Splošna bolnišnica Murska Sobota je ena tistih, ki je v času epidemije covida-19 bila med najbolj obremenjenimi. Preverili smo, kakšno je trenutno stanje.

Zaradi ukrepov, ki so vključevali tudi zaprtje zdravstvenih ustanov za ne nujne posege, so se podaljšale čakalne dobe za preglede.

Daniel Grabar, direktor soboške bolnišnice, je po izboljšanju epidemiološke slike napovedal intenzivne ukrepe za skrajšanje čakalnih dob.

»Dejansko so napori. Poskušamo praktično z dodatnimi popoldanskimi aktivnostmi tako v ambulanti kot tudi v operativnem programu. Res intenzivno delamo na tem. Vendar se trenutno učinek še ne pozna v takšni meri.

Je pa seveda vsak tak prispevek, ki ga naredimo, dobrodošel, saj je več ljudi deležnih obravnave,« pravi Grabar.

Področja z najdaljšimi čakalnimi dobami

»V naši bolnišnici in v naši regiji še vedno ostaja problem ortopedska operativa in pa kardiološki pregledi, se pravi srčne bolezni, kjer so čakalne dobe še zmeraj predolge,« še poudari.

Čakanje na pregled se še podaljša zaradi potrebe po izvajanju kontrolnih pregledov: »Zdravniki so zato zasedeni. Tako težko skrajšamo čakalne dobe na prve preglede.«

Operacije trenutno potekajo nemoteno, izvajajo jih tudi v popoldanskem času. 

Kako je s kadrom?

Na krajšanje čakalnih dob vpliva tudi primanjkovanje kadra.

»Že dolga leta smo bolnišnica, kjer bi si želeli več kadra. Zdravniki so na določenih področjih še zmeraj problem. To je predvsem operativna dejavnost, področje kirurgije, radiološka dejavnost.

Na teh segmentih si prizadevamo, da bi se mladi specializanti, ki jih imamo, kar v znatni meri v tem trenutku vračali nazaj v domače okolje,« pravi direktor soboške bolnišnice.

Problem pa so tudi izvajalci zdravstvene nege. Zaradi prerazporejanja in zahtev je težko pokriti vsa področja. 

Covid situacija

V soboški bolnišnici je trenutno hospitaliziranih šest oseb s covidom, ki se zdravijo tudi zaradi drugih bolezni. Zaradi tega pa še vedno nekoliko omejujejo obiske svojcev.

»Smo bolnišnica, ki poleg redne dejavnosti še vedno sprejema paciente pozitivne na koronavirus.

Trenutno imamo šest takšnih pacientov, ki pa predvsem zaradi drugih stanj potrebujejo oskrbo. Na intenzivnem zdravljenju trenutno ni nobenega bolnika,« pojasni. 

Obiski so trenutno omejeni na dvakrat tedensko na eno zdravo osebo. 

Gradnja in obnova

»Nadaljujemo vse gradbene projekte, ki smo jih uspeli zagotoviti v zadnjih letih. Trenutno se pripravljamo na dokončanje dializnega oddelka, pripravljeno je tudi vse za začetek del na negovalnem oddelku,« dodaja. 

Obnavljajo tudi klet internega oddelka. Vzdrževalce, ki so trenutno v stari porodnišnici, bodo za potrebe širjenja negovalnega oddelka preselili v novo zgradbo, ki jo pravkar končujejo.

Ob tem Grabar še poudari, da bodo z nekaj dodatne prenove zagotovili prostore, kjer bo delovala še ena naprava za magnetno resonanco.

Opičje koze

Po covidu je v Slovenijo prišel spet novi virus, in sicer virus opičjih koz. V državi sta že potrjena dva primera, v obeh bolezen poteka v lažji obliki.

In kaj o tem pravi direktor soboške bolnišnice?

»Dejansko je to ena nova nevarnost, ki se približuje. Opičje koze so vseeno problem, ki je že bil v populaciji. Znamo se ga lotiti in ga obvladati. Je pa seveda potrebno upoštevati vsa priporočila, ki so izdana,« odgovarja. 

Nov minister za zdravje

Počasi se sestavlja nova vlada in s tem prihajajo novi ministri. Kandidat za novega ministra za zdravje je Daniel Bešič Loredan.

Kakšna so pričakovanja?

»Vsekakor dobro sodelovanje. V tem slovenskem prostoru smo več ali manj vsi kolegi. Tudi z Bešič Loredanom smo v preteklosti že sodelovali, tako da smo še naprej pripravljeni aktivno sodelovati v dejavnostih ministrstva. Seveda si želimo takšne odprtosti za našo bolnišnico in regijo, kot je zdaj, tudi v prihodnje.

Z ministrom Janezom Poklukarjem smo imeli posebej odprt odnos. Razumel je naše potrebe, si prizadeval, da Splošna bolnišnica Murska Sobota ni nekje na koncu države, torej na repu vseh odločitev,« pravi Grabar. 

Prihaja poletje

Ker je napovedano vroče poletje je posebej potrebno paziti na zdravje. Grabar opozarja kronične bolnike in starejše, da pijejo zadostno količino vode in se izogibajo sonca. 

»S preventivnimi ukrepi moramo vsi poskrbeti, da ne bo prišlo do poslabšanja zdravstvenih stanj.

Želimo si, da bodo bolniki čim manj potrebovali našo bolnišnico. Če pa že do tega pride, pa smo zmeraj tukaj in želimo vsakemu pomagati,« je še dodal direktor soboške bolnišnice. 

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.....y (nepreverjen)

Naj še enkrat poudarim - opičje koze se širijo preko ZELO ozkega stika, v tujini v glavnem med pripadniki homoseksualne skupnosti. Na Kanarcih, od koder ti ljudje prihajajo, so se širile prek parade ponosa - večina populacije je VARNE.
Pravijo zdravniki.

Kaloh Gorenak (nepreverjen)

Torej je problem v vidnih članih SDS, ki v tem primeru sodijo med ultra prenašalce. 😁😁😁

In reply to by .....y (nepreverjen)

levaki (nepreverjen)

hahaha zna se što zagovarja LGBT....si se najšeu med njimi, pa na druge s prston kažeš??

In reply to by Kaloh Gorenak (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam, da se v Soboti organizira parada Ponosa. Ne smemo zaostajati za drugimi bolj LGBTQ pokrajinami.

Shame shame (nepreverjen)

O kaksnon novon virusi pa nakladate? Tej koze so nej niksi novi virus in so vec ali menje nikomi nej resno nevarne.

.::: (nepreverjen)

Shame ............ Nimci so včeraj ,dali v javnost,da imajo cepivo proti tem opičjim izpuščajem .Torej znali so naprej kaj bo in kdaj bo izbruhnilo .

In reply to by Shame shame (nepreverjen)

Gost#3 (nepreverjen)

Zanimivo , da so se pojavile ravno zdaj...očitno nam je covid-19 tako oslabil imunski sistem, da nismo več odporni proti ničemur, pa četudi smo cepljeni...no, saj smo cepljeni, ali? Po drugi strani pa je res, da imamo določene "hude" viruse za vsak slučaj (???) shranjene v več laboratorijih...zakaj že? Za snemanje filmov, kjer se je kdo igral s kakimi podtipi/variantami in so mu/bodo ušli...mimogrede, tudi v Ukrajini jih je bilo kar nekaj (tujih laboratorijev), ker na območju EU/ZDA ni dovoljeno tovrstno igračkanje. No, to so itak samo natolcevanja in zarotniške zablode.

In reply to by Shame shame (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Dajte ga vprašajte zakaj ni kadra? Zakaj sestre, zdravniki odhajajo. Zakaj vsako leto nekaj 100 odhodov, zaposluje se pa neizkušene. Odnose bo treba najprej zriktat, lepobesedičenje ne bo dovolj.

Tecumseh (nepreverjen)

Začaran krog! Odhajajo predvsem zaradi slabih, slabših plač, predvsem medicinske sestre, vse te, katere lahko odidejo. Zdravnikov po tujini tudi toliko ne rabijo, da bi kar naenkrat odšlo vse živo. Seveda pa tudi naravna selekcija, smrti, upokojitve naredijo svoje. In tudi, da kakšen mlad zdravnik, kateri npr. živi v Ljubljani kljub temu, da tam težko dobi delo, pride v eno "zabačeno" Prekmurje.
Na žalost, tako pač je, kakor se pravi, še od "boga smo pozabljeni"!
Še vedno sedanja vlada je mislim da povečala vpis na obe medicinski fakulteti, upam, da nova ne bo tega ukinila? Ampak, zdravnika dobimo več ali manj komaj po desetih letih. To ni poklic, kjer takoj po končani fakulteti začneš operirati, pregledovati, pisati diagnoze.
Samo povečanje sredstev, baje iz 8,5% na 12% za zdravstvo (pa v te številke močno dvomim), ne bodo odpravile čakalnih vrst.

In reply to by Neko (nepreverjen)

veronikahr (nepreverjen)

Najprej se mora spucati strokovna direktorca, da ne bo žalila vse po spiski, kdor ji ni všeč in je boljši od nje ...

In reply to by Neko (nepreverjen)

dfgdf (nepreverjen)
carni vrag . (nepreverjen)

Sem nekje prebral da sestre pusijo ponoči in podnevi

tanja flaškon (nepreverjen)

Kaj kaj kaj
Pusijo

In reply to by carni vrag . (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij si prizadeti do amena. Prekleti socialaš mudrijasti roke ti spotreti ka neboš nikoli več komentare pijsal.

In reply to by carni vrag . (nepreverjen)

trk (nepreverjen)

Zakoj pa te zemimo zdaj kirurge v SB MS, opererajo samo 1x na keden ce sploj? Ce bi se trudili zmanjsati cakalne vrste nebi kirurg operero zgolj 1x na teden! Kda san lezo na kirurgiji je bil oddelek pun pa samo en clovek iz celoga oddelka je mel tisti keden operacijo. 1clovek v napol puno oddelki… Ostali smo cakali operacijo, pa ka ne pozabimo kelko lidi je na cakalnih vrstaj za kile, kamne itd. Torej? Ka se dogaja? Zakoj so napol prazni oddelki pa zakoj se ne operera?

ktrkca (nepreverjen)

Katastrofa bolnica. Novo vodstvo... Nesposobno, ... da bi naredilo red med zdravniki kirurgi...Grabar pač nikoli.. samo govori.. to je vse. .

In reply to by trk (nepreverjen)

idiot4912u4 (nepreverjen)

ka pa čakalne dobe na urgenci? praktično nikoga v čakalnici če so 2-3 osebe brat pa krvavi ka je spadno z mopedom, čeljust presekana, roka doj vdarjena, čelo presekano pa tan v čakalnici krvavi najmenje 1 vro pa pou! če nebi čistilka pravla ka ga naj vzemejo vnaprej (ka je s krvjo zamazo celi hodnik) bi še itak tan čako na obravnavo! katastrofe od katastofe! Ka naj ne omenin ka san enkrat biu poleg tudi kda je tip pripelo svojo ženo na urgenco, ženi bilo slabo, neje mogla oditi, neje znala ge je mož pa cinko na vratih urgence pa nikoga v za ene 10 minut! Se mož sam pravo ka to neje za vrvat! BOLNIŠNICA MURSKA SOBOTA JE KATASTROFA OD KATASTROFE!! Tisti keri kontra prave direktori rit lize ali pa nikoli nej biu obravnavani v rakicani!!

drdr (nepreverjen)

rejsan, žal, dosta slabih izkušenj mamo

In reply to by idiot4912u4 (nepreverjen)

groza (nepreverjen)

Moj oca ka je mel komplikacijo zaradi raka je cako 6 vr na obravnavo, ka je priso na oddelek 9 vr. In te na oddelki njemi doktor pravo ka ce bi se duze cako bi lejko mro. Te pa njemi pravo ka on ze vgojdno priso pa cako spodaj kak noti te pa bil samo tuo… Pa je tudi nej bilo guzve, nej nic. So se pa not smijali pa hihitali pa zabavali. Paciente pa vne ….

In reply to by idiot4912u4 (nepreverjen)

454353534534234 (nepreverjen)
per (nepreverjen)

Pol Štajercov je prišlo v Soboto na operacije zato Prekmurci čakajo ka ove tisti dr. iz Lenarta prek reda gemle.Zato so čakalne vrste na ortopediji takšne, zato so ga nagnali iz UKC MB

Nategun (nepreverjen)

Pa te je štou netegno, ali ti šteroga? Nej priporočljivo, ker s sakšnin nategon samo širiš opičje koze,
te pa nej čüdno, če ...

stroj (nepreverjen)

vupam ka novi minister menja staro vodstvo, pa posledično tudi nekatere glavne sestre oddelkov, šteri so že rejsan predugo na položajih in se imajo za nedotakljive,, da bo red, nej ka ustanovijo nekšo novo predobro plačeno delovno mesto za bivšo, ka sploj sama ne vej ka dela.

sojanka (nepreverjen)

saj nova glavna pa kot da je nega.. medla, skrita ... reda pa več nikšega.. prej je red bil..!

In reply to by stroj (nepreverjen)

po levo (nepreverjen)

ja pa čistilke tüj, bimbo eden, čista po partizansko....klali bi tude??

1234tik tak (nepreverjen)

Eno vprasanje v upanju,da mi bo gdo na to znal odgovoriti..Mene samo zanima zakaj so v bolnici MS tako dolge cakalne dobe za ortopeda ??? V UKC Maribor ki ima 2x vec prebivalcev kot MS prides prej na vrsto za pregled in za operacijo pri ortopedu. V roku 6 mesecev sem naredila pregled in operacijo kolena.V MS pod razno ne prides na vrsto v 6 mesecev ,kaj sele na operacijo.

jakaracman (nepreverjen)

Ženska draga, rada boj, ka si v Soboti nej na vrsti bijla, ka so te v Mariboribar vred vzeli!!!!

In reply to by 1234tik tak (nepreverjen)

Dejan svinskooglavi (nepreverjen)

Opravljam pregled mednožja strokovno in kvalitetno pogoj umito mednožje

Magnolija (nepreverjen)

Moj sin, je čakal na urgenci z rakom, siromak več nej mogel hoditi pa nič, pride eden čeden zdravstvenik .pa smo tak znali kar je na zadnjem, pa mu pravi na ves glas, mi vam zdravja tak nemremo dati, češ, ka bi rad. Kelko krat je jokal zaradi takšnih izpadov medicinskega osebja!!! To aroganco in zajedavost s strani zdravstvenih delavcev,groza! Vsaj tuo bi naj bil! Sin je na svoji pravici,ta g. pa še ne ve kaj ga čaka in upam in želim, da ne kaj takega kot ebprestajal mojj sin v Bol.MS.

carni vrag, (nepreverjen)

Baje tudi zdravstveniki pusijo

In reply to by Magnolija (nepreverjen)

Iz Kamnika doma (nepreverjen)

A ponoči
Ali podnevi

In reply to by carni vrag, (nepreverjen)

GRABAR UTIHNI (nepreverjen)

GRABAR NAJVEČ BOŠ NAPRAVO ČE BOŠ TIHO. Red si napravi znotraj bolnice, ker to kar vi delate v tej bolnici je enostavno katastrofa, pa to glede strokovnosti, odnosa do pacientov, čakalnih vrst, delovne discipline nobene, saj polovica zaposlenih HODI SAMO PO PLAČO, KAKŠEN JE ODNOS VAŠIH ZALOSLENIH DO BOLNIKA - SOČLOVEKA TO JE PRAVA KATASTROFA, kaj takega ni v nobeni slovenski bolnišnici. Še več, marsikdo v tej bolnici, če se ne bi vse zataškalo bi moral že marsikdo v tej bolnici odgovarjati ZARADI POVZROČITVE SMRTI IZ MALOMARNOSTI to pa je zelo, zelo žalostno.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice