Foto: BOBO
Štumpf si želi, da bi organizatorji osrednje državne proslave ob tem prazniku k sodelovanju povabili tudi Cerkev, saj brez nje po njegovih besedah danes Prekmurje sploh ne bi bilo slovensko.

Praznovanje dneva združitve Prekmurja z matičnim narodom je za nami. Minila so 103 leta od dne, ko se je na trgu pred cerkvijo v Beltincih zbralo 20.000 ljudi, ki so prišli z navdušenjem podpreti vrnitev Prekmurja k matici.

»Vztrajnost je tista, ki daje sadove,« je takratna prizadevanja slovenskih narodnih voditeljev povzel murskosoboški škof Peter Štumpf.

Želi si, da bi organizatorji osrednje državne proslave ob tem prazniku k sodelovanju povabili tudi Cerkev, saj brez nje danes Prekmurje sploh ne bi bilo slovensko.

Spomin na 100. obletnico

Kot poroča Radio Ognjišče, je Škof Štumpf v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji dejal, da se še vedno dostikrat spomni na slovesno praznovanje 100. obletnice dneva združitve Prekmurja z matičnim narodom, ki je bila pred tremi leti v Beltincih: »Še me tu in tam ljudje ustavijo na cesti in povejo, da so tudi oni še pod vtisom. Kot da bi takrat na nek način doživeli vzdušje izpred 100 let. Zanos slovenske narodne zavesti, ki ima značaj katoliškosti, nam namreč daje pravi občutek veselja nad slovensko besedo, kulturo in slovensko skupnostjo, seveda pa pri tem ni izključujoč za druge, recimo za Madžare, ki živijo v Prekmurju. In to se je pri prazniku pred tremi leti močno dalo čutiti.«

Po škofovem mnenju tudi Madžari niso prezrli tega vzdušja, čeprav se madžarski škofje praznovanja niso udeležili, ampak so poslali zgolj svojega predstavnika.

»Zakaj je bilo tako? Nekdo iz politike in zgodovinske stroke je takrat praznik hotel pokvariti in je zasejal strah, da se bomo v Beltincih takrat šli slovenski nacionalizem. To se seveda takrat ni zgodilo, ker sem osebno bedel nad tem. Tako pri sveti maši kakor na sami proslavi so bili prisotni momenti slovenske in tudi madžarske besede, molitve in pesmi. To je pri ljudeh bilo sprejeto zelo dobro,« je vtise zbral škof, poročajo. 

»Neutrudno garanje naših narodnih voditeljev«

Ko se ozremo na dogodke izpred 103 let, je bilo takrat po besedah Štumpfa do zadnjega negotovo, ali bo Prekmurje združeno z matično Slovenijo ali ne.

»Za mednarodno komisijo, ki je o tem odločala in preverjala teren ob Muri, so bili pomembni najmanjši detajli, celo narečna govorica, oziroma podobnosti med prekmurščino in prleščino, da je komisija videla, da res spadamo skupaj.

Duhovnik Jožef Klekl st., pa Ivan Jerič, takratni bogoslovec Jožef Godina, so bili nenehno na terenu sredi dogajanj, ozaveščanja in organiziranja ljudi za shode v podporo združitvi Prekmurja z matičnim narodom ter seveda so obveščali o dogodkih Matija Slaviča in Frana Kovačiča, ki sta bila pariška pogajalca v korist Slovenije. Hočem reči, da je bilo takrat neutrudno garanje naših narodnih voditeljev takšno, da so jim ljudje prisluhnili in verjeli in seveda jim sledili in to je pripeljalo potem do združitve levega dela Mure z desnimi bregom,« pojasnjuje škof, ki se v dandanašnjih časih sprašuje, kako nagovarjati ljudi, da bi sledili temu, kar je dobro za njihov duševni in telesni blagor.

»Glede na zgodovinske izkušnje izpred 103 let bi rekel, da je vztrajnost tista, ki daje sadove. Ne smemo popustiti.«

»To je zgodovinsko dejstvo in amen«

Osrednja državna proslava na predvečer praznika je tudi letos potekala v eni od prekmurskih občin, in sicer Črenšovcih, udeležil se je je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Kot poročajo pri Radiu Ognjišče, škofa ob tem žalosti, da že lep čas organizatorji proslave pozabijo k sodelovanju povabiti tudi Cerkev.

»To pomeni, da se ne spomnijo, da bi lahko bila ta dan sveta maša tam, kjer je osrednja proslava,« je pojasnil.

Sam je sicer pred proslavo povedal, da se je bo z veseljem udeležil, a da bo treba za prihodnje razmisliti, kako bi bila Cerkev v tem bolj prisotna.

»Če se kje drugje po Sloveniji lahko gredo takšno ločenost države in Cerkve na podobnih proslavah, se tega v Prekmurju ne moremo iti, ker brez Cerkve Prekmurje danes sploh ne bi bilo slovensko. To je zgodovinsko dejstvo in amen. In če se na to danes hoče pozabiti, potem to isto Prekmurje tudi kmalu slovensko več ne bo. Zmanjkalo mu bo tiste narodne moči, ki ga lahko dobi samo v duhovnih vrednotah Cerkve, ki pa so tudi za slovenstvo nujne,« poudarja škof, še poroča Radio Ognjišče.

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anton77 (nepreverjen)

Daj, štrunf, no.... Odana dujša kak večijna katolikof, eni odajo dujšo satani, eni pejnezan, eni častihlepnosti....

asdasd (nepreverjen)

Se strinjam, so pa sposobni, da se vedno prilagodijo situaciji, le ena nerodnost je, da so jih izgnali iz Svete Dežele, ker so šli za oblastjo in kapitalom v RIM !!

In reply to by anton77 (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

anton77, kaj ti nekaj blodiš tu , so ti tablete popustile, gemli redno tablete.
Tu ni prispevek o grehih posmeznikov in cerkve kot inštitucije, ampak o veliki zgodovinski vlogi katoliških duhovnikov in cerkve k dvigovanju in spodbujanju narodne zavesti Prekmurcev.
Tudi , kot posamezniki so v praksi imeli odločilno vlogo pri združitvi Prekmurja z preostalim Slovenskim ozemljem., to je neizpodbitno dejstvo.
Takšni kulturno in religiozno nepismeni in polpismeni idioti, kot ste tu v komentarjih nekateri pa bi bilo bolše da bi bili včsih tiho.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Cerkef se sikdar obrnoula ta, ge je mouč, ge so pejnezi, ge je oblast.... Neglede na žrtve, trplejnje pa lakote njejni vernikof... Tudi Hitleri so se v rit vlekli.... Ka se pa zgodovine tijče, pridružijtev Slovenije k Prejkmurji je čista politična odločijtev.... Pa nikdar nej zasluga izključno cerkve, niti je cerkef nej bijla pomemben dejavnik, razen v smisli oportunističnoga ritolizenja, ampak rezultat dela večih posameznikof. Tou ka štunfek ponavla kak zdravamarijo je samo ešče ena od cerkvenih dogem, na velko ponavlana pa nikdar dokazana.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

me srat tišči
pa ne upam se sprdnuti

In reply to by anton77 (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... in k šteri tij spadaš???... po moje k vsejn štere si omejeno...

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Žal smo tu 🕳️

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Cigo.... (nepreverjen)

Ja, za prekmurje je itak vseeno kam spadamo, itak nas rabijo samo takrat ko so volitve.

kuntakinte (nepreverjen)

... zatou ste pa volili goloba... tüdi zaj je prišel po glasove za lokalne volitve... prneso van je pa smrdeči prdec... pleši raja... svoboda / holobizem / cirmanizem... Ciciolina kolo vodi...

In reply to by Cigo.... (nepreverjen)

ignacius (nepreverjen)

Janša in njegova udbomafija so pa zelo veliko pogledali za prekmurje.. še vedno boli in bo bolelo minimalno 4leta..

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Ne hodi na volitve! Še vedno ti sam odločaš.

In reply to by Cigo.... (nepreverjen)

Sobočanec 123456789 (nepreverjen)

Daj Štrunf ne ga srat ti pa lendavski psihopat skačeta na mađarski zemlji

kuntakinte (nepreverjen)

... na madčarskoj zemlji so skakali luterani gda so njin vogrski popje šafali... ka naj ne ppdperajo priključitve Prekmurja k Sloveniji... pleši raja... pleši...

