Bralec Mariborinfo se je na uredništvo obrnil z vprašanjem, kaj so krogi, ki jih je opazil na današnji radarski sliki padavin nad Slovenijo.

Bralca Mariborinfo zanima, kaj je deformacija, ki jo je opazil na današnji radarski sliki padavin nad Slovenijo.

Kot je zapisal, je spremljal potovanje za danes napovedane osvežitve v obliki padavin, a so ga zmotili krogi, ki kljub osveževanju spletne strani Agencije Republike Slovenije za okolje niso izginili.

Kaj je ujela radarska slika?

Agencija Republike Slovenije za okolje je na to vprašanje že pripravljena. Kot so pojasnili na svojih spletni straneh, se včasih lahko pojavijo krogi okrog radarja. 

»Radar meri atmosfero z anteno, ki se vrti okrog navpične osi. Vsak obrat naredi pri višjem kotu. Nad vsako talno točko zato radar meri padavine na različnih višinah. Iz vseh teh izmerkov potem radarjev računalnik izvleče največjega in ta se prikaže na radarski sliki. Kar se kaže na sliki, torej niso padavine pri tleh, ampak nekje nad tlemi,« pojasnjujejo državni meteorologi.

»Slojevite padavine so takšne, da imajo na višini izoterme nič stopinj ojačan radarski odboj (zaradi taljenja padajočega snega). Vzdolž radarskega snopa - pri danem dvižnem kotu - se zato izmeri ojačan odmev tam, kjer snop seka pas taljenja. Različno nagnjeni snopi sekajo pas taljenja pri različnih razdaljah. Projekcije maksimalnih odmevov / odbojnosti na tla imajo zato obliko koncentričnih krogov,« še izvemo.

Bralec Mariborinfo je tole opazil na današnji radarski sliki padavin (vir: Agencija Republike Slovenije za okolje).

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ohjoj (nepreverjen)

Na tem mestu nekdo pleše indijanski ples za dež 💦💦💦💦

hehehe (nepreverjen)

dokaz ka je zemlja ravna :)

stevo z banja luke (nepreverjen)

to je bilo znamenje da bo v teh dneh gagnil en komunajzerski vodja

In reply to by hehehe (nepreverjen)

Olr (nepreverjen)

Zakoj pa po PPF nega komentarof? Debeli se boji kritike?

SirOliver (nepreverjen)

Pravijo, da se pamet ne vrednoti po odgovoru, ampak po vprašanju ...

Posavc (nepreverjen)

V središču krogov je vremenski radar na Lisci, ki meri oblačnost in padavine. Izgleda, kot da je bila koncentracija kapljic v zraku ravno med rdečo in rumeno indikacijo na zemljevidu, zato se pojavljajo krogi..

Jaz2 (nepreverjen)

@Posavc, ne, ne izgleda tako, a nisi prebral skrajno “razumljivo” obrazlozitev, zakaj je tako. Zaradi visine, kjer prehaja sneg v dez. Hm, zakaj bi bilo pa to nad vsako tocko na tocno isti visini to taljenje, da pridejo tocno krogi ven, pa ne razlozijo niti arsovci, niti seveda novinarji ne (ti pa itak nimajo pojma, samo preplonkali so odgovor iz ARSO, sami pa pojma nimajo, o cem se gre. To lahko preplonkam tut jaz, ampak, hm, ampak razumem, bralec ni mene vprasal). Pa vsi smo jasno diplomirani meteorologi, pa nam tudi ni potrebno razlagat, zakaj je najvecji odboj ravno na visini taljenja snega, vsi vse razumemo, ja. Krasni meteorologi in novinarji, vsi polni sebe samih...

In reply to by Posavc (nepreverjen)

Jaz2 (nepreverjen)

Aja, pa se to seveda ni razlozeno, zakaj so med rdecimi oz. oranznimi krogi zeleni krogi, se to bi me zanimalo ob vsej tej velicastni razlagi

In reply to by Jaz2 (nepreverjen)

Kak ste naivni (nepreverjen)

Ja za vse tiste, ki verjamete uradnim razlagam, je ARSO odgovoril dovolj prepričljivo. Resnica pa je povsem drugačna. Že dobrih 20 let na Lisci izvajajo poskuse z visoko energijskim laserjem, s katerim želijo vplivati na vreme. Očitno so dolgoletna prizadevanja obrodila sadove in prvi uspešni poskusi so tu. Malo poguglajte pa FB preverite in boste videli kaj je res. Vlada in ARSO mislita da smo naivni in da jim vse verjamemo.

Mitja Brglez (nepreverjen)

Pa kakšne neumnosti govoriš! To sploh nima veze z laserji. Na vreme vplivajo z mikrovalovnim zarčenjem! Res si naiven.

In reply to by Kak ste naivni (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Da ne bo kakšnih teorij zarote.
Zanimivo,datudi na ARSO ne vejo pravega odgovora.
Bistvo je v tem, da krogi nastanejo samo okrog radarja. Na večji razdalji je slika pravilna.
No, meteorolog je povedal, da se antena vrti okrog svoje osi. Ker ima radar ozek snop se antena med meritvami premika po elevaciji.
Premik je nekaj stopinj.
In, kot sem omenil ima antena ozek snop in zato na kratki razdalji nastane vmes pas, kjer antena ne meri.
Zaradi ozkega snopa ima tudi krog na istem nivoju kratke presledke.
Upam, da je razumljivo.

Tinček sin od kulaka (nepreverjen)

moj ata socialistični
je izjavil
Da je to Zahn dalo
da bo umrl kakšen
komunistični veljak

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice