Slika je simbolična.
Kristjani danes s svečnico končujejo božični čas.

Kristjani danes obeležujejo svečnico, s katero se po cerkvenem koledarju 40 dni po božiču končuje božični čas. Tako je treba po ljudskem izročilu do svečnice pospraviti jaslice.

Na današnji dan po cerkvah blagoslavljajo sveče, zaradi česar je praznik znan kot svečnica oziroma praznik luči. S praznikom pa je povezano tudi redovništvo.

Do svečnice je po ljudskem izročilu potrebno pospraviti jaslice

Katoličani in evangeličani ter po svetu tudi nekateri drugi kristjani se na svečnico spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla Jezusa v judovski tempelj.

Vsaka mati je tedaj morala 40. dan po porodu sina odnesti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti.

Hkrati v katoliški cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič obeležili leta 1997 v času papeža Janeza Pavla II. Na ta dan obnovijo redovniške zaobljube.

Redovniki, ki se odločijo za posvečeno življenje, se zaobljubijo k določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oziroma poroki, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom.

Do svečnice je treba po ljudskem izročilu pospraviti jaslice, ob tem prazniku pa se tudi nehajo peti božične pesmi.

Ponekod na slovenskem narodnostnem območju, denimo na Gorenjskem in v Podjuni, so še po drugi svetovni voljni po hišah hodili svečniški koledniki. Z njimi so se končali božično-novoletni obhodi kolednikov, ki so od hiše do hiše voščili srečo, v zameno pa so dobili darove.

Če je svečnica topla, sneg prinaša, če je mrzla, ga pa odnaša

S svečnico je povezanih več ljudskih pregovorov, ki se nanašajo na vreme. Če je svečnica zelena, velika noč bo zasnežena, se glasi eden od njih.

Prav tako je znan pregovor, po katerem se takrat, ko na svečnico sneži, že vigred (pomlad) oglasi. Podobno povzame tudi pregovor: Če je svečnica topla, sneg prinaša, če je mrzla, ga pa odnaša.

Vremenoslovci za danes napovedujejo na severu in ponekod na vzhodu zmerno do pretežno oblačno vreme, drugod bo več jasnine. Na severovzhodu bodo možne kratkotrajne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od minus sedem do dve, najvišje dnevne pa od štiri do 12 stopinj Celzija.

Komentarji (7)

BOJKOTIRAJTE s… (ni preverjeno)

Vsi upokojenci bojkotirajte sobotainfo, ker oni zavestno bojkotirajo problematiko upokojencev ter včeraj niti niso omenili protestno zborovanje v Ljubljani, vse to seveda delajo po naročilu leve komunistične drhali.

1AA (ni preverjeno)

Bog živi Slovenijo!
Že kaže na bojše: holoub se fsrau - Vlada umaknila predlog o 600 evrih dodatka sodnikom in tožilcem

69 (ni preverjeno)

Golob se je lahko le zopet "vsral" JJ na glavo in to je tudi vse. Še več bo tega. Prav mu je, zakaj pa ne nosi klobuka ali vsaj titovke.

In reply to by 1AA (ni preverjeno)

Đekson (ni preverjeno)

Ka ste gnes že šli k meši? Ma farni pingvin nouvo đanko oblečeno?

bouge (ni preverjeno)

ka si gnes že vzeu tableto? zamujaš!

In reply to by Đekson (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Nič ne zamuja. Zoper norost ni tablet!

In reply to by bouge (ni preverjeno)

54 (ni preverjeno)

Danes bi morala biti ušesa rdeča, pod nosom pa sveča.

Starejše novice