Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij in Obrtno-podjetniški zbornici ostro nasprotujejo obdavčitvi sladkih pijač. Slednji predlogajo umik zakona iz postopka sprejemanja.

Po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), predlog zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah spodbuja porabo alkohola, saj bodo tako alkoholne pijače v primerjavi z brezalkoholnimi pijačami cenejše, kar je v nasprotju s prizadevanji za omejitev uporabe alkohola, še posebej med mladimi. Zakonu pa nasprotuje tudi Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, saj je po njihovem mnenju davek diskriminatoren in nepravičen.

Obdavčitev grozi tudi naravnim sokovom

Po predlaganem zakonu, bodo obdavčeni sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah ter v pripravkih za brezalkoholne pijače. Ne bodo pa obdavčene mineralne vode in vode, ki ne vsebujejo sladkorja, sladil ali arom. Obdavčene bodo vse brezalkoholne pijače, ne glede na to, ali so jim bili sladkor oz. sladila dodani ali pa gre za »naravni« sladkor v pijači. Izjema bo veljala le za brezalkoholne pijače, proizvedenih iz svežega sadja za neposredno prodajo potrošnikom in porabo v gostinskih lokalih.

OZS za umik predloga zakona iz postopka sprejemanja

Zaradi višje cene brezalkoholnih pijač bodo posledično posamezniki pričeli posegati po alkoholnih pijačah, zaradi relativno nižjih cen, kar predstavlja problem predvsem pri mlajši populaciji, opozarjajo na OZS. Slednji so prepričani, da je zakon škodljiv in bo imel še druge negativne posledice, kot so povečanje števila prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola, zato predlagajo, da se predlog zakona umakne iz postopka sprejemanja. Kot so zapisali v Delu je predlog zakona po mnenju direktorice Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjane Zagorc, pripravljen brez konkretnih analiz in projekcij. »Prodaja pijač ima zadnja leta triodstotni padec, davek pa bi celotno industrijo spravil na kolena. Poleg tega predlagatelj zakona sploh ni podkrepil z minimalno javnozdravstveno argumentacijo. Tako, da gre izključno za polnjenje proračuna brez upoštevanja dejstva, kakšni bodo v resnici stroški za zagotavljanje izvedbenega dela pobiranja davka«, je izjavila Zagorčeva.

Sekcija za gostinstvo za znižanje stopnje DDV

»Če kupiš brezalkoholno pijačo v trgovini, je stopnja DDV 8,5 odstotka, če jo kupiš v gostinskem lokalu ali če opravljaš gostinsko dejavnost, pa je stopnja DDV 20 odstotkov, kar je nesprejemljivo«, so poudarili na Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, kateri tudi predlagajo znižanje stopnje DDV za prodajo brezalkoholnih pijač v gostinskih lokalih s sedaj veljavnih 20 odstotkov.

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KIRA

jaz sem pa za takšen davek, ker itak uživamo že preveč sladkorja. v plastenki pepsija ali cole je do 1/3 sladkorja. pa ne samo teh dveh ampak večine takih proizvodov... sestava pijače se lepo vidi ko pogledaš na etiketo, kjer po vrsti piše, kaj vse vsebuje - čeprav količine niso izrecno navedene, velja pa pravilo da se jih našteva po vrsti po količini od največje do najmanjše. prav tako bi bilo treba zvišat davek na aspartam (ki je škodljiv že v minimalnih količinah), istočasno pa tudi na alkohol, ker je tudi to ena izmed legalnih opojnih substanc.
kot protiutež bi pa lahko naša preljuba vlada lahko spustila davek na mineralne in namizne vode in ekološko pridelano hrano, ker je ta predraga (vsaj za moje pojme). pa osnovna živila kot so mleko, jajca in recimo kruh. treba je najt ravnovesje.
je pa tak zakon seveda zelo slab za industrijo sladkanih pijač, sladic ipd. tako da bi po mojem mnenju bilo treba najprej raziskat učinek takega zakona na tržišče, preden se ga sploh uvede. tako da dam nasprotnikom v tej točki prav.

theused

Kira...kdo te pa sili, da uživaš toliko sladkorja, kot ga uživaš?To je moj problem in ne pasivno in ne aktivno ne delam škode ne okolju, kot ne ljudem okoli sebe. Znova se gre za en davek, ki bo zapolnil finančne luknje nesposobnih politikov.Če bi se šlo politikom za bzdravje ljudi, potem bi naj denimo omejili vsebnost sladkorja v sladkih pijačah, v sladkih živilih, ampak potem seveda ne bo zaslužka, kot ga pričakujejo z novim davkom. Ne bodite ovce ljudje, meni bodo težili za čokolado, na naših avtocestah pa je na tisoče tovornjakov dnevno, ki bi jih lahko preusmerili na železnice, pa jih ne, toliko o skrbi za zdravje političnih veljakov ;) .

šimi (nepreverjen)

Haha, ti bi tovornjake na vlak spakivo? Od MS do Pragerskoga niti elektrificejrane železnice nega, s preusmeritvijo kamionov na vlak bi se za x krat povečo železniški promet, a večina Slovenija niti ne pozna dvotirnih prog, o kvaliteti, modernizaciji železniškoga prometa niti začo nemo gučati. Omembe vreden je edino podatek ka od MS do Kopra potniški vlak nuca 8 vr pa pou.
V teoriji se čuje fajn, v praksi je to telko slabše, sicer pa trbej tudi iz vidika šoferov gledati keri so omejeni s čason/stroški, itd.

KIRA

ne gre se za to da me kdo sili ali pa da ga uživam po lastni presoji, gre se za spodbujanje pravilnega načina prehranjevanja na širši ravni. tudi tvoj predlog glede vsebnosti slakorja bi bil vreden premisleka. ampak takega zakona žal ne sprejemajo... optimalno bi bilo, če bi denar pobran s tem davkom v večji meri namenili za preprečevanje diabetesa in zdravljenje bolezni povezanih z debelostjo. utopija? mogoče.

ltgp

Železnice se mordenizirajo ampak prepočasi, v takšne projekte bi mogla država več vložiti, ka sploj ne začan o ton ka bi mogla financejrati popravilo gondole na kanin...če bi to napravli, bi za gospodarstvo napravli marsikaj dobroga...kar se pa tiče pijač, pa zdravo življenje, če do zdignili cejno nedo s ten nič dosegnili, problem je nej v pijači ampak v osebi, san rad ko mi zapaše spijen... naj rajši sprejmejo zakon o prepovedi avtomatov za sladkarije na osnovnih šolah pa srednjih šolah, ko de se srednješolci zalušto sladkiš de že šou 200m dale kak bi ponavadi, pa že sten kaj napravo za sebe...ker če de pepsi za 20 centof drakši na avtomati to za enoga osnovno šolca roko na sebe ne pomejni dosta, de pač zlago ka za izlet tribej plačati 31 nej 30 evrof

KIRA

še en konstruktiven predlog, prepoved avtomatov za sladkarije na šolah... to mi je všeč - konstruktivna debata, kjer se porajajo nove ideje in zamisli.

theused

šimi,kaj je tebi smešno? Mislim, da je ža skrajni čas, da se začne v železnice vlagat, jasno je, da to čez noč ne gre, ampak zaenkrat se nič niti ne kaže, da bi bil kakšni interes. Svoje trditve pač nakazujem v povezavi s človekovim zdravjem, ki ga država začne omenjati predvsem, ko je treba šparat oz. nove davke nabijat, to je hinavščina, ne pa skrb za zdravje.

kira..saj, kaj pa je zdrav način prehranjevanja? Zame je to predvsem zmernost v prehranjevanju, to si pa vsak določa sam.Tudi , kot zdravi, bio izdelki se tržijo, pa znova prodaj jo z visoko ceno, pa potem ne duha ne sluha o bio izdelku, razen v napisu na embalaži.
Žal bo tako, kot si napisala, ta denar od davka sigurno ne bo šel v namene zdravstva ampak za krpanje finančnih lukenj države.

Spy

Katastrofa kakšni davek. Vse mi je slabo kda kaj takšnoga prešten...
Evo, moj primer: doma pigen samo vodo. Mogoče enok na dva kedna si v gostilni naročin gosti sok. In te mo na tej deci soka (keroga pigen na dva kedna!) mogo plačati nekši poseben davek, z argumentom države ka nezdravo živen!? WTF? Od deci soka na dva kedna mo pa resno crkno včasek ja...

Naslednji (predvidevam) je posebni davek na čokolado!

Marduk

V železnice vlagati? Ja, o tem je bilo, že zdavnaj(!) govora. Ves ta tranzit, še preden so začeli na veliko graditi AC-bi moral biti speljan po železnici, že zdavnaj! Pa so se politiki in lobisti (za tiste, ki so od tega seveda imeli korist) odločili drugače. S tem je bilo ustvarjenih veliko delovnih mest (žal, začasnih - le dokler se je gradilo) in denar se je začel obračati, gospodarstvo je oživelo in višal se je t.i. BDP... Kljub hrupu in smradu ter vsem tegobam, ki smo jih doživljali zaradi tranzita težkih tovornih vozil, je imelo tudi lokalno gospodarstvo nekaj od tega. Heh. Ja fajn bi bilo imeti moderno železnico - se še spomnim 10 let nazaj: cca. 3 ure do MB iz MS. Koliko traja pa danes, če ne greš z IC-jem? Po spominu, mislim, da tudi Dolenjci imajo/so imeli podobne tegobe na relaciji LJ-NM.
Davek na sladke pijače? Poskrbeti za nižanje dovoljene vsebnosti sladkorja in sladil v pijači - za to bi že bil. Sam se raje pregrešim s slanimi zadevami, ki pa tudi vsebujejo aditive, ki bi naj povzročali odvisnost...
Še pomnite kadilci!? Kajenje v zaprtih prostorih? Še zdaj se počutim diskriminiranega, ker moram biti v mrazu zunaj, po drugi strani pa sem se na to že toliko navadil, da mi je bilo zdaj 3 dni hudo nelagodno, ko sem zopet "lahko užival" (dejansko pa niti ne) v zakajenem lokalu, oz., prostoru za kadilce. Pravi Kultur Shock ;)
Omejiti sol, poper, ostale začimbe, karkoli - hej, zakaj pa ne? Haha. Pa živimo, v takem sistemu, da moramo porabo višati, da smo potem v blaginji. Dejansko? Navzkrižne borbe idej, vrednot in sistemov - človeka malo zmede, če je preveč razgledan in poučen.

Ja ja, v glavnem gojiti skromnost in svetost nasploh, po sv. Avguštinu. Potemtakem mogoče ne bomo prišli do scenarija in življenja v filmu Demolition Man.

zany

Jaz bi rekel, da je pri otrocih dosti večji problem pomanjkanje aktivnosti, kot pa slaba prehrana. Ko sem jaz bil mali sem tudi pojedel ogromno sladkarij, toda ko sem prišel iz šole nisem šel pred računalnik ampak na igrišče, tak da sem ves ta odvečni sladkor tudi porabil. Je pa res, da se danes pojavlja pri vedno več otrocih že skoraj odvisnost od energijskih pijač. Eni osnovnošolci znajo spiti po 3-4 red bulle, monstere in podobne energijske pijače na dan. In tu se pojavlja hud problem prevelike doze kofeina, ki zna zelo negativno vplivati na človeško telo, ker dvigne raven karnosina.

Marduk

Ja, še malo pa bomo prešli na višjo raven, ko bodo šolarji začeli posegati po "poživilih za spodbujanje možg. aktivnosti". Uf, Japonci so pravi harakiri/sepuko pionirji v tem;)

igica

Dejstvo je ka država s tovrstnimi davki, s prometnimi prekrški, kaznimi, trošarinami itd. pobejra pejneze za krpanje proračuna. Tou je dejstvo in s ten se sprijaznite, tej glupe argumente oz. izgovore pa preslišite. Samo pa rajši tou vijdin, ka država s toga konca pobejra pejneza, kak pa s povečevanjem davka vse povprek, draženjem vrtcev, uvedbo šolnin, ukinitvijo malic itd. Iz nekec do mogli zejti, samo so bar telko pri pameti, ka poberejo tan ge najmenje bolij. Se pa strinjan, ka bi lejko znižali davek na ekološke pridelke. Kar se tiče zmernosti, je pa ta potrebna vseposejdi in nej samo pri hrani in pijači, nenazadnje tudi pri športi.

Direktna

@Marduk, to ka so prepovedali kajenje v zaprtih prostorah je super. Nej ka si šau na eno pijvo v gostilno pa si smrdo kak da bi se v pepelnike skopal.

Tej davek na sladkorne pijače de pa lidij glij telko nafčo zdravoga prehranjevanja, kak velke prometni kazni hasnijo pri kulturi voznikov, nikak.

Vipko
buldog

Temeljno, kar mi gre pri tem davku na jetra, je razlaga njegovega namena.... če bi obdavčili vse, kar škodi našemu zdravju, bi morali dodatno obdvčiti vse; od napol oporečne vode soboškega vodovoda, do hrane polne aditivov za bolj izraženi okus, lepši videz in podaljšani rok trajanja; pa do računalnikov in mobilcev v katere bulji mladina ure in ure in ki dokazano škodljivo sevajo,kvarijo oči in ustvarjajo iz mladih zavaljene polinvalide....
Gre izključno za polnjenje državnega proračuna; nič več in nič manj. Ta davek bo toliko izboljšal zdravje naroda, kakor razni ekološki davki za obremenevanje nevemčesa izboljšujejo stanje našega okolja....
Naj povejo- dajte narod, pokrpati moramo 600 milijonsko luknjo naših bank, rabimo keš in naj z lažmi o skrbi za naše zdravje nehajo žaliti našo inteligenco.

Marduk

To mi gre vedno na živce... Zavajanje. In da nekdo ne upa direkt povedati zakaj se gre. So ljudje, ki smo sposobni širšega uvida, so pa tudi ljudje, ki živijo samo za gnes in dajejo tudi tak vtis s svojimi dejanji... Po Nick Caveu in mnogih ostalih: "Dog eat dog world"...
@Direktna - se strinjam, tak san tudi napisal/mislil.

šimi (nepreverjen)

@theused, smešno mi je to ka ti prsti prehitevajo možgane. Marsikaj bi se moglo napravti, ČE BI.. Ja, ČE bi, ampak teh ČE-jov nega, trbej spadniti na realna tla in realno gledano je debata o tovornjakaj na vlak brezpredmetna, ker je stvar nej izvedljiva

theused

šimi..kvečjemu imaš ti prehitre prste, ap malo prehitro se posmehuješ..enkrat bo treba začet posodabljat železnice in natovorit tovornjake na vlake, pa, če je tebi to smešno ali ne..in še enkrat in zadnjič ti bom napisal, to sem napisal v kontekstu in sicer, nam nabijajo davke, ker jemo preveč sladkarij ( seveda nam z davkom želijo dobro ), hkrati pa puščajo na tisoče tovornjakov, da nam dnevno onesnažujejo okolje, meni je kvečjemu to smešno ;). Ta dvojna morala.

Vipko
buldog

V Sloveniji se z vlaki tovornjakov nede prevažalo še vsaj 50 let. Vzroka sta dva: z želežniško infrastrukturo in logistiko podedovano iz časov Avstroogrske je to neizvedljivo; kapitala za posodobitev pa itak ni; še pomembneje pa je, da prihajajo anuitete posojil za izgradnjo vsaj dvakrat preplačanega avtocestnega križa. DARS in državni proračun si ne moreta zamisliti izpada 200 - 300 milj evrov cestnin, pobranih od tovornjakov. Ekologija s tem nima veze; v ekologijo verjame le še par čudakov. Kapital je vsemogočen!

Marduk

Ja, čudni smo, če sanjarimo - če se pa sanje uresničijo pa postanejo tisti drugi "čudaki", haha.
Najbolj eko so še v Romuniji, kjer se s konjskimi vpregami vozijo - no ja čeglih majo od avta gumije gor. Heh.
Malo tak gledaj - konec 2.sv. vojne in stanje dežel takrat in stanje 50 let zatem... Čuda, a?!

Vipko
buldog

Marduk, saj nisem nič rekel. Vem, da bomo v imenu napredka žrtovali vse... od narave, do osebne svobode; pristali na kontrolo na vseh ravneh, jedli bomo svinjarijo največje vrste,pili vodo polno pesticidov in gnojnice, gledali kako bliskovito izginjajo živalske in rastlinske vrste pred našimi očmi.... ostal bo le napredek.
Pa to ne govorim cinično; to je realnost. Zato se ob besedi ekološko le nasmehnem. "Ekologija" v današnjem pomenu se materializira le, ko pod tem brendom kapital zavoha dobiček.
Ja, in če me vprašaš, kaj je razlika zadnjih 40 let (50 se ne spomnim) ti lahko povem; danes je neprimerno več betona, plastike in pločevine.

Marduk

No no, saj jaz tudi ne verjamem tem "bio, eko" in nevem kaj še ne vsem pri/-predponam. Ravno zaradi tega, kapitala, ki takoj, ko vidi priložnost preide na masovno proizvodnjo. Pa veš kaj vse se lahko zgodi, ko je toliko različnih ljudi vpletenih. Različni pogledi, čudi, fiziologija ljudi - vse to vpliva na tisto kar potem nastane. Sam tudi nisem idealen in "supereko" in ne vem kaj - sam sebi sem dostikrat smešen, ko kaj napišem, ampak nekoga pa se le mogoče lahko prime in ima zmožnost ali dobi idejo in ukrepa ter potegne nekaj za sabo.
Jaz probam predvsem najti mir, sam s sabo in potem me tudi ne bo več skrbelo za "relativno" stanje, kakršnokoli že bo. Napredek in vse kar sem napisal ali kdorkoli drug, to so zgolj pojmi, fantazije posameznikov, ki se potem sprejmejo kot nekaj kar bi naj veljalo.
Človeštvo je nek miselni/tehnološki preboj in t.i. napredek doživelo z iznajdbo pisave. Kaj sledi pa..., je bilo že mnogo napisanega in povedanega o tem, pa še ni prišlo do izraza na globalni ravni, oz., če bi že prišlo do tega, se pa tega novega stanja naj ne bi zavedali zaradi omejenih miselnih zmožnosti. Ne vem, ne bi stavil, če pa že, pa bi na znanost ("neuroscience", mogoče), ki je relativno mlada "veda" in bi mogoče morala poiskati določene nove ideje iz starega - verovanja (bajke in miti in vse ostalo). Znanost/empirizem in verovanje (mistični svet) z roko v roki? Bi šlo? Saj že...

Marduk

Na evo, to sem ravnokar našel: http://youtu.be/JF61lhEeGng
Nekaj tazcga, pa vseeno nič novega, ne. Psihoanaliza? Jung? "Nova" stvar, ki se še razvija, pa jo že od nekdaj čutimo (čuti so varljivi - MK ultra project).
"@Čvapčič" je mogoče tisti, ki je nazadnje nakazal, kaj je bil naslednji preboj: internet in neslutene zmožnosti pridobivanja informacij iz celega sveta.

BorutB

...zadnjič sem se kar nasmehnil samemu sebi in temu bedastemu svetu kam smo prišli.
Čakam na malico in vidim cenik... voda 0,5 litra 1,20 EUR oz. druga firma 1,30 EUR - navadna. Z okusom še več.
Pivo, Radler že od 1,50 EUR! in podobno.

Torej voda bo počasi dražja od pive, s katero je delo od polja naprej!
Ta svet se skontrafuzlan do kraja, ko ti prodajajo vodo iz 'pipe' v steklenici. In tu bi se morali zamisliti in odločno nasprotovati oodaji vodovodov iz svojih rok in podobno (kot se piše zadnje čase) ker smo drugače gotovi!

Še najboljši pa je bil najstniški zmagovalec, ki sem ga videl v trgovini pred mano, ki si je ob 7:30h zjutraj kupil kokakolo ZERO in RedBull za zajtrk + čike seveda. Bravo! Nimaš lepšega dati zjutraj svojemu telesu za nov zagon! Čez 10, 20 let pa taki in drugačni raki in bolezni!

Ob tem se sprašujem, le kako sploh dovolijo prodajo zero kokakole, ki nima nič pametnega v sebi, sama kemija in strup plus tega še umetna sladila, ki so največje sranje tega sveta. Rajši kilo cukra kot gram aspartama in podobnega, vendar reklame in promocija zmaguje z umetnimi sladili, ki so sigurno slabša kot sladkor. Ne vem kam razmišlja ta svet. Če je bil cuker dovolj dober za dedke in babice, zakaj potem neka kemična sladila?

Torej pametna poteza multinacionalk in politike. Najprej izdelajmo sladke pijače, potem pa davek gor.
Najprej izdelajmo alkoholne pijače, potem pa davek gor.
In enako je z vsem + davek gor.
Ponekod verjetno že večkratne obdavčitve skrite v eno in podobno.
Gre se samo za keš in nič drugega.

BB

Na žalost je država končno skapejrala ka je brez penez - zato pa trbej po njihovon obrati vsak € keroga se da! :(

Delajo na računici ka moreš skasejrati 1€ če že 1€ nücaš :(

Ges pa predlagan ka se odpravijo na varianto če boš samo 0,50€ nüco, pa boš fküp spravo 0,70€ maš zadosta penez za sebe (javno upravo) plus toga pa še lejko vlagaš v razvoj ter spodbujevanje gospodarstva ka de negda šlo boukše - pa komaj te gda de šlo boukše lejko palik razmišljaš o odvigi sredstev namenjenih za JU !!! :)

Čisto enostavna matematika tan negi iz osnovne šole če se motim ;)

Marduk

Veš ka? Zaslužijo na tepcih. Jaz sem tudi tepec, ker še vedno kadim, čeravno sem imel pred mesecem in pol lepo priložnost nehati.
Ljudje so zadosti ozaveščeni, zdaj pa, če nočejo ukrepati ali ne zmorejo, pa so si sami "krivi" - jim to pač paše.
Pa koliko stvari je še, ki škodujejo zdravju - po milijon in eni teoriji/raziskavi. Torej vse. Umremo pa itak, potem pa ne vem...

Vipko
Truplo

Davek podpiram, kajti dandanes dobiš v teh supermarketih take "strupene zvarke", da so veliko bolj škodljivi od piva in vina, še posebej, ker uživajo te razne napitke, sokove, "kole" predvsem otroci in potem se čudimo, da je dandanes marsikateri človek že pri 30 letih glede fizičnih predispozicij malodane starec, kakor se pravi.

Če se že nabija davek na alkohol, kateri v razumnih dozah sploh po svoje ni škodljiv, zakaj ne bi na kaj takega? Kakor bo en dan prišel zakon, da se pijanca ne bo v celoti zdravilo na državne stroške, tako bo tudi tu potrebno enkrat pogledati zadevo čisto normalno: koliko pa je bolezni ravno zaradi prekomernega uživanja takih pojač (kolikor se v to razumem so dokaj redljive?) in to plačuje ves zdravstveni sistem.

Bi napisal eno resnično zgodbo glede tega s Paga, pa bom rajši tiho, da ne bo nekdo napisal, da imam monolog!

McLaud

Tu bi se pa strinjal s teuf, sicer se verjetno zaradi toga nikaj menje nede pilo teh pijač, samo kaseralo de se pa.

Vipko
Truplo

Vsebina in seveda resničnost gornjega zapisa je zaskrbljujoča. Deluje enako, kot ko sprejememo kakšen novi prometni zakon o prekrških, kazni drastično povečamo, potem pa ugotovimo, da ga biksamo po cestah še veselo naprej oz. celo huje.

Namen takega zakona bi moral biti, da se poraba teh pijaš zmanjša in se pijejo bolj zdrave. Vsaj za moj okus neka cocacola ni sporna v normalnih količinah in po nekem npr. športnem naporu, kakšen kozarec naše cockte ali kaj podobnega je zame tudi sprejmljiv. Jaz navadno itak take pijače mešam z vodo, ker so mi na splošno presladke in potem namesto pogasitve žeje dosežem, da sem še bolj žejen, če ne dolijem vode.

Tak zakon bi moral doseči, da se manj pijejo razni tisti pobarvani zvarki, kjer na steklenicah piše, da so cole, pa te in te oranžade... in dobiš 1,5l za 35 do 40 centov. Če smo malo resni, neka resna in kvalitetna pijača pa res ne more biti zastonj?

KIRA

no, vidim, da nisem edina, ki je takega mnenja.. me pa veseli, da je nekdo omenil aspartam pred mano. aspartam zelo hitro preide v možgane, kjer se razgradi, med drugim nastane iz njega tudi metanol, v nekakšni kemični reakciji pa formaldehid (čisti strup za človeško telo) in ta se ne izloča, ampak nabira. škodljiv je že v minimalnih količinah. ravno zadnjič sem gledala en dokumentarec na to temo, kjer so podrobno razložili kemične reakcije in učinek aspartama na telo. (bom poskusila poiskat link) žal jaz tega ne znam bolje obrazložit, ker nisem ne biolog, ne kemik... sicer je pa tudi na wikipedii prilično dobro razloženo http://sl.wikipedia.org/wiki/Aspartam povzetek slišanega je v glavnem, da je aspartam škodljiv že v minimalnih količinah. ampak ga podpira živilsko-farmacevtski lobi, ker služi z njim. o tem je na spletu veliko napisanega. recimo tule: http://www.skrivnosti-sveta.com/aspartam-tihi-zastrupljevalec/ - tak da če že - sem raje za sladkor v pijači kot pa tako sladilo. ne vem, zakaj ne začnejo uporabljati stevie ali nečesa kar je naravno, ne pa neko umetno "zmiksano" sladilo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice