Slika je simbolična.
Mestni svetniki Mestne občine Murska Sobota so v torek opravili eno izmed zadnjih sej aktualnega mandata pred novembrskimi lokalnimi volitvami. Na dnevnem redu je bilo med drugim tudi Letno poročilo javnega podjetja Komunala.

Kot nam je v pogovoru v studiu TV IDEA zaupala direktorica mestne uprave Mestne občine Murska Sobota Milena Vöröš, je mestni svet na seji sprva obravnaval odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota ter odlok o ustanovitvi javnega podjetja Cerop za ravnanje z odpadki Puconci.

Nato pa je sledila obravnava letnega poročila o poslovanju javnega podjetja Komunala Murska Sobota, ki je bila pomembna predvsem zaradi dejstva, da je podjetje v preteklem letu poslovalo z izgubo. 

»Komunala posluje z izgubo, ni sicer prevelika, okrog 50 tisoč evrov. Ampak do te izgube so privedle prenizke cene gospodarskih javnih služb. Menim, da se bodo pač morali v prihodnje svetnice in svetniki soočiti z vprašanjem ustrezne določitve teh cen,« je poudarila Vöröševa.

Komunala Murska Sobota poslovala z izgubo v višini več kot 50 tisoč evrov

Mestna občina Murska Sobota je sicer v skladu z odlokom o ustanovitvi javnega podjetja Komunala, edina ustanoviteljica te družbe, kar pomeni, da ima v skladu z zakonom o gospodarskih družbah avtonomno pravico odločati o potrditvi letnega poročila in uporabi bilančnega dobička. 

Zaradi tega se vsako leto poročilo javnega podjetja tudi pregleda in obravnava na seji mestnega sveta. Letno poročilo sta tokrat predstavila Borut Slavič iz oddelka za premoženjskopravne zadeve Mestne občine Murska Sobota ter Tomislav Zrinski, direktor Komunale Murska Sobota.

»Kot je razvidno iz letnega poročila, so gospodarske javne službe poslovale z negativnim poslovnim izidom v višini 54.000 evrov, prav tako so negativno poslovale dejavnosti po pogodbi v višini 219.311 evrov, dejavnost na trgu pa je izkazovala pozitiven rezultat v višini 222.335 evrov.

Iz teh podatkov izhaja, da je javno podjetje Komunala Murska Sobota poslovalo z izgubo iz poslovanja v višini 50.332 evrov. Ta izguba se bo predvidoma pokrivala iz predvidenih oziroma bodočih čistih poslovnih izidov,« je pojasnil Slavič.

Kaj o negativnem poslovanju meni direktor?

Ključne podatke iz letnega poročila je nato v nadaljevanju seje podrobneje predstavil še direktor Komunale, ki je o nekoliko slabšem poslovanju podjetja povedal naslednje: 

»Kot je že predhodnik povedal, je dejansko komunala poslovala z negativnim rezultatom. Vsi prihodki na komunali so skupno znašali nekaj več kot 9.861.000, odhodki pa v višini 9.912.000.

Prihodki na gospodarskih javnih službah so predstavljali slabih 26 odstotkov, tržne dejavnosti slabih 18 odstotkov, dejavnosti po pogodbi pa nekje slabih 25 odstotkov. Podobno je potem tudi pri stroških,« je razložil Zrinski. 

Negativni izid na tej javni službi se je v prvi polovici letošnjega leta še povečal in znaša že skoraj 185 tisoč evrov. Takšen negativni rezultat pa že ogroža likvidnost podjetja, zato se je Komunala Murska Sobota že morala kratkoročno zadolževati.

Razlogi za negativno poslovanje

Ključni razlog za negativni rezultat poslovanja naj bi bila gospodarska javna služba čiščenja komunalnih in padavinskih voda za leto 2021, ki je bila tokrat vključena v letno poročilo. Če navedena dejavnost ne bi izkazovala izgube, bi družba leto 2021 zaključila s pozitivnih rezultatom.

»Podatki niso primerljivi z letom 2020 predvsem iz tega vidika, ker je bila tokrat v poslovni izid vključena tudi dejavnost po pogodbi, to je čiščenje odpadnih voda. To je bila zahteva revizorja po opravljenih pregledih in smo to vključili, zato tudi ta negativni rezultat,« je poudaril direktor Komunale. 

»To je realen vpogled v poslovanje Komunale, tako da bomo pač z nekimi ukrepi morali to izgubo tudi odpraviti«

Na seji za leto 2021 prav tako niso bili izdani javni laborati, ker iz vidika odvajanja niso presegali nekje 10 odstotkov. To nameravajo v letu 2023 ponovno vključiti v proračun, je še dodal direktor. 

»Ta vključitev čiščenja pač izkazuje nek realen vpogled v poslovanje komunale, tako da bomo pač z nekimi ukrepi morali to tudi odpraviti,« je zaključil Zrinski. 

Svetniške skupine ob tem na seji na letno poročilo niso imele pripomb, dokumentacijo pa je obravnaval odbor za urbanizem in urejanje prostora ter gospodarsko infrastrukturo.

Predlagani sklep je bil tudi soglasno sprejet, kar pa zaradi negativnega poslovanja Komunale pomeni, da murskosoboški proračun ne bo prejel načrtovanih 100 tisoč evrov, ki jih je načrtoval ob morebitnem dobičku Komunale.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
RR (nepreverjen)

Seveda bomo to izgubo krili mi, občani.

Tako da pripravite se na dvig položnic.

Ampak seveda bodo rdeči svetniki počakali do volitev, do takrat se bodo prilizovali in lagali v objektiv, kot v enem izmed včerajšnjih prispevkov.

Komunjara (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tvoji belčki so se pa poskrili v svoja gnejzda pa ga tan hiperaktivno sračkajo, takka de trbelo sračkaron bar za 5x komunalije zdignoti

In reply to by RR (nepreverjen)

J egy hd sok (nepreverjen)

Če v vodstvu delajo izdajalci in Lopovi ni čudno da se to dogaja. Vso to nesnago počistit,saj pa verjetno to obvladate !!!

In reply to by Komunjara (nepreverjen)

2233 (nepreverjen)

čist konkretno. zamenjajte ga.

jumbol (nepreverjen)

san že 100x pravo, čarlija nazaj!

In reply to by 2233 (nepreverjen)

najvijač (nepreverjen)

Ka pa pejneze vkradne !

In reply to by jumbol (nepreverjen)

Xios (nepreverjen)

Kaj pa prireditve katere orgnaizira Komunala?
Koncert na kopališču? Tistovni prispevalo k izgubi?

Stari fosil (nepreverjen)

Za lani je tu guca. Si tij vse presto? Si razmo ka pise?

In reply to by Xios (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

To sicer ne spada pod finance za lani, mogoče pa se je dogajalo enako?
Tu ne gre za neke velike zneske, tudi ta oprema se kljub vsemu ne uniči vsako leto. Ampak, če tako delajo v kopališču z opremo, kako je šele na mestih, kjer se razni zneski za stroške, katere bi pa lahko tudi zmanjšali, vrtijo v desettisočih? Namreč, skoraj celi mesec so bili v kopališču ležalniki razmetani naokrog, sicer so plastični, pa vseeno. Tudi lesene klopi so se veselo nastavljale tako soncu in septembra predvsem dežju.
Meni ni jasno, da čim so kopališče zaprli, bi morali to pospraviti nekam na streho, pokriti, verjetno z neko verigo malo skupaj povezati...???
Kot sem napisal, če ni moje, mi je vseeno verjetno razmišljajo v Komunali? Tu nekaj sto, tam nekaj tisoč... in nabere se.
Da je verjetno več kot preveč zaposlenih v režiji in premalo na terenu, na samih delih, verjetno tudi drži?
In glede na inflacijo, za koliko bodo položnice višje? In kokšen znesek bo tako skrivoma dodan, da se pokriva izguba, katere pa niti ne bi smelo biti? Dokler mi bedasti občani vse plačamo, dokler se nihče ne spotakne v te obračune in vse preračuna... bo pač tako!

In reply to by Xios (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

kako lahko občinska firma posluje s tako izgubo in še ko opravlja dejavnoti, kjer jim ni skoraj konkurence (upravljanje stanovanj, pogrebništvo, ...) Pa kaj se imajo oni iti neko izvajalsko podjetje, kjer niso tem nalogam kos? Nimajo ne kadra na vodilnih mestih, ne kadra za samo delo. Na Komunalo je šel vsak, ki se je znal delati oz.se še dela sedaj najbolj pametnega, najbolj "jačega" v vrtenju jezika. To je realnost. Žal.

Rh (nepreverjen)

To ne more biti v redu.Imajo več kot 50 zaposlenih v pisarnah to je malo manj kot delavcev na terenu,kateri imajo sigurno večje plače od tistih na terenu,dosti jih pa sploh ne ve zakaj so tam.Pol vodilnih pa nesposobnih.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Kdor je ustvaril izgubo naj jo tudi pokrije, to pa je direktor in vodilni in to takoj. Ne pa pokrivanje iz mogočih prihodnjih dobičkov. Pa potem naj naprej vodijo firmo.

Renoir (nepreverjen)

50.000 eur izgube ni nič, dokler ni v milijonih je še ok.

bonge (nepreverjen)

Mogouče pa je bilou milijon dobička, prikazuje se pa izguba. Razliko je nikak pobaso v žep, uni pa majo z prikazovanjem izgube izgovor za dvig položnic. Haha rejdno vas strižejo dobro je tak, tou ste si izvolile.

