Celjski policisti so spregovorili o poraznih varnostnih razmerah na slovenskih cestah.

Prometna varnost v Sloveniji se je poslabšala. Do današnjega dne je na slovenskih cestah življenje izgubilo 55 ljudi, lani v primerljivem obdobju 50.

Razmere se slabšajo tudi na celjskem območju, kjer je letos v prometnih nesrečah umrlo devet ljudi, od tega dve tretjini najbolj ranljivih udeležencev v prometu. Umrla sta dva pešca in štirje vozniki enoslednih vozil.

Celjski policisti so zato danes poostreno nadzirali pešce, kolesarje, motorje in e-skiroje, naleteli pa na presenetljivo veliko voznikov s telefoni v rokah.

Voznica, ki so jo policisti ujeli s telefonom v roki, nam je dejala: »Presenetili so me, ker sem telefonirala na zvočniku, pa sploh nisem vedela, da to ne smem.«

Vse več alkohola v prometu

Policisti so v poostrenem nadzoru merili tudi hitrost, preverjali pa so tudi psihofizično stanje voznikov, saj po obdobju korone opažajo precej več alkoholiziranih voznikov. Skoraj polovica povzročiteljev najhujših nesreč je bila vinjena.

»Po dveh letih ukrepov se veliko več družijo, veliko več je tudi uživanja alkohola in ostalih snovi, posledično na žalost pa tudi voženj in prekrškov,« je pojasnil Edi Baumkirher, inšpektor v oddelku za cestni promet na Policijski upravi Celje.

V samo treh urah današnjega nadzora hitrosti so policisti zaznali 127 kršitev cestno prometnih predpisov. Od tega največ prekoračitev hitrosti, sledili so vozniki brez pripetega varnostnega pasu.

Po številu storjenih prekrškov so sledili kolesarji in motoristi, pri izboljševanju prometnih razmer pa ne pomagajo niti vozniki e-skirojev, ki se pogosto vedejo, kot da pravila za njih ne obstajajo.

Najranljivejši udeleženci največkrat nastradali

Prav najranljivejši udeleženci v prometu so na Celjskem letos najpogosteje nastradali. Plačali so z življenjem. Tudi pešci, ki se lahko najhitreje ustavijo. 

V Celju ob vsem tem napovedujejo še, da bodo kolesarjem in pešcem namenili še več površin, zato pozivajo voznike naj se odvadijo parkiranja pri vratih in so obzirni.

»Ne uporabljajte mobilnega telefona, to je zelo pogosta napaka, tudi če je sms ali odgovarjate na kratek klic, ustavite se, enkrat se ne bo izšlo,« na srce polaga Milan Gaberšek iz Mestne občine Celje.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ziivtzighj (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Daj delo si najte nej ka te lidij v glavou jebali arkont nuca puno samo to van ne dišij ka tan trbej delati na policiji se pa tak ta škalijte po cejle dnejve.

ena pač (nepreverjen)

vsak naj opravlja svoje delo, tudi policija in to korektno! Naj bo zakon in predpis za vse enak, ne pa poznanstva, sorodstvo,....kuverte....pijan nimaš kaj iti za volan, pa bilo kdo in kje bil! še preveč nesreč se dogaja v treznem stanju, ne pa ko si pod "gasom" alko ali kakšnih drugih substanc

In reply to by Ziivtzighj (nepreverjen)

Cikket y FDV (nepreverjen)

Takim podat višje kazni ker taki so v prometu sekundarni ubijalci ...
Da bi jih izučilo bi takim ubijalcev v prometu bilo potrebno odvzet vozniške za dva meseca,mogoče bi se potem malce se zavedli...

Jokkjohjj (nepreverjen)

Tebi pa tou nouro glavou na pejne kraj vsekate ka de inauk že mer na ton svejte budalo retardejrano!

In reply to by Cikket y FDV (nepreverjen)

Cikket y FDV (nepreverjen)

Tebi pa nigeri otroke da razj.bejo da de pocrknole od razfuka

In reply to by Jokkjohjj (nepreverjen)

karak (nepreverjen)

če bi imel vsaj malo pojma o zakonu, ne bi take norije pisal. saj pa itak da se jim vzame vozniško d., tudi do 3 meseceh ali 6 itd.

In reply to by Cikket y FDV (nepreverjen)

Gost555 (nepreverjen)

To pa samo zato ka se tolerejra. Napravite 0.0 pa gotovo, nemas kaj pijan vozite. Pa pojacati kontrole alkoholiziranosti, pa dol s tof golaznijof pijanof.

muljec (nepreverjen)

to ni nbena rešitev, ker narod bo kljub temu dalje pil. ko bo alkohol šrešpovedan, potem bo stanje nekoliko volje. sam zakon je napisan izredno zabito

In reply to by Gost555 (nepreverjen)

Psihič... (nepreverjen)

Zdravila dobiš bezplatno.

vumi (nepreverjen)

Hja, zakaj pa je dovboljen? Potemtakem naj bodo dovoljene tudi ostale droge ter psihoaktivne snovi za vožnjo na katerih se itak da lepo umirjeno voziti ne pa kot na alkoholu. Čisto prav da prihaja do hudih nesreč dokler je dovoljen alkohol.

HotimirKavkaski (nepreverjen)

Pijem da zaboravim zablode puklavoga i pijem na žalost koju imamo sad.

Starejše novice