Po površini je največja slovenska občina Kočevje. Meri 556 kvadratnih kilometrov ali skoraj 80-krat več kot najmanjša občina Odranci, ki ima manj kot sedem kvadratnih kilometrov.

Kljub velikosti oziroma majhnosti občini Kočevje in Odranci nista med tremi najmanj oziroma najgosteje naseljenimi v državi, sta pa v širšem vrhu po tem kazalcu.

Vzhod razdrobljen na majhne občine

Medtem ko je vzhod Slovenije razdrobljen na majhne občine, je na zahodu ravno obratno. Kočevju po površini sledijo tri zahodne občine - Ilirska Bistrica, ki se razteza na 480 kvadratnih kilometrih, Tolmin (382 kvadratnih kilometrov) in Bovec (368 kvadratnih kilometrov). Na petem mestu je Črnomelj (340 kvadratnih kilometrov).

Na drugi strani lestvice Odrancem kot druga najmanjša slovenska občina sledi Ankaran z osmimi kvadratnimi kilometri površine, za njo pa se uvrščajo Trzin (9 kvadratnih kilometrov), Razkrižje (10 kvadratnih kilometrov) in Log - Dragomer (11 kvadratnih kilometrov).

Velike občine imajo zaradi običajno velike razdrobljenosti naselij težave predvsem z gradnjo in vzdrževanjem komunalne in cestne infrastrukture, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala podžupanja tolminske občine Maša Klavora.

»Občina Tolmin ima več 70 naselij, 23 krajevnih skupnosti, 400 kilometrov občinskih cest. Skrbeti za vse to vzdrževanje je zahtevno, tako z vidika financ kot tudi trajnostnega in dolgoročnega upravljanja, saj je s tem povezana tudi naprimer organiziranost šolskega sistema, zdravstvenih storitev ter kulturnih, športnih in drugih dejavnosti, ki si jih želijo tudi ljudje na podeželju,« je dodala.

Prednost velikih občin pa vidi v tem, da imajo veliko različnih priložnosti za razvoj. Tudi v času covidne epidemije, ko je bilo življenje v času najstrožjih omejitev gibanja utesnjeno znotraj občinskih meja, se je velikost izkazala kot prednost, je dejala Klavora.

Majhna, a razvita občina

Prekmurska občina Odranci zajema le 6,9 kvadratnega kilometra veliko območje, na katerem je 1. januarja živelo 1595 prebivalcev. »Prednost najmanjše občine je v tem, da je najboljša,« je v šali za Slovensko tiskovno agencijo povedal župan Odrancev Ivan Markoja.

Po njegovem mnenju je vse odvisno od razvitosti občine, pa tudi od tega, ali so v občini delovna mesta. V Odrancih imajo 1600 prebivalcev in 1300 delovnih mest, se je pohvalil.

Povprečna gostota naseljenosti v Sloveniji so 104 prebivalci na kvadratni kilometer. Največ življenjskega prostora imajo v občini Solčava, kjer na kvadratnem kilometru živi le pet prebivalcev, sledita ji občini Osilnica in Bovec z devetimi prebivalci na kvadratni kilometer.

Največja, a zelo redko poseljena

Precej redko poseljena je tudi največja občina Kočevje, kjer na kvadratnem kilometru živi 28 prebivalcev in je po gostoti poseljenosti na 192. mestu med 212 slovenskimi občinami; tudi v drugi največji občini Ilirska Bistrica živi 28 prebivalcev na kvadratni kilometer. V najmanjši občini, Odrancih, je na kvadratnem kilometru 230 prebivalcev, s tem se uvršča na 21. mesto. Druga najmanjša občina Ankaran pa je s 408 prebivalci na kvadratni kilometer deseta po poseljenosti.

Najgostejša je poseljenost v velikih mestnih občinah. Največ prebivalcev tako na kvadratni kilometer živi v Mestni občini Ljubljana, in sicer 1066, sledi pa ji Mestna občina Maribor, kjer na kvadratnem kilometru živi 766 prebivalcev. Tretja je Izola s 564 prebivalci na kvadratni kilometer, sledita Miklavž na Dravskem polju (564) in Mestna občina Celje (513).

Komentarji (7)

Gost347 (ni preverjeno)

1300 delovnih mest v Odrancih? Samo niso iz občine Odranci!

Opazovalka (ni preverjeno)

Glavno, da imajo Odranci 1300 delovnih mest, katera so deloma zapolnili delavci izza meje, in na racun tega se v pomurskih obcinah stopnja brezposelnosti bolj ali manj vrti v istih procentih. Ce pa gledam naso obcino oz jo primerjam z odranjsko, mi je nasa vseeno bole vsec, cepran ne nudimo 1300 delovnih mest ☺️

Suad Ibro Al Kohol (ni preverjeno)

No, naši delavci pa deloma polnijo delovna mesta v Avstriji, tak da ne vem, zakaj takšna nastrojenost proti tujim delavcem

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Gadaffivs (ni preverjeno)

Eni sploh ne vedo da je zlovenija najbogatejša država v evropi. Niti ena evropska država si ne more privoščit toliko občin,toliko županov,toliko podžupanov,toliko svetnikov itd. Že fsaka druga kuča ima doma nekoga šteri je v politiki,ali ima politično funkcijo,ali so razni kvazi sp-ji šteri cecajo državo. Po mojem de naša prihodnost v ton da v zloveniji de samo narod šteri politizira in tisti deloven narod šteri so odšli v tuje države kjer jih bole cenijo kakor v domačem kraji. Kvazi politiki v zloveniji vi ste izgubili kompasa v toj državi,omogočili ste mladim da ne rabijo delat, samo naj idejo v politiko gobcat v prazno...Mrš!

Krnek s.p. (ni preverjeno)

Občine bi morale imeti vsaj 30 km2. Vse ostalo je luksuz, ki ga Slovenija ne more privoščiti.

Gost279 (ni preverjeno)

Povprečna plača v Občini Odranci znaša samo 1061,66 neto za leto 21, slabše v primerjavi z drugimi občinami! ( vir SURS)

Hrib (ni preverjeno)

Majhna a za zgled marsikateri občini.

Starejše novice