In reply to by Sobočanec 123456789 (nepreverjen)

Sobočanec 123456789 (nepreverjen)

Piroš fehér zold ez it a magyar fold

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

pravnik (nepreverjen)

v OPOMIN, na EU ravni se ze lep čas pripravlja zakonodaja, ki bo regulirala tovrstne komentarje.
Svetujem, preden pošlješ svoje mnenje v “eter”, da trikrat premisliš…
Bo prišel zakon, ko boš morda po načelu VSE SE PAMTI VSE SE VRATI nosil posledice.
ZGOLJ DOBRONAMEREN OPOMIN KOMENTATORJU raznoraznih linkov

In reply to by Sobočanec 123456789 (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... za takšo izrazoslovje mamo slovenske pa prekmurske rejči.... tak ka en nasvet... ne pijši srbski... či pa že pa nücaj čiriloco... ka te normalni ne mo šteli raziti...

In reply to by pravnik (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... razmite...

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

sobocanec123456789 (nepreverjen)

Dobronaku nonstop lucki puspeki
Cankovska Slava imenovana za zupniskega nadzornika

slol (nepreverjen)

Edina vrednota poleg hrane je za Štumpfa denar. Tudi v Beltincih je želel postaviti table v madžarščini v zameno ker so mu madžari dali zraven denar za obnovo cerkve, pogajali so se tudi da bodo madžari s svojim kapitalom reševali njegova zavožena projekta cerkvenega doma upokojencev in glasbene šole. K sreči so se domoljubni Beltinčani madžarizaciji odkrito uprli, tudi janšisti so izgubili oblast in naenkrat vse tiho je bilo... Šumpf pa spet postal največji dežurni "domoljub". Kdor ga ne pozna bi ga drago plačal

gru (nepreverjen)

Treba je vedeti, da sta RKC in denar, kot siamska dvojčka. Tako bo lažje razumeti, zakaj sta si SDS in RKC tako blizu. Pri tem ideologija ni pomembna. Za cerkvenimi vrati se pač tudi marsikaj dogaja, kar je vernikom skrito zaradi božjega miru. Namesto Marxovega kapitala, imajo rajši kapital v pravem pomenu.

In reply to by slol (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Odlično si vse napisal.
Točno tako !!!!!!!

In reply to by slol (nepreverjen)

Dillinka (nepreverjen)

Jeeee dillinka brez Srbov bi se ga cerkev posrana, ukozila!!!

majotude (nepreverjen)

hahaha kak san tau prešto san se začo tak smejati, ka san komaj k sebe priso... Haha idi v kurac :D
Ka je mogoče prvi april?

tutu (nepreverjen)

In brez cerkve marsištere vojne (npr. križarskih vojn) nebi bilo, marsištera oseba nebi mela travm zaradi spolnih zlorab s strani duhovnikov, štere so se interno skrivale... Nej se poveličevati, predvsem ker sami živite daleč od toga, ka liden pridigate pa modruvlete, te pa se še v politiko s svojimi "vrednotami" vmešavlete...

kuntakinte (nepreverjen)

... tou pa je tou... ne poznavalci zgodovine.. püstite Prekmurje pri meri...

In reply to by tutu (nepreverjen)

Komentari (nepreverjen)

prizadetoga Prekmuca, Debeloga Fuknjenca -Tratnjeka. Vűjš socialna, smrdliva.

PREPOVED KRŠČA… (nepreverjen)

Če gledaš vse sosednje države: Hrvaška, Avstrija, Italija, Madžarska, da ne omenjam, Poljske, Češke, Slovaške itd vse povsod se zavedajo svojih krščanskih korenin RAZEN V SLOVENIJI kjer je krščanstvu nasprotovala od 1945 in do današnjih dni vedno ena manjšina iztirjencev, izobčencev, ki so najprej po KONCU VOJNE IZVENSODNO pobili več Slovencev, kot celo vojno okupator in večina teh pobitih je bilo kristjanov, kar se zavestno skriva še dan danes. Po letu 1945 in pobojih svojih bratov se je ta gonja proti krščanstvu nadaljevala zelo aktivno vse do osamosvojitve Slovenije. Po osamosvojitvi smo vsi pričakovali, da se bo to prenehalo, ampak so osamosvojitelji NAREDILI VELIKO ZGODOVINSKO NAPAKO in niso izvedli lustracije, tako kot so jo v ostalih komunističnih zgoraj omenjenih državah,
kjer so enkrat za vselej iztrebili komunizem. Spomnite se samo kako je končal komunistični vodja in diktator Romunije. Ker to v Sloveniji nismo naredili so ti hudiči počasi prilezli iz mišjih lukenj, kjer so se skrivali med osamosvojitvijo, in počasi zavestno začeli prevzemati vse položaje in kapital, ki je počasi odtekal v tujino. V Sloveniji je vrag vzel vse fabrike, delovno ljudstvo je ostalo na cesti. V zadnjih letih pa so ti tajkuni ta pokraden denar začeli prinašati nazaj v Slovenijo, do take mere, da danes obvladujejo vse državne institucije in vse veje oblasti vključno s sodstvom. Zdaj smo leta 2022 v Sloveniji tam kjer smo, delo ni vrednota, ne poštenost torej Slovenija leta 2022 edina komunistična država v jederni Evropi.

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Prokleti bili tile komunistični Ritoperci

In reply to by PREPOVED KRŠČA… (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Jugoslavija ni bila komunistična, pač pa socialistična država. V praksi, v življenju je to bil socializem kot prikrit kapitalizem. Na srečo desnih tajkunov, ki so morali dolga desetletja čakati na svojo priložnost, so se končno na široko odprla vrata. Z veseljem so ugotovili, da jim ti grdi levičarji le še niso vsega spokradli. In tako uspešno nadaljujejo njihovo delo. Kar se pa tiče kristjanov, pa je treba vedeti, da je pravi kristjan tisti, ki je v praksi prepoznaven kot dober in plemenit človek in je na podlagi tega tudi cenjen, ne pa preganjan. Pravi kristjani tudi niso bili simpatizerji domobranstva in domobranske zaprisege.... Ste si jo prebrali? Zelo "vzpodbudne" besede za obstoj Slovenskega naroda in jezika. Je pa res, da so "kvazi" kristjani v preteklosti in sedanjosti naredili veliko škode s svojim vedenjem in dejanji tako cerkvi, kot tudi ostalemu delu strpnih državljanov. Slabše stanje naše Države pa ni odvisno od družbeno politične ureditve, niti od levih in desnih, pač pa od števila grabežljivih, pohlepnih in egoističnih državljanov.

In reply to by PREPOVED KRŠČA… (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Ti pa direktno iz kleti na Trstenjakovi v Ljubljani pišeš.
Sicer itak ne veš kaj si napisal.
Pač ti je Janez ukazal.

In reply to by PREPOVED KRŠČA… (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... či bi leta 1919 büu na slovenskoj zemli že komunizem...bi nas komunisti oudali nej samo madžaron...ampač dele gor v Lenin/Stalin Rusijo...

kuntakinte (nepreverjen)

... prekmurci se moremo zahvaliti prleškin intelektualcon tistoga časa...pa našem domačemi župniki spoštovanomi Ivani Jeriči iz Dokležovja...šče posebno zavednomi prekmurskomi narodi...šteri je v srci Prekmuja...v Böltincaj svetovnoj javnosti povedau.... ka je PREKMURSKO ŽITELJE...SLOVENSKO ŽITELJE...

. (nepreverjen)

Brez kakršnih koli cerkev bi biu svejt lepši in boukši.

kuntakinte (nepreverjen)

... pa tüdi komunizma, nacizma, fašizma,...pa lažnijvoga socializma...

In reply to by . (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Daj bumbar, kak je lejko socializem lažnijvi? Socializem je edijna možna oblika ureditve, če šče človeštvo preživeti. Je edijni naraven način preživetja socialnih bitij. Človik je socialno bitje. Na žalost pokvarjeno.....

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Mihajlo (nepreverjen)

Mihajlo Pupin je najbolj zaslužen za Prekmurje ker je lobiral pri američanih

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Odlično napisano !
In na žalost večina tega ne ve in ne razume, ker poznajo samo izkrivljeno mnenje takih, kot je škof in podobni.
Tudi mediji očitno niso sposobni raziskati prave resnice in slepo verjamejo raznim politikom in škofom.

In reply to by Mihajlo (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice