Na letališču v Rakičanu so včeraj pričeli s postavljanjem konstrukcij za izvedbo priprav za Red Bullov letalski spektakel. Rakičan bo tako gostil najboljše akrobatske pilote na svetu.

 Na letališču v Rakičanu smo danes opazili novopostavljeno konstrukcijo, najverjetneje gre za premični hangar, na katerem je logotip Red Bull Air Race. Ravno tako so v času našega obiska letališča večjo konstrukcijo postavljali tudi na drugem koncu vzletno-pristajalne steze. Na letališču informacij sicer niso želeli dajati, a smo neuradno izvedeli, da bo v prihodnjem tednu letališče v Rakičanu gostilo priprave ekipe Red Bull Air Race. Te bodo potekale med 4. in 11. junijem, ko bodo najboljši akrobatski piloti na svetu trenirali vsak dan med 9. in 17. uro. Kot smo uspeli izvedeti, bo dostop do letališča za obiskovalce brezplačen.

Kaj je Red Bull Air Race?
Red Bull Air Race je mednarodno tekmovanje v akrobatskem letenju, ki ga je leta 2003 začel prirejati Red Bull. Na njem tekmuje le elitna peščica akrobatskih pilotov s samega svetovnega vrha. Ti med seboj tekmujejo, kdo bo hitreje prevozil določeno pot, pri čemer morajo pri visoki hitrosti navigirati med postavljenimi zračnimi vrati oziroma tako imenovanimi piloni. Red Bull je tekmovanja z letom 2011 do nadaljnega prekinil, z namenom reorganizacije in uvedbe novih varnostnih standardov. Na spletu, med drugim tudi na Facebook strani Red Bull Air Race, je sicer možno zaslediti napovedi, da se tekmovanje Red Bull Air Race utegne vrniti v letu 2014.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mig50

HA HA o takšni prireditvi lahko samo sanjajo nekateri.
Tudi tisti, ki mislijo, da so najboljši piloti v Sloveniji so na teh kvalifikacijah izpadli kot amaterčki, seveda do kdaj je bilo še to tekmovanje na žalost tega več ni.

CiniGeTejPijc

Pred cca. mesecem dni so bili na letališči eni Red-Bull avioni keri so trgali tiste napihljive velke balone. Smo hodili s kolegi gledat.... te so tan znali eni povedati ka de se junija (ali julija) napravila nekšna dirka z avioni... pa san šel malo dale kopat po podatkih...

Kelko san ge izvedo preko mojih (precej zanesljivih) virov, se resno nekaj v ton stili dela in baje da bo te dneve povečana aktivnost na letališči pa okolici. Člani aerokluba pravijo ka de največ dogajanja v petek pa soboto, (7. pa 8.6.) v nedelo pa nede dogajalo nič. De pa prost vstop pa baje nekše hostese do... :) :)

Ovi slovenski amaterčki kak jih pa ti imenuješ pa so med 130 piloti prišli med top 6 na sveti. Nevem ka bi še ti več rad....

Eni pač nikoli z ničim nedo zadovolni.

denisx

Kolikor vem bi se naj Red Bullov Air Race po dveh letih ponovno vračal in to bi naj bil eden izmed prvih treningov/priprav. Vse skupaj bi se naj začelo odvijati nekje v sredini naslednjega tedna.

SK30

Daj ne kvasi neumnosti, če se ne razmiš v te stvari!!!

CiniGeTejPijc

Jap.... Red Bull Air Race je vedno potekal na svetovno znanih lokacijah. Temza v Londoni, Donava v Budimpešti, New York, Dubai, Perth....

Letos je ena sama dirka in de v M. Soboti :)

robit13

Ne bluzite. nede nikšne dirke samo trening, ka red Bul se nesme reklamirat zato tudi nede reklam v tej zvezi. ite na letakišče, pa de vam mogoče kaj povejo.

Vipko
s53zo

Od 4.6. do 11.6. de na letališči trening Red Bull Air Race. Letelo de se sakši den, razen nedelje, med 9h in 17h. Vsi najbokši na sveti pridejo. Vstopnine nede.

rija

Bravo!
Fenomena red bull sem se zavedla šele po obisku Hangarja 7!

Vipko
čevapčič na ražnje

.. lepo, ka se je Kiri pelo z motoron na letališče par slik napravit .. motor njegov glih tak zgleda, ka bi še mogoče lejko poleto z njin en krog .. :)

Vipko
KRT

v tej temi je že spet viden negativizem Prekmurcev in v nič dajanje uspehov ljudi, ki se upajo ali so sposobni se dvignit nad povprečje.

Aeroklub Murska Sobota je predvsem po zaslugi Petra Podlunška in njegovega statusa pri Red Bullu uspel pripeljati v našo regijo del dogodka za katerega omenjena mesta mastno plačujejo. Uradni trening pred začetkom Red Bull Air Race.

Ogled bo brezplačen, bo se pa letelo od 4.6. do 11.6., v območju za gledalce bo na razpolago hrana in pijača, tako da vam ta teden ne bo treba doma kuhat. Vstopnine ne bo.

mmarko

bil na podobnem dogodku pred par leti... sicer nej glih serija Red Bull Air Show, ali piloti so bili glih tak vsekani kak so pri seriji Red Bull AS. laiki si teško predstavlamo ka vse te mali farcajg v lüfti lejko napravi. tak ka stvar definitvo vredna ogleda. Vüpajmo samo ka de se vrejma spravilo malo k sebi....

klopson

..ja čevapči kirijof motor je ze vrejde.lejko be pa tij šou pa s tvojinčopon se zdigno pa par slik z zraka napravo

cloud

KRT je še najbokše opiso akutalno dogajanje, vsekakor pozitivno za našo mrtvo regijo.

mendotri

... tiste velike napihljive balone-pilone sta trgala mojstra g.Peter Besenyei in pa g.Martin Šonka...

RX7

Četudi bo samo trening , je ogled tega posebno doživetje.To so piloti ,ki so elita v akrobatskem letenju za katerimi je res ogromno treninga .Sem spada tudi naš pilot Podlunšek.Peter Podlunšek je trenutno edini slovenski pilot, ki obvladuje žiroskopske figure iz vsakega položaja letala.Še posebej velja omeniti g.Peter Besenyei ,ki je zame osebno eden najboljših tovrstnih pilotov na svetu.Ogled vam res priporočam saj mislim da takšne priložnosti dolgo več v Pomurju nebo- pa tudi v Sloveniji ne .Še malo specifikacij o našem pilotu Podlunšku:

Državna prvenstva:
državni prvak v letih 1997, 1999, 2000, 2001 in 2002
Mednarodna prvenstva:
11. mesto na AKRO 1996, Murska Sobota
3. mesto na AKRO 1997, Murska Sobota
2. mesto na Zlin Air Cup 1997, Češka
1. mesto na AKRO 1998, Murska Sobota
1. mesto na AKRO 1999, Murska Sobota
1. mesto na AKRO 2001, Murska Sobota
1. mesto na Karlovarsky Pohar 2000, Karlovy Vary, Češka
6. mesto na Karlovarsky Pohar 2002, Karlovy Vary, Češka
17. mesto na evropskem akrobatskem prvenstvu European Aerobatic Championship 1998, Murska Sobota, kategorija Advanced, moška konkurenca
18. mesto na evropskem akrobatskem prvenstvu European Aerobatic Championship 1998, Murska Sobota, kategorija Advanced, skupna uvrstitev
20. mesto na svetovnem akrobatskem prvenstvu World Aerobatic Championship 2002, Murska Sobota, kategorija Advanced, moška konkurenca
21. mesto na svetovnem akrobatskem prvenstvu World Aerobatic Championship 2002, Murska Sobota, kategorija Advanced, skupna uvrstitev
Tekmovanje za naziv World Champion Flying Ace:
2. mesto Aero GP 2005, Maribor

Daddy_Cool

Bomo šli gledat, če de vreme zdržalo. Držimo pesti

just_a_cook

Vaj, rejdno san zdaj že nestrpen ... bom moral na kakšo pivce za živce med vikendom na letališče skočiti, pa ka malo prečekiram :)

franek

Super dogodek, vreden ogleda ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice