Fotografija je simbolična
Visoke temperature močno vplivajo tudi na delavce na prostem in zaposlene v večjih proizvodnjah.

Prejšnji teden so v enem od mariborskih šotorov Lesnine temperature dosegle tudi 41 stopinj, zaradi česar je eden izmed zaposlenih doživel kolaps in dobil vročinske krče.

»En delavec je utrpel iz tega razloga vročinske krče. Vodstvo oziroma njegov nadrejen ga je hotel poslati domov, vendar ga je en sodelavec zaradi njegovega stanja in izgleda peljal v univerzitetni klinični center na urgenco,« pravi Alenka Rožman, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije na območju Podravja in Koroške.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je o tem obvestila inšpektorat za delo, ki je šotor nemudoma zaprl.

V šotoru je bilo vroče že nekaj mesecev prej

Prodajni šotor je bil sicer odprt že nekaj mesecev, temperatura pa je že takrat presegala 28 stopinj.

»Takrat še je bilo na nek način znosno, pri 28 stopinjah, zdaj pri 38 pa je bilo ogroženo tako življenje kupcev, kot delavcev,« meni Rožman.

Da je delo v tako visokih temperaturah nevzdržno se strinja tudi mimoidoča, ki smo jo srečali na mariborski ulici: »To se ne bi smelo dogajati, enostavno ne. Saj pa tudi za pse skrbimo, da ne bi potem malo bolj za ljudi skrbeli.«

Lesnina: Najvišja dopustna temperatura je 28 stopinj Celzija

Iz Lesnine so nam pisno sporočili, da je že doslej veljajo, da se šotor ob višjih temperaturah zapre.

»Sedaj smo še dodatno opredelili, da je najvišja dopustna temperatura za obratovanje šotora 28 stopinj Celzija. Kadar temperatura v njem preseže to vrednost, se šotor zapre,« so pojasnili.

Dodajajo pa še: »Sicer je delovno mesto v šotoru opremljeno z dvema ventilatorjema za hlajenje. Zaposlenim je ves čas na voljo tudi ohlajena voda. Prodajalci se v šotoru nahajajo le takrat, kadar so tam prisotni tudi kupci. Sicer imajo navodilo, da se umaknejo v senco na prostem.«

Mesarič: »V nekaterih prostorih temperatura presega tudi nad 50 stopinj«

Sindikati sicer pogosto beležijo prijave zaradi vročine na delovnem mestu.

»Tudi danes so me klicali, da v nekaterih prostorih temperatura presega tudi nad 50 stopinj. Kar je zelo žalostno, zelo neodgovorno. Potem pa delodajalci zopet, ko se takšna temperatura pojavi rečejo: 'Ja saj naši delavci pa imajo vodo, naši delavci pa imajo napitke.' To so kratkoročne rešitve,« dodaja Milan Mesarič, predsednik Sindikatov Podravja.

Zaposlenim sladoled

V enem izmed pomurskih podjetij so zaposlenim za ohladitev v vročih delovnih razmerah ponudili tudi sladoled. Mesarič pa je zelo kritičen tudi do inšpektorata za delo.

»Teh primerov je veliko, da se mora nekaj narediti, potem pristojne službe ukrepajo, je zelo žalostno. Šotorov, kjer se odvija neki del proizvodnje, je zelo veliko v Sloveniji in inšpektorji bi to morali videti. Ne pa, da se mora nekaj slabega narediti, potem pa so vsi pametni, vsi junaki,« je jasen Mesarič.

Kot še poudarja, so o tem obvestili tudi novega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Meseca. Ta pa jim je obljubil, da se bo na tem področju naredilo več kot do sedaj. 

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krampec+motika (nepreverjen)

Poserem se jaz delodajalcu v goubec in njegov sladoled .Sladoled jaz lahko gem ko sem fraj .Samo da njim delavec rinta do iznemoglosti .Ka je sladoled za osvežitev nič ? Delavcem narediti več pauz v ohlajenih prostorih in hladno vodo ter sok .To ne bo .Ker v ohlajenih pisarnah morajo biti šefofje in gospodične ,kjer se smejejo do onemoglosti in kavicami ter hlajenimi pijačami .Rešitev je staviti delo in konec .Vseh ziher ne odpustijo ker jih rabijo .

Masaker (nepreverjen)

Ti pa si talent hempasti 😁. Če misliš ka sladoled jejo na delovnem mesti al v pavzi? Daj fklopi malo to kaj maš še tam v glavi al ti je hica fse skürila? 🙈Lahko pa odpreš firmo, pa delafcon daš pavze, pa vodo po svoji volji.

In reply to by krampec+motika (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Tej so betežni do kraja sladoled samo lejko šok napravi pa te je še bole vrouče. Či nemrejo zagotoviti normalne pogoje naj zaprejo, aja vodilni so v klimatizejrani pisarni.

Ccc (nepreverjen)

Sobota info še pa kar omogoča prizadetim ludekon, ka sproščajo svoje frustracije pod sakšin člankon🤮 nebi rajši ukinili možnost komentiranja, pa postali bar malo resen medij?

Gost34567 (nepreverjen)

Tij si gvisno pisarniski

In reply to by Ccc (nepreverjen)

2087 (nepreverjen)

++++++++++++++

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

Ccc (nepreverjen)

Ti pa gvisno nej😂😂

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

~~~~ (nepreverjen)

Ccc @@@ Pa ka si tij ? Se ti nej trbej oglašati pod noben komentar štoj te sili ?Če si tű gor si tij tűdi prizadeti se ti ne zdij ?

In reply to by Ccc (nepreverjen)

Ccc (nepreverjen)

Nej jaz rad prešten članke na sobota pa pomurci, ali dobesedno se mi gnusijo komentarji pod sakšin člankon, ka to more biti narobe s folkom keri piše to negativno sranje.

In reply to by ~~~~ (nepreverjen)

Cikket y FDV (nepreverjen)

CCC tišina!
Otišli oni svi na sladoled,pusti jih na miru,oni sada Ližu🖕

In reply to by Ccc (nepreverjen)

Gost34567 (nepreverjen)

Ka pa Roto? Nobenih ukrepov proti neznosni vrocini.

2087 (nepreverjen)

Gost34567.............. Roto njim da kornete malo več od kepice sladoleda

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

Cikket y FDV (nepreverjen)

Nej,nej..,tan smo pa temperature še dvignuli

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

Xoxo (nepreverjen)

Nisce te ne sile tan delati. Sicer bi pa napravo šoulo pa sedel negi v fajn ohlajenimpisarni!

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

Gigi667 (nepreverjen)

Jesi budalo-torej mi,ki delamo v drugih branžah kot ti cvetličar,nimamo šole???

In reply to by Xoxo (nepreverjen)

Cikket y FDV (nepreverjen)

Šole se nej napravijo,šole in diplome v zloveniji se baje legalno kupuje,žal!

In reply to by Xoxo (nepreverjen)

Roto 1 (nepreverjen)

Glavno ka so kontrolori pod klimo ka si ladijo jajca haska pa tak nikšnoga nega od njih!!!
🤬🤬🤬

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

Roto 1 (nepreverjen)

Glavno ka so kontrolori pod klimo ka si ladijo jajca haska pa tak nikšnoga nega od njih!!!
🤬🤬🤬

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Arcont Gor. Radgona. Zakoj pa ta nejde inšpektor? Naj si tan poglednejo kakše so nezdržne razmere. 50°C.+

Cikket y FDV (nepreverjen)

Tan de vsakši dobo dve kepici sladoleda

In reply to by Ograček (nepreverjen)

Masaker (nepreverjen)

Glavno ka ma direktor Fujs klimo 💩💩

In reply to by Ograček (nepreverjen)

Ojojoj (nepreverjen)

V Arconti bar klimo majo, pa se dvakrat po 5 min. pauze

Mesing (nepreverjen)

Ka je to 5min odmora 2 minuti rabis ka z hale prides ven bar 3x po 10 min ta je pickin dim

In reply to by Ojojoj (nepreverjen)

Cikket y FDV (nepreverjen)

Arkonti ni težav,tan samo odprejo okna...

huehue (nepreverjen)

čudi me ka se vsi bunijo preko pisarniških delavcov, je šteroga od vas što prisilo ka ste šli delat v kurčeve razmere? ka so vam pisarniški delavci napravili? slovenska foušija? či so vam pisarniški delavci napoti, si zaprite bančni račun, ukinite zavarovanje, ne odite več v baute, ukinite telefon, elektriko, internet in vse dobrine, ki so povezane s pisarniškim delom. odpustite svoje računovodje, kda de vas što zajebo se ne obračajte na odvetnike in tak dale. pa preden me napadnete, sam delam na vročini, v sadovnjakih, na njivah, na vrtih. AMPAK SE NEMO PRITOŽUVO KER SAN SI SAM IZBRAL TO DELO IN GA PONOSNO OPRAVLJAM NE GLEDE NA RAZMERE

lopre (nepreverjen)

huehue............ Alo tebe nišče ni omenjal ka se hršiš . Ka prek pisarniških .Seveda oni niso in ne bodo na slabem in vročini nikoli .Ko se pa ide za delavca pa ste eni takoj proti in ,kot ti pišeš braniš pisarniške .Tisti na vročini več in bole dela in več ustvari kak pisarniški .

In reply to by huehue (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

nej samo ka branim pisarniške, san 100% za ukrepe za delavce v nevzdržnih okoliščinaj, (kar sladoled ni) san slučajno napiso ka san nej? edino proti čemu san je to ka lidje pljuvlejo po pisarniških delavcih ker pač imajo privilegij delati v klimatiziranom prostore, pa te so temu fouš. što pa vam brani ka zamenjate poklic?

In reply to by lopre (nepreverjen)

Jim Beam

Nihče me me ni prisilil, ampak sem ded...in kot sem že marsikomu rekel raje yem klošar kot pa da sedim v pisarni in se imam za nekaj več...kdo je napravil pisarne...?
Kdo koga bolj rabi? Kdo je vse naredil...Kdo koga plača?
Jebem vam mater "šolano" pa sprano...

In reply to by huehue (nepreverjen)

Masaker (nepreverjen)

Daj Jimy bklopi možgane, ker s tvojim komentaron si pokazal ka nemreš biti v pisarni, ker maš vakuum v glavi. Saj vsaki nemre v pisarni delati, ker tam treba nekaj znati, pa nekšo odgovornost nosiš. Ti v proizvodnji pa delaš to kaj se ti pripravi v pisarni, ali delaš vse po svojem? Ne na pamet, ker brez pisarniških, ti tudi neš dela meja butl.

In reply to by Jim Beam

PisarniškaKlima (nepreverjen)

Primer idiota. Tij maš slujžbo zatau ka je en šaulane si nekaj zmislo, pridaubo stranke, vložo keš pa narejdo proizvodnjo. Produkt inženejre dizajnejrajo ka se ga sploj odavle. 20 lidij skrbij ka se to ka tij skup štancaš nekan oda. Brez njih si tij lejko z rotojovov plastikov pa arkontovin železon rit brijšeš.

Tebej lejko sake bosanec pa za 20 lejt robot nadomestij. Inženirov, managerov, prodaje, izvoza/uvoza pa nabave pa malo morgen.

In reply to by Jim Beam

huehue (nepreverjen)

nismo več v kameni dobi kjer je večji ded tisti ka več kamna na ramenih nosi

In reply to by Jim Beam

Ytrew (nepreverjen)

Ite v trgovine, kjer nimajo hladilnikov ala zadruge, kmetijske trgovine itd 30+ stopinj. Kje so inspektorji ko ni pct sranja??

321wty (nepreverjen)

vlada predlaga dvig meje za upokojitev na 67 let. Ker vi to zmorete, ovce, v teh razmerah. Zdravstvo te pa ne povoha, ko zbolis. To je ta demokracija.

jdhdgdhshd (nepreverjen)

jebeš tij sladoled kda nemreš do svežoga lufta!!!

realno

Ce je ta Mesaric tak zavzet za delavce pa se naj ne skriva za svojo senco in naj pove kje dajajo sladoled, ti je Makoter na Cvenu, no ja mogoce se je se kam drugam tudi razsirilo

realno

Ce je ta Mesaric tak zavzet za delavce pa se naj ne skriva za svojo senco in naj pove kje dajajo sladoled, ti je Makoter na Cvenu, no ja mogoce se je se kam drugam tudi razsirilo

Opa opa (nepreverjen)

Mas pa bisere v pisarnaj ka majo klime na puno narihtane tak ka v jopicaj sedijo v pisarnaj, pa skoz steklo gledajo kak delavci v 30stopinjaj pa vec delajo... bi zato tudi lejko malo uvidevni bili pa te bar klime narihtale na primerne temperature, nej ka v jopicaj morejo sedete...lejko sto napise pod moj komentar kero firmo man v misleh.... jo najdete v ms v SOIC

Kaudiš (nepreverjen)

Genij LUKIČ in njegovi bodo vse zriktali zato pišite kaj bolj pamenega.

Cezar (nepreverjen)

inšpektor za delo nemre iti na teren ka je prevroče....

PisarniškaKlima (nepreverjen)

Ja vejap tij se sej v 45 stopinjske avto. Tau trbej dodatek za hude delovne razmere.

In reply to by Cezar (nepreverjen)

Jim Beam

Glavno ka mamo samo v Pomurju najmenje 5000 lidij, keri sedijo v pisarnah pa jebejo lidij keri delajo ka oni majo ger sedeti...
MRŠ gamad pisarniška...isto kak za fuzbalere...me nucamo vas...

yyy (nepreverjen)

Ka si faus? Solo bi naredo pa nebi ciglov nuco skup skladati

In reply to by Jim Beam

PisarniškaKlim… (nepreverjen)

Kda si v parki v srednjoj ležo pijan bi se raje včil pa bi sedo pod klimo pa na sobotainfo komentejro kak ge. Što pa ti krijv ka si bil tupan. Saj pa so ti doma gučale ka se vči ka boš dobro slujžbo mel. Zaj pa švicaj konjo jedan.

In reply to by Jim Beam

Jim Beam

Vroče je ja...kak sako poletje...samo tistin sibkin pa 3x cepljenin je vse 2x težje...ka pa se bo kda te šli po 4,5 pa 6 šus...butalci

efwefwef (nepreverjen)

bunite se kak vas je vrauče ale 200€ vročinskoga dodatka pa van fajn sejde. Če van ne paše delati v proizvodnje ite inan. Enostavno je. Vseposejdi se nuca obične delavce. Što pa van prave ka morete štancati v proizvodnje.

Ges vas razmen ka je vrauče, samo ges san van nej krijv ka slujžb ne menjate. Aja točno, paše van 2000€ regresa pa 1500€ plače pri arkonte kda 3 smene ribate. Po plači vse pozabite za keden dni.

Eluziona (nepreverjen)

No dobro te pa naj luka mejsec zimske jakne zrihta ka de kurjavo golob izklopavo….

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice