi punoletni in če se kotnejo z balkona dol, ker se napijejo, ka ma te agencija s ten?

Bruc002

tak baj d mimo, fsi so nej na maturantskih punoletne.... celo nej tiste z triletnim programom....
Direktna.... tebej bi pa rad vido (pa nej ka bi ti privoščo kaj takšoga), ka ti pozvonijo policaje na vrata pa ti povejo ka se ti je sin ali pa hčerka v španije doj z balkona obrnola....
te gda pa prideš na agencijo pijtat ka se je zgodilo pa ti povejo ka je nej njihova skrb.... itak je bil/la punoleten....

agencija odgovarja za svoje potnike.......

Direktna

@Bruco002 agencija ne odgovarja in nemre odgovarjati či nešče z balkona dol spadne. Zakoj bi? Odgovarja pa či se jim zaspani šofer z avtobusom zaleti v predori recimo.

Tüdi či so nej punoletni so zadosta stari ka bi naj bili sposobni na sebe pazite nej?

Bruc002

agencija ne odgovarja za zaspanoga šofera..... za njega oz, če je pot dukša , za dva šofera odgovarja Prevoznik!!!
kelko jih je zadosta stareh na cestaj ka bi lejko pazile na sebej pa se napijejo pa so bedake gda so pijane,.... kak nebi bil eden ka njeme pre 17,18 letaj rejdno špila, zmejšane?
zakoj jih je pa agencija pelala v takše hotel ka je nej poskrbleno za njih.... tu so pa te starše na udare.....

picek

mi eni ka smo dobro vzgojeni, nan je bilo na izlete super brez težav in adrenalinskih lumparij :D

Direktna

V kakši hotel jih pa te naj pela? Takši ka ma po možnosti rešetke na okni gor, ka slučajno keri z okna dol ne spadne?

Pa tak realno mi povej. Ka točno pa tij pričakuvleš od agencije? Kak točno bi naj agencija poskrbejla za svoje potnike? Za vsakoga eno varuško kera de njemi gučala ka lejko in ka nesmi in ga po možnosti še za roko držala?

Za šofera je bilo mišljeno, če ma recimo svoje šofere pa avtobuse, vačik pa prevoznik kak si pravo.

Bruc002

za to ka zna ka lejko pa ka nesme so ga starše nafčile v 17-18 letaj!!! či so ga do zdaj nej,.... e te njeme nega več pomoči!!! edino ka njemi pri padce z balkona kaj na mesto stope....
naš izlet je bil tude super, pa nišče nite na idejo nej prišo ka bi kama plezo po balkone..... smo pa plezale po kakšneh drugeh balkonaj.... if ju keč maj drift

Starejše novice