Slika je simbolična.
Ascent Resources po uveljavitvi prepovedi frackinga v obrambo svoje naložbe.

Potem ko se je danes v Sloveniji uveljavila popolna prepoved frackinga, so v družbi Ascent Resources, ki je z državo že v sporu zaradi postopkov izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih, napovedali, da bodo obranili svojo naložbo v višini 50 milijonov evrov. Državo so tako danes obvestili, da nadalje krši dvostransko pogodbo.

»Ascent Resources in njegova hčerinska družba Ascent Slovenija sta danes uradno obvestila slovensko vlado o nadaljnjih kršitvah dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini,« je družba zapisala v sporočilu za javnost, objavljenem na njeni spletni strani.

Vlado so po njihovih navedbah obvestili, da so ukrepi, ki vključujejo spremembe zakona o rudarstvu, ki imetnikom rudarskih pravic prepovedujejo izvajanje raziskovanja ali izkoriščanja ogljikovodikov z uporabo hidravlične stimulacije, povzročili dodatno znatno škodo naložbam vlagateljev v Sloveniji.

»Družba ostaja zavezana obrambi svoje naložbe v Sloveniji v višini več kot 50 milijonov evrov,« so poudarili.

Več kot 100 milijonov evrov škode

Britanska družba je marca lani napovedala, da bo spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Nastale škode je po oceni Ascenta za več kot 100 milijonov evrov.

Danes je navedla, da bo »odločno uveljavljala svoj odškodninski zahtevek v mednarodni arbitraži«, a kljub temu upa, da bo mogoče najti sporazumno rešitev. Kot so zatrdili, so z vlado znova pripravljeni na sodelovanje oz. pogovore.

Spor se je začel, ko je Agencija Republike Slovenije za okolje marca 2019 odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, treba izvesti presojo vplivov na okolje. Upravno sodišče je Arsu pritrdilo.

Danes pa je začela veljati novela zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Novela obenem prinaša dodatne definicije nekaterih pojmov, izpopolnjuje področje reguliranih poklicev v rudarstvu in opredeljuje nekatere prekrške.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cakamo novico … (nepreverjen)

In prišel je 5. maj, ko je Ustavno sodišče Republike Slovenije razveljavilo PCT - največji uspeh odhajajoče proksi globo vlade.

Tecumseh (nepreverjen)

Uh, si pa slabo obveščen. Ustavno sodišče je dalo pooblaščenki prav v smislu, da je vlada delala v nasprotju z ustavo glede tega, da so se obdelovali osebni podatki na podlagi odlokov (torej, da so se na aplikaciji videli določeni osebni podatki) in da so bili ti podatki v določenih evidencah. To bi moralo biti zakonsko urejeno.
Žurnal24 še piše, da je bila pobuda podana dne 27.08.2021, ustavno sodišče pa je odločilo danes, torej skoraj 9 mesece pozneje. Ko itak ne veljajo več skoraj nobeni ukrepi.
Ni kaj, res imamo fantastično, diamantno ustavno sodišče. Za tako pozne odločitve ga itak ne rabimo. Ker vlada ni mogla računati na podporo v "plavajočem parlamentu", je zadeve pač urejela preko odlokov, kakor mislim da tudi Nemčija in še kdo? To naše fantastično sodišče je, pa ne prvič, dalo prednost zakonu pred zdravjem. Le kaj bi poreklo, če bi imeli toliko mrtvih kakor v Bergamu?

In reply to by Cakamo novico … (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

ne bi bilo slabo ka bi lendavo malo zdrmalo, to so obečali angleži, tako kot so poklonili del primorske italijanom ka so se malo dstrelai, kak sedaj delajo z rusi in ukrajinci !!

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

reees (nepreverjen)

Bergamo je bil fake in samo velik medijski spin, nikoli jih ni toliko umrlo, celo slike iz Lampeduze so ti prodali kot Bergamo, sploh pa ne zaradi covid, ampak to so bolj po tiho rekli. ti si jim pa nasedel prvič, naprej si pa bil len, da bi iskal resnico.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

CovidSCAM (nepreverjen)

TAKO KORONA NATEG IN NAJVEČJA PREVARA V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI GREJO V DOŽIVLJENSKI ZAPOR IN SE JIH RAZLASTNINI!

In reply to by reees (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Plačajo naj jim tisti, ki so dobivali v žepe.

Fukinggg (nepreverjen)

Fracking namerno uničevanje vode in zemlje, take bi trebalo resno kaznovati z odvzemom premoženja in jih poslati v dožiblvotni zapor.

Fašist komunist (nepreverjen)

Naslednja 4 leta je spet dovoljeni FUKING psov po Ljubljanskih garažah.
Ampak samo za nas komuniste, fašiste in ostale naciste.

In reply to by Fukinggg (nepreverjen)

Gadaffiv (nepreverjen)

Naj si že tile angleži zabijejo v svoje buče da je Fracking prepovedan po vseh državah in je zločin proti Naravi!

1!!1 (nepreverjen)

Tej nori Angleži po vsoj sili želijo delati škodo .Takšno pridobivanje plina je prepovedano celo v Angliji .Krivi so tisti ,ki so sploh sodelovali v tem projektu z Angleži .Uni ne razmijo ,če država ne da pridobivanja plina na taki način in še stalno se gor prosijo

Starejše novice