Manjše zdravstvene postaje v Prekmurju kmalu ne bodo več dotrajane in neustrezne. Zdravstveni dom Murska Sobota načrtuje rekonstrukcijo zdravstvene postaje v Gornjih Petrovcih, nato pa naj bi sledili še ambulanti v Martjancih in Beltincih.

Na portalu javnih naročil Republike Slovenije smo zasledili, da je v načrtu rekonstrukcija zdravstvene postaje v Gornjih Petrovcih.

Predmet javnega naročila je izvedba gradbeno obrtniških, strojnih in elektro del v okviru rekonstrukcije zdravstvene postaje v Gornjih Petrovcih.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na Zdravstveni dom Murska Sobota, pod katerega spada omenjena zdravstvena postaja. 

Rekonstrukcija nujna zaradi pomanjkanja in zastarelosti prostorov

Kot so nam pojasnili v soboškem zdravstvenem domu, so se za rekonstrukcijo postaje odločili predvsem iz razloga dotrajanosti prostorov in prostorske stiske.

V Zdravstveni postaji Gornji Petrovci sicer trenutno delujejo tri zdravstvene ambulante, ena zobna ambulanta, patronažna služba in laboratorij, a so omenjeni prostori že nekaj časa zastareli in nujni za prenovo.

»Zaradi pomanjkanja in zastarelosti prostorov se v Zdravstveni postaji Gornji Petrovci načrtuje rekonstrukcija prostorov v okviru vzdrževalnih del,« so odgovorili.

Načrtujejo nov center za krepitev zdravja

Rekonstrukcijo bodo izvajali v več fazah. Načrtujejo pa tako vzdrževalna dela kot tudi obnovo prostorov, novo elektroinštalacijo ter nekatera gradbena in strojna dela. 

»V okviru rekonstrukcije bodo potekala gradbena, strojna in elektroinštalacijska dela. Pričetek del načrtujemo v naslednjih mesecih,« so za Sobotainfo pojasnili v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

Prenova zdravstvene postaje bo med drugim prinesla tudi nove prostore za krepitev zdravja. 

»V Zdravstveni postaji Gornji Petrovci delujeta dve ambulanti družinske medicine, antikoagulacijska ambulanta, zobna ambulanta, patronažna služba, laboratorij, v obnovljenih prostorih pa bo vzpostavljen tudi Center za krepitev zdravja,« so še dodali. 

Rekonstrukcija in dozidava tudi v Martjancih

Zdravstvena postaja v Gornjih Petrovcih pa ni edina z dotrajanimi in neustreznimi prostori. Podobna situacija je tudi v zdravstveni ambulanti v Martjancih, ki prav tako spada pod Zdravstveni dom Murska Sobota, zagotavlja pa ambulanto družinske medicine na območju občine Moravske Toplice.

»V Vaško-gasilskem domu v Martjancih se zaradi pomanjkanja prostorov in dotrajanosti načrtuje rekonstrukcija in dozidava zgradbe,« so pojasnili v soboškem zdravstvenem domu.

Zgradba, ki trenutno ni toliko v uporabi, naj bi pod okriljem zadanega projekta doživela popolno preobrazbo. Dotrajani in premajhni prostori bodo popolnoma obnovljeni in večji, obetajo pa se tudi nekatere novosti. 

»V prihodnje se načrtuje v Martjancih vzpostavitev zdravstvene postaje, kjer bo poleg ambulant družinske medicine deloval še center za krepitev zdravja, patronažna služba in laboratorij,« so dodali.

Tudi ta projekt bo zajemal sanacijo elektroinštalacij, vodovodnih inštalacij in strehe. Z izgradnjo dvigala pa bo obnovljen objekt pridobil tudi dodano vrednost, navajajo. 

Idejni načrti še za zdravstveno postajo v Beltincih

Kot so nam za konec še pojasnili v Zdravstvenem domu Murska Sobota, lahko kmalu pričakujemo tudi rekonstrukcijo postaje v Beltincih. 

»V Zdravstveni postaji Beltinci načrtujemo obnovo prostorov, za katere imamo že idejne načrte,« so zaključili.

Komentarji (4)

Dobrovoljček (ni preverjeno)

Pohvalno!

bravisimo (ni preverjeno)

Bravo direktorica. Rezultati tvoji povejo vse in zaprejo usta škodeželjcom.

LZN (ni preverjeno)

Ambulanta za neopredeljene vs. urgentni center/urgentna služba
- pacienti brez osebnega zdravnika < VSI pacienti
- pacienta v osnovi ne poznajo = pacienta v osnovi ne poznajo
- malo anamneze, na hitro pregled, če kaj ni enostavno ad UC < vse urediti in posledično sprejeti/poslati domov (izbrani zdravnik bi naj (in vsaj eni ga) pacienta poznal in ga napotil naprej, ko res potrebuje nadaljno obravnavo)
- zdravnik 80€/uro > zdravnik (urgentni, KPP, INP, družinski) 10€/uro
- ogromno papirologije =< ogromno klicanja, prosjačenja, iskanja prostih postelj,...
- no stress < 100% stress (ER is funny shit)

Zaključek 1: za dosti denarja malo stresa, dokaj malo odgovornosti, sicer papirologije bo, a na koncu je za vse ostalo tu Urgentni Center (če gledamo malo po reklami za MasterCard)

Zaključek 2: urgenca bo še bolj obremenjena, delamo pa za drobiž - vsi zdravstveni profili (da cinično prikažem - 12h smena garanja na urgenci = 1,5h dela v ambulanti za neuvrščene)

Zaključek 3: zdravniki s(m)o v osnovi zelo sposobni in učljivi ljudje, če se bo tako nadaljevalo je službo najmanjši problem menjati - ali v Sloveniji ali v tujini

ČE ŠE PA KAK M....N REČE, DA SI NA URGENCI FIKTIVNO USTVARJAMO GNEČO, PA GA Z VESELJEM POVABIM ZA EN DAN V DNEVNO SMENO, ŠE KOSILO MU PLAČAM, ČE SI RES ZMIŠLJUJEM!

asdasd (ni preverjeno)

Tako je zavoženo/zavozlano, da se ne bo dalo tako enostavno odvozlati ! Globokoumno zamišljeno, da navadnemu smrtniku prav gotovo ni nič jasno. Vleče se pa že izpred časov "virantovanja".

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Starejše novice