Nekdanjemu računovodji soboške gimnazije Borutu Sečku je sodnik izrekel devetmesečno kazen prestajanja hišnega zapora.

Na murskosoboškem sodišču je pred sodnika Stanislava Juga stopil 42-letni Borut Sečko, nekdanji računovodja Gimnazije Murska Sobota. Sečka obtožnica bremeni kaznivega dejanja ponaverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja v primeru finančnih nepravilnosti, ki so jih možje v modrem odkrili že jeseni 2011, s sodiščem pa se je pogodil za prestajanje hišnega zapora.

Zagovornik obtoženega je pojasnil, da so se po prejšnjem preloženem predobravnalnem naroku, s tožilstvom dogovorili o priznanju krivde ter predlagal izrek kazni, v okviru katere bi obtoženi prestajal hišni zapor. Sodišču je zagovornik navedel dejstvo, da obtoženi, sicer oče treh otrok, doslej ni bil kaznovan ter da je oškodovani šoli povrnil celotno odškodnino v višini 85 tisoč evrov. Ob upoštevanju navedenih okoliščin je sodnik obtoženemu izrekel devetmesečno kazen prestajanja hišnega zapora. V obtožnica je Sečka bremenila tudi obtožba nekdanje ravnateljice Regine Cipot, ki je med pričanjem pojasnila, da je popolnoma zaupala takratnemu računovodji. "Med drugim je ravnal tudi z denarjem blagajne vzajemne pomoči in denarjem na računu šole. Računovodji sem popolnoma zaupala. O njegovem delu sem začela dvomiti šele junija 2011, ko je prišlo do težav pri izplačilu plač profesorjem“, je razložila Cipotova, ki je septembra 2011 policiji naznanila domnevne nepravilnosti, nadzor pa sta opravili še davkarija in proračunska inšpekcija.

"Bal sem se, da bi izgubil službo"

Na račun Cipotove se je po ugotovitvah davkarije tako stekal šolski denar, ker ga na računu blagajne vzajemne pomoči ni bilo dovolj; inšpekcija pa je odkrila nedoslednosti še pri izplačilih potnih stroškov in sklepanju pogodbenih poslov s partnerji šole. »Ravnateljica je osebno odobravala izplačila, ki sem jih sam le izvrševal. Opozoril sem jo, da je to nezakonito, vendar opozorila niso zalegla. Čeprav sem vedel, da bo šola oškodovana, sem vseeno opravljal izplačila. Bal sem se namreč, da bi izgubil službo«, je na predhodnih obravnavah pojasnil Sečko.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Plemeniti

Katastrofa. Človek naredi kaznivo dejanje, sodeluje pri kraji denarja, potem pa dobi isto kazen, kot sem jo dobil jaz, ko sem v osnovni šoli sošolki peresnico v WC vrgel. Hišni pripor.

Ne me jebat, no. Ni čudno, da je država tam, kjer je.

Vipko
buldog

Sobotainfo: v naslovu piše: pripor. V nadaljevanju ste zapisali da gre za zaporno kazen. To ni isto.
Plemeniti: čeprav se deloma strinjam s tabo, bi te dopolnil: vse je relativno; nekateri so pokradli na milijone in niso obsojeni niti na dan zapora; računovodja pa je vrnil denar in kar je še pomembneje - s sodiščem se je pogodil. V pogodbi, bi takole čez prst predvideval piše, da bo obremenil nekoga drugega.....

Vipko
čevapčič na ražnje

.. malo izven konteksta, a vseeno še tu prilepim, kar sem tarnal danes zjutraj nekje drugje ..

.. v našoj državi se nešče dela norca iz nekoga - z zakonom o slabi banki ekvivalentno o slabih terjatev, do marsikome zdaj odpisale dolg, ker drugo ne preostane in to se ne gre za majhne številke, dočim "malega" človeka do še naprej terjali 100 ali pa povejmo tisoč ojro do smrti ..

.. što je kriv, se nede najšlo, še večje delanje norca pa je to, da ta odpisani denar za nekoga niti ni tako odpisani, ampak je dobro opran in tako se sestavlja košček po košček ..

.. nisem mislil, da bo prišel ta dan, ko bom to rekel, ampak pozivam vse - ne mantrajte se s tem, da bi bili pošteni v življenji, ampak bodite fine taktične svinje, bodi kurba .. tudi veda sociologija najbrž dandanes že poziva k temu .. ;)

.. kje se motim?

vegi

Daj daj Sečko ne kenjaj,isto si kriv kak Cipotova sedit bi mogla ite najmenje 15 let,tou se samo lejko dogaja tu v Sloveniji.Zaj pa dale z ženo doma računovodstvo tirata in narode dale oči mažeta.....takše narod sedit in nikoli več toga poklica opravlate....katasrofaaaaaaaaaaa sodstvo

Ledava

to se je pričakovalo -- od lopova sečka , oče je delal na sodišču - od činca bratova žena je delala na sodišču --- to je hudičeva kupčija !! kot sem slišal on ni mogel izgubiti službe , ker nikoli ni bil zaposlen na gimnaziji !

_racija_

...raje naj doma na svoje stroške sidi kak pa v državni ustanovi na naše...:P

Starejše novice