Letošnja zima, ki je bila neobičajno dolga, je posledice pustila tudi na cestah. V murskosoboški občini je škoda ocenjena na več ko 100.000 evrov.

Nadpovprečno dolga zima je posledice pustila tudi na cestah. Samo na območju Mestne občine Murska Sobota je poškodovanih več kot 3.000 kvadratnih metrov cestišč, sredstev v proračunu, predvidenih za sanacijo cest, pa je dosti premalo. Letos bodo tako sanirali le najnujnejše poškodbe.

Potrebovali bi več kot 100.000 evrov

Javno podjetje Komunala Murska Sobota je po pregledu cest na območju Mestne občine Murska Sobota pripravilo seznam cestišč, ki so poškodovana ter potrebna sanacije. V najslabšem stanju so ceste oziroma ulice: Bakovci – Murska Sobota, Murska Sobota – Noršinci, Ogradi – Satahovci, Veščica – Črnske meje, Gaj – Agroservis, Gregorčičeva ulica, Ulica Arhitekta Novaka in še nekatere druge, kot so Ulica Plese, Naselje Jožeta Kerenčiča in druge v mestu Murska Sobota, stranski krak Slovenske ulice v Černelavcih, nekaj odsekov cest v naselju Satahovci, Rakičanu, Bakovcih, Krogu in drugod. Po popisu bi bilo potrebno sanirati približno 3.050 kvadratnih metrov asfaltnih cestišč, pri čemer je v večini primerov potrebno sanirati tudi podlage, ne zgolj zgornje plasti asfalta. Pri tem ocenjujejo, da bi sanacija poškodovanih cest stala približno 110.000 evrov, dejanski stroški pa bodo znani šele po izbiri najugodnejšega ponudnika.

Letos le sanacija najnujnejšega

Žal pa vseh poškodb letos ne bodo mogli sanirati, so sporočili z občine. V letošnjem proračunu je za sanacijo izključno mrežastih razpok, gre za razpoke, ki običajno nastanejo zaradi nepravočasno saniranih linijskih razpok, slabo dimenzionirane ali izvedene podlage in neučinkovitega odvodnjavanja, namenjenih zgolj 20.000 evrov. Za sanacijo mrežastih in linijskih razpok pa je v proračunu predvidenih 17.000 evrov. Sanacijo poškodovanih cest bodo tako izvajali glede na prilive dohodkov v proračun, a bodo pri tem omejeni z omenjenimi zneski, zato je pričakovati, da bodo v letošnjem letu izvedli le sanacije z najvišjo prioriteto, ostale pa bodo morale počakati na naslednja leta.

Zaradi poškodbe avtomobila lahko zahtevate odškodnino

Večje poškodbe cestišča, kot so naprimer udarne luknje, lahko povzročijo tudi poškodbe avtomobila. Pravni strokovnjaki ob tem svetujejo, da se v takem primeru z odškodninskim zahtevkom obrnete na vzdrževalca javnih prometnih površin oziroma neposredno na zavarovalnico, pri kateri ima vzdrževalec sklenjeno zavarovanje civilne odgovornosti. Pri tem velja omeniti, da je zaradi lažjega dokazovanja okoliščin priporočljivo narediti fotografije kraja nezgode, poklicati policijo, da naredi zapisnik ter o poškodbi obvestiti vzdrževalca ceste. Ravno tako lahko odškodnino za nepremoženjsko škodo zahtevajo pešci in kolesarji, ki se poškodujejo na nesaniranih pločnikih, cestah, prehodih za pešce in podobno.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hilic

Vejpa ce je stihec zrihto ka je komunala dala se vecji znesek muri05 , de za ceste tudi zrihto. Stihec vse zrihta. Se kip mamo pri btc-ji taksni ka se z njega rja doj cedi! Ge van poven, stihec vse zrihta. Se sluzbo ce si njemi zadosta lejpi!

gajzi

Za grabe in uničenje cest je rejsan nej krijva dolga zijma .Ceste so hin tudi že da je bijla kratka zijma .Tou ka v rejžejo pa krpajo z mrzlin asfalton je nikše delo nej .Razen vse preplastiti .Vej kre občine so zeli vred indri pa ko ga šiša .

hilic

gajzi, prvi de na vrsti rakičan! Ta do se zdaj pejnezi vlagali. Župan se nemre po luknjasti cesti do službe pelati, tau pač nejde. Tisti pejsek ka pa ostane pa siplejo po drugih cestaj. Pomembna je zdaj tudi infrastruktura v rakičani (dvorana, mogauče še kakšni spomenik in še kaj drugega). Naš župan je kreativen na celotnon področji. Vedno nas preseneti! Se spaumnite: posojilo komunale, kipi, nastop kot v vlogi gledališkega igralca, parkomati ob katerih se počutimo kak če bi živeli v velemestu, in še in še... Me prav zanimle kelko fig de daubo za naslednji mandat

hilic

Heh, pozimi je biu prvo rakičan spucani oz. spluženi in te sobota. San prvo mislo (kda san se pelo skauz) če san pijan, ker nejsan mogo vrvati lastnim očem. Te san se pa spaumno, vejpa štihec je z rakičana in logično ka se on nemre po snejgi pelati. Vejpa če se njemi kaj zgodi, kama do pa pejnezi in parcele šli!

Daddy_Cool

Ceste so zanič, ti si pa betežen.

KIRA

tisti bronasti kip sredi varaša naj pretopijo... mogoče jin navrže kakši evro več za nujna popravila

flinta77

Dejstvo je, da so ceste zanič! Že pri sami gradnji novih (predvsem v preteklosti) je kvaliteta zanič! Ni treba dosti, da se odpeljemo preko meje v Avstrijo, kjer se že nekaj let vozim vsak dan in posledic zime praktično ni! Tudi ni "grab" in posedanja, takoj opaziš da je kvaliteta izgradnje občutno boljša kot prinas, kjer se ponavadi samo malo zaflika, namesto da bi...

Spy

Moreš pa tudi priznati ka Avstrijci dosta menje posipavlejo in plužijo ceste pozimi.
Velki delež odgovornosti za slabe ceste nosita posipavanje in pluženje!

-chaser-

Evo lejko van poven kak je dejanska zadeva bar v mojon primere bila.

Mene se je aprila zgodilo ka san zahaklo eno tao luknjo v MS in me je počo fejder na avtoje. San šao na zavarovalnico in so me zavrnile kritje.
Namreč, zavarovalnica te pita cestno podjetje kero je v ton primere "povzročitelj"(zaradi slaboga vzdrževanja) če oni mejnijo, če so one krive ale nej. In valda ka so pravle ka so one opravili senacijo in nejso krivi. Sicer je ta bila decembra lane(skoraj pao leta pred nesrečo) ale tao zavarovalnico neje brigalo. Glupo ka pitaš povzročitelja če on misle če je on kriv ?!!?!?

Cestno nema nikšoga dokaza ka so napravile senacijo, razen ka so napisale v svoj dnevnik ka so, in tao zavarovalnice folga. Ge san mel slike iz kraja nesrče pa so pravle ka slike zavarovalnico ne zanimajo, ka tao vala samo če mo osebno tožo cestno podjetje. In valda te tak 99% lidi nejde v tao ka je več sodnih stroškof kak pa je škode.

Vupan ka če se kome zgodi podobno ka de mel več sreče.

Starejše novice