In reply to by Renoir (nepreverjen)

jakaracman (nepreverjen)

Banda, kak lejko majo izgubo???
Dragi so kak žafran poglednite si položnico!
Bog ne daj, da bi si pri njih naročili kakšno delo (izkop za priklop itd.)! 2x dražji od kakšnoga privatnika!!
Pod sebe so skopali vse grobove v občini - za čisto nič, NIČ dela pokasirajo 40 E po grobu! Sramota! Nekrofilija!
Aja, Expano mora poslovati z dobičkon, sicer do problemi!!! Kreativno računovodstvo!!

Dzek (nepreverjen)

Enostavna matematika gnes den v javnih sluzbah , nafilas rezijo, das jim velke place , delavce na min. Te pa stonjas da ti skoz nejde, pa cecas bougi narod.

KA RESNO (nepreverjen)

JAVNO PODJETJE ORGANIZIRA KONCERT, POTEM PA UPA POROČATI O IZGUBI?

nebodigatreba (nepreverjen)

ali je tako zanič direktor ali pa je pospravil 50 jurjev!? Bolj bo ta zadnje.

ombbb (nepreverjen)

Dokler ma neksen pod-sef komunale za sluzbeno vozilo VW Arteona, keri kosta 50.000€ se cudijo ka majo izgube??? Taksna sluzbena vozila nemajo zupani, nej ka bi meli smetari

afta he (nepreverjen)

Smeti so velik biznis.

In reply to by ombbb (nepreverjen)

cirkuss (nepreverjen)

Včeraj bil članek, kjer so se slikali svetniki SD, kjer pravijo, da težijo k temu, da bi se življenje izboljšalo. Med njimi je tudi Durič, predsednik nadzornega odbora Komunale. po tem rezultatu Komunale me je malo strah teh teženj.

gru (nepreverjen)

Življenje se lahko izboljša, vendar le nekaterim.

In reply to by cirkuss (nepreverjen)

lajnaši (nepreverjen)

Čitan zgoraj komentare, vsi ekonomski eksperti.... verjetno tou eni in isti, keri sa pune razmijo v fuzbal, v zdravstvo, v ukrajinski spopad, v globalizacijo.... nej mi je jasno kak to ka smo v Prekmurji tak odzadaj na vseh področjih, če pa mamo telko "čednih" lidij, keri se v vse razmijo in vse znajo.

Tecumseh (nepreverjen)

Tudi, ampak dobesedno komentiramo rezultate podjetja. In ti so slabši, nekaj čudnih potez so naredili, kot nrp. je organizacija koncerta! Pa še bi se našlo, tudi take malenkosti, ko zadeve trohnijo na soncu in vlagi, ker se mesec dni ni nihče premaknil. Ja, ni moje, je od podjetja in kaj me briga verjetno misli marsikateri vodilni v podjetju. Pa se tu gre za male zadeve, kako bi šele bilo, če bi bila ta oprema vredna npr. stotisoč ali kakšen evro več???

In reply to by lajnaši (nepreverjen)

Forez (nepreverjen)

Lajna,ti si pa najbolj pameten papak

In reply to by lajnaši (nepreverjen)

Ges pa moj pes (nepreverjen)

DOKAZ KAK SE MANIPULIRA Z LJUDMI.

Revizija premoženja (nepreverjen)

Preveč se krade. In to že od nekdaj. Oglejte si premoženje (tudi skrito) njihovih
velikih rib oz. debelih podgan.

Antivaxxer (nepreverjen)

Koga briga zguba. De golobnjak to poravno.

Sdm (nepreverjen)

Ne serite brezveze s taksnimi clanki. Izguba je mala glede na poslovanje in promet. Al bi vi rajsi ka bi tak kak lekarne preplacevali stvari, pa da bi si potem oni talalu velje dobicke?

To je tak ok. Okoli nule se morajo taksne firme gibati.

Komunalas (nepreverjen)

Tan golazen ka se vlaci na pultaj delat spakivat pa naj lopato kopajo ne ka sidijo pa kolektivne izlete odijo

zelman (nepreverjen)

To so prinesli Novi Fosili in tisti ki so pri kopanji .Oni se ne sekirajo za izgube .Po volitvah bodo rdeči to vse nadoknadili z višjimi položnicami

jdhdgdhshd (nepreverjen)

kak so lejko v minusi čepa furt delo majo 🤔🤔

Zna se (nepreverjen)

Na Kom. se ne kradne. Samo se vzeme "bez pitanja", kaj in koliko kdo rabi. 🤠

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice