Foto: BoBo
Jevšek pred odboroma DZ izpostavil nujnost koriščenja vseh sredstev za razvojni preboj.

Kandidat za ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je s svojo predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve EU.

Predstavitev dosedanjega soboškega župana je kot ustrezno ocenilo 11 članov odbora za gospodarstvo in 10 članov odbora za zadeve EU, neustrezna se je zdela trem oziroma petim.

Napovedi Jevška

Slovenija bo morala za doseganje skladnega regionalnega razvoja izkoristiti vsa nepovratna in povratna sredstva za razvojni preboj, je danes pred pristojnima odboroma DZ poudaril kandidat za ministra za kohezijo Aleksander Jevšek. Napovedal je pripravo dokumentov za izvajanje kohezijske politike za 2021-2027 in nujne popravke NOO.

Za prihodnjo finančno perspektivo 2021-2027, za katero bo za izvajanje ob kasnejših uveljavitvah evropskih uredb zaradi pandemije covida-19 manj časa, bo treba po Jevškovih besedah dokončati oblikovanje sporazuma o partnerstvu z Evropsko komisijo in program za izvajanje kohezijske politike, ki sta v zadnji fazi priprave.

»Treba se bo takoj soočiti s ključnimi dokumenti - partnerskim sporazumom in osnutkom programa kohezijske politike,« je poudaril.

Oblikovanje nove strategije

Kot je poudaril, bo treba vzpostaviti učinkovito programiranje tako horizontalno kot vertikalno, že takoj prvi sestanek na temo priprave operativnega programa pa bo z vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, ki mu morata prižgati zeleno luč.

Učinkovito razvojno programiranje bo po njegovem prepričanju mogoče doseči z oblikovanjem nove strategije razvoja Slovenije, v pripravo katere bi Jevšek vključil vse deležnike, ter pametnim, transparentnim in poštenim upravljanjem evropskih sredstev v prave razvojne prioritete.

Z nujnimi popravki nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost (NOO) bo treba po Jevškovih besedah uporabiti vsa sredstva, tudi nepovratna, v načrt pa s ciljem modernizacije slovenskega razvojnega modela vključiti gospodarstvo, univerze, lokalne skupnosti, znanost in civilno družbo.

Pospešitev trajnostnega razvoja

Potrebna bo tudi odločitev glede sofinanciranja nacionalnega prispevka predvsem zahodne regije. Prioriteta morajo biti projekti regije in ne projekti posamezne občine, je poudaril ter izpostavil tudi nujnost nadgraditve informacijskega sistema in spremembo pravil upravljanja kohezijskih sredstev z debirokratizacijo.

Kot je naštel Jevšek, je treba namesto skladnega pospešiti trajnostni razvoj Slovenije, zagotoviti razvojna sredstva za regije zunaj kohezijskega okvira, razviti nove finančne mehanizme za razvoj regij, prenesti večje pristojnosti na regije za finančne spodbude.

Omenil je tudi nove pristope pri zmanjševanju regionalnih razlik ter vpeljavo dveh načel v politiko regionalnega razvoja - načelo subsidiarnosti in načelo, da v primeru, ko država občinam naloži naloge, da za to zagotovi ustrezna sredstva.

Jevšek je napovedal pripravo novega zakona o skladnem regionalnem razvoju, decentralizacijo države z vzpostavitvijo pokrajin, prenovo ukrepov endogene regionalne politike, redefiniranje splošnih razvojnih nalog na ravni regije, ustvarjanje novih gospodarskih obetov za manj razvite in obmejne regije, krepitev povezovanja in obravnavanje potreb zapostavljenih krajev.

»Ne kohezije ne regionalnega razvoja ne moremo doseči v pisarnah«

Po uveljavitvi sprememb zakona o vladi bo pod Jevškovo pristojnostjo tudi regionalni razvoj, ki zdaj sodi v pristojnost gospodarskega ministrstva.

Jevšek ocenjuje, da je gospodarsko ministrstvo s predstavniki razvojnih regij sicer sodelovalo, a konkretnih pobud ni podajalo.

Vzpostavitev drugačne organizacijske strukture novega ministrstva je po Jevškovem prepričanju priložnost, da se vzpostavi drugačna logika delovanja, ki terja terensko delo.

»Ne kohezije ne regionalnega razvoja ne moremo doseči v pisarnah, ampak le s sodelovanjem, poslušanjem in oblikovanjem pravih odgovorov za prave vsebine, ki bodo zagotavljale multiplikativne razvoje učinke,« je prepričan Jevšek.

V tem smislu bi z organizacijskimi spremembami operativne službe resorja, ki ga bo vodil, rad približal končnim uporabnikom.

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost12 (nepreverjen)

kaj je tu nujnega?

Golobples.. (nepreverjen)

Ja ka bi pa naj gučo, boga bi molo.
Joooj ste eni pametni.

In reply to by gost12 (nepreverjen)

Renoir (nepreverjen)

Kmalu omejitev 30 Km/h po celotni Sloveniji.

ZorkoUki (nepreverjen)

Jevški je tao pun pogodak. Pa de skakal naokrog, kraj od doma neka haseka bo melo Prekmurje kar smo lajko pozitivni. Vekši problem je ka je zaj pusto ka de v Soboti kakšen šalabejzer za župana prišo te njegve Perhavc Brigite pa Komunalaši pa Muzejovci do pa še menje delali kak do zdaj (skoraj menje kak nikaj9).

Je pa resno zanimivjo, kaj za strokovnih kompetenc o regionalnem razvoju ima lajko upokojeni policist?

kuntakinte (nepreverjen)

...nej sposoben za župana...zaj pa minister...svoboda sončnoga kralja... ... ...ka ga pa nišče nej pijtau po zdravji...prijava na KPK pa expano...te dugo nede minister...svoboda...golobizem...svoboda...teren pripravleni za nouvoga župana Židana ...šteri je kak minister kmetijstvo vničo...volja sončnoga kralja...

zokojj (nepreverjen)

pred enim mesecem ste šinfali ka Pomurje nede melo ministra...zaj ga mamo pa izda šinfate...ka ste tou za ljudi?

kuntakinte (nepreverjen)

...eno je meti sposobnoga prekmurca za ministra...drüjgo je pa meti ministra iz Prekmurja...korošca...pa ešče policaja po stroki... ... ...

In reply to by zokojj (nepreverjen)

r (nepreverjen)

Saj je imel zagotovljeno potrditev za ministra, še preden je prišel v Ljubljano. Tudi če bi mag..c bil kandidat za ministra, bi dobil podporo pristojnega odbora, ko ima koalicija večino vseh odborih! Bomo pa videli kaj bo naredil, ker vsi na veliko obljubljajo!

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...jes šče v svojon živlenji nejsan srečau pametnoga policaja...

In reply to by zokojj (nepreverjen)

Bavavsb (nepreverjen)

Fararca ide z njim v Lj?

anton77 (nepreverjen)

Jesss!!!!!! Pa je končno odišo. Količijna konzumejranih škropcof v Soboti de se občutno znižala.

Munt (nepreverjen)

Slab policaj,župan tak ka de tudi minister.Ali v Sloveniji nemamo mlajših izobraženih in karier želnih mladih ljudi.Da toga staroga nesposobnoga Jevška notri vlačijo ,ki si že pomali odijavlja nej ka bi lejko kaj ustvaro.Pač partijska posla,upan ka de barem konec gradnj spomenikov,kere psi veseljo doj ščijo.

KAKŠEN USPEH ? (nepreverjen)

Kakšen uspeh vas pijtam ? Predlagali ga njegovi rdeči komunisti in tovariši, ki imajo veliko večino, poslancev ni rabil nič prepričevati SE JE ŽE NAPREJ VEDELO KAKO BODO GLASOVALI, VSE DOGOVORJENO, ČE BI TAM STAL OSLEK (magarac) BI GA RAVNO TAKO IZVOLILI - MAFIJA, BANDA. Upam staviti, da bo Židan kmalu ob njem čato, ali fikus in temu vi pravite uspeh SRAM NAJ VAS BO.

SOBOTAINFO - F… (nepreverjen)

Seveda morate o dosedanjem finančnem podporniku pozitivno pisati, saj ste ves čas GLASILO OBČINE M. SOBOTA, neodvisno novinarstvo seveda kot Baranja, Vonta, Pašek, Jovova, Fajonka itd vse v isti bandi.

bbbbbb (nepreverjen)

Črni janšisti popizdavlejo ! Ha ha ha vaš diktatorček bo padel v zgodovino !!

Földi (nepreverjen)

Malo realno poglednite nej san z soboške občine če pa poglednem se je v soboti zadnja lejta dosta delalo pa nej samo v soboti tüdi po vasaj soboške občine to vse ostane ka pa delajo po drugih občinah ges glih nekaj ekstra ne vidim .
V toj občini ka san ges je vse isto 10 let nika se dosta ne dela samo se starajo ka nega pejnez.
Ka bi pa nišče šel na razpise pa prej ka nikaj ne dobijo zato ka so na občini nesposobni vret z županom.

Bojci bojci (nepreverjen)

Janezi Janezi,gotovi ste!!

Ka pa te (nepreverjen)

To ka de zaj v LJ mu je naravnost pisano na k(ožo). Zaj v starih letih de fkraj od doma mel sijajno priliko, ka
v miri postrela še preostalo municijo. A ne?

jakaracman (nepreverjen)

Točno tak!!!
Z odhodon v LJ si rerjši privatne probleme, kasejro de pa ministrsko plačo + 40% policajske penzije, tak ka tudi za finance nede sila!!

In reply to by Ka pa te (nepreverjen)

Brego (nepreverjen)

Naslov ka bruhaš ... nujno pa klicaji ... 😜 ka sobotainfo ste se pod hektiko korone? 😜

Bogme (nepreverjen)

Toti je tüdi (z menoj vred) stori grota.

Mama mia (nepreverjen)

Kus kus prodam bulmastifa.

Vej pa (nepreverjen)

Földi, vej pa mi te ovadi bar kratice tvoje občine, ka mo te bar znal, ge nikaj ne delajo, pa šče pouleg toga
pejnez nemajo.

Földi (nepreverjen)

Ti.......a

In reply to by Vej pa (nepreverjen)

Pirsing (nepreverjen)

Ova blondinka v DZ s pirsingon v nousi, v čobaj dobro podložena z bofoxon, spadne prva. 🐔🐓

-janez (nepreverjen)

Eta je več za 🦅 rezerverana.

Cato the Censor

Malo je bolj debeli pa lasje mu padajo..ni tisti lepec s policije kak je bil pa kurvaraj zganjal s porocenimi zenskami..mogoce pa se drot res razume v kohezije..i Dudek je na kraju krajeva usao u voz..drugo je to da nije stigao do tamo

. (nepreverjen)

zbunjen,kilav,se bolj kilav

. (nepreverjen)

ka je definicija kilav: `` Zupan je udaril po mizi in grdo govoril``. Kilavi majo kilave ideje, pa enkrat prekipi

.::: (nepreverjen)

Z jezika njim ide kot namazano vse znajo .Ko pa bo čas kaj narediti pa se bodo lovili

Queen (nepreverjen)

Gospod Jevšek bi lahko šel v penzijo, zadosti si je nabral v mošnjo, pa niti ni Prekmurec ker prihaja iz Slovenj Gradca

. (nepreverjen)

pri teh letih senilnost ni izkljucena ,nima stroke, ni izvoljen v parlament,zgleda ka bolj pametnega niso nasli

. (nepreverjen)

Čestitke za izvolitev. Čakamo vzpodbude za sončne elektrarne pa autoje. Bomo vidli če se bo zagovornik sončne energije kaj angažiral, zdaj ko ima moč.

J., ti si naš (nepreverjen)

Eno par najboukšim frendom s Komunale de zaj zrikto mesto v sfojon kabineti. Med njimi de prvi of, ka
njemi fsa lejta vrši tejnične, vzdrževalne posle na objektih, avtojih za plačilo ti meni-jaz tebi ...(kompen-
zacijski posli).

čarni vrag (nepreverjen)

Kandidat za ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek

Še eno ministrstvo za iskanje rud in izgubljanje časa. (Alan Ford).

Likopo (nepreverjen)

Kak ste pametni,škoda ka samo na portalaj.
Čudno, kako ste Nej vi pametnjakoviči na neksnoj funkciji.

Njufra (nepreverjen)

Zanima me šteri od teh zgoraj je dosego ali napravo kaj v zivljeni? Do deca lejko pravli za steroga od vas to je pa moj oca zrikto.. Samo ste glasni na interneti zapreti v sobo. mama pa vam kuha in pegla. Nej san z soboske obcine, ali v zadnjih letah pa ce scete ali nej se je dosta napravilo. zapravilo se je skoz dosta ali zdaj se nika vidi tudi..

Földi (nepreverjen)

Tak je istina.

hahahahaha (nepreverjen)

Če je fararco prepričal za k(avo), ka te ovih kilavih nede.

Športaš (nepreverjen)

Za to je šlo na volitvah: kdo bo obračal denar, ki ga je Janševa vlada izposlovala v Evropi!

nesposoben.si (nepreverjen)

Ka de zaj upanje eli svoboda .

. (nepreverjen)

fiskalno pravilo kolko zasluzis tolko trosis so vrgli skozi okno

Tecumseh (nepreverjen)

Janševa vlada je mislim da to naredila s soglasjem evropske komisije, pa tudi druge države niso postopale drugače. Zaradi kovid krize. Kako bo naprej ne vem, če pa bo v bodoče neka obveza glede tega pravila, pa bo Golobova vlada v hudih škripcih.
Kljub veliki gospodarski rasti in najmanjši brezposelnosti preveč obljubljajo, predvsem takim, kateri kontra v državno blagajno kaj dosti ne prispevajo (preveč društev, agencij, civilnih gibanj...). Ja, računi zaradi kolesarjenj, angažiranj na Kredarici in podobnih rečeh prihajajo in bodo prihajali.

In reply to by . (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice