FOTO: Jure Banfi
Mura bo v lovu na tretjo Olimpijo, ki črno-bele gosti prihodnji konec tedna, odigrala novo pomembno tekmo. Sobočani v spopadu z Domžalami računajo tudi na bučno podporo gledalcev, šteje le zmaga.

Le še trije krogi so preostali do zaključka letošnjega državnega prvenstva. Boj Maribora in Kopra za vrh lestvice ostaja povsem odprt, vroče pa je tudi v spopadu za tretje mesto Prve lige Telemach.

Sredi prihodnjega tedna, po pokalnem finalu Kopra in Brava, bo jasno, če bo v poletne kvalifikacije UEFA Evropske konferenčne lige peljalo tudi četrto mesto. Do tedaj ni prostora za spodrsljaj.

Nogometaši Mure bodo nove točke lovili v nedeljo, ko bodo v Fazaneriji gostili Domžale. Senijad Ibričić in soigralci nimajo več možnosti za evropsko vozovnico, Sobočani pa jih v letošnji sezoni še niso premagali.

Poletni dvoboj ob Kamniški Bistrici je pripadel četi Dejana Djuranovića, naslednji dve tekmi pa nista dali zmagovalca. Zanimiv je podatek, da se je kar pet od zadnjih sedmih medsebojnih srečanj končalo z izidom 1:1.

Šteje zgolj zmaga 

»Pomembna bo vsaka tekma, vsaka bo tudi ključna. Gremo po vrsti, najprej nas čakajo Domžale. Orientiramo se samo na to tekmo, zmaga je v bistvu nujna, takšno pa je tudi naše razmišljanje,« pred nedeljo tekmo razmišlja Damir Čontala.

Dvakratni prvaki iz Domžal se počasi že ozirajo v prihodnjo sezono, zato ne čudi, da Djuranović, ki naj bi se po koncu sezone poslovil od trenerskega stolčka, veliko priložnosti namenja tudi mladim nogometašem.

Zadnjo tekmo s Kidričani, ki so jo rumeni po preobratu dobili s 3:1, je na zelenici končala kar peterica mladincev, z dvema zadetkoma je vnovič navdušil Mitja Ilenič. Je sproščenost adut soboškega tekmeca?

»Domžale so se po izpadu iz pokalnega tekmovanja in ko so v prvenstvu že prej izgubili možnosti za preboj v evropska tekmovanja nekoliko spremenile. Na zadnjih dveh tekmah so igrali v dveh različnih postavitvah, ki jih prej niso uporabljali. 

Drugačni so tudi na izgled na igrišču, branijo se višje in so bolj agresivni v fazi branjenja, kot so bili prej. Opazna je sproščenost v igri, ki je posledica tega, da ni imperativa rezultata. 

To je lahko dvorezno, ta sproščenost jim lahko koristi, obenem pa moramo to sproščenost izkoristiti v njihovih obrambnih akcijah,« odgovarja strateg Sobočanov.

Trener zahteva več agresivnosti

»Če pogledamo zadnje tekme, moramo biti bolj agresivni skozi celotno srečanje v fazi branjenja. Na tekmah se nam dogajajo določeni trenutki, ko pobudo preveč prepustimo nasprotniku, nato pa nimamo takšne kontrole. 

Vidimo, da si ustvarjamo ogromno priložnosti, dosegamo precej zadetkov, moramo pa biti v branjenju še agresivnejši in tako povečati nadzor nad tekmo,« se zdaj že nekaj tekem ponavlja trener Mure.

Prvi mož trenerskega štaba je na pomanjkanje agresivnosti pri branjenju opozoril že po zmagi nad Aluminijem, to izpostavil po porazu z Radomljami, rezerve v fazi obrambe pa je našel tudi po preobratu v Celju.

Prekmurci v letošnji sezoni v spopadih s prvoligašema iz domžalske občine niso bili pretirano uspešni, se bodo za zdaj še vedno aktualni državni prvaki veselili v nedeljo? 

»Domžal v letošnji sezoni še nismo premagali, ob njih nismo ugnali samo še Kopra. Cilj je, da prekinemo to serijo. Zgodovina rezultatov kaže, da sta si ekipi precej podobni, na medsebojnih tekmah pa sta precej izenačeni,« se zaveda Čontala.

Muraši računajo na pomoč publike

Nogometaše Mure v zaključku letošnjega prvenstva čaka zahteven spored. V 35. krogu Prve lige Telemach bodo gostovali v Stožicah, kjer doslej še niso slavili, ob koncu sezone pa bodo gostili morda odločilno tekmo za naslov državnega prvaka. V Fazaneriji se bodo udarili z Mariborom.

Tudi Sobočani imajo svoje cilje, to je preboj v evropska tekmovanja, s tremi zmagami pa ta dosežek zagotovo ne bi izostal. Mura bi z devetimi točkami v vsakem primeru zasedla tretje mesto. Prav zato v Murski Soboti računajo tudi na spodbudo gledalcev.

»Že na gostovanju v Celju smo imeli lepo število gledalcev, kar nas veseli. To je dodatna pomoč igralcem, še posebej na gostovanjih. 

V Fazaneriji pričakujemo še večje število navijačev, vsaj takšno kot na zadnjih tekmah, morda še večje, glede na pomembnost tekme. Vsekakor računamo na podporo gledalcev,« sporoča trener Mure.

Nedeljski obračun v hramu prekmurskega nogometa se bo pričel ob 17:30, v domači enajsterici bo manjkal porumeneli Jan Gorenc. Pravico bo delil trenutno najvišje rangirani slovenski sodnik Slavko Vinčić.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Či de Koper pokalni prvak Mura ne nuca niti pike več, či pa Koper nede pokalni prvak pa more se 3 tekme do konca zmagati no teoretično, edijni či bi Olimpija pa biksala ka preveč ne vrvlen.

vodka (nepreverjen)

Če de....Tüdi Bravo bi rad prišo v Evropo.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pa šetou kak štejč de ima ka Mura Maribor zadnjo tekmo pa premaga, tou bi pa bilou bolejče za Maribor ka bi verjetno pomejnilo ka je Koper prvak.

njiva

Nega nikšoga Če-ja, po Či-ja, idemo tekmo po tekmo na zmago, odšpilati hrabro in borbeno in na vso moč in rezultat nede izostal. Preveč pik ste že popušili, ka bi se leko zaj proti konci zajebavali. Šte samo zmaga in nika drugo, mi pa vas podpiramo in bomo z vami.

Starejše novice