Vir leve slike: Moška Reševalka, Facebook
Znana slovenska reševalka, ki jo mnogi poznajo pod imenom Moška reševalka, s svojim zadnjim zapisom deli javnost. Na Facebooku se je namreč razpisal o tem, zakaj je sama proti zagotovitvi brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov.

Nataša Marc Mahnič je koprska reševalka, ki s svojimi sledilci na družbenem omrežju Facebook deli različne zapise iz svojega zasebnega, pa tudi delovnega življenja. Več kot pet tisoč sledilcev jo sicer bolje pozna pod imenom Moška reševalka.

Četudi njeni zapisi dosegajo veliko podpore, pa je njen zadnji zapis nekoliko razdelil sledilce. Nataša se je namreč razpisala o pozivu k zagotovitvi brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževalnih ustanov in v drugih javnih objektih.

Predsedstvi Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije, ki sta poziv naslovili na vlado, med drugim zagovarjata dejstvo, da menstruacija ni izbira, »kar pomeni, da njena stigmatizacija predstavlja eno izmed mnogih ovir za menstrualno znanje in podlago za diskriminacijo«. 

Kot še pišejo, si v tujini in Sloveniji nekatere ženske higienskih vložkov in tamponov ne morejo privoščiti. Nekatera dekleta v skrajnih primerih zaradi tega celo izostajajo od pouka.

A se s tem ne strinja že omenjena blogerka Moška reševalka, ki je med drugim poziv povezala z 'influencerkami', ki želijo izkoristiti sistem.

Tako je med drugim izpostavila tri poglavitne razloge »zakaj sem proti temu, da nam karkoli glede intimnih pripomočkov za osebno higieno pripada brezplačno, ker nam pač dejansko ne«.

Njen zapis v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Zapis blogerka Moška reševalka

Berem, da so predstavnice nežnejšega spola, torej ženske stopile skupaj in si vestno prizadevajo, da bomo imele brezplačne vložke in tampone. Sedaj pa ne vem ali te naše influencerke se hecajo iz bolnih, izkoriščajo sistem, so razvajene ali dejansko preprosto verjamejo, da so toliko boge, ker so zdrave, da jim vložki (kateri so mimogre cenejši od vseh njihovih cigaret, alkohola in žurk), pripadajo ?!

Dejmo mlade dame prvo razjasnit, da menstruacija ni bolezen, da če vam je uspelo iz intimnosti in raznih seksualnih spretnosti si prilastiti zasluge narave in se promovirati, kot dame z nadnaravnim talentom in vplivnicami tega sveta, mislim da ste tukaj s procesom 'reve imamo menstruacijo' presegle mejo zdravega razuma. Trije poglaviti razlogi zakaj sem proti temu, da nam karkoli glede intimnih pripomočkov za osebno higieno pripada brezplačno, ker nam pač dejansko ne:

1. Nepredstavljivo število mladih žensk se bori z raznimi ginekološkimi stanji, zaradi katerih nimajo menstruacije in ne bodo nikoli mogle imeti otrok. To je bolezen, to je resna situacija, to je področje, kjer moramo izkazati sočutje, pomoč in solidarnost. Da se umetna oploditev po določenem številu poskusov astronomno obračuna in so razne preiskave samoplačniške (prav tako v zdravi nosečnosti ni vse brezplačno), mislim da je to popolnoma nedopustno, da se denar katerega bi porabili za tovrstne namene, namenili vložkom za zdrave gospodične, ki so vse prej kot lačne, nenaličene in brez cigaret!!! Primitivno, smešno in ponižujoče.

2. STAROSTNIKI!!! , če si kdo zasluži in mu dejansko pripada brezplačno vložek, plenica, podloga,...so to starostniki. Starostniki, katerim je s strani življenjskega procesa in narave bolezni bila odvzeta možnost samooskrbe. Starostniki, kateri zaradi prenizkih pokojnin plačujejo najnižjo tarifo v domovih in jim zato pripadajo samo 3 plenice na dan, starostniki, kateri v lastnih iztrebkih čakajo do večera na čisto plenico, da bodo vsaj do prvega odvajanja lahko spali v čisti in suhi plenički ( Pa ne mi začenjat, da se jim menja plenice, ker nemalokrat ne povedo, zato da pri obračunu naslednji mesec ne dobijo višje položnice, ker ne pijejo, da bodo manj lulali, da ne presežejo število plenic, da ne obremenijo svojcev, ki komaj vsak mesec zberejo za dom,.. in še bi lahko naštevala...). To je populacija za katero bi morali glasno vzklikati po pravicah za dostojno življenje in brezplačnih plenicah. To je populacija, katera je dejansko odvisna od nas, okolice, pomoči in solidarnosti zdravega človeka (kateri nemalokrat pozabi na njih).

3. In seveda ne gre pozabit še skupino socialno ogroženih mladenk, dam, žensk,...katere si dejansko ne morejo privoščiti vložkov in tamponov, za katere tudi menim in glasno podpiram, da jim to pripada.

Definitivno pa ne bom nikoli podpirala glasnih influencerk in študentk, ki zahtevajo pravico po brezplačnih vložkih, ki izkoriščajo svoje zdravje in ne pomislijo, kakšno srečo imajo, da so zdrave. Ne bom podpirala predstavnic ženskega spola, katerim je škoda denarja za lastno higieno in samooskrbo, za cigarete, alkohol in obleke pa ne. Vložki in tamponi so zanemarljive vrednosti, za katere bi lahko rekli, da ne moremo preživeti, ker so del naše življenjske potrebe. Sam še manjka se, da bomo zahtevale, da v času menstruacije nam tudi voda pripada brezplačno, ker se pač moremo stuširat... Osebna higiena je del samooskrbe in vzgoje o svojem zdravju, lahko je zelo draga lahko pa je tudi zelo skromna in poceni. Tudi z malo denarja smo lahko lepe in urejene, zato ni potrebe, da odžiramo še tisto malo kar pripada tistim, kateri so pa dejansko odvisni od okolice, sistema in oskrbe drugih.

Začnite cenit, da imaste tisto, kar vam zavida vsak bolan, nebogljen in odvisen od okolice - ZDRAVJE !!!

Lahko noč

Moška reševalka

Komentarji (49)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vaša vest (nepreverjen)

Ne gre zato da jim je škoda denarja, ampak ker ga nekatere nimajo. Starši jim pa ne dajo denarja, ker je nazadnjaški.

zvodnik milan (nepreverjen)

iščem novi kader
dobro bi bilo
da bi bila suha blond in smotana

In reply to by Vaša vest (nepreverjen)

Klump (nepreverjen)

kakšno luštkano dekle
jaz bi jo kar posvojil

In reply to by Vaša vest (nepreverjen)

Topko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ta pa ima komplekse, redne to. Niti ni čudno, da je blondinka. Nekatere delavce bi bilo potrebno letno psihično kontrolirati, ne samo fizično, ko mamo sistematski pregled.

Triangel (nepreverjen)

Prej bi poskusila doseči, da se alkohol in cigarete prepovejo, ne da javno izkazuje sovraštvo do takšnih, ki to uporabljajo, da je ni sram! Kako je lahko reševalka, če ima take predsodke, tako nesnago v glavi? Morda kadilcu, pijancu sploh ne nudi vso potrebno pomoč!!!

Hodaluda (nepreverjen)

Točno tako. Na FB je med drugim napisala: "Predvsem mi je všeč zavedanje, da vsi delamo napake, da se vsi motimo in da se ne obsojamo." Kar pa je napisala, je nič drugega kot obsojanje.

In reply to by Triangel (nepreverjen)

Kristofer (nepreverjen)

Tou resevalko samo redno gebati trbej…

konjiček (nepreverjen)

mah, še konj je ne bi.

In reply to by Kristofer (nepreverjen)

tonek101 (nepreverjen)

Jaz ji pa dan čist prav po tej logiki bi država morala dati moškom zastonj britvice za briti zakaj moškim samo brada rasti

Ravno_obratno (nepreverjen)

Prav te "socialno ogrožene ženske" kot jim pravi so ponavadi tiste, ki jim za cigarete ni škoda denarja za vse ostalo pa jamrajo da nimajo. In glih takim naš socialni sistem vse prinese na pladnju...in potem bi si take še zaslužile brezplačne vložke. Sem strogo proti.

ena pač (nepreverjen)

se strinjam....za razvade kot so cigarete, lišpanje pa to imajo, za vložke, tampone pa ne....pa kje vam je tu kmečka pamet

In reply to by Ravno_obratno (nepreverjen)

Ges pa moj pes (nepreverjen)

POMAGAJTE SEM BERZPO...... SIROTA.

anton77 (nepreverjen)

Higienski vložkof si nemrejo privoščiti, majo pa telefoune za 800+ Evrof????????? Dajte ne serte!!!!!!!!!!

anton77 (nepreverjen)

Pa čik v goubci..... Pa smrdijo po alkoji.... Fuj!

In reply to by anton77 (nepreverjen)

konjiček (nepreverjen)

ja in? hvala bogu če to vse omogoča življenje. pa niti drog ne pozabi. to je vse bolj potrebno organizmukot neka vložka.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

123123 (nepreverjen)

Higiena je tuširanje, pranje zob, pranje las, britje...to se ODLOČIMO kdaj in kako bomo higienski. Menstrucija NI higienska, ampak je nekaj naravnega in biološkega, kar ne moremo kontrolirati. Ker se to obravnava kot "higiensko" kao, potem ostaja še vedno kot tabu v letu 2022. Grow the *žaljiva vsebina je bila odstranjena* up. Namesto, da bi se pogovori o tem odpirali pa bi se o tem MORALO pogovarjati normalno, je še toliko slabše, da ima takšno mnenje ravno ženska. Did boys choose you already? Kompleks "i'm not like other girls" ženske

pikaboom (nepreverjen)

smotana tvoja glava. piši v slov. ali pa nikak.

In reply to by 123123 (nepreverjen)

of svoboda (nepreverjen)

i'm not like other

In reply to by pikaboom (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

ok boomer

In reply to by pikaboom (nepreverjen)

Razumna (nepreverjen)

Ženska imam popolnoma prav. Do vsake besede sploh ni razumno da se zahteva kaj takega. S tem se podpira samo lenoba in nič drugega. Za lastno higieno je škoda denarja oz ga nima . To je popolnoma enako kot par ki ima otroka kasneje pa zanj nima denarja . Dokler se bo podpiralo socialne primere ne more biti bolje, raje povedalo lenuhe .

Ohjoj (nepreverjen)

Par se sam odloči da bo meja otroka, ženska pa se ne odloči sama da bo ženska. Glupa primerjava zeloooooo.

In reply to by Razumna (nepreverjen)

Gost6251 (nepreverjen)

Ja ta ko cuza moža, njej denar ni problem.

goričanec2 (nepreverjen)

Baokše, ka idejo pejnaze za tao kaok pa za brezvejzne Covid teste pa dodatke!

čarni vrag (nepreverjen)

Vse o njej pove ime Moška reševalka. Te neumnosti sploh ne moreš brat.

Ohjoj (nepreverjen)

Glede na to kelko zavarovanja plačujemo za bv bi nam mogli vsem pripadati brezplačni vložki, plenice za deco in stare, kondomi, termometri... Tota ženska je strašno ljubosumna na influencerke, mogoče jim njeni tip sledi. Daj baba ne bodi tak očitna no. Izbrala si si svoj poklic, lidje kerin pomagaš so ti hvaležni ampak brez lajkov. Če si želiš lajkov, sledilcov in da neki luzerji drkajo nate še vedno lahko grataš influencerka. Verjetno ti je to namen totega tvojega zapisa.

pikaboom (nepreverjen)

točno tak. pa preden se tak nastavlja objektivu, si naj normalno uredi te obrvi, ne ka izgleda, kot da ima šivano kožo. pa že sam njen naziv moška reševalka pove marsikaj o njeni blondinasti glavi. sicer pa naj dajo normalno, nizko cene vložkom in predvsem tamponpom, ker gre kasneje to v smet in isto tak bi moral dosti cenejši biti tudi wc papir, ne pa da ga še odipavijo in kreteni to tudi kupujeje, kot da jim potem rit ne bo smrdljiva.

In reply to by Ohjoj (nepreverjen)

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

če me ova pride rešit
crnem od smeha
poglejte kakšna je

Ohjoj (nepreverjen)

"Naravna slovenska blondinka"

In reply to by ,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

cugudin (nepreverjen)

ja, saj, le zakaj bi tako moško divjo zblojeno bolano stetovirano blondinko sploh poslušal. izgled pove vse, manjka ji kar nekaj kolesc.

In reply to by ,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

me rit srbi
bi jo kar nastavil kkašnemu geji

zvodnik milan (nepreverjen)

Silvo Dervenšek je strah in trepet svovenačkih bab

,,,, ,,,,, (nepreverjen)

kaj mislite kaj bi v tem primeru rekel Silvester Dervemsek
mislim da bi naši reševalki dal prav

lukčev mesec (nepreverjen)

Po raznih komentarjih se vidi v kakšni gnili družbi živimo.
Večina zafrustrirani negativci, ki v vsem vidijo nekaj slabega.
So polni maščevanja in škodoželjnosti.
Hvala Bogu, da pri nas ni vojne.
Kot je že bilo nekoč povedano smo Slovenci sami sebi največji sovražnik.
Jaz sem absolutno ZA, da ženske na določenih mestih dobije pripomočke za menstruacijo.
Tisti, ki ste pa fauš, da bi kdo kaj dobil pa utihnite, ker vas je ena sama faušija, zavist in zloba.
No, o tej dami pa je škoda komentarja, ker že njene tetovirane roke povejo vse o njej.
Ima sama s seboj ogromne probleme.

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat o te mesec nosi

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

Günja (nepreverjen)

Če bi moški meli menstruacijo bi tou že zdavnaj bilou šenki.Ovak pa menstrualne skodelice so cenejše ,bole praktične,higijenske ,pa še odpadkov nega

of svoboda (nepreverjen)

musko z periodo svoboda bluzite kak ponavadi

carni vrag . (nepreverjen)

Treba se bo cepit proti norosti
Babe kot ste požrešne bi vložke hotele dobivati še v času meno pavze
in bi jih potem prodajale drugim

Blanja (nepreverjen)

Ta ma pravi nadimak. Resno zgledne kak moški. S tejmi odurnimi freskami na sebi. Zgledne kak hotentot iz jamske dobe.

pollackc (nepreverjen)

še hujše. delodajalec je tudi kreten da tao vzame, ko pa jasno kaže psihične motnje.

In reply to by Blanja (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

baje sestre pušijo
ponoči
in
podnevi
in
v avtu

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam da država tudi toaletni papir plača, saj tega uporabljajo tako moški kot ženske.

Felix 10001 (nepreverjen)

Boljši ukrep bi bil znižanje davka na higienske pripomočke. Saj vsaki osebi pašejo druge stvari. In kaj naj počnem s kar nekimi vložki in tamponi. Stvar ni tako enostavna, kot se zdi nekaterim. Sploh moškim. To pa da bo na voljo najslabši možna varianta pa je tako ali tako zagotovljeno. In jas osebno nebi nikoli zaupala stvarem, ki kar tako ležijo nekje na polici v predverju ali pa celo v samem WC ju.
To ni rešitev.
Bolje bi bilo potem, da lahko ženske dobijo higienske pripomočke na primer v lekarni brezplačno. Ali pa da lahko v lekarni za določeno vsoto dobi, kar potrebuje.
Zdravstvene izkaznice imamo vsi tako, da bi to bilo veliko bolje če že mislijo, kaj narediti v tej smeri.

simkin (nepreverjen)

najprej se pozanimaj preden blefneš norije. ker davke so že znižali, a kaj ko je vseeno visok cena. raje bi izumili neko zdravilo s pomočjo katere ne bi imeli perila, vsaj tiste ki nočejo (več) roditi.

In reply to by Felix 10001 (nepreverjen)

Felix 10001 (nepreverjen)

Ja si pa pameten ni kaj davčna stopnja na higienske pripomočke je 22% seveda tega ne veš, ker tega ne potrebuješ. Prvo se malo pozanimaj prej ko pametuješ. In pišeš neumnosti.

In reply to by simkin (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Preti nam, da bomo pozimi na mrzlem brez plina, mi pa o zastonj vložkih.

simkin (nepreverjen)

ni res. še vedno lahko greš v gozd po drva, a če se ti ne da žagati, cepati, potem kar zmrzni. pa tudi olja je še nekaj.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Norček (nepreverjen)

Nouri naslof, ešče bole noura tematika pa se fsi norčeki s kakšof norijof javimo f komentare

MarijaTerezija (nepreverjen)

44 let san mejla menstruacijo in si kupuvala vložke. Negda so se doubili samo v lekarni. Te je m. mogoče še bila stigmatizirana, gnesden, gda skoro v vsaki samopostrežbi maš po cejle štelaže vložkov, tamponov, intimnih robčkov, žajf in drugoga, pa je več rejsan nej. Ka bi bili tamponi in vložki šenki, san pa prouti. Pač.

rasfa (nepreverjen)

Pac. Dober argument, draga Marija.

In reply to by MarijaTerezija (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice