Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji opozarja, da je hoja po avtocesti in prečkanje avtoceste prepovedano in smrtno nevarno.

Kot smo že poročali, so bili včeraj okoli pol devete ure zvečer celjski policisti obveščeni, da se ob avtocestnem počivališču Tepanje 76-letna peška odločila za nespametno potezo in želela prečkati avtocesto.

»Pri tem, ko je prispela do levega smernega vozišča avtomobilske ceste, je vanjo trčil voznik osebnega avtomobila. Trčenje je bilo tako silovito, da je padla prek vozila po vozišču, na kar jo je prevozilo še osebno vozilo,« pove Vinko Mlakar, načelnik Postaje prometne policije Celje.

Policisti vse do sedaj zbrane informacije še preverjajo. Poročali pa smo že, da je 76-letnica na počivališče Tepanje v smeri Maribora prispela z avtobusom in se nato po ugotovitvah policija za prečkanje avtoceste na počivališče na nasprotni strani avtoceste odločila med iskanjem prevoza za naprej.

Zaradi hudih poškodb je na kraju prometne nesreče umrla. Avtocesta v smeri proti Mariboru pa je bila zaradi ogleda kraja prometne nesreče in odstranjevanja posledic zaprta okoli tri ure in pol.

Hoja po avtocesti je smrtno nevarna

V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji pojasnjujejo, da vsako leto beležijo kar nekaj takšnih primerov.

»Poleg tega, da je zadeva prepovedana, torej hoja po avtocesti in prečkanje avtoceste je prepovedano, se nam to dogaja in seveda je to smrtno nevarno,« pojasni Zvonko Zavasnik iz Službe za upravljanje prometa in prometne varnosti.

Veliko takšnih primerov pa beležijo tudi na celjskem območju.

»Policisti, ki zaznamo te prekrške pešce oglobimo in seveda svetujemo, da tega nikakor ne počenjajo. Gre za njihovo življenje in seveda tudi za življenje drugih,« pojasni Mlakar.

Na območju Policijske uprave Celje je sicer letos v prometnih nesrečah umrlo že 15 ljudi.

Policisti beležijo tudi številna nepravilna ustavljanja vozila zaradi okvare

Na avtocestah gre za izredno visoke hitrosti, zato na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji opozarjajo tudi na nenatančno percepcijo ljudi.

»Človek ni navajen na hitrosti 130 in več, kot se dogajajo na avtocesti, zato tudi ne zna precenit, kakšna je potrebna razdalja, da bo to varno naredil. Ampak kot že rečeno, po avtocesti se ne hodi, je prepovedano, zato o tem sploh ne razmišljamo,« pojasnjuje Zavasnik.

Policisti pa opozarjajo tudi na številne primere nepravilnega ravnanja ob ustavljanju vozila na odstavnem pasu avtoceste zaradi okvare. Mnogokrat namreč vozniki hodijo po vozišču, s tem pa ogrožajo sebe in ostale udeležence v prometu.

»V kolikor pride do okvare vozila, da se vozniki morajo ustavit, naj gredo nemudoma vsi udeleženci iz vozila, izven avtoceste, za varovalno ograjo in od tam potem pokličejo pomoč,« je jasen Mlakar.

Kljub temu, vsako leto na avtocesti umre kakšen pešec, bodisi zaradi hoje po cesti ali zaradi prečkanja avtoceste. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hacan (nepreverjen)

ko nima policija kaj boljšega izusti, izusti tako, kar nam je znano že x let. sicer če imaš normalno glavo sploh ne rabiš takega opozorila. policija pa se zdaj oglaša ko je prilo do smrtne žrtve-kje si bila do zdaj, ti najbolj smrdljivo zagnojeno zarukan organ SLO?

. (nepreverjen)

hacan či si tak pameten ka je pa policija krijva v ton primeri halooooooooo?

In reply to by hacan (nepreverjen)

vitmark (nepreverjen)

saj ni to pisal, preberi znova. nima zdaj že kaj pevati policija, ko je taka žrtev. to je tak, kot da nam zdravniki zdaj rečejo, da ne uživajmo kisline. človek že kako dolgo ve da se to ne sme uživati! če nima kaj pmaetnejšega izjaviti policija, raje naj bo tiho, kot da se smeši s takimi izjavami. tako, da dam prav hacanu

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Najbole je blesavi tisti keri se je z njo zmejno ka jo gor zeme na drujgi strani avtoceste. Namesto ka bi se malo dale pelo pa jo gor zeu na njejni strani avtoceste je na žalost ženska pokojna.

Starejše novice