Foto: Vinarija Štampar
Razgledni stolp končno odprt, privablja že številne turiste.

Poročali smo, da v občini Štrigova, Međimurje, natančneje na Mađerkinem bregu stoji 28 metrov visok razgledni stolp.

Čeprav je bil zaključek gradnje predviden do konca februarja, nato naj bi sledila še zaključna dela v kolesarsko-informacijskem centru in opremljanje, celoten projekt pa bi moral biti končan že konec marca letos, se je vse skupaj zamaknilo za dobre štiri mesece. 

O tem, zakaj so se dela podaljšala, smo že pred časom povprašali na Međimurski županiji, ki so nam takrat povedali le, da bo izgradnja razglednega stolpa zaključena v nekaj dneh.

»Prve obiskovalce na razglednem stolpu pričakujemo julija, prav tako je za zdaj svečana otvoritev načrtovana 22. julija,« so za Sobotainfo povedali takrat.

Otvoritev razglednega stolpa popestrile The Frajle

Tokrat se je časovnica iztekla kot zastavljeno. 22. julija je namreč razgledni stolp dočakal odprtje, glasbena skupina The Frajle, ki so pred dnevi nastopile tudi na prizorišču Pomurskega poletnega festivala pa so popestrile večer.

Poleg razgledne točke stolp ponuja tudi kolesarsko-informacijski center ter raznoliko turistično ponudbo.

Turiste želijo seznaniti z obstoječo kulturno in naravno dediščino destinacije ter ostalimi znamenitostmi, ki jih ponuja Međimurje.

Želijo si, da bo projektno območje postalo privlačna turistična destinacija, ne samo za krajše obiske ampak tudi za daljše bivanje.

Iz stolpa je možno videti v kar pet držav, in sicer v Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško in Slovaško. Če primerjamo s stolpom iz Lendave, lahko od tam vidimo le v štiri države.

Razgledni stolp že privablja številne turiste. Tudi mi smo se pred kratkim odpravili na novo turistično točko, utrinke si lahko ogledate tukaj

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tudi kolesar (nepreverjen) Izbor uredništva

Mala skupinica, bilo nas je pet, smo s kolesi obiskali Mađerkin breg prejšnjo nedeljo. Ampak, za razgled s stolpa smo bili prerani (naj bi se odpiralo ob 10.00 uri), pa tudi tisti buffetek verjetno takrat odpre vrata.
Gor smo se povzpeli pri Veščici do Koprive in Šprinca, sama meja je dokaj nevidna oz. ni nobene kontrole. Slabše pripravljeni kolesarji in kolesarke bodo verjetno v začetku porivali kolo, saj znese naklonina na dveh mestih blizu 20 procentov v razdalji tam od 50 do 100 metrov. Pa nič hudega, razgled proti Globoki, naši Obmurski deželi je čudovit.
Zgoraj je razgled še bolj impozanten, škoda, da tu ne morem prilepiti kakšne fotografije. Za spust smo izbrali po mojem napačno cesto, saj smo morali po zelo, zelo strmi makadamsko-šodrasti cesti zaradi varnosti kar pešačiti.
Obisk Mađerkinega brega je lahko lep izlet za posameznika ali skupino. Iz Sobote znese razdalja do tja in nazaj okrog 55 km, višincev je za okrog 350 v.m., drži pa tudi, da vso višinsko razliko premagaš v le nekaj kilometrih.
Seveda obstajajo še druge poti do stolpa (npr. tudi pri Sv. Urbanu, nad Štrigovo), za zdaj pa je malo v napoto tudi ograja na meji, katera se vije levo od ceste pri Presiki in se nadaljuje vse do Koga in verjetno še naprej.
Ampak, vlada ograje odstranjuje!

Tudi kolesar (nepreverjen)

Pozabil sem še napisati, da je bilo že zjutraj gori kar nekaj kolesarjev, pohodnikov, en avtomobil je imel celo oznako MB. Verjetno jih je bilo pozneje veliko več.
Sam breg se od lendavskega pri Vinariumu razlikuje po tem, da je tu več narave, ni vse asfaltirano, veliko bolj naravno je. Tudi sam stolp, zgrajen iz lesa deluje bolj naravno od tistega "pocinkanega" nad Lendavo.
Ampak, vsak si naj sodbo o vsem pač ustvari sam. Moja je pač ...taka!

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

Utrek (nepreverjen)

Seveda da sodi v naravno naraven material, ne pa vse beton kot v Lendavi. Eni se pač ne vejo iti in bodo vedno zaostajali. Kar se tudi vidi pri Lendavi.

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

Kageste (nepreverjen)

Gledam zemljevid, ker še nisem bil tam... Da bi se izognil makadama, ali ni boljša varianta iti od Mađarkinega brega naprej proti Gomili pri Kogu nazaj na našo stran in potem naprej za Hermance, Presiko?

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

ManU (nepreverjen)

Tu ni mejnega prehoda. Greš prek prehoda Razkrižje - Banfi.

In reply to by Kageste (nepreverjen)

Tudi kolesar (nepreverjen)

Kot sem napisal, je variant več. Veliko vas tam ni bilo, krajev ne poznate, vsaka informacija po svoje pride prav.
Na dlani je tudi, da s prehodi meje, kjer ni uradnega mejnega prehoda, kršimo neka pravila. Ampak, jih ne, ko se peljemo preko meje v Korovcih, Gerlincih, Kramarovcih... (ker so Avstrijci uvedli mejne kotrole domnevam, da so taki prehodi nezakoniti kljub temu, da smo oboji v šengenu???), pa seveda tudi pri Presiki, Globoki, Šprincu, Razkrižju... Tudi pri Domanjševcih proti Madžarski, pri Kobilju proti Nemesnepu. Nobena država se glede nas ne sekira, nenazadnje še niso videli, pa tudi mi ne, da bi kakšen Afganistanec prečkal nezakonito mejo s kolesom? Ali pa peš pri belem dnevu vsled vseh pohodnikov, kateri hodijo tako ali drugače na obe strani meje z različnimi razlogi?
Zakonito, je pa nekoliko dlje, lahko mejo prečkate pri Banfiju in že na vrhu vzpona proti Štrigovi zavijete desno, pa malo gor in dol in ste pri stolpu. Več cest je tudi, če se peljete naprej in ven iz Štrigove proti Sv. Urbanu ter tam desno.
Veliko vas piše negativno o stolpu, tudi o lendavskem? Ne vem, zakaj nekatere moti, če kdo hoče iti tja, se povzpeti, pogledati, kamor seže oko??? Pa saj vsi ne moremo čepeti doma, vsi ne hodimo na nogomet, vsi nimamo radi nedeljskega posedanja na vrtu s sosedi ob kavici. Smo pač različni in to daje čar življenju družbe? Kaj menite?

In reply to by ManU (nepreverjen)

murek99 (nepreverjen)

oh joj, sem se čisto stopil ob tvojem zapisu, čista romatnika. jao

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

Biron (nepreverjen)

Hehe, samo res.

In reply to by murek99 (nepreverjen)

Bog (nepreverjen)

Če se ne vidi Brazilija je neinteresantno...
Koja van je ta fora " vidi se v pet držav" ha ha ha.., in ka če se vidi,so tan drevesa druge barve,ali reke tečejo v kontra smeri,tan psi pa mačke letijo v zraku,ptice pa mijavkajo..Narod opranih možganov ste,žal to van edini občinski izdajalci delajo,res žal Kama je človek prišel...

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

ManU (nepreverjen)

Na črno ste prestopili mejo, pa to šengensko. Naslednjič pamet v roke.

In reply to by Tudi kolesar (nepreverjen)

assds (nepreverjen)

slovasko ka pa italijo gde gluposti najdejo

Stolp (nepreverjen)

Nikakor ni konkurenca za Lendavo. Saj nimaš tam kaj početi. Vidiš pa samo vinograde in drevesa. Vstopnina 5 evrov kar precej.

Bog (nepreverjen)

Ne kenjaj,ka pa mate vi tan,še sam ne veš da je tisti usrano-železje stolp kopija Avstrijskega stolpa na Wörtherseeji...Samo kopirati znate drujge isto z tistin "vašin"kopejranim bogracon ka ste Mađaron vkradnula,Mrš hepani!

In reply to by Stolp (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

kakšna kopija stolpa na Wörtherseeji ? vej pa tisti stolp je oblečen v vezani les pa še oblika je drugačna niti nej podoben lendavskemi.

In reply to by Bog (nepreverjen)

Vilmoš (nepreverjen)

Domov si ga pelajte.

assds (nepreverjen)

leseno j bio.... bilo i proslo

Dillinka (nepreverjen)

Jeeee dillinka z mojega dalekogleda se vidi najmenje 15 držav......kda san ga pa nažgane pa še vijden rodno Brazilijo!!!! Tak ka kuj dojdite kod Dillinke.

Vašan 11 (nepreverjen)

Lendavski dosti večji in višišji pa vidiš le 4 države... Saj ne moreš verjeti kaj vse prodajo hrvati

Viktor O. (nepreverjen)

Wannabe direktora lendavskoga stolpa, tata mato lendavskoga turizma, sdsofca Somija pošljite ta, ka de vido, kak se dela turizem. Ker to, ka se dogaja z lendavskin stolpon, je smešno in žalostno.

Cerek87 (nepreverjen)

in totalno absurdno, na čelu z zipline

In reply to by Viktor O. (nepreverjen)

assds (nepreverjen)

talibanom ne treba stolp

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice