Pobudo Zelenih Avstrije proti gradnji hidroelektrarn na Muri so podprle vse stranke v štajerskem deželnem parlamentu. Avstrijci so zadnjo odprli lani, do leta 2020 jih bodo imeli kar 31.

Stranka Zeleni Avstrije je štajerskemu deželnemu parlamentu posredovala pobudo proti načrtovani gradnji hidroelektrarne na Muri. Zeleni so deželnemu parlamentu predlagali sklep, da štajerska deželna vlada slovenski vladi sporoči, da bi gradnja hidroelektrarne Hrastje - Mota lahko povzročila nepopravljive posledice v območju ob mejnem delu reke Mure, ki spada v avstrijsko območje Nature 2000 ter da zato gradnji nasprotujejo.

Hidroelektrarne bi ogrozile floro in favno

Zeleni Avstrije so prepričani, da bi gradnja hidroelektrarn na reki Muri v Sloveniji močno vplivala na kakovost Mure ob meji in poplavne gozdove na tem območju. Reka in njena okolica, vključno z rastlinskim in živalskim svetom, predstavljajo enega najbogatejših življenskih prostorov v Evropi, Mura pa je zaradi svoje izjemnosti že leta 2005 bila razglašena za evropsko zavarovano območje.

Ministrstvo: Najprej poročilo, nato presoja vplivov

V skladu s konvencijo o čezmejni oceni okoljskih vplivov bi morale države pri projektih, katerih vplivi lahko sežejo čez mejo, sosede o tem čim hitreje obvestiti in sodelovati pri presoji vplivov. Na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor očitke sicer zavračajo, saj je Slovenija svojo severno sosedo o začetku postopka umeščanja hidroelektrarne v prostor že obvestila, vplive na območje Nature 2000 pa bodo presojali šele, ko bo pripravljeno okoljsko poročilo.

V Avstriji do leta 2020 na Muri 31 elektrarn

Avstrija ima sicer na reki Muri trenutno delujočih 28 hidroelektrarn, zadnjo so v omrežje priklopili v lanskem letu. Letos nameravajo dokončati gradnjo hidroelektrarne v Kalsdorfu pri Gradcu, do leta 2020 pa nameravajo zgraditi še dve hidroelektrarni. Večji del avstrijskih hidroelektrarn je zgrajen v zgornjem oziroma srednjem toku reke Mure, kjer ni poplavnih gozdov, okolica pa je rastlinsko in živalsko precej manj bogata, kot v spodnjem delu toka. Njihova najnižje ležeča hidroelektrarna na Muri je postavljena v Spielfeldu, ki meji na slovenski Šentilj, vendar je ta bila zgrajena že leta 1982, skoraj dve desetletji pred vzpostavitvijo območja Natura 2000.

Akumulacijsko območje bi lahko segalo celo do Kučnice

Pomembna razlika med zgornjim in srednjim tokom ter spodnjim tokom, v katerem želi hidroelektrarno postaviti Slovenija, je tudi majhen padec in posledično nižji energetski potencial reke, poudarjajo naravovarstveniki. V območju, kjer imajo hidroelektrarne postavljene Avstrijci, znaša povprečen padec okoli 3 promile, medtem ko v slovenskem delu toka reke Mure padec znaša zgolj 1 promil. Hidroelektrarne v slovenskem delu reke Mure bi po načrtih za delovanje potrebovale padec osem metrov, kar pomeni, da bi se voda morala akumulirati v kar osemkilometrskem območju pred elektrarno. Ta bi v primeru hidroelektrarne v Hrastje - Moti tako lahko segal celo do izliva Kučnice v Muro.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
divjejabolko

Adijo, Slovenija ...

milkoff

No saj če smo že sami take ofce, da se ne zmoremo zoperstaviti takšni bedariji kot je gradnja HE na Muri, je prav da nam vsaj Avstrijci malo oči odprejo.
Čakam samo še, da s strani DEM sponzorirani lobisti (Mičo Slavinec&co.) to zgornjo zgodbo obrnejo v stilu: Zdaj bi nam pa Avstrijci ravnali, naredimo HE glih zaradi tega!...

okroglazoga

seveda milkoff ka nan nedo ravnali, nede nan ravno nešče ka ma malo više ne ven kelko HE!! če ne zgradite HE, mi pa zeleni prosin priskrbite eno službo, pa mo se ge tude kontra drl!!

fkdolovo

koga briga tvoja (brez)poselnost žoga. tu se ide o dejstvi ka bi HE napravile trajno pa nepopravljivo škodo v naravo + bi ogrozile marskikero že ogroženo živalsko/rastlinsko vrsto. Elektrike z njih bi pa bilo samo za vzorec.

okroglazoga

aja, v avstriji ne ogroža narave, do pa zato avstrijci nan gučali ka pri nas pa jo!! kaka logika!! he so nujno potrebne!!

žuna

Večji potencial kak mura, ima pri nas veter. Naj nan pistijo vsaj tej male košček narave! San absolutno prote, ka bi kakor kole posegle v območje mure! Veternice pa kao ptiče motijo, eh..bv

komentator

red noro. Imajo 31 HE na muri mi pa nobene skup ne spravimo.

robit13

Prej kda so nam avstrijci drek puščali po reki, ka je bila Mura čisto klana čez celo leto pa je čim več elektrarn naj naprvijo pa pika. Va pa so pretočne pa nej trbej akumlacij. Glih nam oni de pamet solili, ka drugi ne vejo kak drek mešat.

Daddy_Cool

Na tej sliki zgoraj pa nega gozdov okoli reke? Saj so se njihovi naravovarstveniki tudi za njihove bunili pa so jih vseeno postavili.

spss

takšne betonske elektrarne vupan ka na muri nemo nikdar vidli ! San pa zato, ka se na muri napravijo alternativne elektrarne,....

Samo en primer kak bi lejko muro izkoristili za elektriko in jo ohranili takšno kakšna je - odgovor nan davlejo mlini keriva sta še samo 2 ostala. Če vlada da te miljone kere so davali za razne razpise,... dene v razvoj novodobnih ''mlinov'' keri do sposobni iz mure izkoriščati ekektriko mo napravli dvoje:
- energetsko izkoristili Muro
- zaposlili mlade prekmurske električare in njihove mentore, keri do razvijali takšen tip elektrarne
- mogoče de to negda glavni izvozni artikel prekmurcov in firma kera de zaposluvala lidij

v takšne raziskave je v teh časih treba vlagat !

KLIPAN

BRAVO AVSTRIJCI!!!
Apačanci smo z vami.

stojan

Natura 2000 je vzdolž celotne obmejne Mure na obeh straneh in prav tako v notranji Muri na obeh straneh.

Daddy_Cool

Elektrarne pač izgledajo tak. Če ste mislili, ka bomo dobili prvo z rožicami pa travo poraščeno hidroelektrarno, se motite. Izkoristek takšnih mlinov kak jih predlagaš bi bil premali, zato je iluzorno o ton razmišljati.

okroglazoga

kak je eden napiso vetrnice bi pa ptiče pri nas motile, ka jih na nizozemskon ne motijo!! pa razne civilne iniciative, ka so proti ovoj firmi v puconcaj bile!! živa katastrofa ka se pri nas dogaja, službe pa pozitivno okolje bi pa meli vsi, razkejro pa ne bi nišče nikaj!!!nujno potrebno je ukinit zelene!!! zakoj se vozijo z avti, ki onesnažujejo zrak??? zakoj doma kurijo, ka onesnažujejo zrak?? zakoj uporabljajo klime??? zakoj serejo, ker tisto je tudi onesnaževanje?? itd.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. ok, ge san glede gradnje hidroelektrarn na Muri nej tak praujte, ale ka bi pa cejlo Muro zabetonejrale, kak majo tau Avstrijci v načrte, tau pa bogme rejsan nede skaujz, tak fejst vposegati v naravo pa rejsan nemreš .. :)

Fingerling

Vsebina komentarja

KIRA

+1 SPSS točno to potrebuje naša pokrajina. že lokalna samooskrba z elektro, bi pripomogla k zmanjšanju uvoza le-te, razen tega bi se pa v takem projektu odprla nova delovna mesta, pa še turistično zanimivo bi bilo. ampak za kaj takega moraš biti vizionar, kar pa naši vladni organi niso. vidijo samo roko pred očmi pa še to ne.

mile82

V prekmurje mamo okoli 30 vrelcov vroče vode... 2 vrelca zadostuvleta za energetsko oskrbo Murske Sobote...dale nemo, ker je preveč očitno vse vkup!

pajo

Pa tu se sploj nejde za hidroelektrarne. Ide se za gradbene lobije. TEŠ6 se počasi končuje. Je potrebno najti nova gradbišča, nove projekte, nova podkupovanja, nove hilde, nove zidarje...
Je pa ob tun brezveze razpravlati o razvoji turizma, pa gospodarstva v Prekmurji-Pomurji. NIč od toga se nede zgodilo, razen ka do za nekaj let ugotovili, ka je bil zgrešeni projekt. Te do pa še 20 let iskali krifca, što je krif za to. Pa smo palik nazaj pri hildi...

stojan

Ja, pretočne elektrarne res tako zgledajo. 1 HE na Muri prinese ca. 0,68% bilance Slovenije. Hmmmm? Bistveno! Regionalni družbeni produkt pa bi se naj povečal za 0,17% (hmmmm?) oz. vsak Pomurec bi bil bogatejši za o,22€ na mesec! Bravo mi! Znamo se razvijati!

no-limits

Ta je najbouksa ... Avstrijci do prinas preprecevali gradnjo, oni pa na velko delajo .... mij mo pa sumice redili ....

Vipko
Wizeman

Naj se ešče tak mantran, nemren razmiti lidij, šteri si eti želejo nekšne bitonske monstrume na Möri... WTF. Eden pametnjakovič mi naj povej, ka za boga mijloga mo mij od toga meli. Razen pizdarij seveda.....
Kak, predvsem pa zakoj je narod glede toga problema neobveščeni ali pa cilou dezinformejrani je očitno že v ton forumi. Fajn je napisano, cilou 2x, ka v zgornjon toki Möre nega poplavnoga gozda, ali par patrounof ala Daddy_Cool (šteri v večijni primerof na SI davle pametne komentare) se spitavle, či v Austriji nega šume. Poplavni gozd je specifičen biotop. Ali po kmečko: med šumof pa šumof je lejko bistvena razlika....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice