Foto: Bobo
Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade.

Po pričakovanjih je Golob dobil podporo poslancev Svobode, SD in Levice ter poslancev narodnih skupnosti. En glas manj od skupnega seštevka 55 gre na račun bolniške odsotnosti ene od poslank Svobode. Niso pa ga podprli v SDS in NSi.

»Hvaležen sem, da bom lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost«

Novoizvoljenega predsednika vlade je podprlo 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Pred državnim zborom je že zaprisegel ter se poslancem zahvalil za podporo ter za "konstruktivne predloge in tiste malo manj".

»Hvaležen sem in ponižen, da sem lahko danes tukaj. Da bom lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost, v prihodnost, ki si jo vsi naše državljanke in državljani zaslužimo,« je poudaril ob zaključku seje.

»Hvaležen sem vsem, ki greste z nami od začetka poti. In hvaležen bom vsem vam, ki se mi boste pridružili kasneje, ko boste videli, da ta pot je skupna, ker dejansko želimo delati v dobro vseh,« še dodaja Golob.

Še pred izvolitvijo je Golob v predstavitvi programskih zasnov vlade sicer izpostavil teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba. Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal.

Poslanci Goloba označili kot človeka, ki ponuja dolgoročno vizijo

V razpravi pred glasovanjem so v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica Goloba označevali kot človeka, ki bo prekinil z demontažo demokracije in bo ponudil jasno dolgoročno vizijo.

V SDS pa so nizali očitke tako na račun Goloba kot koalicijskih partnerjev, moti jih predvsem vloga Levice v prihodnji vladi. Kljub temu puščajo odprta vrata za konstruktivno sodelovanje z novo vlado.

Ker je bil Golob danes izvoljen za mandatarja, ne more več opravljati poslanske funkcije. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nasledil Bojan Čebela.

Foto: Bobo

Imenovanje ministrov v 15 dneh po izvolitvi

Novoizvoljeni predsednik vlade mora v 15 dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov, pričakovati pa je, da bo Golob listo ministrskih kandidatov v državni zbor vložil še danes.

Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Prva zaslišanja ministrskih kandidatov je glede na napovedi pričakovati že konec tega tedna.

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oz. najkasneje v 48 urah predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica si sicer želijo vlado sestaviti do 3. junija.

Foto: Bobo

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cici rici (nepreverjen)

Vogrin se vzdržo? Zejte njin se pejneze. Vlagati k našin v porabje. Mađari naj svoje. Al gda vrnejo razliko kero je naša država zdavala za njih. Vače pa 100% davek.

Pfuj celavi jansa (nepreverjen)

Madzari so dali v prekmurje vec kak slovenija,zalostno(pa nevem besilni)

In reply to by Cici rici (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

I zato me kuraz boli

bbbbbb (nepreverjen)

Desničari in Čelavi so se ukozili ! Tudi prekmurski desničari moje sožalje ob težkem udarcu.
Bravo Golob in Svoboda.

someone1 (nepreverjen)

Mislin ka nede dugo, ka te tudi levičari spoznali kakšnoga bedaka se izvolili. Svoboda pa za koga????

In reply to by bbbbbb (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

misliš ka do spoznali, vajeni s,o hlapčestva, jamranja in da nam jemlejo ne dajejo, pisano na kožo, mislim da se nedo bunili gli dosta

In reply to by someone1 (nepreverjen)

bbbbbb (nepreverjen)

V stranki SDS so ostali po 30 letah vladanja diktatora sami ritolizniki in kimavci na čelu s Svinskim obrazom. Kako potem lahko govorite o demokraciji ?

In reply to by vrana (nepreverjen)

black panter

Svoboda pa za koga????
za manjake,socialaše,pedrčine,svobodne umetnike,modrijaše,prodajalce megle,jugonostalgike in podobno gamad

In reply to by someone1 (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

bbbbbb- Ja levičarji plesali boste samo do jeseni,....nato pa boste vsi v en glas vpili,....ZAŠTO SI ME MAJKO RODILA.....

In reply to by bbbbbb (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Debili levuharski pa vaša svoboda. Drago te jo plačali.

Drekavac (nepreverjen)

Zato pa moreš ti v avstriji delati in se drkati z davkarijo sakšo leto zaradi doplačila davka, keroga ti je Janša zrihto pa nej ukino zadnji dvej leti ka je haro po Sloveniji. Drago že plačujemo haranje desničarov in še drakše de.

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Ali bomo Golobi (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=6RcVr37A9xQ

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Kdheh (nepreverjen)

Čestitke, končno en, ki ni pravnomočno obsojen. Čestitke g. Golob in uspešno delo.

. (nepreverjen)

en velki plus za tvoj komentar . Nvn kak so lejko to lidgej sprejeli. Navaden smrtnik de pa fkradno falat kruja pa nede mogo dobiti sluzbo čistilke. A zapornik nan pa je vodo državo pa si žepke puno,

In reply to by Kdheh (nepreverjen)

40.000 €/mes - KRAJA (nepreverjen)

40.000 €/MES kaj pa je to drugo kot kraja, ste eni velika, velika teleta. Prekleto malo vas je 400.000 od 2.100.000 prebivalcev Slovenije.

In reply to by . (nepreverjen)

TA ŠE BO (nepreverjen)

KONČNO EDEN, KI ŠE NI PRAVNOMOČNO OBSOJEN, V KRATKEM PA BO.

In reply to by Kdheh (nepreverjen)

Proizvodnja (nepreverjen)

Ze tezko steti komentsre, samo prepucavanje enih in drugih. Zoj pridejo strokovnjski, prle pa sami politicni nastavlenci. Vorvle noj sto leko....

Drekavac (nepreverjen)

Ja, enin je pač to težko razmiti in jin je nepojmlivo, še menje pa si lejko predstavljajo ka na nekšo funkcijo pride nešče keri nema partijske knjižice SDS in z delovnin meston na keroga je postavleni nema veze niti izkušenj za njega. Težko je to razmiti gelibar?

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Bodoči vardist (nepreverjen)

Legendarna izjava g. Goloba. Nisem tak pameten kak se delam, nisem pa tak neumen kot tisti, ki so me volili. Gospod Golob, vsaka čast da ste si upali izreči resnico!

FRAP (nepreverjen)

Čestitke z željo, da bi se uspešno branil pred metanjem polen pod noge. Namreč največja, sedaj opozicijska stranka ne pozna milosti niti državotvornega sodelovanja. Težko bo, vendar bo šlo.

Fonzekk (nepreverjen)

Kaj so pa počeli njim dve leti?

In reply to by FRAP (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

Živel Janša
Živel Erdogan
Živel Orban
, Živel Putin
Živel Trump
Dole golob

Tibir (nepreverjen)

Stop Janšizmu, živela svoboda

In reply to by carni vrag . (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo in tvoji mami se usral v mednožje da si tak fuknjeni prokleti gnoj levo fasisticnl teliček mamini

In reply to by Tibir (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

STOP GOLOBIZMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Tibir (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Komuniste poslati na vogrsko na pocitnice. Severno korejo ali kitajsko to bi bil ze luxus

Domoljub1234 (nepreverjen)

Za pou leta pa pride vrabec.Te mo pa meli društvo malih pasemskih živali v parlamenti.

. (nepreverjen)

kak so pametni,to znamo pa so itak v vladi

!!!!1! (nepreverjen)

Dol mi visi za Goloba poserem se na njega

Uživač (nepreverjen)

BABA VANGA je napovejdala nemo več lapci ,Kaudiš je odišo.

afta he (nepreverjen)

Pa tudi svobodo bomo imeli baje.

In reply to by Uživač (nepreverjen)

Uživač (nepreverjen)

BABA VANGA je napovejdala nemo več lapci ,Kaudiš je odišo.

Niko i ništa (nepreverjen)

Očitno je rejsan, ka SDS volijo lidgej z nižjo inteligenco.
Se vijdi po komentaraj.

jugoić (nepreverjen)

tij pa kak zavec, posebno verjetno, ali?

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

Hajahaha

In reply to by jugoić (nepreverjen)

Niko i ništa (nepreverjen)

Očitno je rejsan, ka SDS volijo lidgej z nizko inteligenco.
Se vijdi po komentaraj.

Tecumseh (nepreverjen)

Golob več ali manj govori zelo populistične, všečne besede. Tudi meni so vpeč kot npr. da bodo povečali dodano vrednost in da več ne bomo hlapci. On lahko to govori, ko je vodil državno, monopolistično podjetje, kjer se produkt proda sam od sebe! V moji službi ne bomo nikoli dosegli stotisoč evrov dodane vrednosti. Kot pravim, ne prodaja vsak energijo, pridobljeno v nuklearki.
Izvoljen je, težko pa bo uresničil obljubljeno. Za zdaj je ustoličen, dalje pa bo moral preklemansko paziti na izgovorjene besede. Kajti po razočarnju ne malega števila volilcev, ko jim obljubljeno ne bo uresničil, ga bodo vlekli za vsako besedo. Po nastopih pa vidimo, slišimo, da mu je neki "realni" politični jezik velik problem.
Predlagani ministerski kader, pa je razen redkih izjem, katastrofalen. Pa tudi, da ima ena Madžarska, kater ima približno petkrat več prebivalcev, SAMO 8 ministerstev! Mi pa bi jih naj imeli 20??? Nemčija ima vsaj po dostopnih podatkih 16 ministrov? Koliko je že Nemcev in kolikorat je večja od Slovenije? Pa ne bom dalje iskal primerjav!

vrana (nepreverjen)

dobro napisano, on še zdaj misli ka je v firmi zaposlene , ka se lejko v faco smije sakome keri njemi postavi pitanje kero njemi ne paše ali pitanje, kero ga stisne v kot in nima odgovora, bo zmajnkalo maneverskega prostora za ta sarkazem, ko bo šlo za res, in to bo zeli kmalu, če bo sprožil davčno reformo

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

30let butal, Borutalko,Cmerar ,Sarveter,Zares, jasno?
Očitno je rejsan, ka jih volijo z nizko inteligenco.
Se vijdi po komentaraj.

afta he (nepreverjen)

Obljube so res lepe samo problem je v tem da se med sabo bijejo. Se pravi da so si v nasprotju. Torej bo treba nekaj črtati. Sicer pa to že dolgo vemo kaj so obljube, ki to tudi ostanejo in dolgi nosovi.

Shrine145 (nepreverjen)

Djabe se eni bunite, novo vlado mamo, kaksno koli ze. Slabsa nemre biti od prejsnje, stera nas je zapufala se bole, izgovor majo da za male obresti! Ali so sprejeli kak zakon proti nelegalnim migrantom, ? Se 200000 ukrajinskih beguncev bi stisnili k nam, da bi dobili poceni delovno silo,na nas racun ! terorizirali so nas z corono, boli me ka so druge drzave stvarjale, z rusami pa kitajci bi se ti dobro placani politiki svajuvali, na nas racun, tak da ne bi bilo nika bokse ce bi zmagali,

Ferencass (nepreverjen)

Golob bo uredil, da bomo imeli vsi 1000eur temeljnoga dohodka, delali pa bodo bedaki. To bo dovolj za 1 mandat, potem pa bankrot ker bo dospodarstvo v razsulu. Nato sledi nacionalizacija podjetij in smo nazaj v jugoslaviji. Zlati časi ko nam je šlo tako dobro da smo morali v avstrijo hodit in švercat dobrine.

vrana (nepreverjen)

upam da is mislis 2000 temelnjega dohotka, drzugače se pa stinjam z napisanim, čaka nas IČ ki je zaNIČ

In reply to by Ferencass (nepreverjen)

Fox (nepreverjen)

Drogeraš nan zapovedavle po novon
Bravo Slo👏👏👏👏👏👏

anton77 (nepreverjen)

Nede dugo... De Fajonka razkol napravla.... S svojimi lažmi, budoarskin obnašanjon pa decinskin odnoson do poraza, šteroga je doživejla....

vrana (nepreverjen)

pa Levica cuj, kot da gledaš tri punčke katere se prepirajo za barbiko

In reply to by anton77 (nepreverjen)

.::: (nepreverjen)

Še pokojni Kramberger se je uredil ko je kandidiral tale pa je kot strašilo

2021 (nepreverjen)

Se strinjam,....g. Ivan Kramberger je bil za tega pretepenega ptiča GOSPOD ČLOVEK, kateri si je vse sam zaslužil in je še mnogo svojega zaslužka daroval, za revne in bolnice.

In reply to by .::: (nepreverjen)

SirOliver (nepreverjen)

Citat: Malokateremu narodu uspe spraviti na oblast toliko bedakov naenkrat.

. (nepreverjen)
Državotvornost (nepreverjen)

Največjo državotvornost so pokazali levičarji v času vladanja desnih, v času svojih vladavin pa skrajno
nesposobnost, kateri je sledil vsakokraten podpis kapitulacije.

Viktor O. (nepreverjen)

Se vijdi ka je v Prekmurji mnogo neizobraženega in blesavega prebivalstva. Jebo vas SDS!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice