Vrnitev Valyjeve vile v naravi in dodatni milijon evrov odškodine. Občina brez denarja za Hartnerjevo vilo.

Ne le, da je Mestna občina Murska Sobota morala v denacionalizaciji za Valyjevo vilo na ulici Štefana Kovača vrniti dedičem nekdanjih lastnikov v naravi in lani plačala 540.000 evrov odškodnine za nezmožnost uporabe, jo zdaj čaka še obveznost skoraj polmilijonske odškodnine za drugi del nepremičnine. Za vilo, kjer je nekdaj deloval vrtec, je občina namreč pred nekaj dnevi prejela sodbo, po kateri mora plačati še drugi del odškodnine v višini 430.000 evrov.

Vrnitev v naravi in še dodatni milijon odškodnine

»Skupaj bomo torej plačali skoraj milijon evrov za nepremičnino, ki smo jo že vrnili v naravi,« opozarja župan Anton Štihec. »Tega denarja nam država nikoli ne da nazaj. Mi ga preprosto moramo najti na tržišču oz. v proračunu in preprosto vrniti denacionalizacijskemu upravičencu,« razlaga soboški župan.

V denacionalizaciji Hartnerjeva vila občini, vrhovno sodišče to razveljavilo

Nekoliko drugačen je primer Hartnerjeve vile, kjer je še pred nekaj leti delovala knjižnica. Tukaj je odvetnik dedičev nekdanjega lastnika dosegel, da je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo iz leta 1945, po kateri je bila vila sploh odvzeta. Denacionalizacijski postopek, ki je vilo dodelil murskosoboški občini je tako neveljaven, vila pa v lasti potomcev Hartnerja.

»Pol milijona za Hartnerjevo vilo prenapihnjena cena«

Preko odvetnika so zdaj Hartnerjevi potomci na občino posredovali ponudbo za prodajo. Želijo si 275.000 evrov kupnine, 71.000 evrov najemnine za nezmožnost uporabe objekta in še 151.000 evrov odškodnina za zemljišče. Skupaj torej 496.000 evrov. »Kot nekdo, ki se je v preteklosti ukvarjal s cenitvami in izvedeniškimi mnenji s področja gradbeništva menim, da so cene prevelike in prenapihnjene,« pravi Štihec.

Denarja za zgradbo nekdanje knjižnice ni

Hartnerjeva vila sicer od zunaj izgleda več ali manj nepoškodovana, a se je del zgradbe posedel, zato bi bila sanacija precejšnji finančni zalogaj. »Bolj sem za to, da se vila vrne dedičem, kajti pol milijona evrov mi trenutno za ta namen nimamo. Ne bom se sicer sam odločal o tem, saj bo to odločitev mestnega sveta, vendar sam nisem za to,« razlaga murskosoboški župan. Tudi, če Harnterjeva vila v prihodnje ne bo več občinska, se ne gre bati, da bi jo novi-stari lastniki kar tako porušili. Gre namreč za kulturno-zgodovinski spomenik, kar s sabo prinaša precejšnje omejitve pri upravljanju takšne zgradbe.

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
GOTHA

što pa de povrnil občini stroške vzdrževanja za ta čas?

Casiopeia

Odvednik? Dajte no, resno preštite stvari, preden jih objavite. Napake v prispevkih so na nivoju OŠ!

Vipko
Truplo

To je tako, ko nekaj vsepovrek kradeš "v imenu ljudstva", sedaj pa je treba vračati oz. mora to ljudstvo vrniti. Koga mislim itak veste.

Gotha, zakaj bi moral kdo kaj plačevati za vzdrževanje? Naj je bi ukradli tega, pa bi lastniki skrbeli za stavbi... verjetno bolje, kakor "ljudstvo" do sedaj. In "ljudstvo" je imelo od obeh zgradb v teh letih tudi nekaj koristi (vrtec, knjižnica) - da ne bodo lastniki morda zahtevali nazaj še eventuelni dobiček oz. predvideni, če bi oni imeli stavbi v svoji lasti.

