Foto: občina Lendava
Ambrozija cveti v mesecu avgustu in septembru.

Merilna postaja Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano za območje Lendave poroča, da je trenutno v zraku največ cvetnega prahu koprive, ki pa je nizko alergena.

Na podlagi meritev pa se zaznavajo že prva zrna cvetnega prahu ambrozije, ki so na tem območju zelo razširjena.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato priporoča odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito, ki jo naj izvajajo osebe, ki niso alergiki.

Najučinkovitejša metoda je košnja 

Najučinkovitejše preprečevanje njenega alergenskega vpliva je, da se jo pokosi še pred časom cvetenja.

Leta 2010 je na podlagi 73. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia.

Ta odredba v četrtem členu določa, da mora imetnik zemljišča, na katerem raste škodljiva rastlina, z namenom preprečevanja širjenja in za zatiranje škodljive rastline izvesti naslednje ukrepe:

  • odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več;
  • opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra.

Lastniki zemljišč so dolžni odstranjevati ambrozijo

Javno podjetje Eko Park iz Lendave izvaja košnje v skladu s programom vzdrževanja javnih površin za leto 2022. Vzdrževanje oziroma košnja javnih površin v Krajevnih skupnostih se po programu izvaja enkrat mesečno oziroma v vaških jedrih na tri tedne.

Bankine in obcestne površine trikrat na leto, medtem ko brežine avtocestnih nadvozov enkrat ali dvakrat letno.

Občina poziva tudi lastnike zasebnih površin, da sproti spremljajo stanje na svojih zemljiščih, saj so zanje dolžni poskrbeti in v skladu z zakonskimi določili morebitno rastišče ambrozije še pred cvetenjem na primeren način odstraniti. Posebej pozorni naj bodo na tiste površine, ki se zaraščajo in so bile že dlje časa neobdelane.

S pravočasnim zatiranjem ambrozije se lahko meji nadaljnje širjenje te invazivne rastline.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

zatau pa jo na svoji parceli gojin, ker taksne kvazi novinarje kak ste vi odganja!

Joj (nepreverjen)

Tou je nej tak rasširjeno če so mogli iti v lendavo slikat.

2021 (nepreverjen)

Vkolikor pasji istrebki ob kolesarskih in peš poti niso ovira, potem ambrozija prav zagotovo ni.

Oopar (nepreverjen)

Avstrijsko ustavno sodišče: Prepoved obiska frizerja za necepljene nezakonita. Kdaj bo clanek???
Kolo srece se okrece, mali diktatorji.

0p98 (nepreverjen)

Dars ima tega ob cestnih jarkih na kile in nobenih ukrepov.

Marjetaa (nepreverjen)

Mi imamo ambrozijo kot okrasno rastlino
Kje je tu problem
Seveda jo je treba negovati obrezovati
Zato pa se nam v jeseni zahvali z enkratnimi plodovi

Občan1 (nepreverjen)

Največji kršitelji so Občine. Na poljskih poteh raste največ ambrozije. Nešteto hektarjev bi se seštelo, pa nihče ne ukrepa. Tako, da je govoriti o kaznih in sankcijah totalno brez veze, prazne besede, saj ni nikogar, ki bi to preprečil in sankcioniral. Dajte si mir s to ambrozijo, ali obiščite inšpektorji Občine, ampak vsi vemo, da iz tega ne bo nič. Ne pišite več o tem. Brez veze.

,,,, ,,,,, (nepreverjen)

Peleti se večinoma delajo iz ukrajinskega, bosanskega pa tudi srbskega lesa. Iz ukrajine ni več lesa, Bosna in Srbija sta prepovedali izvoz. Drva za letošnjo sezono pa so bila sekana na osnovi lanske porabe, če bi vedeli da bo takšno pomanjkanje bi tudi v Sloveniji lani sekali več lesa. Da bi zdaj sekali pa ni rešitev saj se mora les za kurjavo sušiti. Presenetila nas je vse Ukrajinska vojna.

In reply to by Občan1 (nepreverjen)

,,,,, ,,,,, (nepreverjen)

ukrajinski mamofacker .

In reply to by ,,,, ,,,,, (nepreverjen)

štarter je šou (nepreverjen)

Samo pišete o kaznih in obveznem odstranjevanju ambrozije .Malo sem se sprehajal ob potoku ki teče od Puconec za Markišavcami in to je ne mogoče koliko ambrozije raste .Pri pokopališču v Markišavcaj potok prečka in teče dalje do ceste ki pelje iz Makišavec do Nemčavec to je vse rumeno od ambrozije .Lahko kdo odgovori kdo bi moral ambrozijo odstraniti ? .Ne bi poslali socialaše ven da pokosijo ambrozijo preden bo cvetela ?Samo dosti pisanja koristi pa nobene .Sobotainfo napišite kdo je kdaj plačal kazen ?

Body so cost (nepreverjen)

Ja,pa tvojo ženo socialaši naj tudi dobro pof.kajo,ka si nesposobnež gratal kak z ženo,tak z njivama...

In reply to by štarter je šou (nepreverjen)

Kumara (nepreverjen)

Body so cost............ Minilo bo socialošem še letos .Vsi si bodo našli delo in to hitro ,ka več ne bo 20 nič na računo .Za to se bomo delavci borili ,da se ukine dobrota za lenuhe .Podpiram delo poslancev .Vij socialni nemrete gebati ,ker nimate kaj niti imate pűjčka za to in prepijti ste

In reply to by Body so cost (nepreverjen)

Body so cost (nepreverjen)

Pa tij dündek nouri tvojo že cejla sobota šteri so na socialni pa na zavodi nabija tvojo pohotno kravo,ne maš pojma kako fajn uživle...Tak joj fajn paše ka še dečkima pogače speče pa vse to, fajno ženo maš to,po tri cm je kot čist nova , (bila) več je nej.No ja,saj ti itak to ne boš nikoli opazil buša zabito tele edno.

In reply to by Kumara (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice