Slika je simbolična.
Učencem z znaki okužbe ali po visoko tveganem stiku priporočeno samotestiranje doma.

Ključna ukrepa, ki v šolskem okolju pomagata pri preprečevanju prenosa koronavirusnih okužb, sta prezračevanje in umik okuženih iz šolskega procesa.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob prihajajočem šolskem letu samotestiranje v domačem okolju priporočajo vsem z znaki akutne okužbe dihal in tistim, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo.

Ukrepa sprejeta soglasno

Ukrepa je na torkovi seji delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, soglasno sprejelo 13 članov iz vrst šolnikov z vseh ravni izobraževanja ter tudi predstavnikov zdravniške stroke, je na današnji novinarski konferenci povedala epidemiologinja in vodja delovne skupine Nina Pirnat.

Pirnatova je ob tem podrobneje predstavila priporočila glede uvedbe samotestiranja v primeru t. i. prvega scenarija.

To je epidemiološka situacija, ko prevladuje različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki zahteva bolnišnično zdravljenje. Ta velja trenutno.

Izjema pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami

Tako se bo ob začetku novega šolskega leta 2022/2023 samotestiranje v domačem okolju priporočalo osebi s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in vsem tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena.

Ključno je, da se oseba ob znakih okužbe testira v domačem okolju, še preden bi vstopila v zavod oziroma bi prišla v stik z drugimi udeleženci vzgoje in izobraževanja.

Po opozorilu pedagogov so dopustili izjemo pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami, ki bi jim zagotovili možnost testiranja tudi v šoli oziroma zavodu, je še pojasnila Pirnatova.

Samotestiranje je glede na strokovno mnenje delovne skupine sicer predvideno za šolske otroke in mladostnike, učence, dijake in študente, vključene v višje in visoko šolstvo. Ob pojavu simptomov covida-19 pri otrocih v vrtcu, pa naj se njihovi skrbniki posvetujejo s pediatrom oziroma z izbranim osebnim zdravnikom.

Samotestiranje priporočajo tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, a kot je pojasnila Pirnatova, so oni v »dokončni domeni medicine dela, prometa in športa«.

Kaj pa v primeru drugega scenarija?

V primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19, pa naj bi glede na strokovno mnenje delovne skupine »obdobno samotestiranje« na domu razširili na vse osebe, tudi tiste brez simptomov.

Izvajalo bi se »nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko«, je razvidno iz mnenja, objavljenega na spletni strani. A kot je v izjavi poudarila Pirnatova, gre za priporočila, prav tako ni pričakovati nobenih odlokov.

Prav tako ni predvideno, da bi evidence o samotestiranju vodili v šolah. »Odgovornost je na vsakem posamezniku,« je poudarila Pirnatova.

Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah na kartico zdravstvenega zavarovanja, podrobnosti glede količine pripadajočih kompletov testov pa še niso znane.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hjeba (nepreverjen)

Najbole važnoje ka učenci nedo nosili jebenlih mask v šouli!

Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

Maske so za pospeševanje bolezni in ne ščitijo pred ničemer!

In reply to by Hjeba (nepreverjen)

tunč (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

TELE!!!

In reply to by Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

Salafist (nepreverjen)

Kaksi spranec mores bite ka to povejs

In reply to by Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

PREHLAD NATEG in PREVARA po celem svetu!
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK KATERE POVZROČAJO BAKTERIJSKO PLJUČNICO IN SMRTONOSTNIH STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR IN SE JIH RAZLASTNINI! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/527942368711212/

tunč (nepreverjen)

DVOJNO TELE !!!!!!!

In reply to by Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

TELE TE NAREJDILO OPICA BREZMOŽGANSKA!!! CEPIT SE IDE KA CRKNEŠ ŽE INAUK PA MASKO NOSI DA IDEŠ SPAT KA SE ZADIŠIŠ!!! JA TAKŠNEH BEDAKOV JE PREVEČ NA TON SVEJTE!

In reply to by tunč (nepreverjen)

JohanDerZweite (nepreverjen)

Ge praven ka takšne primitivne sociopate, kere so sposobne takšne otročje grdostije izvjavlate pa kere seveda ne delajo v zdravstve, naj enostavno vtihnejo glede Covida in ukrepov ker enostavno nemaš P od pojma o čen razpravlaš in po mojon mnenje nemaš nite pravice ka odpreš svoj velke gobec. lp ;)

In reply to by Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

tunč (nepreverjen)

TELE OD TELETA!!!!
Idi hitro po tablete idiot.

In reply to by Prehladnateegtretjič (nepreverjen)

Cen (nepreverjen)

Tij si idi po tvoje cepivo. TELE. Đanki

In reply to by tunč (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ljudje Božji, pa vi spadate med debile. Še po dveh letih ste nej ugotovili, ka vam nonstop lažejo. Kakšno je to cepivo, ka cepljeni obolevajo še bole kak necepljeni?

Starejše novice