Luka, star le deset let, s pomočjo družine vodi čisto pravi posel. Že štiri sezone na svoji stojnici ob cesti prodaja sladke lubenice, ki rastejo na njivi za domačo hišo.

Cvetkovske lubenice so lubenice komaj 10-letnega dečka Luka Hanželiča iz vasi Cvetkovci v občini Ormož. Luka živi na zelenjadarski kmetiji Hanželič, kjer je s kmetijstvom odraščal. 

Na tej njivi, kjer danes plodov dajejo Lukove lubenice, je nekaj let nazaj rastel česen, pripoveduje deček, ki si, ko bo odrasel, želi postati kmet. Česen tisto leto ni uspel, zato se je takrat komaj šest letnemu Luki porodila ideja - na njivi bi lahko zorele sladke lubenice. 

Letos že četrto leto družina goji lubenice, ki so del ponudbe Hanželičeve kmetije. Lubenice so glavna niša mladega kmeta, a v njegovi posodi ob cesti se znajdejo tudi domače melone.

Od setve pa do pobiranja - lubenice so več kot le počitniško delo 

Že res, da so lubenice poletni sadež, a Luka v velike okrogle buče vlaga mesece dela. Semena mora na njivi najprej posejati. Luka dobro pozna različne vrste lubenic, na svoji stojnici pa prodaja vrsti 'Bedouin' in 'Fire ball'

Ob obisku Ptujinfo nam zaupa, da je letos letina lubenic dobra. Ta sladki sadež potrebuje veliko sonca in toplote, česar letos ni manjkalo, a tudi veliko vode, za kar pa poskrbijo z zalivanjem njive. 

»Letos je odlična letina. Letos so veliko večje kot lani,« je zadovoljen Luka. 

Razloži, da je treba semena zalivati manj. Na njivo položijo še biorazgradljivo folijo, opremljena pa je tudi z namakalnim sistemom, ki Luki olajša kmetovanje.

Sadike preselijo na njivo in takrat se prične znatnejše zalivanje. Dokler se ne pojavijo cvetovi, zalivajo nekoliko manj, nadaljuje deček, po cvetenju pa začno nastajati okrogle lubenice, ki pa za zdravo rast potrebujejo veliko vode. 

Pri delu Luki pomaga vsa družina, a delo na stojnici je njegova odgovornost. Vsak dan, od 9.00 pa do 19.00, skrbi, da stojnica ne sameva. Ta sicer stoji ob glavni cesti skozi vas Cvetkovci, zaradi pisane table cvetkovskih lubenic, pa jo je nemogoče zgrešiti.

Denar od prodaje vsak dan skrbno prešteje, dnevno bilanco vodi sam. Na začetku sta mu pri tem pomagala mama Darja in oče Anton, z leti pa si je pridobil tako zaupanje, da poskrbi tudi za finančni del svojega posla.

S svojim zaslužkom si vsako leto kaj privošči. Tako si je skozi zadnja leta že kupil bazen, novo trobento in kolo. Letos o tem, kako bo porabil sadove svojega dela, še razmišlja.

Zelenjadarska kmetija že več kot 30 let 

Luka ponosno pove, da babica in dedek zelenjavo pridelujeta in prodajata že več kot trideset let. Trenutno gojijo papriko, zelje, cvetačo, kolerabo, kumare, paradižnik, korenje. 

Bo nadaljeval družinski posel? Vprašamo ga, kaj si želi postati, ko odraste. »Najbolj se nagibam k kmetu. Ali pa strojniku,« hitro odgovori. Ve, da za poklic kmeta potrebuje znanje iz mnogo različnih področjih. 

Luka na stojnici vztraja že četrto leto, zdaj stojnice ne obiskujejo le sosedi, sladke lubenice so kupili že mnogi turisti, celo vojaki, pa znani gasilec Sašo Dobnik

»Lani so bili pri meni že Nemci, Nizozemci, Francozi, Italijani, Hrvati, Čehi, Madžari, veliko jih je bilo iz drugih držav. Včasih pridejo policaji, še bolj pa me je presenetilo, ko so prišli z motorji, pa tudi Slovenska vojska,« ponosno našteva Luka. 

Večno vprašanje - kako izbrati pravo, sladko lubenico? 

Luka, ki se zdaj že četrto leto ukvarja z vzgojo lubenic, pa si je skozi čas pridobil veliko znanja. Zato nam z lahkoto svetuje, kako izbrati pravo, sladko lubenico. 

Najbolj je pomembno, da na lubenici poiščemo rumeno liso. Ta rumena lisa kaže, da je lubenica zrela in pripravljena. Po lubenici potrka, da zaslišimo votel zvok. 

Hitro nas opozori, da ima dobra, sladka lubenica votel zvok. »Kot da bi trkal po lobanji,« pojasni. 

Ko jo doma pričnemo rezati, pa je odličen znak, da lubenica začne pokati. Pravi, da je pokanje znak, da bo zares sladka in okusna. Tako kot zdaj že znane Cvetkovske lubenice.

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
VojkoZMajolko (nepreverjen)

Super ideja, priden fant, mogoče samo živi v napačni državi. Imam občutek, da se jim bo jutri kaka inšpekcija pojavila na dvorišču.

Pišče (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In kaj je po tvoje narobe, če se pojavi inšpekcija?
Če je vse v redu, verjamem, da si bodo z veseljem kupili kakšno lubenico.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

i (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Saj če imata starša trgovsko licenco in ona prodajata na stojnici ni problema. 10 letni fant je pa brez licence.

In reply to by Pišče (nepreverjen)

Nese (nepreverjen)

Pa kaj zdaj če mali nima licence . Naj mu samo dale vse lepo uspeva. In naj postane uspešen v življenju. Vsaka mu čast. Ti pa če maš kaj proti pa se sam spravi nekaj pridelati pa boš videl kak je to. Očitno si neki ritoliznik. Pa lp

In reply to by i (nepreverjen)

Bilko Debilko (nepreverjen)

Ker si debil, ti nima smisla odgovarjati...

In reply to by Nese (nepreverjen)

,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

a si ti vedno tak funjeni ali samo 365 dni v letu

In reply to by Bilko Debilko (nepreverjen)

Bilko Debilko (nepreverjen)

vedno
vedno
vedno

In reply to by ,,,, ,,,,,, (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

''pa ka zdaj če mali nima licence'' klasika Pomurja :D In bravo dečko! Vupan ka ti uspe in ka grataš velki kmet - ge san pri desetih letih brodo na čisto druge stvari. Vsa čast in poklon mladi podjetnik!

In reply to by Nese (nepreverjen)

i (nepreverjen)

@Nese ka ti si nepismeni ali ka? Navče se štete in ne davle besede v moja usta. san ger napiso ka njeme ne privaoščen? Seveda ka njeme privaoščen. Tele nepismeno

In reply to by Nese (nepreverjen)

trojas (nepreverjen)

Strinjam se s komentarjem da je res priden fant, za vse tiste, ki mislijo, da mu ne privoščim pa nekaj malega zakaj se bojimo, da jih bo obiskala inšpekcija
ZDR-1):
- je prepovedano delo otrok, ki so mlajši od 15 let. Izjemoma lahko otrok, ki je mlajši od 15 let, proti plačilu, sodeluje pri snemanju filmov, pri pripravi del s področja kulture oziroma na področju oglaševalske aktivnosti,
- otrok, ki je dopolnil 13 let lahko največ 30 dni v koledarskem letu v času počitnic opravlja lažja dela. Dela, ki jih opravlja, ne smejo ogrožati njegove varnosti, zdravja, izobraževanja in razvoja,
- otroci lahko opravljajo delo samo v primeru, če inšpektor za delo izda predhodno dovoljenje na podlagi zahtevka zakonitega zastopnika.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

VRAN (nepreverjen)

In točno to je narobe v svetu. Idiotski pravniki, "strokovnjaki" vedno spišejo zmazke, ki de facto vse pokvarijo...

Drugače pa poklon fantu, čestitam za pridnost in samo tako naprej.

In reply to by trojas (nepreverjen)

Gasilec Samo 👨‍🚒 (nepreverjen)

Trojas, čestitke za strokovno napisan komentar.
Seveda se vseved vrana ne bo strinjal z mano. Ampak njemu dopovedati, da so takšni zakoni napisani zato, da zaščitijo otroke pred zlorabami, je znanstvena fantastika.

In reply to by trojas (nepreverjen)

VRAN (nepreverjen)

Hihi, mislim, da bo težje tebi razložiti. Birokratizacija zadev ti je "pozitivna zadeva" ??
Ko boš moral prijaviti vsako kokoš in jajce, ki ga pridobiš, boš še vedno navdušen? Saj veš, to je zaradi zaščite pred zlorabami. To je dobro za tebe, za ljudstvo!! Pa če bi idioti "strokovnjaki" zapisali, da lahko greš na WC samo 2x na dan, vse ostalo se kaznuje?? Saj veš, to je zaščita pred zlorabami, vode primanjkuje, ne smeš splakovati več kot 2x na dan, moramo varčevati...

In reply to by Gasilec Samo 👨‍🚒 (nepreverjen)

Gasilec Samo 👩‍🚒 (nepreverjen)

Vran, hotel sem ti odgovoriti, pa nima smisla. Škoda časa in živcev.
Aha, pa še to: A mi samo še poveš, kakšne barve je nebo v tvojem idealnem svetu?
Glede na tvojo bojazen o omejitvah pa samo to: Ti si bedak!

In reply to by VRAN (nepreverjen)

VRAN (nepreverjen)

No no, ti pridna (in predvsem zeeeeeloo pametna, hihi) ovčica, ne razburjaj se preveč. Tak tou je, kda nemaš argumentov, hihi... Tij si sigurno vsaj 3x čipejrani, ali se motim, hihi??

In reply to by Gasilec Samo 👩‍🚒 (nepreverjen)

Gasilec Samo (nepreverjen)

pa kaj če sem čipiran
saj je moj pes tudi

In reply to by VRAN (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Bravo Luka.
Čestitam.
Naj to dobro uspeva.

matrica (nepreverjen)

Bravoooo luka za takega pridnega fanta pa že dolgo nisem slišala pa za 10 let starega fantka ste fauš gnide lenuhi da vas ni sram da ste malemu proti če si hoče kaj zaslužit toti ki take grde piše za otroka se vidi da sploh otrok ne mara ampak jaz osebno pravim za totega idiota škoda da sonce na njega posije ker še tega ni vreden obična pederčina.luka ti pa kr naprej bodi priden pa vse naj naj toliko z moje strani.lp matrica

Amadeusintina (nepreverjen)

Lep konstruktiven komentar 10 letnemu otroku. Ko bo bral grde besede ki si jih spisal v kritiki, si bo samo premišljeval kaj je narobe naredil… da se pohvalit z dobro besedo in ne hkrati nergat drugega, ker potem je to začarani krog:) lp

In reply to by matrica (nepreverjen)

(nepreverjen)

Hej Matrica,
a do četrtega razreda, do kamor si (sodeč po tvojem pisaju) najverjetneje prilezel, še niste uspeli spoznati ločil?

In reply to by matrica (nepreverjen)

Jaranee (nepreverjen)

Ta mali bo imel več delovni navad kot levica skupaj. Bravo mali, samo tak dale.

pikaboom (nepreverjen)

otrok nima kaj delati in služiti, prijaviti na csd!

ena pač (nepreverjen)

pa kaj je tebi??? Zato pa imamo to kar iamo, pa non stop stokamo in jokamo, kakšne so naše mlade generacije. Naj se navzamejo delovnih navad in to se morajo naučiti doma!

In reply to by pikaboom (nepreverjen)

simkin (nepreverjen)

gre se za kršitev zakonov! in če se jih moram jaz držati, ima da se jih tudi drugi držijo. dete naj bo dte in se naj igra ter uči. ima še čas za delati in služiti.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

delati ja, da se nauči delovnih navad. Služiti ne, to sem pa proti....tudi študentje in dijaki naj ne služijo amopak se učijo...zato pa imamo večne študente

In reply to by simkin (nepreverjen)

SirOliver (nepreverjen)

Eee, tole mi ne diši; raje sem na borzi in na kavču ...

kubičen (nepreverjen)

tako in lepo zraven grickam lubenico.

In reply to by SirOliver (nepreverjen)

Watermelon (nepreverjen)

Kdo pa račune izdaja, jaz ga nisem prejel.

Matervalon (nepreverjen)

San čuo od kolega, ka ga tvoja mami tudi ne izdaja, če ne verjameš idi probaj. Bumbar

In reply to by Watermelon (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Pohvalno.

lenoba (nepreverjen)

TA FANT DELA KAR GA VESELI PRAV JE TAKO NI PA PRAV KER JE OKROG NJEGA 90% LENOBE IZ BUTAL.

Jack00000 (nepreverjen)

V redi si, mali. Sam če se jaz potrkam po lobanji,mi ne zveni ravno votlo,hehe

black panter

golobinjekovi bi ga oglobili,banda levičarska

. (nepreverjen)

talibani so sposobni kopirat vzhodne `demokracije` je pa rak tezko popravit ,kaksna bo prihodnost?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice