Foto: Jure Banfi
Po dveh letih premora zaradi epidemije, bodo letos pomurski maturanti na zadnji šolski dan ponovno tradicionalno zaplesali četvorko. 

Slovenski maturanti so na zadnji šolski dan vsako leto tradicionalno zaplesali četvorko, zaradi koronavirusa pa v preteklih dveh letih na ulicah slovenskih mest ni bilo slišati Straussove melodije in spremljati plesnih korakov dijakov. Letos se bo tradicija obudila.

Tradicionalna maturantska parada se vrača

Spomnimo, da maturantska parada oziroma ulična četvorka od leta 2005 poteka v večini slovenskih mest. V tujini prireditev poteka pod imenom Europan Quadrille Dance Festival, ki je blagovna znamka Plesne zveze Slovenije, intelektualno zaščitena v Sloveniji in še več kot desetih evropskih državah. Na Plesni zvezi jo v Sloveniji poimenujejo »ulična četvorka«

Kot nam razloži Rudi Kocbek, lastnik Plesne šole Pingi in koordinator plesa četvork v Sloveniji in Evropi, se četvorka letos ponovno vrača na ulice, organizacija je že v polnem teku. 

»Kot že tradicionalno se bo četvorka tudi letos organizirala na zadnji šolski dan maturantov, in sicer v petek 20. maja.«  

Z namenom povezovanja maturantov in enotnosti četvorke, bo ta tudi tokrat potekala v vseh mestih ob enakem času. 

»Maturanti bodo sočasno zaplesali ob 12. uri, preko radijskega signala Radia SI namreč točno opoldan organiziramo, da se v vseh mestih naenkrat zapleše. Pred plesom bo v vsakem mestu izvedena tudi generalka, da bo vse potekalo tako kot mora,« razloži Kocbek. 

Preberite še:

Dijaki zaključnih letnikov bodo zaplesali v treh pomurskih mestih

Zaključni ples dijakov četrtih letnikov se bo odvijal v treh pomurskih mestih, in sicer v Murski Soboti, Ljutomeru in Lendavi.

Maturantsko četvorko v celoti organizira Plesna šola Pingi, skupno pa se na četvorki pričakuje nekaj čez 500 dijakov.

V Murski Soboti se bo ples odvijal na Slovenski ulici, v Ljutomeru na Glavnem trgu, v Lendavi pa na ploščadi pred hotelom Elizabeta.

V Lendavi in Ljutomeru bodo zaplesali dijaki tamkajšnje srednje šole oziroma gimnazije, v Murski Soboti pa se bodo zbrali dijaki več srednjih šol. Koliko dijakov pa se pričakuje na letošnji četvorki?

»Odvisno koliko dijakov se bo odzvalo. V Murski Soboti pričakujemo približno 400 dijakov, v Ljutomeru je na šoli nekje 120 dijakov, v Lendavi pa okrog 70 dijakov,« pove Kocbek. 

Ponekod četvorka pred maturantskim plesom

Kot še pojasni Kocbek bo na izvedbo letošnje četvorke vsekakor vplivala epidemija. Dve leti namreč maturantske parade ni bilo, dijaki s četvorko niso seznanjeni tako, kot je to bilo prejšnja leta. 

»Je pa veliko šol takšnih, kjer še ni bilo maturantskega plesa, saj ga imajo načrtovanega komaj poleti. Tako, da bo ponekod letos četvorka pred maturantskim plesom. Prav tako dijaki ne vedo kaj pričakovati.

Kljub temu, da maturantskega plesa nekateri dijaki še niso odplesali pa so z vajami že začeli, tako, da četvorko že obvladajo in ne bo problema,« zaključi Kocbek.

V petek 20. maja ob 12. uri se tako odpravite na ulice in si poglejte kako bodo zaplesali letošnji maturanti.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žalostno. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Evo, Golobove napovedi se udejanjajo, BRAVO MIJ !!!!

ges modrüvlen (nepreverjen)

Ka pa ma Golob zdaj s ten pleson? Kelko ges znan, je na vlade še vedno Janšova vlada kak prvo. Kak drügo pa, covid ukrepe so ukinjene več ale menje seposejde, tak, ka če be Golob biu že glavne, be ples glij tak biu. Ništerne ne loučete plev od zrnja!

In reply to by Žalostno. (nepreverjen)

Gighszjc (nepreverjen)

Ja ka pa te PREHLAD NATEG IN NAJVEČJA PREVARA VSEH ČASOV.

In reply to by ges modrüvlen (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

Pa kaj ne tem portalu ni nič pozitivnega, sami negativci? Za pisce komentarjev mislim! Vse kar se napiše, kar se objavi letijo sami negativni komentarji! Pa dajte, ne berite jih, če vam je vse brez veze, naredite velik ovinek! Sama negativa bruha iz vas!

dva pač (nepreverjen)

ne stari, tako je na splošno stanje tudi v državi, kjer ljudje vsak večer gledajo TV kjer jih manipulirajo, in kjer na oblasti ..... brez besed. Zato se ne čudi.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

zato pa, pameten ne bo gledal tega napihovanja ne po tv ne po internetu....je veliko stvari, ki so bolj koristne in lepše

In reply to by dva pač (nepreverjen)

Žalostno. (nepreverjen)

Evo, Golobove napovedi se udejanjajo, BRAVO MIJ !!!!

Gost54363 (nepreverjen)

A so se že sprli ali še malo počakamo?

Jaranee (nepreverjen)

Deca uživlite dokeč lehko mi smo tudi žurali. Pod golobovo in levičarsko "svobodo" bo tega kmalu konec ker ne bo penez in služb.

Marko27 (nepreverjen)

ja delat ide, pa boš tij tuj peneze mel..nej ka od ženene plače živejš,pa odeš med blokame cele dneve.

In reply to by Jaranee (nepreverjen)

crnivrage (nepreverjen)

Pridite dogajala se bo tudi prostitucija.

FRAP (nepreverjen)

Kaj človek spije, poje, pa z ritjo zmiga, to v življenju ima, so rekli stara babica.

In reply to by crnivrage (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Torej, brez kondoma nikamor, vedno svarijo stara babica..

In reply to by crnivrage (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Vgasnite TV in raje glejte skozi okno. Veliko lepšega boste videli, pa tudi bolj pozitivno boste razmišljali. Mladim maturantom pa želite, naj jih ples popelje v čim lepše življenje tako v osebnem kot poslovnem svetu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice