Hollywoodske uspešnice, animirani filmi in domača produkcija. Kateri filmi so v preteklem letu največ Slovenk in Slovencev prepričali, da so se prepustili uživanju pred velikim platnom?

Ker se je leto 2022 že izteklo, smo preverili, kako uspešno je bilo za slovenske kinematografe in kateri filmi so pred veliko platno privabili največ radovednežev.

Obiskovalci so se začeli vračati v kino

Kot je za Mariborinfo povedal direktor Mariboxa Stipe Jerić, so v začetku leta 2022 še čutili posledice krize, ko je bilo delovanje kinematografov zaradi ukrepov zelo omejeno.

Predvsem je obisk zmanjšala prepoved uživanja hrane in pijače.

»V začetnih mesecih lanskega je na poslovanje vplivalo tudi pomanjkanje filmske ponudbe, kasneje pa še energetska kriza, ki je močno povišala stroške,« razlaga Jerić.

A stanje se je nato obrnilo na bolje. »Z vsemi izzivi smo se skozi vse leto uspešno spopadali, filmska ponudba se je bistveno izboljšala, obiskovalci so se začeli vračati v kino,« pravi. 

Leto so tako kljub vsemu v Mariboxu zaključili skladno s cilji, tako na področju kinematografske kot gostinske dejavnosti.

Podvojili obisk glede na leto 2021, a ta še vedno nižji kot pred epidemijo

Kot pojasnjuje direktor Mariboxa, številke še vedno niso povsem na ravni pred epidemijo, obisk je za približno 20 odstotkov nižji.

A opažajo, da se število obiskovalcev iz meseca v mesec povečuje.

»Opažamo pa občuten porast obiska kina v zadnjih mesecih, zato ocenjujemo, da bomo letos dosegli številke, ki so primerljive s tistimi pred epidemijo,« je dejal.

V Mariboxu dodajajo, da bodo letos nadaljevali s prepoznavnim konceptom organizacije različnih dogodkov, ki ne vključujejo samo filmskih premier in tematskih filmskih večerov, ampak tudi drugih - med drugim tudi konference, kongrese in druga poslovna srečanja, ki so jih uspešno gostili ali izpeljali že v preteklih letih.

Uspešno leto tudi za Cineplexx

V Cineplexxu so za Mariborinfo povedali, da preteklo leto ocenjujejo kot uspešno: »Spomladi smo v prestolnici odprli nov kinematograf, ki so ga ljudje že zelo težko čakali in leto je ponudilo kar nekaj odličnih filmskih uspešnic za vse filmske okuse.«

Epidemija je delovanje vseh kinematografov v Sloveniji hudo prizadela, zato so v Cineplexxu veseli, da so se ljudje ob sprostitvi ukrepov vrnili v kinodvorane v družbi prijateljev in družine.

»Obisk kina namreč ni le ogled filma, pomeni druženje in priljubljeno obliko zabave,« pravijo.

Filmske uspešnice v kinodvorane pritegnile vse generacije

V Cineplexxu so jasni: »Ogled filmskega spektakla na velikem platnu v zatemnjeni dvorani in ob vrhunskem ozvočenju se ne more primerjati z ogledom filma na prenosnem računalniku ali mobilnem telefonu v domači dnevni sobi.«

Zato so veseli, da so letošnje filmske uspešnice pritegnile v kina vse generacije obiskovalcev.

Kaj smo si Slovenci najraje ogledali? 

Med najbolj gledanimi filmi v Cineplexx kinih je bilo filmsko nadaljevanje akcijske uspešnice Top Gun.

Film Top Gun: Maverick je bil tudi sicer eden najdonosnejših blockbusterjev letošnjega leta, Ameriško filmsko združenje ga je razglasilo za film leta. 

Med obiskovalci je bila priljubljena tudi animirana uspešnica z rumenimi bitji Minioni: Gurujev vzpon, komedija domače produkcije Pr'hostar 2‰, filmski spektakel Avatar: Pot vode ter mladinska romantična komedija Gajin svet 2.

Tudi v Mariboxu izpostavljajo Top Gun, ki si ga je več ogledalo kot 12.000 gledalcev. Med slovenskimi filmi je največ gledalcev privabil Gajin svet 2. 

Kino zabava, ki si jo najraje privoščimo ob koncu tedna

Največ obiskovalcev kinodvorane beležijo ob vikendiih.

»Ogled filma je predvsem zabava, tako da ljudje še zmeraj najraje kino obiščejo konec tedna,« so povedali v Cineplexxu. 

Njihove kinodvorane beležijo povečan obisk tudi v torek. Že vrsto let ob torkih namreč ponujajo vstopnice po znižani ceni. 

Komentarji (6)

xplore (ni preverjeno)

ološ, PARTY MAX JE BOG I BATINA ZA TEJ CINEPLEXX SRMAČEKE

Marija!PaFego (ni preverjeno)

Partymax 🤣 to je bilo…. ludoooo

212dd2e1 (ni preverjeno)

Ka pa te bilau ka so nej smeli v kino? Aja prehlad NATEG so mele bolnijke v glavaj. Vsi sodelijoči v teh PREVARI grejo javno na GILJOTINO in se jih RAZLASTNINI!

anton77 (ni preverjeno)

Ja, kokice so važne.... Ameriška glupost!

vfghjz (ni preverjeno)

san zadnjič gledo te kokice v steklenih nejso menjali že najmenje leto dni. ZGORAJ SAMO SIPAVAJO KOKICE SPODAJ SO PA STARE KAK MATI ZEMLA.. DAJ NAJ NEŠČE POŠLE INŠPEKCIJO PA TO MALO POGLEDNE

Uiuyt (ni preverjeno)

Za loleke je tudi to dobro, ostali pa itak ne kupijo. Tako, da skoda inspecije tja posiljat.

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

Starejše novice