Slika je simbolična.
Po kakšni hrani posegati, ko dnevi postanejo vse krajši in hladnejši?

Ko se zunaj ohladi, se moramo toplo obleči, da se ogrejemo. Prav tako pa se moramo ogreti tudi od znotraj. To lahko storimo s pomočjo hrane.

Pozimi bi morali uživati predvsem sezonsko sadje in zelenjavo, stročnice in juhe.

Uživati moramo sadje in zelenjavo, bogato z vitaminom C 

Pozimi je pomembno, da uživamo sadje, ki je bogato z vitaminom C, saj nam ta pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Takšne so na primer mandarine, pomaranče in limone.

Poleg tega je za močnejši imunski sistem dobro uživati tudi kakije. En kaki vsebuje polovico naših dnevnih potreb po vitaminu A, poleg tega pa skrbi za zdrave oči.

Granatno jabolko pa ima poleg tega, da ščiti imunski sistem tudi protivnetne učinke. Vsebuje veliko polifenolov, ki izboljšujejo zdravje srca, se borijo proti okužbam in izboljšujejo spomin.

Pozimi bi morali uživati tudi jabolka in hruške, ki jih lahko enostavno shranimo čez zimo in vsebujejo veliko hranilnih snovi in vitaminov.

Veliko vitamina C vsebujejo tudi brokoli, cvetača, ohrovt, brstični ohrovt, špinača, por, koleraba, rumena koleraba, zelje in repa. Slednja lahko pozimi jemo surova ali kuhana.

Poleg naštetih bi morali pozimi uživati tudi krompir, korenje, koren zelene, peteršilj, repo, endivijo, motovilec, radič, čebulo, česen in avokado. Sadje in zelenjavo pa lahko tudi vložimo ter ji tako zagotovimo daljšo obstojnost.

Posegati moramo tudi po stročnicah in oreščkih

Stročnice imajo veliko hranilnih vrednosti, vlaknin, natrija, kalija, kalcija, fosforja, železa in vitaminov A, B1, B2 IN C, zato imajo v prehrani posebno mesto tudi pozimi. To so bob, čičerika, fižol, grah, leča in soja. 

Pozimi je dobro jesti orehe, lešnike in mandlje ter kalčke, saj so slednji vir svežih vitaminov in mineralov.

Pogosteje bi morali jesti tudi semena sončnic in buč, ki si jih lahko pripravimo kot prigrizek, damo v solato ali zmeljemo in naredimo namaze.

Pogrejemo se lahko z juhami ali s tem, da v jed dodamo več začimb 

Pozimi bi morali uživati tudi rdeče meso, gobe, lososa in mleko, ki vsebujejo veliko vitamina D ter kuhano hrano, da nas pogreje od znotraj.

Ena od jedi, ki nas zlahka pogreje so juhe, vendar se moramo izogibati preveliki količini soli in smetani. Lahko pa v jed dodamo tudi začimbe, na primer kumino, kardamom, čili, cimet, ingver, muškatni orešček, pehtran, kurkumo in zvezdasti janež.

Komentarji (5)

Fuffiiii (ni preverjeno)

Gjes mo dzo hamburger pa pice

Popijzdaj (ni preverjeno)

Zjutraj na tešče 0,5dc domačega šnopsa pomaga 100% uniči vse bacile.

Popizdatis (ni preverjeno)

Tij si pravi ded, tak se dela.

In reply to by Popijzdaj (ni preverjeno)

Realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec saj se ti pa vidi ka si alkoholičar zato pa ti je 100 procentov vrag vzel možgane.

In reply to by Popijzdaj (ni preverjeno)

Jepjep (ni preverjeno)

Prodam bučno olje proti prehladu
Več info zs

Starejše novice