Razmere v domovih za starejše postajajo kritične, saj praktično ni več proste postelje, čakalne vrste so dolge, višajo pa se tudi cene. Preverili smo, kako je v pomurskih domovih za starejše.

Po vsej državi se že več let ukvarjajo s prezasedenostjo domov za starejše. Na prosto mesto trenutno čaka okoli 15.000 ljudi, cene oskrbnin pa se višajo.

S polnimi kapacitetami in dolgimi čakalnimi vrstami pa se soočajo tudi domovi za starejše v Pomurju.

V domu v Veliki Polani dnevno tudi po 15 novih prošenj

»Res so potrebe večje, kot so razpoložljive kapacitete. Tudi pri nas imamo vse kapacitete zasedene in imamo čakalno vrsto, med čakajočimi je tudi precej domačinov iz Pomurja,« je v odgovoru zapisal direktor Doma Danijela Halas Velika Polana Andrej Štesl.

Trenutno nimajo proste nobene postelje, čakalna lista pa se spreminja iz dneva v dan: »Imamo čakalno listo, ki je zelo dinamična, saj se iz dneva v dan spreminja glede na nove vloge. Dnevno prejmemo do 15 novih vlog, vmes pa se vloge tudi umikajo običajno zaradi smrti prosilcev.«

V domu ne uspejo sprejeti niti zgolj stanovalcev iz pomurskega okolja, že nekaj časa pa niso sprejeli stanovalca, ki bi izhajal iz več kot 40 kilometrov oddaljenega kraja, čeprav prihajajo vloge iz celotne Slovenije.

Cene za zdaj ostajajo iste, pravijo: »Z novim letom se cene niso spremenile. Naslednja redna uskladitev cen bo predvidoma s 1. marcem 2023, skladno s predpisi, ki urejajo metodologijo za izračun cen socialnovarstvenih storitev.«

V Domu starejših občanov Gornja Radgona oskrba z novim letom dražja

Vse kapacitete so zasedene tudi v Domu starejših občanov Gornja Radgona: »V našem domu imamo vse kapacitete zasedene, čakalne vrste so kar velike. Največ čakajočih je prav za negovalne enote.«

Veliko prošenj imajo iz Maribora, Jesenic in Ljubljane, vendar zapolnjujejo mesta večinoma iz lastne in okoliških občin. 

Dvignili so tudi cene oskrbnin: »Cenik oskrbnin se je s 1. januarjem 2023 spremenil, in sicer oskrba I za 3,8 odstotka in za oskrba IV za 2,5 odstotka

Dvig cen tudi v Domu starejših Kuzma

Polno zasedeni so tudi v Domu starejših Kuzma, na čakalni listi je trenutno 20 stanovalcev: »V naš dom prihajajo tudi stanovalci iz drugih regij, večinoma so to iz Gorenjske in osrednje Slovenije.«

Ceno oskrbe so s 1. januarjem 2023 dvignili za 3,5 odstotka, so še zapisali v odgovoru.

V Domu starejših Rakičan točnih čakalnih vrst ne morejo določiti

»Čakalne vrste so odvisne od več vprašanj (katera postelja postane prosta, ali gre za moško ali žensko osebo, katero stopnjo oskrbe oseba rabi, in tako naprej) zato točnih čakalnih vrst ne moremo določiti,« je zapisal direktor Doma za starejše Rakičan Zoran Hoblaj.

Prostih postelj v domu ni: »Nikjer ni prostih postelj. Vsi domovi v Sloveniji so zasedeni, na sprejem čaka trenutno okoli 15.000 vlagateljev

Cenik oskrbnin v domu se ni spremenil, večina stanovalcev je iz Pomurja, iz ostalih delov Slovenije le manjši del.

Postelje polno zasedene tudi v Domu starejših Lendava

Tudi v Domu starejših Lendava imajo čakalno listo, saj prostih postelj nimajo.

Je pa Dom starejših Lendava edini od pomurskih domov, ki so odgovorili na vprašanja Sobotainfo in nimajo prijav iz drugih regij po Sloveniji.

Cene za zdaj ostajajo iste, pravijo: »Cenik storitev celodnevnega varstva se z novim letom ni spremenil. Višanje oziroma spremembe cen oskrbnin so odvisne od več dejavnikov. Na višino cene oskrbe vplivajo v glavnem cene energentov, materialov in strošek dela.« 

V Domu za starejše Radenci prejmejo na teden povprečno 20 prošenj

Zapolnjene kapacitete tudi v Radencih: »V SeneCura Radenci smo polno zasedeni, razpolagamo s 178 koncesijskimi mesti in vse postelje so trenutno zasedene.«

»Tedensko prejmemo povprečno 20 prošenj, vendar, ker so prošnje običajno hkrati poslane v več DSO-jev, je čakalno listo težko oceniti,« je zapisala poslovna direktorica za SeneCura Slovenija Sanda M. Gavranovič.

V Domu starejših Radenci je približno 35 odstotkov stanovalcev takih, ki prihajajo izven Pomurske regije, v prevladi pa so stanovalci iz širšega Ljubljanskega območja.

Dvig cen načrtujejo z mesecem februarjem: »Skladno z vladno direktivo o dvigu minimalne plače bomo primorani v februarju pripraviti novo kalkulacijo cen oskrbnin. Kljub vsemu ocenjujemo, da bo dvig minimalen

V obeh enotah Doma starejših občanov Ljutomer čakalna vrsta

»Tudi v Domu starejših občanov Ljutomer smo ves čas polno zasedeni, to je 152 mest v Ljutomeru in 24 v bivalni enoti Stročja vas. Prostih postelj nimamo v nobeni enoti,« je odgovoril Tomislav Nemec, direktor Doma starejših občanov Ljutomer.

Čakalna doba v obeh enotah Doma starejših Ljutomer: »Za centralno v Ljutomeru je trenutno 57 čakajočih (35 za negovalni del in 22 za stanovanjski), za bivalno enoto Stročja vas pa je 14 čakajočih. Sicer pa se čakalna vrsta spreminja iz dneva v dan iz različnih razlogov.«

Prednost pri sprejemu v dom imajo občani s področja Upravne enote Ljutomer, prejemajo pa tudi vloge iz osrednje Slovenije. 

Cene se v Domu starejših Ljutomer od aprila 2022 niso spremenile, sprememba cen sledi s 1. aprilom 2023: »Izreden dvig uvajamo šele z letom 2023, in sicer oskrbo 1 za 2,3 odstotka (sedaj je cena za oskrbni dan 21,27 eur) in oskrbo 4 za 1,3 odstotka oziroma na 37,38 eur/dan. Redna uskladitev cen načrtujemo s 1. aprilom, višino bomo določili v skladu z metodologijo za izračun cen socialnovarstvenih storitev in parametri, ki nam jih bo posredovalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.«

Težava tudi s pomanjkanjem negovalk, medicinskih sester in kuharjev

Tveganje dostopnosti domov ne predstavljajo zgolj prostorske omejitve, ampak predvsem pomanjkanje kadra: »Tako se tudi v Pomurju soočamo s pomanjkanjem kadra, zlasti negovalcev,  medicinskih sester, v zadnjem času pa tudi kuharjev.«

»Na tem področju so potrebni hitri in učinkoviti sistemski ukrepi, predvsem glede zagotavljanja stimulativnih in konkurenčnih delovnih pogojev. Mladim je potrebno merljivo dokazati, da se splača izobraževati in delati tudi v teh poklicih,« je še zapisal Nemec.

Komentarji (23)

Solo. . (ni preverjeno)

Za starejše in onemogle doma nimamo časa, ker se ukvarjamo z hišnimi ljubljenčki ker je pač bolj enostavno.

cita (ni preverjeno)

ojoj kak si retardi…

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

Kloaka (ni preverjeno)

Provociraš, kaj? Ker normalno misleč človek, ki je bil ali je v situaciji, da mora poskrbeti za bolne starše (demenca, inkontinenca in še kup drugih težav), take traparije nikoli ne bo napisal. Gre za preveč boleče stvari, da bi se lahko iz tega kdo zajebaval!

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

Solo. . (ni preverjeno)

IN TI LJUDJE, KI JIH TI NAVAJAŠ, MISLIŠ DA V DOMU UŽIVAJO, SE PAČ HUDO MOTIŠ.

In reply to by Kloaka (ni preverjeno)

Kloaka (ni preverjeno)

Ne, ne uživajo, lahko povem iz prve roke, ampak druge rešitve enostavno NI. Edino, kar lahko svojci naredimo, je to, da starše redno obiskujemo, se z njimi pogovarjamo, jih peljemo ven itd. Kdor tega ni doživel na svoji koži, je naj rajši tiho.

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Žal je marsikje tako.

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

Khmm (ni preverjeno)

Marsikeri stari nuca strokovno oskrbo, kero so neizkuseni lidje nej sposobni dati. Bi rad vido tebe hendlati starejso osebo z hudo boleznijo, po moznosti se z osteroporozo in demenco. Ka niti nevejs kak ga prijeri ka njemi kaj ne poteres. Bi slo??

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Marsikje gre! Če je volja, je tudi rešitev. Ni pa lahko. Nismo vsi enako pripravni za tako oskrbo. Bolniku je pač treba omogočiti zanj čim bolj prijazno rešitev, če je le mogoče. Obstaja tudi oskrba na domu, tako, tako da ni treba svojcu zapuščati službe.

In reply to by Khmm (ni preverjeno)

Kloaka (ni preverjeno)

Kar nekaj na pamet! O oskrbi na domu ne veš nič, to se vidi iz napisanega. Pa ne o volji, lepo te prosim! Vsi, ki imamo svoje starše radi, presneto premislimo o njihovi oskrbi.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pač niste prav razumeli napisanega. Nič zato. Verjamem, da ste skrbni, vendar ni povsod tako.

In reply to by Kloaka (ni preverjeno)

Khmmk (ni preverjeno)

Marsikeri stari nuca strokovno oskrbo, kero so neizkuseni lidje nej sposobni dati. Bi rad vido tebe hendlati starejso osebo z hudo boleznijo, po moznosti se z osteroporozo in demenco. Ka niti nevejs kak ga prijeti ka njemi kaj ne poteres. Bi slo??

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

Senčnik (ni preverjeno)

Solo rejsan maš prazno glavo! Ka mijslis,ka je starejšomi zadosta nasipati brikete v posodo,pa da prijdes domov iti z njim na sprehod? Rejsan eni pijsete gluposti! Negda je nej bilo kak zdaj,ka hodijo lidje v službe.. Ponavadi je ženska bijla doma pa pazila na starejše ali pa na deco.. Ka bi po tvojem zdaj naj nehce pustil službo pa doma starejše pazo? ali ka bluziš!!?

In reply to by Solo. . (ni preverjeno)

Fogubjjbv (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še vedno imajo v glavi prehlad NATEG in vstop prepovedan da jim ni treba nič delati. Vsi vpleteni v to prevaro greste v doživljenski zapor in se vas razlastnini!

Proizvodnja (ni preverjeno)

Keoko pa kosta dom po kstegotijah? Procenti ne pomagajo nic

Janni (ni preverjeno)

Za mojega očeta plačujemo malo čez 1200 €, kategorija III.Dom starejših Radenci.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

eden596 (ni preverjeno)

Ni panike,dokler se drzavni politiki hvalijo da so samo lani Ukrajini pomagali z 48 miljoni evrov.Medtem so se pa njihovi bogataši z debelimi avti vozili na naših avtocestah na morje gratis.Vse sorte migrantom so zmetali denar da ti slabo pride.Zakaj?Zato ker si politiki pri koritu z tem kupujejo sluzbe v Bruslu.In ko si enkrat tam,še sorodnike not spraviš.Naši domačini pa naj krepajo,nema veze....Zavedajte se pa da z tem ko nih mesta v domovih izgorevajo tudi svojci,vedno več jih bo končalo na bolniškem.Tudi to ni pomembno...Pomembno je da se mi delimo na rdeče in bele,lepo nastavljeno...Pol ljudje ne stopijo skup in še naprej lahko kradejo.Kapo dol pa sobotainfo!Zakaj noben drug medij o tem stanju z domovi ne poroča?Zato ker je politika dala roko gor nad njimi.Dajmo skup stopit in vse te zmetat iz države,dokler se jim pustimo bodo starejši doma umirali,mladi svojci za zaradi obremenjenosti šli na bolniško.Ali pa še odpremo kak center za migrante...

.... ..... (ni preverjeno)

Tako je. Za te ukrajinske begunce je treba poskrbeti v prvi vrsti. Za njih ne sme nikoli zmanjkati denarja. Za naše ostarele, pa se bo že nekoč našla neka rešitev. Se ne mudi. Prva je politika EU, ki ji hlapčevsko sledimo, šele nato pride na vrsto "skrb" za domačega ostarelega človeka. Zares je to ostarelim "prijazna" Država.

In reply to by eden596 (ni preverjeno)

En domače (ni preverjeno)

Ovo še napijše što pobira pejneze od EU namesto upokojencev.

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Ojaaa (ni preverjeno)

Na Hrvaski so prosta mesta, pa tudi 30% je ceneje kak prinas

.... ..... (ni preverjeno)

Dvomim, da bo pri njih še dolgo tako?!

In reply to by Ojaaa (ni preverjeno)

Stefan1999 (ni preverjeno)

drzava mora kupovat orozje,to je nuja,da te kap,za ljudi pa ni denarja
https://www.youtube.com/watch?v=kOtfJB0cpU0&t=29s

. (ni preverjeno)

Tako je bilo in bo.

In reply to by Stefan1999 (ni preverjeno)

Grk (ni preverjeno)

Včeraj je pa pisalo, da je po Sloveniji, veliko prostih mest v domovih, nekateri naj bi bili le tričetrt zasedeni. Novih stanovalcev pa ne sprejemajo zaradi tega, ker nimajo dovolj ne strokovnega ne tehničnega osebja. Še posebej naj bi bila problematična zdravstvena oskrba varovancev oziroma stanovalcev. Komu sedaj verjeti.

Starejše novice