Premik igrišča in nova trava sta le del načrtovanih sprememb na Fazaneriji. V naslednjih treh do petih letih tudi povezava glavne in severne tribune ter nova vzhodna tribuna. Že kmalu pa klubska trgovina, muzej in gostinski lokal.

Novo igrišče na Fazaneriji je vredno 800.000 evrov, 300.000 evrov je primaknila Mestna občina Murska Sobota, preostanek pa Fundacija za šport in Nogometna šola Mura, ki pričakuje tudi nekaj sredstev Nogometne zveze Slovenije. A podoba murskosoboškega nogometnega stadiona še bistveno drugačna.

»V naslednjem koraku načrtujemo izgradnjo povezave glavne tribune s severno tribuno in v tretjem koraku izgradnjo nove vzhodne tribune, na katero bi potem preselili garderobe, pisarne in prostore za vso strokovno osebje, ki sodeluje pri organizaciji in izvedbi nogometnih tekem in treningov,« nam je povedal poslovni direktor Nogometne šole Mura Aleš Kegelj.

Občina si želi celovitih rešitev, a jih obstoječi prostorski načrti ne omogočajo

Gradnja povezave med glavno in severno tribuno ter nove vzhodne tribune z dovoznimi cestami in parkirišči je ocenjena na osem do deset milijonov evrov. Ne nogometni klub in ne občina tega sama ne bosta zmogla.

»Želimo si celovito rešiti območje stadiona in kopališča, ne pa le neke parcialne rešitve. V obstoječem prostorskem aktu ni možnosti za takšne celovte rešitve, zato trenutno pripravljamo nove prostorske akte,« pravi vodja oddelka za negospodarske dejavnosti na Mestno občini Murska Sobota Nada Cvetko Török.

Za nove tribune, pokriti bazen in večnamensko dvorano 26 milijonov evrov

Mestna občina Murska Sobota je tako že pričela s pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za Športno rekreacijski center Fazanerija, ki ob dograditvi celotnega stadiona predvideva tudi prenovo bližnjega kopališča in nov pokriti bazen.

»Že pred leti smo dozidave tribun in ureditev stadiona ocenili na osem do deset milijonov evrov. Novi pokriti bazen, rekonstrukcija zunanjega kopališča in druge ureditve, ki so potrebne, so ocenjene na podobno vrednost. Potem nam pa nam ostane še novi vhod na to območje, nove ceste. Če bo predlog prostorskega načrta, ki je v javni obravnavi, sprejet, bi naj bila na tem območju tudi večnamenska dvorana. Celotno investicijo smo tako ocenili na 26 milijonov,« pravi Nada Cvetko Török.

Do novega prostorskega načrta po lokalnih volitvah

Sprejetje nvega prostorskega načrta za Fazanerijo se bo nekoliko zavleklo tudi zaradi jesenskih lokalnih volitev. Vse obravnave mora namreč mestni svet opravljati v isti sestavi, kar pa bo mogoče šele po volitvah, zato bo novi prostorski akt predvidoma sprejet šele spomladi prihodnje leto.

Projekt Športno rekreacijski center Fazanerija pa je že uvrščen na seznam pomembnih investicij v okviru zakona o financiranju športne infrastrukture, ki ga je sprejela prejšnja vlada. V petletnem obdobju do 2027 naj bi bilo letno na voljo 30 milijonov evrov, torej skupno 150 milijonov.
 

V Muri pričakujejo izgradnjo stadiona v treh do petih letih

V Nogometni šoli Mura si seveda srčno želijo, da bi v sodelovanju z murskosoboško občino uspeli pravočasno pripraviti vso potrebno dokumentacijo in pridobili sredstva za izgradnjo stadiona, ki bi omogočal igranje vseh evropskih tekem.

»O časovnicah je zelo nehvaležno govoriti, ampak v klubu smo si nekako začrtali, da bi želeli to izpolniti v roku treh do petih let,« ocenjuje Aleš Kegelj.

Aleš Kegelj, poslovni direktor Nogometne šole Mura

Občina bo kmalu gradila novo dostopno cesto, klub pa že ureja nove poslovne prostore pod tribuno

Mestna občina Murska Sobota je minuli teden že objavila razpis za gradnjo nove dostopne ceste do stadiona, Nogometna šola Mura pa vzporedno s premikom igrišča in novo travno rušo že ureja poslovne prostore pod južno tribuno

»Pod južno tribuno bo nova klubska trgovino, manjši gostinski lokal in pisarne, ki so nujno potrebne. Potrebujemo tudi sobo za sestanke in manjšo sejno sobo. Radi bi uredili tudi manjši muzej, klub si to zasluži in je nujno potrebno,« pravi poslovni direktor NŠ Mura Aleš Kegelj.

Pod severno tribuno pa bodo do konca leta uredili še dodatne garderobe za mlajše selekcije nogometne šole.
 

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
volilec (nepreverjen)

Na najprej končajo s stadionom ne da že 10 let nekaj filozofirajo.

istinka (nepreverjen)

No, ta trava pač ni prvi korak. Pred tem so se že slačilnice obnovile po UEFA standardih, potem so prišli reflektorji, potem ograjeno parkirišče za ekipe in sodnike. Stadion ni kar iz nič prišo iz neprimernega za evropske tekme do stadiona UEFA kategorije 3. Edini v Sloveniji. Samo MB in Stožice so še višje. To novo igrišče in potem povezava glavne ter severne tribune pa še nova vzhodna tribuna so pravzaprav zadnje, a najdražje in najbolj zahtevne tri faze. Prva bo končana kmalu. Potem pa upam, da čimprej pride vsaj druga faza s to povezavo glavne in severne tribune in bo vse skupaj zgledalo že bistveno boljše.

Pokritje bazena bi tudi moralo biti čimprej. Za novo večnamensko dvorano pa zelo dvomim, ka do sredstva.

čisto resno (nepreverjen)

bodo sredstva, pjevać zrihta

In reply to by istinka (nepreverjen)

Ilk (nepreverjen)

Še več je toga bilo v zadnjih letih. Zamenjali so se vsi sedeži, da je zdaj črno-bela kombinacija po celem stadionu. Ozvočenje se je menjalo. Prišo je še novi elektronski semafor. Za silo se je usposobila vzhodna tribuna za gostujoče navijače. Stolpi za snemanje so se na novo postavili. Tu noben nemre povedati, ka klub ne vlaga v infrastrukturo. Upam si trditi, da celo največ med vsemi slovesnkimi klubi v zadnjih letih. Nafto bom tu izvzel, ker tam to definitivno ne vlaga klub, ampak tuja politika.

In reply to by istinka (nepreverjen)

Lepaj (nepreverjen)

Ce bi se pameten Stihec nej skrejgo s Polanicon bi to vse ze zdavnaj meli.

asa1254 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čez leto dnij do opet v 3. ligi in do tribune na pol prazne in nedo nikumi slujžile. Što de te vračal brezveze vrženi ta pejnez? V Soboti je puno drujgij stvarij ka bi trbelo urediti nej pa te posrani fuzbal ka se že leta in leta ta meče pejnez. Naj si zadeve sami sfinancejrajo če ščejo, že zdaj so prejk preveč dobili od Občine.

black panter

3.liga de v tvojoj tikvi blesavoj

In reply to by asa1254 (nepreverjen)

hejte (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tretja nej, druga pa skoro sigurno, boš vido!

In reply to by black panter

Neporavnaniracuni (nepreverjen)

Ales Ales, ce te ne bi poznali bi te drago kupili!

klantošš (nepreverjen)

In palik de nas sran kakšen beden stadion mamo gda pridejo gostujoči navijači ali što koli drugi iz tujine na evropske tekme v Soboto. Spoumnite se kakšen smej je biu pa kelko so se Izraelci norca delali iz stadiona gda so bili v Soboti. In s vsemi ostalimi je bilo isto.

asa1254 (nepreverjen)

Ja nišče se ne smije iz Sobote če se po grabasti cesti pa pločnikaj vozimo cejlo leto. Nišče se ne smije iz razpadajoče občinske stavbe, nišče se ne smije iz razpadajoče knjižnice.... Glavno je ka se nišče nede smejal iz štadiona. Ves keš more it v štadion ka se nišče nede smejal iz našoga fuzbala.

In reply to by klantošš (nepreverjen)

športnik77 (nepreverjen)

Nisem iz Murske Sobote, vendar se mi zdi, da ko se gre za Fazanerijo, stopijo skupaj levi in desni politiki?
Imam prav?
Verjamem, da v prihajajočem občinskem mandatu 2022 - 2026, neglede kakšne barve ali političnega pola bo sestavljen mestni svet, da bodo prav tako še naprej namenjali del občinskih sredstev za dograditev oziroma modernizacijo stadiona Fazanerija.

Muri želim vso srečo v prihajajoči sezoni. Verjamem, da bo na koncu med prvimi štirimi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice