Klub Prekmurcev v Ljubljani je v sredo na Prekmurskem trgu v Ljubljani organiziral proslavo ob državnem prazniku dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Praznovanje državnega praznika se je na Prekmurskem trgu pričelo že ob 16. uri, kjer so se na stojnicah predstavili ponudniki iz Prekmurja: Expano,

Pri pajdaših, Skupina Hudo dobro, Sušilnica sadja Angela Vratuša, Vidov brejg, Kodila Gourmet, Matej Fišer, Gezek, Vulkanija , Pizzerija Kučan, Klub prekmurskih študentov in Klub Prekmurcev v Ljubljani. Obiskovalci so lahko uživali v prekmurski hrani in pijači, v animaciji za otroke, v virtualnem poletu z balonom, v predstavitvah novih prekmurskih knjig (knjiga Mateja Fišerja: knjiga Goričko - Divji Vzhod in knjiga Gezeka: Gezek potuje in se izobražuje) in številnih drugih aktivnostih. Za glasbo je poskrbel Male Ponco.

Ob 20.00 uri je potekala proslava ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Navzoče sta nagovorila predsednica Kluba Prekmurcev v Ljubljani Maja Benko in podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Cernek, ki sta v svojih nagovorih izpostavila pomen Prekmurcev pri razvoju glavnega mesta na vseh področjih in pomen različnosti, ki bogati.

Kučan slavnostni govornik

Slavnostni govornik je bil Prekmurec, prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan. V svojem nagovoru je izpostavil pomen odnosa do narodnostnih manjšin. Spomnil je, da se je s postavitvijo meja po Pariški mirovni konferenci leta 1919 in s oblikovanjem narodnostnih manjšin na slovenskem ozemlju postavilo vprašanje, kako definirati politiko do narodnostnih manjšin.

Slovenija se je odločila za uveljavljanje dveh načel:  da je za uresničevanje pravic manjšine odgovorna večina in da je za enakopravnost manjšin  potrebna pozitivna diskriminacija, kjer večina manjšini, ki je ogrožena, prizna celo nekoliko več pravic. Ta odnos do narodnostnih manjšin je bil po njegovem eden izmed pomembnih elementov pri priznanju Slovenije kot demokratične tvorbe tako v času njenega mednarodnega priznanja kot v času pridruževanja evropski skupnosti.

Izpostavil je, da bo potrebno ta načela uveljaviti tudi v okviru mirovnega sporazuma po koncu vojne v Ukrajini, kar bo omogočilo sožitje v državah, v katerih živijo različne narodne manjšine.

V prekmursko obarvanem kulturnem programu so se predstavili vrhunski prekmurski umetniki: Andi Sobočan, Balladero, Ekaterina Lepoša, Jakob Podlesek, Melita Kontrec  in Vladimir Vlaškalič.

Proslave so se med drugim udeležili: nekdanji predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan, podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ministra Irena Šinko in Aleksander Jevšek, evropski poslanec Milan Brglez, državni sekretarji, poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, cerkveni predstavniki,  akademiki in številni Prekmurci, živeči v Ljubljani.

Foto: Klub Prekmurcev v Ljubljani in Martin Konič

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Radenci3srca (nepreverjen)

Zelo lepo od Prekmurcev v Ljubljani. A ko pa sem na slikah zagledal onega Voroša od Opecove, pa mi je dvignilo pritisk. A ta se zdaj tu zraven prisl.n.l?

afta he (nepreverjen)

Ta poleg Jankoviča je farmacevtka? Samo vprašam za prijatelja.

levak (nepreverjen)

Nikdar ne vejš kda do te nucali.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Sami pücki,izdajalci prekmurskega naroda.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Kučana so pa letos nej nücali v ižakovcaj ,ali so ga pa skenslali.

dringi22 (nepreverjen)

Bravo Prekmurci. Milan Kučan, slavnostni govornik, je sedemkrat bil izbran za prekmurca leta. Pravi prekmurec. Pravijo, da zelo dosti dobrega naredil za Prekmurje........uf,......jaz se žal ne spomnim niti enega dobrega dela......

komuinista (nepreverjen)

on ti je izseljenec moli boga ka se ne vrne

In reply to by dringi22 (nepreverjen)

Alzheimer (nepreverjen)

možganožer ti je spomin posüno, pa seglij lačen osto

In reply to by dringi22 (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Pa to nemoreš verjeti, da iz malega po srcu, pa dobrega Prekmurja v Ljubljani živi toliko Prekmurcev. ...Oh koliko ljudi pa potakšnem se je preselilo v Ljubljano iz osem milijonske Srbije. Mogoče ve kdo?

Ficlek (nepreverjen)

Katero koli sliko poglejdneš, na njej komunist. In v glavnoj vlogi seveda Küčan, ki je telko dobrogo NEJ napravo za Prekmurje. Pa bi lejko. Pravzaprav bi mogo.

Anastasie (nepreverjen)

Lep praznik zelim, dragi Prekmurci!

Starejše novice