Ja, tako je, če kradeš vsepovprek!!!

GOTHA

občina je ta čas od l. 1945 vzdrževala ta objekt. Ker hočejo novi-stari lastniki odškodnino za ta čas ( Želijo si 275.000 evrov kupnine, 71.000 evrov najemnine za nezmožnost uporabe objekta in še 151.000 evrov odškodnina za zemljišče), je tudi primerno ka oni povrnejo stroške vzdrževanja...pač neke vrste kompenzacija? ka misliš, ka s ten občina neje mela nobenega stroška? zdaj pa še naj plača za nekaj, kar so leta 1945 z sodbo odločili? Tu je zdaj spet enostransko bogatenje.

BB

Eh pa nemreš tak Truplo :)

Ka je "v imenu ljudstva" je svejto, nedotakljivo, über alles ;) Zdaj do pa potomci grdi pa do ščeli meti nazaj ka njin je bilo pred 68 lejtami fkraj zejto za naše dobro! ;)

Ges čisto resno mislin ka so odškodnine dokaj niske oz. ge bi na njihovon mesti zahtevo ka se objekte sanejra v smisli kak je bilo ob trenutku odtujitve - nej pa ka zdaj dajo zgradbo kera se rüjši(posedeni del...) nazaj! Se pravi nazaj v original stanje pa te mo računali malo ponovno najemnino...

BB

@GOTHA

Se pravi ka naj ges tistomi keri mi je fkradno npr. avto dan peneze ka je tanko pa servis delo oz. najboukše ka njemi še plačan šoferijo kak kakšomi poklicnomi šoferi limuzine ka se je z fkradnjenin avtojon okoli vozo ?!?

Mislin, resno...

P.S. Sodba iz 1945 je bila razveljavljena! ;)

Vipko
Truplo

Gotha, kakšne stroške vzdrževanja? Si res tako naivna, neuka: čim plačaš vrtec oz. članarino za knjižnico, je notri vračunano vse oz. bi moralo biti, če pa vse ni, nekdo mora dati subvencijo: torej plače za zaposlene, porabo elektrike, razna amortizacija. Tako, da SMO stroške vzdrževanja tekom dolgih let mi plačevali. Tako ali drugače.

BB pa je lepo napisal... in končni rezultat je tak, kot sem prvič napisal: Krasti je bilo lahko, hitro so vse izpeljali, sedaj pa imamo posledice.

Daddy_Cool

Naj plača tisti organ, ki je tak razsodo. Če tebi nekdo v prid razsodi te kasneje pa nekdo to razveljavi, nemrejo tebi izstaviti račun za to. Zakoj bi zdaj občina mogla plačati?

GOTHA

je bila razveljavljena, ampak ni bila razveljavljena leta 1945! če ti što kaj vkradne, dvomin, ka ti vkradne po sodbi ali?

Vipko
Truplo

Gotha, ti si leta in leta nazaj, kakor se pravi v razmišljanju. Komunistične oblasti povsod po svetu so na veliko kradle take zadeve v "imenu ljudstva"... sedaj se morajo pač krivice popraviti. Pa ja ne sanjaš o tem, da bi že leta 1945, hipotetično dan po sodbi uvidli napako in jo popravili.

Daddy_Cool - občina je te zadeva dobila v upravljanje, jih tržila in sedaj je, kakor je. Organ razsojanja je sodil po pravici, žal pa je tepena občina. Na koncu koncev je ona tržila obe zgradbi. Če od tega sedaj nima nič in verjetno res ne, bo pač treba plačati iz proračuna.

In dajajte minuse kolikor hočete, to so pač čisto enostavna in morabi biti razumljiva DEJSTVA.

GOTHA

Truplo naj tebe ne briga kakšno razmišljanje man ges...mislen ka ga man malo daleč naprej kak pa ti pa tebi podobni. Sicer pa če ti ne paše moje mnenje, ga ne šti, pa ne komentiraj na njega. Meni tudi marsikaj ka ti napišeš ne paše pa se ne spoteknen v to za saki drek, ka je pač nej po tvojih pogledih, merilih pa okuse. Ljudje smo si različni. Ampak je bila ta vila Hartnerju odvzeta z razlogom, ni bila vkradnjena, kak ti to opisuješ. Kelko pa so ti razlogi bili upravičeni, pa je stvar druge debate. Nehče je v teh 68 letih imel tudi določene stroške s to vilo. Hartnerjevi potomci nejso meli nobenih. Ka pa zdaj zahtevajo nekšne odškodnine je pa absurd..in ja, kak je daddycool napiso, naj plača tisti organ keri je tak razsodo.

BB

Oz. po domače povejdano moremo plačati "rdeči davek" tisti keri pošteno delamo :( Prosin nej zdaj prijti s tak plitkimi pitanjami zakoj... !

Tej erbije se na žalost ne da odpovedati - če bi se dalo bi ges bio prvi za to ! Preveč rdeče navlake mamo s sebof. 91' je bila prilika ka se rejšimo in ka smo napravili? Nika, rdeče smo na novo zapakejrali pa idemo dale... :(

BB

Prosim za obrazložitev "odvzeta z razlogom" :)

GOTHA

BB - sodelovanje z okupatorjem; več pa si lejko prebereš tu http://www.dnevnik.si/slovenija/lokalno/stajerska/vrnili-bodo-vilo-parc…

Kaj se je tistega časa resnično dogajalo, znajo samo dotične osebe. Ne pravin ka je bil po krivici obsojen, pa ne pravin ka je bil po pravici. Ampak nekaj je očitno na ton, ka drugače se to nebi dogajalo.

Vipko
Truplo

Gotha, tij nemaš pojma, ka pijšeš! Mozak te je točno na stopnje küre na dvorišče! Pa se nejde za mnenja menej ali tebej na ton pijtenje obej vil, ampak za čijsta dejstva, ka je bilou napravleno (nedemokratična, krivična sodba, natou dobesedno kraja na podlage tej sodbe), ka so te napravele dedeče (ges jeh razmen, tij izglejda nej?) in ka je napravela država, štera je seeno v nekšnon procente demokratečna, čeglij smo od ideale oddaljene svetloubna lejta. Dejstva deklina, dejstva, nej tou, ka poslüjšaš po razneh protesteh, ka pijšejo Delo, pa gučij kakšen komunjar tipa Küčana, Stanouvnega... in podobneh, ge lejko štejmo notre še intelektualno srenjo predvsem na uverzah... itak san že večkrat napijso, ka je prosveta leglo komunizma. In normalno, sebej go zagučavale, pa če si ostale okoule crknejo.

Definitly!

ĐingleBens

gotha zakoj je te absurd ka dediči vile zahtevajo odškodnino za nekaj kar jim je bilo ukradeno/vzeto; nekaj kar bi moglo biti njihovo!!! torej če bi ti bila potomka in bi ti pred nosom vzeli dediščino in bi se ti desetine let kasneje omogočila možnost, da dobiš objekt, ki ti pripada in razpada, nebi zahtevala odškodnine?! :)

GOTHA

Truplo - Pa prosin take zmerljivke šparaj za svojo familijo, nej ti meni ge je moja pamet, ka me ne poznaš. ge si zel ka je sodba bila krivična? Ka si bil poleg, pa znaš ka so ga po kriven obsodili? Vojaško sodišče je tak odločilo. Dediči so dobili nazaj svojo vilo. Mislen ka jin je to lejko zadosta.

Vipko
Truplo

Z žaljivkami si začela prva, samo kontro sem dal. Kaj pa misliš s tem, "ti in tebi podobni?" Verjetno taki, kateri ne mislimo kot ti in na splošno rdeča zalega? Toliko!

ĐingleBens, poznam podoben primer, ko nekdo na vse kriplje udriha po Cerkvi, demnokratičnim strankam, a na vse veliko zagovarja komunizem, rdečkarje... In veš kaj je zanimivo: vse so vzeli nazaj, kar so jim komunisti vzeli po II. svetovni vojni. Čudno? Niti ne, vsak samo svojo rit vidi! Če bi bila Gotha v istem, enakem sosu, kakor se pravi me res zanima, če bi jo toliko brigalo, kaj je kdo vlagal v "njeno" lastnino???

Vipko
Truplo

... sicer pa je vojaško sodišče odločilo! Kje pa je še vojaško sodišče kaj pametnega naredilo, pravične sodbe določilo? Malokje! In dobro vemo, kako so delovala ta komunistična vojaška, hitra sodišča? Samo Benka se spomnimo in bo vse jasno.

Za konec, ker debati izgleda ne bo kraja tam, kjer je po svoje samo oslovska senca - kar je bilo ukradenega in je res bilo, se naj vrne!!!

GOTHA

ne poznaš me, zato nemreš trditi ka bi ges napravila. Ges pa iz tvojih komentarov sklepan ka bi pobral vse do zadnjoga centa, kelko bi li lejko. Si nej nič drugačen od tistih komunajzarov ka jih tak doj pluješ, pa nej jih ne zagovarjan. Pa s tebof ne mislin debatirati, enostavno zato, ka nemreš sprejeti mnenja od nekoga drugoga, pa kero je drugačno od tvojega.
Odgovoril pa še vedno nisi na vprašanje; kak znaš ka je bila sodba krivična?

Vipko
Truplo

Odgovor na vprašanje: veliko bolj pristojno sodišče je mislim da leta 2007 ugotovilo, da je bil postopek nedemokratičen. Točno ne vem, vendar bi naj bila ta razlaga. Torej po svoje definitino krivičen, s tem pa ni povedano, da se morda še kaj ne odpre. Male šanse, pa vendar.

Glede tebe pa sem samo napisal, da me "res zanima", kaj bi ti naredila. Torej nič ne trdim in slabo bereš.

Kar se tiče mnenj in pravim, da smo na oslovi senci in vsak bo svoje trdil. Jaz samo pravim, kar je bilo ukradenega (druge besede za to ne morem uporabiti), se naj vrne. Ne vem, kaj je tu spornega.

Še tole: če bi bil jaz sodnik, bi hipotetično tebi, če bi bila lastnik te stavbe, vzel vse, do zadnjega centa, koliko je vredna. Čisto simpl po načelu, kar je ukredenega, se naj vrne.

Bo dovolj ali še misliš, da ne sprejem drugačnega mišlenja na splošno? Tule pač ne morem!

stipko

Sodišče ga je nej opralo krivde ka je bil veleizdajalec, samo postopkovno je stvar spadnola. Nej pa je spremenjeno dejstvo ka je bil veleizdajalec in sedaj dediči tega izdajalca dobijo vso premoženje nazaj, to pa kelko Slovencev je bilo pobitih po njegovi zaslugi, tau pa zdaj nej pomembno. Rejsan smo ena banana država.....

GOTHA

nedemokratičen postopek - še ne pomeni da je bil krivičen. Nedemokratičen v tem smislu, ka so sodili Hartnerji v njegovi odsotnosti, torej ni imel niti možnosti se braniti. Kar pa ne pomeni, da ni bil kriv.
Takratno vojaško sodišče je tak sodilo, torej ni bilo nič ukradeno, ampak po takratnih sodnih merilih odvzeto.
Ja kar je bilo odvzeto se naj vrne, torej sama Hartnerjeva vila (plus vse ostale parcele) V to se ne vključuje odškodnina: 275.000 evrov kupnine, 71.000 evrov najemnine za nezmožnost uporabe objekta in še 151.000 evrov odškodnina za zemljišče. Skupaj torej 496.000 evrov. Tu se PO MOJEM MNENJU gre za pohlep. Če se pa že idemo zdaj nekšno pravico, zakaj torej ne zahtevajo dediči tega od tistega istega vojaškega sodišča oz. od države? In verjetno ne bodo zahtevali takšnih odškodnin samo od Murskosoboške občine, ampak tudi od ostalih. In zato je to absurd. Ker čeprav je ta sodba bila zdaj razveljavljena, 68 let je veljala in tistih 68 let stroško vzdrževanja objekta(ov) nebo porvnil nihče nobeni občini. Stavba je vrnjena v naravi, to pomeni, da bi lahko vsa tista vzdrževalna dela zadnjih 68 let (torej material....etc.) odstranili, da bi dobili dediči takšno stavbo, kak so jin jo tistega časa odvzeli. Kapiraš ka zdaj gučin ali še vedno ne?! In ja, zdaj bi lahko sama občina zahtevala, ali od sodišča ali pa od države ali pa tudi od dedičov povrnjene stroške za opravljena vzdrževalna dela. In še enkrat ti poudarim - NI BILO VKRADENO ampak je takšna bila sodba takratnega vojaškega sodišča.

Vipko
Truplo

Gotha, oprosti, ampak jaz bedastih razlag enostavno ne morem kapirati!

Malo v premislek glede sodbe: tudi dandanes se na veliko tožarimo, dobivamo sodbe, takšne ali drugačne. In ena je prvostopenjska, druga je na višji inštanci, na koncu pride valjda neko vrhovno, če me ne moti se lahko pritožiš še na evropsko.

Ker je bil postopek nedemokratičen to ne pomeni, da je morala biti oseba obvezno tam. Saj so vsi povojni politični procesi nedemokratični in veliko obtoženih je sodbam prisostvovalo. A kapiraš? Če ne se vseeno malo bojim zate!

Vipko
Truplo

... pozabil sem napisti še tole: Hartman se verjetno na tisto sodbo niti ni pritožil oz. ni mogel, kajti izhod je bil kot prvo znan, pa tudi pred sodišče si ni upal. Kdo si pa je sploh? In ne mi potem o neki demokratičnosti.

S tem nikakor ne posegam v neka dejstva, da je bil Hartman to in ono. Enostavno se samo tako premoženja ne sme krasti in pika.

Cheap_

Malenkost off topic: Ker vidim, da ste eni bolj na tekočem s temi zadevami kot jaz me zanima sledeče: Kaj se zgodi v primeru, če sem jaz po pravni poti lepo kupil eno od teh nepremičnin(povejmo parcelo), ki si jo je država prilastlila. Zdaj pa se pojavi prvotni lastnik in zahteva nazaj. Država plača meni odškodnino ali svojec terja mene kot zadnjega lastnika??
Sprašujem informativno, ker smo se nekaj menili o tej temi pa nismo našli skupnega odgovora. :)
Hvala Lp

divjejabolko

@Cheap_

Zelo dobro vprašanje. Imam pa občutek, da zadeva izgleda podobno kot v primeru, če (uradno) kupiš ukraden avto.

Vipko
Truplo

Cheap, mislim, da si vprašanje zastavil slabo:

Ti bi parcelo kupil, nato kolobocije.

Parcelo oz. vilo pa je občina dobila... in mislim da dalje nikomur prodala?

Vseeno razlika.

Se pa strinjam, da je sedaj za občino to boleča rešitev in bo po svoje prizadela vse nas. Samo poglejmo, kakšne ceste imamo po Soboti?

Sicer pa... bodo "pametni" že našli takšno ali drugačno rešitev. Kakor leta 1945 in vedno, vedno bo nekdo najebal, pa makar 68 let pozneje!

Vipko
buldog

Hartner je bil navadni kolaboracionist.... v Franciji in na Norveškem so tisočem takim takoj po vojni poslali metek v zatilje in je vse v redu... mi pa tem bednikom in še bolj bednim potomcem, ki sploh ne vedo kje je Slovenija, izplačujemo odškodnine.
Pa še enkrat bom napisal: komunisti so vsaj "kradli" v imenu ljudstva; današnji oblastniki pa kradejo za sebe in ukradeno naložijo v davčnih oazah... uporabljam zgolj terminologijo, ki jo uporablja truplo. Komunisti so bili pravi diletanti v kraji.... marsikaj bi se danes lahko naučili od Jankovića, Majerja in vseh pijavk, ki so prisesane na kradljivo - podkupninski voz.

Vipko
buldog

Ah, pa še to: Truplo, ti o Hartnerju ne veš nič. Še njegov priimek si prekrstil v Hartman. Vem, izgovarjal se boš na napake, ki jih lahko naredi "vsak". Spomnil bi te edino, da si dolgo jedel komunistični kruh in da sedaj kruha zmanjkuje.... veš zakaj? Ker se eni valjajo v poticah, in to v ukradenih poticah. Siromaštvo in beda bosta kmalu takšna, da ju nobeno flancanje o demokraciji, "samostojni Sloveniji", pravni državi in "sami smo to hoteli" več ne bo moglo nasititi... in ne pozabi: prodaja Marxovih knjig na evropskem zahodu presega vse rekorde... liberalni kapitalizem je slepa ulica. Slabo plačani robocopi ne bodo več dolgo ščitili kradljivcev.

Vipko
Truplo

Zadel si, o Hartnerju oz. Hartmanu ne vem nič, kar sem tudi napisal (citat: "S tem nikakor ne posegam v neka dejstva, da je bil Hartman to in ono"). Govorim le o kraji, kar je potrdilo nekako tudi sodišče, saj je prvotno sodbo razveljavilo. Če pa katero odvzem premoženja potrdi, pa tudi prav. Zaradi mene. Le, da se morajo imeti pravico Hartnerjevi nekako braniti... ampak "glavni krivec" je že verjetno mrtev?

To o kruhu pa je itak bedarija. Močno dvomim, da so tisti siroti kmetje na poljih, katerim so polnili betice o nekih petletkah, pa stabilizaciji gojili pšenico z mislijo na "komunistični kruh". Kolikokrat pa si gledal tisto komično dramo: Moj ata socialistični kulak. Če nobenkrat bi kar rekel, da si Tone Partljič? In kako so tako skrivoma komunisti kradli vsak dan še podkrepljuje tole dejstvo: nekdaj sem z bančno plačo moral delati pol leta za televizor (Gorenjev) in mislim da dve leti za tisto posrano stoenko. Z današnjo plačo v banki, katera ni bila niti visoka, podpovprečna v slovenskem merilu, sem televizor zaslužil krepko v manj kakor mesecu dni (več firm, ne samo ena) in za bolj solidni srednjega razreda avto precej manj, kakor dve leti. Nekaj manjka pri tem tvojem komunizmu?

BB

Eh tuplo to si si tij zdaj zmislo kak dugo si mogo za koj delati vej je pa negda vsega bilo na pretek ;)

Nekak man še izdak v spomini ka si mogo vse ka je bilo količkaj napredno/čedno/novo itak prešvercati ka gda so prišli z cifrov na carini se ti je lejko samo odpelalo - če si seveda sploj lejko tisto prejk pripelo... Ok, pistimo zdaj to!

V glavnom rezime toga pisanja zadnjih par vö je: če nejsi naš - krugla, je bilo negdaj, zdaj pa če nejsi naš si ....... (vstavite po želji) :)

In Gotha, erbija je erbija :) Nemreš samo zejti dobro (komunizem, vsesplošni raj na zemlji kak pravite...) ampak tudi položnico za to ka so rdeči na začetki napravili ;)

cashualcash

ka Truplo pa si pozabo na tablete?

Vipko
buldog

Truplo, tvoja izvajanja me vedno inspirejrajo... Odgovori na tvoje ideološko izvajanje:

Kruh - to je le prispodoba.

Televizor in avto - to so najpogosteje uporabljene ikone, ki ponazarjajo naše "boljše" življenje v zdajšnjih časih. Totalna prevara, privid.... Zakaj?

V tistih časih so tudi avti in televizorji na zahodu bili dražji. Moj prvi barvni televizor (prešvercan) je stal okrog 400 mark. Povprečna plača na zahodu 1100 mark; pri nas 350 mark. Zdaj tak televizor dobiš za 120 evrov, kar je 240 mark, ob tem da je inflacija v tem času vsaj 100%.. Skratka: televizor in avto (rabljen) nista več nedostopna ne na zahodu na v Vzhodni Evropi.

O avtih (novih!) sploh ne bi.... v dolgi vrsti sem stal za Yugo.... resda edini avto, ki ga je bilo mogoče kupiti.... če danes sestaviva vse kupce avtomobilov v MS, kakšne pretirane vrste v enem dnevu ne bo... in ta "vrsta" se bo naslednja leta še krajšala. In četudi zbereš denar za avto te dotočejo stroški za avto...

V mojih časih nas je bilo v familiji s starši pet, šest... in vsi otroci so se ob štipendijah izšolali in dobili službo. Brez tveganja, zdaj lahko napovem: familija, ki ima tri otroke je obsojena na finančni samomor. Otroci ne bodo dobili službe in bodo ostali na grbi staršev; vsi skupaj bodo jedli edino krompir.

Naprej: če sta danes v povprečni familiji dva zaposlena, dohodki enega ne zadostujejo za položnice; najemnina za dvosobno stanovanje v Soboti (neprofitno!) stane od 200 do 300 evrov. Da ne računam stroške. Z dohodki drugega se živi slabo. Bognedaj, da je eden brezposeln.

V časih komunizma nisi plačeval zobne protetike, privatnih zdravnikov, dragih notarjev, parkirnin in podobnih izumov kapitalizma; še za dvig z bančnega računa ni bilo provizije (to ti sigurno veš!).....da o raznih davkih ne govorimo.... danes moraš vse to drago plačevati.

V času komunizma smo poznali Rdeči križ, Karitas in Ljudske kuhinje le iz pripovedk o kapitalističnem Zahodu.... danes so tam dolge vrste ljudi, ki so oropani človeškega dostojanstva...

Podatki o brezposelnosti in brezperspektivnosti mladih nam niso bili poznani.... o tem rajši tu ne bi.

Število samomorov je bilo bistveno nižje (preverljivi podatki!)....

Še tisoč stvari ti lahko naštejem.... toda, končno vprašanje: Ali ne manjka nekaj tvojemu brezobzirnemu liberalnemu kapitalizmu?

mile82

Dejstvo je, ka je oča od upnice bil SS-ovec. Pošilo je naše lidi v taborišča, izvajo mađarizacijo prekmurja, iztrebo jude.... In namesto, ka bi se naša država malo potrudila, in obnovila postopek ter pravno obtožila zločinca, smo rajši dali nazaj stavbe in zemljišča.... Ka se pa odvetnika Harija tiče. Sram te bilo izdajalec.

BB

@buldog:

Se spomniš mogoče kelko neproduktivnih lidij v JU je trbelo tistoga časa krmiti? Ges se bojin ka doooooooooosta menje kak gnesden! ;) In če de što primerjo z grdin kapitalističnin zahodon de ugotovo ka takšoga razmerja kak je prinas tan nige nega :) Mi smo na žalost spodleteli poizkus naprednoga demokratičnoga komunizma :(

P.S.: ...privat doktorov neje bilou, notara nejsi nüco, avtojov je bilo tak malo ka neje trbelo parkirnih...

lethal lexi

A daj truplo.ti resan nemas svojoga zivljenja ka vsaki prdec komenteras na sipe??? Doj si lezi ka te vrocina skode pa z zemlo si nazaj gor dej ziher je ziher

zima.bela

Truplo: Ker je bil postopek nedemokratičen to ne pomeni, da je morala biti oseba obvezno tam. Saj so vsi povojni politični procesi nedemokratični in veliko obtoženih je sodbam prisostvovalo. A kapiraš? Če ne se vseeno malo bojim zate!

Pozdravljeno truplo.
Tvojih nebuloz več ne prenesem, zato se oglašam, čeprav vem, da na forumu sodeluješ samo zato, da "kao" drek mešaš. Priznam, zdaj sem bolj tupast jaz, da se sploh oglašam, kot ti, ki slediš svojemu vodilu!

Hartner je bil soderlavec okupatorja. Amen!
Na sodniji ga ni bilo zraven - če bi bil, bi mogoče še metek fasal. Je tip že vedel, zakaj je spizdil! (Moj dedek in babica sta ostala doma in popravljala bajto, ki jima je, mimogrede, po vojni ni nihče vzel.)

Sodba je razveljavljena, ker je postopek bil NEDEMOKRATIČEN.
Danes pa na sodniji poznamo PROCESNE NAPAKE, zaradi katerih odhajajo na svobodo raznorazni "balkanski bojevniki", tudi tajkuni in drugi.

No, Trupelce, upam, da ti bo tole uspelo pokapirati in da ti bo končno enkrat "potegnilo"!
Pa prijeten večer in lep pozdrav!

Vipko
Truplo

Uh ste nekateri pametni! In vse veste? Še sodnik je sedaj izdajalec, ko je sodil po nekem zakonu?

Če vas je kaj v hlačah kar stopite predenj, pred sodišče in protestirajte! A ne boste? Seveda se bojite razkritja kdo ste. Po mojem zelo skompleksirane osebnosti, kateri svoj jaz drugje ne morejo vsiljevati, kakor na takih forumih!

Vipko
buldog

Obstaja še eno dejstvo, ob katerem mi gre na bruhanje: Čehi so po drugi svetovni vojni enostavno pokazali pot iz države miljonu in pol nemškutarjev.... in so osšli s culo na rami. Toda: Češko republiko, ki ima trda stališča do nebuloz Bruslja nihče niti ne upa vprašati po odškodninah za kolaboracioniste.... Naša politika pa kar tekmuje s servilnostjo do Bruslja in ZDA; dobesedno ima spuščene hlače. Rezultat? To, o čemer pišemo in trganje našega bogatstva od podivjanih kapitalističnih volkov. Saj ni važno, kdo so; lahko so Avstrijci, Hrvatje, Madžari, Nemci, Vatikan... in ni važno za kaj se gre; lahko je to Radenska, blejski otok ali pa Hartnerjeve nepremičnine... Ali smo res samo servilni bečki konjušari?

MuciChico

Če bi meli muda bi jo že zdavnaj porušili( pač ena ,,kulturna dediščina,, menje). Tebi si pa naj z obveznicami odškodninske družbe dediči rit brisali.Zdaj de pa jebena občina plačuvala greje za kere je nej kriva ??? Ej nemreš nikomi vervati. Nej komijan, nej klerikon,naj nazadnje pa sodišči. Samo kapute obračajo po vetri. Kakšen demokratičen postopek je pa te bil 1945 ??? Vej pa nanč demokracije neje bilo. Bila je oblast ljudstva ( partije!) Zdaj do je mi pa spomenik postavlali, pa madžarske zastave do ven obešali. Pamet da te boli, kaj se dogaja??

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice