Vir: Civilna iniciativa narava Slovenskih goric
Drevesa pozitivno vplivajo na življenje v mestu. Med drugim močno pripomorejo k omilitvi vročine na najbolj segretih površinah v mestu.

Člani Civilne iniciative narava Slovenskih goric so se na vroč dan odpravili po Lenartu in na več mestih izmerili temperaturo. 

Kot so zapisali, so meritve izvedli v petek, 1. julija, od 12. do 14. ure. Uradna temperatura je bila takrat 31 stopinj Celzija. 

Ob tem so opozorili na omejitev pri merjenju. Digitalni termometer, ki so ga uporabljali, je namreč omogočal merjenje le do temperature 55 stopinj Celzija. 

Na Facebooku so objavili fotografije, na katerih so označili izmerjene temperature. »V nadaljevanju se lepo vidi vrednost enega oziroma vsakega drevesa ter na splošno vrednost prav vsega zelenja,« so sporočili.

Zaradi velike koncentracije stavb in cestnih površin se mesta čez dan močno segrejejo

Zgoščena pozidava in odpadna toplota zaradi človekove dejavnosti, pri čemer izstopajo klimatske naprave in motorji z notranjim izgorevanjem, povzročata nekoliko toplejše urbano območje v primerjavi z okoliškim podeželskim območjem.

Nastane tako imenovani 'učinek toplotnega otoka'. Takrat je temperatura v mestu za nekaj stopinj višja od temperature v okolici. 

Umeščanje novih zelenih in vodnih površin v mesto lahko ublaži učinek urbanega toplotnega otoka.

»Številne raziskave potrjujejo, da so višje temperature in toplotni otoki prisotni predvsem v tistih predelih mest, kjer ni veliko dreves ali druge zelene infrastrukture,« pojasnjuje arboristka Tanja Grmovšek: »Za lokalne prebivalce pa lahko njihovo pomanjkanje pomeni povečano zdravstveno tveganje in slabše bivalne pogoje.

Vir: Civilna iniciativa narava Slovenskih goric

Drevesa naravna klimatska naprava

Kot pravi Grmovšek, bi lahko drevesa v času vegetacijske dobe poimenovali tudi naravna klimatska naprava. Ustrezno razporejena mestna drevesa v urbanem okolju lahko namreč temperaturo zraka znižajo tudi do osem stopinj Celzija.

»Drevesa prav tako regulirajo temperaturo in vlažnost zraka v mestu, čistijo zrak ter zadržujejo prašne delce, hrup, veter, padavinske vode in sončno sevanje,« pojasnjuje. 

V tujini že dalj časa velja, da so mestna drevesa enako pomemben element kot stavbe in ostala mestna infrastruktura. Imajo namreč pa zelo veliko vlogo pri ohranjanju kakovosti življenja ljudi v mestu in biotske pestrosti ter zagotavljajo številne druge pozitivne funkcije, ki jih drevesa omogočajo.

Vir: Civilna iniciativa narava Slovenskih goric

Pripravili pregled 'vročih točk'

V letu 2020 je nastal projekt Vroče točke, ki je kolesarjem in pešcem omogočal, da so na zemljevidu Ljubljane označili lokacije, ki jih sami zaznavajo kot vroče točke. 

V dveh tednih so jih označili kar 699, za najbolj problematične pa so se izkazale lokacije v središču mesta.

Območje železniške in avtobusne postaje, kliničnega centra, okolica Pivovarne Union, Kotnikova in območje med Ajdovščino in Nazorjevo so med lokacijami z veliko vročimi točkami.

Analiza odgovorov krajanov je pokazala, da ljudje poleti izbirajo daljše poti, samo da jim ni vroče, zaradi vročine sploh ne hodijo na nekatere lokacije v mestu, nekateri zaradi vročine več uporabljajo avto in manj hodijo in kolesarijo, problematične so predvsem lokacije, kjer se je treba ustaviti in čakati, kot to na primer križišča.

Vir: Vroče točke Ljubljana

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
huehue (nepreverjen)

a to so posledice covidiotizma ka trebej vse ka je samoumevno dokazovati?

wustra (nepreverjen)

verjetno res, razen covida in varnosti cepiv ni potrebno nic dokazov, tam obvezno zaupanje farmacevstki stroki$, nic ne sprasuj, samo verjemi.

In reply to by huehue (nepreverjen)

. (nepreverjen)
Bože mijle (nepreverjen)

Pa kaj vi to resno? Upam ka se zavedate ka ste zaj izumile toplo vodo. Ko ne nabijate covid te nas posiljujete z taksnimi clanki. Hjaaao sobota info👎

qpqoo (nepreverjen)

hehe, iq vrtnega polza, dokazujejo da je voda mokra. pa to otroci vejo, samo prodajalci betona ne.

Bangel (nepreverjen)

.. dobro smo jih.. Ruse mislim.. Ko se zaradi sankcij proti Rusiji podre Evropa, bodo Rusi videli vraga ...

jah (nepreverjen)

tudi višina trave je pomembna. če je obrito kot za golf igrišče je bolj vroče kot pa če je 10cm visoka trava

Gees (nepreverjen)

Pa elektricen avto je tuj naravi prijazen, ce tak trdijo proizvajalci ter kimajo butasti osebki ki so sli v politiko ker so nesposobni za kakrsno koli delo, vzamejo to novinarji za sveto resnico!

čarni vrag (nepreverjen)

Dokazali so da je v senci hladneje kot na soncu. Pa to ve vsak otrok.

Kemicen56 (nepreverjen)
Sali2022 (nepreverjen)

Naj si tou zaj poglednejo tisti ka so v zadnjih par lejtaj podrli pa obglavili drejve po celoj Soboti. Prinas na Stari ulici so v zadnjih par letaj spodrli večino drejv med bloki. Pametnjakoviči.

Ferencass (nepreverjen)

Tau so gnjes den šaulani lidgej z diplomai pa magisterijami na hobi faxaj.

In reply to by Sali2022 (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

kda pa ti ta "odstranjena" drejva spadne na avto pa bos jauko...norz

In reply to by Sali2022 (nepreverjen)

Ferencass (nepreverjen)

Baukše ka ti skup avto vdari kak pa uničevanje narave z goloseki in betoniranjem vsega živega.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice