Slika je simbolična.
Avtomobilski strokovnjak priporoča nekaj preprostih navad in rešitev, s katerimi lahko občutno zmanjšate stroške za gorivo.

Številni vozniki uporabljajo avtomobil uporabljajo na dnevni ravni, zato poraba več sto evrov mesečno za gorivo ni presenečenje. Ljudje za gorivo pogosto celo porabijo več denarja kot za najemnino ali hrano, zaradi skokovitega naraščanja cen nafte pa razmere postajajo neobvladljive. 

Avtomobilski strokovnjak Matas Buzelis s platforme za preverjanje zgodovine vozil carVertical je pripravil nekaj nasvetov, kako zmanjšati stroške goriva.

Agresiven slog vožnje zmanjša učinkovitost goriva za 40 odstotkov

Poraba goriva se poveča med agresivno vožnjo, pri močnem pospeševanju in močnem zaviranju. Znanstvene raziskave so pokazale, da agresiven slog vožnje lahko zmanjša učinkovitost goriva za 40 odstotkov.

Izogibajte se močnemu pospeševanju. Uporaba prestav pri zaviranju je preprost način za rešitev težave. Agresivne vozne navade le redko skrajšajo vsako vožnjo za minuto ali dve in ne nadomestijo dodatne porabe goriva. Poleg tega počasna vožnja pomaga ohraniti motor, pnevmatike in vzmetenje.

Klimatska naprava poveča porabo goriva

Klimatski sistemi v sodobnih avtomobilih pogosto omogočajo delovanje klimatske naprave tudi takrat, ko to ni potrebno. Kompresor klimatske naprave je zmogljiva enota, ki lahko poveča porabo goriva do 30 odstotkov.

Klimatske naprave so zelo priročne v vročem poletju ali v deževnih jesenskih dneh, saj hkrati hladijo in sušijo zrak. Vendar pa je ključen nasvet za učinkovito porabo goriva, da klimatsko napravo uporabljate varčno.

Optimalen tlak v pnevmatikah zagotavlja najboljšo zmogljivost

Vsak proizvajalec avtomobilov za vsak model izračuna optimalni tlak v pnevmatikah, ki je potreben za najboljšo raven zmogljivosti, udobja, varnosti in učinkovitosti porabe goriva. Nizki tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor, zaradi česar motor porabi več goriva za vzdrževanje hitrosti.

Zato je dobro redno preverjati tlak v pnevmatikah, in sicer vsaj enkrat mesečno. Študije kažejo, da vsak odstotek znižanja tlaka v pnevmatikah pomeni 0,3 odstotka manjšo porabo goriva. Vendar strokovnjaki podjetja carVertical opozarjajo, da pnevmatike ne smejo biti preveč napolnjene — višji tlak lahko povzroči neenakomerno in prezgodnjo obrabo. 

Poraba goriva se povečuje s težo vozila

Poraba goriva se povečuje s težo vozila, saj je za premikanje težjega avtomobila potrebne več moči. Inženirji v avtomobilski industriji opuščajo rezervna kolesa in namesto jekla izbirajo aluminij ali celo plastiko, da bi čim bolj zmanjšali težo avtomobila.

Avto ni skladišče. Z odstranitvijo nereda in težkih predmetov bo avtomobil varčnejši, okretnejši in prostornejši. 

Nenehno ustavljanje in speljevanje obremenjuje motor

Izogibajte se prometnim zastojem, kadarkoli je to mogoče. Nenehno ustavljanje in speljevanje obremenjuje motor, vzmetenje in menjalnik. Mnogi verjetno vedo, da je eden od razlogov, zakaj vožnja po mestu velja za najmanj ekonomično, prometni zastoji. Izbira daljše poti z redkejšim prometom je pogosto bolj priročna.

Veliko goriva in časa je mogoče prihraniti z izogibanjem prometnim konicam. 

Neogreti motorji porabijo več goriva

Drugi razlog za najslabšo ekonomičnost porabe goriva pri voznikih, ki vozijo na kratke razdalje, je dejstvo, da motorji porabijo precej več goriva, če se še niso ogreli. Motor se mora ogreti tako kot človeško telo pred vadbo — prevelika obremenitev brez ogrevanja bo sčasoma nekaj poškodovala.

Dobro je, da poskušate opraviti več nalog naenkrat. To je veliko bolj zdravo, kot če se čez dan večkrat odpravite na pot. Poleg tega uporaba tempomata med vožnjo zunaj mesta preprečuje pretirano pospeševanje in zaviranje, kar prispeva k večjemu izkoristku goriva.

Preprosta izbira 'manj žejnega' avtomobila je boljša

V mnogih primerih je odličen začetek že preprosta izbira manj žejnega avtomobila. Težki terenci in zmogljive limuzine ne bodo nikoli tako varčni kot skromni kompaktni družinski modeli. Za tiste, ki se večinoma vozijo po mestu, lahko zadostuje vsak avtomobil, v katerega se lahko spravijo ljudje in prtljaga.

Globalna platforma za preverjanje zgodovine vozil carVertical bodoče kupce poziva, naj pred plačilom preverijo splošno stanje avtomobila. Običajno čista zgodovina vozila govori sama zase in prihrani gorivo ter druge stroške.

Okvarjeno tipalo za kisik lahko na primer povzroči dvojne zneske računov 

Ljudje pogosto spregledajo dejstvo, da ima stanje vozila bistveno vlogo pri učinkovitosti porabe goriva. Na porabo goriva vplivajo elementi, kot so motor, vzmetenje in električni sistemi. Okvarjeno tipalo za kisik lahko na primer povzroči dvojne zneske računov za gorivo. Zato opuščanje rednega vzdrževanja avtomobila ne sme postati navada.

Ne glede na cene nafte, manjša poraba goriva vodi do udobnejšega življenja. Pogosto je treba spremeniti le nekaj voznih in vzdrževalnih navad, kar pomeni prihranek pri stroških in boljšo izkušnjo z lastništvom avtomobila.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oaassa (nepreverjen)

Kako drazje, ce je fiksna cena do avgusta.?? a mogoce zivite v drugi drzavi

Gjghhjjb (nepreverjen)

Da ti jebem mater lažnivo kojo tele moreš bite da napišeš tak komentar gnoj eden gnijle zamazani ne zaslužiš si niti da te pes mrda!

In reply to by oaassa (nepreverjen)

wowiuwzw (nepreverjen)

ti si betežni... to je dokazano

In reply to by Gjghhjjb (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Se strinjam s teboj
Kot vedno

In reply to by Gjghhjjb (nepreverjen)

rrrrr (nepreverjen)

Zgodnji osebek je ocitno bil zrtev spolne zlorabe v otrostvi, verjetno s strani oceta. Ker na taksen nacin se normalen, mentalno zdrav clovek ne izraza! Tak ka njemi raje pokazite malo socutja, ce gli pise ka te naj per mrda

In reply to by Gjghhjjb (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

Tudi jaz tako pravim
Popolnoma pravilno razmišljaš
Je pa nekaj res da to pišeš po svojih.
Izkušnjah
Kolikor jaz vem
Ker strici so mi povedali
Je tebe in tvoji mami
Župnik natepavali v dietu

In reply to by rrrrr (nepreverjen)

koloper (nepreverjen)

Matas Buzelis??? who! a to smo v sloveniji ali v ameriki…

Robin hud. (nepreverjen)

Zato ka smo budale, zato ka slepo sledimo evropi, evropa pa se v rit vlece pa đajca lijze ameriki. Amerika de dala 40mrd dolarof za ukrajino, na podlagi vojne pa podjebavanja cejloga sveta, de pa dobila 80mrd dolarof nazaj! Zato mamo drago gorijvo, zato! Mo vidli na gesen-zijmo, kak de drago gesti! Samo zagani les je sou 200% gor. 5 lejt nazaj san dobo 4m lato za 1e, zaj kosta 3e, ka o zelezi pa aluminiji sploj ne gucijmo! Pfuj politika, pfuj evropa, pfuj amerika!!!!

Mekičč (nepreverjen)

Pojep vejp do 11 nevejš šteti

In reply to by Robin hud. (nepreverjen)

woeieu (nepreverjen)

k temu dodas doma. npr v Filadelfiji pa lezijo brezdomci, narkomani itd po ulicah kot zombiji, doma kaos oni pa denar v ukrajini perejo

In reply to by Robin hud. (nepreverjen)

Jbghhgh (nepreverjen)

Napišite realen nalov IZ NATEGA V NATEG za bogutunjenje lopovov brez dela isto kot PREHLAD NATEG i največja prevara vseh časov!

behebeb (nepreverjen)

Se vedno si pol pismena oseba? Vejpa do zdaj bi se lejko nafco fcaj en stavek napisati!

In reply to by Jbghhgh (nepreverjen)

Moje razmišljanje (nepreverjen)

Ukrajinci so največje barabe (ne govorim o revežih in tistih brez vpliva). Evropa jih mora veliko podpirati
na Bruseljsko komando, ker ima velik interes za novo članico. Amerika jih pa podpira v interesu slabitve
Rusije. Ostali brez vpliva pa plačujemo interese vseh naštetih lopovov. Nobenega ni za podpret, še najmanj
pa ukrajinskih neonacistov, katerih teroristične aktivnosti so narekovale napad Rusije. Po moji razsodbi se
ne Unija, ne Amerika ne bi smeli vmešavati s takimi in drugačnimi podporami v to vojno, ker z njimi se vojna
in njene posledice samo večajo in časovno podaljšujejo. Podpiram edino nudenje pomoči beguncem, vendar
brez luksuza. Zakaj se ne zapleni ogromno premoženje ukrajinskih oligarhov, vključno Zelenskega in porabi
za stroške reševanja civilnega prebivalstva na begu??? Nihče od uradne politike o tem ne spregovori.

dejan svinskoglavvi (nepreverjen)

Se strinjam s teboj
Putin je car

In reply to by Moje razmišljanje (nepreverjen)

jona (nepreverjen)

Uporaba klime NE vpliva na porabo goriva... ka ste betežni... to je dokazano

čarni vrag (nepreverjen)

Uporaba klime poveča porabo goriva za kakšnih 0,5 litra&/100 km.

In reply to by jona (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Kako ste vi pameten
Leiko bi bil šolski minister

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Mislin ka je gotovo, z covidom so testirali odziv prebivalstva na bedaste restrikcije. Kak se zdaj lejko vidimo kelko naroda jin je , pa se zdaj vrvle pa caka na jesensko vrnitev toga virusa, kak da bi zdaj kama izgino,, vecina ljudi ni sposobni dojeti sirse slike. Tak da je lahko celi sietem, od medijev, zdravstva, katere delavce so podkupili z dodatki, pa drzavnega aparata, deloval brezhibno pri ton zavajanju. Zdaj so se sproducirali ta regionalni spopad, ki odgovarja mnogim, se rusi bodo zasluzili! Na racun ubogoga naroda, bogatasi so tak v vujsli. Pa nikome nista, pomali se ta zacetni presing vlad z sodelovanjem medijev seli na obrobje. Zdaj da so, KAO, gor prisli ka svet nemre brez ukrajinske, sploj pa nej brez ruske psenice do se tak mogli nikak zgucati z rusi, ukrajinci so ze tak ta dali njihov opevani azov Na svetu pa cene pa idejo gor, zakoj pa nebi, ce lejko, narod je glup! Zdaj dokazano!

Zapalilo se (nepreverjen)

dalmacijadanas/sirene-na-istoku-grada-planulo-kod-splitskog-trgovackog-centra

čarni vrag (nepreverjen)

Ka je to za ene katastrofe od članka. Težko je napisati več bedarij.

lllplp (nepreverjen)

Zakoj te visis na Sobotainfo noc in den 7 dni na keden, ce je vse katastrofa? Pa ti si en najvecjih fanov Sobotainfo…. Ale si se prijavo kak novinarcek pa so te nej sceli zdaj pa si tecen 🤣🤣🤣

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice