Na Štajerskem še vedno odmeva samomor šestošolke, ki je pred dobrim tednom dni klonila pod pritiskom vrstniškega nasilja in si vzela življenja. Na TOM telefonu in svetovalnih službah po šolah vse več samomorilnih misli, samopoškodovanja in tesnobe.

Za šestošolki Saro in Medino ter petošolca Vida iz Osnovne šole Slave Klavora Maribor je bil čas epidemije in šolanja od doma precej neprijeten.

»Žalostna sem bila, ker se nisem mogla družiti, zaprti smo bili vedno noter, pa nič nisi mogel pravzaprav delat.«

»Nismo se toliko družili in včasih sem tudi do enih štirih delal nalogo, učitelji paso nam dali dosti več za delat.«

Po vrnitvi v šolske klopi, ki je sledilo daljšem obdobju socialne distance, so se nekateri težko privadili, da imajo s sošolci znova neposredni stik.

»Ko smo se vrnili v šolo se sploh nisem mogla navaditi na prijatelje, ker smo se ves čas videli le preko preko ekrana in se sploh nismo pravzaprav družili.«

Več stisk zaradi tesnobe in strahu pred nastopanjem

Obiski pri svetovalni delavki so tako v zadnjih mesecih vse pogostejši, stiske pa predvsem zaradi tesnobe in strahu pred nastopanjem.

»Tudi samopoškodovalno vedenje, samomorilne misli, neke stiske, ki jih otroci doživljajo. Dosti je tudi nasilja preko spleta,« opozarja svetovalna delavka na Osnovni šoli Slave Klavora Maribor Urška Aram.

Klici o brezizhodnosti vznemirili tudi svetovalce TOM telefona

Več klicev s samomorilnimi mislimi in vprašanji o brezizhodnosti v zadnjih mesecih prejemajo tudina TOM telefonu za otroke, ki mladim v stiski pomaga že več kot 30 let.

»So pa ti klici zdaj postali bolj pogosti in so naše vrste zdaj malo, ne malo, precej vznemirili,« pravi koordinatorica mariborske skupine TOM svetovalcev Kornelija Kaurin.

Da bi po vrnitvi v šolske klopi otroke znova povabili, naj ob stiski pokličejo TOM telefon, so svetovalci pripravili poseben nahrbtnik z informacijami, ki si ga osnovne šole vsak teden izmenjujejo.

Upanje, da bodo lahko rešili več stisk

Nahrbtnik TOM telefona s škatlo za vprašanja, posebnim zvezkom in majico za svetovalne delavce je danes Luka iz mariborske Osnovne šole Martina Konšaka predal vrstnikom na Osnovni šoli Slave Klavora.

»Upam, da zdaj po tem tednu, po tej promociji, ki bo na naši šoli potekala na tem tednu, da bo mogoče število klicev ali pa stisk, ali pa mogoče stisk, ki bodo rešene, zdaj večje,« je povedala svetovalna delavka Urška Aram.

Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111, pišejo na [email protected] ali na obrazec na tej povezavi.

Tudi zaljubljenost, hrček ali kuhanje krompirja lahko za otroke predstavlja stisko

Svetovalci TOM telefona otroke vabijo, da jih pokličejo tudi, če jim je le dolgčas. »TOM telefon je bil narejen zgolj za to, da ljudje, ki imajo raznorazne probleme lahko pokličejo in jim z raznoraznimi problemi lahko prostovoljci pomagajo,« svojim vrstnikom razlaga šolar Luka. Nobena stiska namreč ni tako majhna, da se o njej ne bi pogovarjali.

»Tudi, če se kdaj odraslim zdi, no ja pa zaljubljenost, ali pa umrl je hrček, ali pa ne vem kako dolgo se kuha krompir, ali pa take stvari. Za otroka lahko to predstavlja veliko stisko,« poudarja koordinatorica mariborske skupine TOM svetovalcev Kornelija Kaurin.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
...4mm (nepreverjen)

A to v Laskem? Razlog je drugje v multikulti nasilju.

bbbbbb (nepreverjen)

Zdaj ko bo Golob začel vladati več ne bo samomorilskih misli. Te so bile že ob pogledu na diktatora Čelavoga.

tuncika

Žal nas je zapustila preprosta kmečka pamet, vzgoja in logika. Ti novodobni prijemi iz globalnega sveta se financirajo ravno zato, da umetno ustvarjajo nesigurnost in kaos v glavnem pri mladini. Potem pa harajo tako imenovani nevladniki, kulturniki "pokvarjeni delavci " spletnih strani", ki jim servirajo všečne in neumne stvari. Ne vem zakaj starši še vedno tiščijo glavo v pesek ???????????????
V rit zbrcajte nevladnike in globaliste in potrebno se je boriti za svoje otroke.

ghfs (nepreverjen)

Tij pacient si rejsno bil skolnik? Ce je to resan, trbej resno razmisliti o home schooling opcijaj

In reply to by tuncika

woeieu (nepreverjen)

Ne rabimo 20.000 stanovanj, rabijo jih balkanski priseljenci.

bbbbbb (nepreverjen)

Ne, ti in tvoja deca tu v Soboti nej, tisti pametni keri idejo v Ljubljano pa rabijo, idiot.

In reply to by woeieu (nepreverjen)

qoqqooqow (nepreverjen)

Poklukar z WHO podpisal dveletni sporazum o sodelovanju . vir. sta
To je velika izdaja slovenskega naroda.
tonsomte tekoce zadeve vlade v odhodu. banda.

FRAP (nepreverjen)

Najboljši "zdravnik" zoper travme mladostnikov, je urejena družina. Z zaupanjem in prijateljsko komunikacijo so rešljive tudi največje težave. Šolanje na daljavo ni idealno, je pa bilo nujno potrebno za redno napredovanje v višji razred ali letnik. Koliko manj so se starši ukvarjali s svojimi mladostniki, toliko več je bilo možnosti za njihove črne misli in obup.

Gees (nepreverjen)

Mas prav, samo eni starsi idejo v drugo skrajnost, prevec se ukvarjajo z otroki! Deco drzijo na kratko, da pa otrok pride na svoje, npr. Na studij, pogori, mamica mu je vse zriktala, tezila uciteljem za boljsi uspeh, etc. kak drugo, zdaj v casu interneta , zavajanja takozvanih vplivnezev, majo otroci obcutek da so vsi boljsi od njih , da ne omenjam bedastih javnih medijev ki skusajo tekmovati z Netom, strasijo starse z koncem sveta, vojna, neke epidemije, enostavno vse je ze prenapeto, !

In reply to by FRAP (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zapiranje šol in otroških igrišč je bilo vsiljeno s strani globalne bande, ki zaseda v Davosu. Seveda je prištinski doktor z veseljem sodeloval.

Zapri g. (nepreverjen)

DF, tij si ta pravi ekspert za tou, metlo v roke, pa spucaj pred svojin pragon.

Anon2103 (nepreverjen)

No shit. Odkrivanje tople vode oz. ponavlanje tistoga, ka so van "teoretiki zarote" pravli včasi prvo vro po najavi teh blesavih ukrepof. Tudi maske spadajo v tau kategorijo.

Tak ka čestitan, rešili nejste nikoga, vničili ste pa celo generacijo mladih. Plosk, plosk.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice