Vir: Facebook profil Javnega zavoda Krajinski park Goričko
Nacionalni inštitut za biologijo je na svoji spletni strani Ciano SLO objavil najnovejše podatke o vsebnosti cianobakterij v priljubljenih vodnih zadrževalnikih.

Pred dnevi smo poročali, da so raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo izvajali meritve stoječih voda in tudi v Ledavskem jezeru zabeležili prisotnost potencialno nevarnih cianobakterij.

Prebivalcem so nemudoma odsvetovali kopanje in uživanje rib iz tega jezera.

Odzval se je tudi Krajinski park Goričko

Nad stanjem Ledavskega jezera se je odzval tudi Javni zavod Krajinski park Goričko, ki je prav tako zaskrbljen glede onesnaženja jezera. Sporočili so, da je bilo v zadnjih dneh premalo padavin, ki bi razredčile vodo in jo vsaj delno očistile.

V vodi ob brežini so se nakopičile cianobakterije in ustvarile turkizni pas.

Nekaj poginulih rib so odstranili člani Ribiškega društva Murska Sobota. Vzrok pogina rib se sicer ne bo ugotavljal, možnost pa je, da so poginile zaradi pomanjkanja kisika v vodi, ki je posledica povečanja hranil v jezeru.

Facebook profil Javnega zavoda Krajinski park Goričko

Upajo na izboljšanje stanja

Po besedah Stanislave Dešnik, direktorice krajinskega parka, bodo naslednje meritve izvedene še ta mesec. Upajo, da se bo s pomočjo padavin, stanje v jezeru izboljšalo in čez čas tudi normaliziralo. 

Poudarila je še, da bi bilo potrebno na dolgi rok omejiti vnos hranil, ki pritekajo v jezero po reki Ledavi in po nekaterih drugih manjših pritokih ter osuševalnih jarkih. Dodala je še, da se vnos hranil povečuje tudi s hranjenjem rib.

Predlogi Krajinskega parka iz leta 2006 so shranjeni v e-arhivu, kot strokovne podlage za načrt upravljanja Ledave in Ledavskega jezera in lahko ponudijo nekatre rešitve, je še zapisala.

Facebook profil Javnega zavoda Krajinski park Goričko

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zver

Ledavsko jezero rabi čiščenje, mulj v jezeru so naplavine fine zemlje okoliških njiv, ki se stekajo v vodotoke, ker je v taki vodi dosti hranil je posledično povečana rast alg, ki odmirajo in se posedajo, tako nastane mulj. Ko bi se izkopani mulj odcedil, posušil se skompostiral bi bila to dobra zemlja z glinenimi delci za izboljšanje peščenih in šodrastih tal. Seveda gre pri vsakem posegu za uničenje nečesa a tudi ustvarjanje novih prostorov. Predvsem drstišč, ki so se zamuljila. Na koncu, pri zapornici pa malo hidroelektrarno.

asdasd (nepreverjen)

Voda postaja turkizne barve, ki mi je zelo všeč !

In reply to by zver

jauže (nepreverjen)

To ziher Putin kriv

levak (nepreverjen)

Ges tudik ta mislin !

In reply to by jauže (nepreverjen)

linj (nepreverjen)

Kaj pa čistilna naprava v Sv. Juriju ? Malo naj inšpekcije pogledajo, ker sploh ne funkcionira kot bi trebalo in vse neprečiščeno se steka v Ledavo. Dom Elizabeta pa ima odtok napeljan kar v Ledavo in od tam lahko pridejo v vodo razni ostanki zdravil. Upam da se nekdo že enkrat zgane, ker naš župan tega noče slišati, če ga opozorimo, da čistilna ne dela.

levak (nepreverjen)

Tou je tudi Putin kriv ka zaj ne pucajo. Prle so čistilke redno zmetale s sirkovimi meklami napravo.

In reply to by linj (nepreverjen)

Ja pa ... (nepreverjen)

Što ti je krif, Debeli Fuknjenec, ka si tij tak smečeni, boš pravo ka Putin?

Haram baram (nepreverjen)

Cudno ka ne napisete ka jansa kriv.... budaletine

Starejše novice