Krompirjeve jesenske počitnice so ponovno pred vrati. Ste se kdaj spraševali, zakaj se tako imenujejo, kakšno zgodovino skrivajo in kakšno vlogo je imel krompir?

Otroci bodo kar devet dni, od sobote, 29. oktobra, do nedelje, 6. novembra, uživali v delu prostih dnevih.

Pa ste vedeli, da krompirjeve počitnice pred približno petdesetimi leti niso bile tako zabavne, kot so morda danes?

Gomolj izrednega pomena

Nekdaj je bilo hrane pogosto malo in krompir je bil eden izmed najpomembnejših živil. Ta rastlina je znana predvsem po svojih gomoljih, ki so zelo kakovostni in jih je enostavno hraniti za daljše časovno obdobje.

Rastlina krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki in je šele v 16. stoletju dosegla Evropo, natančneje Španijo, vendar je takrat bila zaželena zgolj zaradi lepih cvetov. 

V 17. stoletju je krompir prišel v Nemčijo, kjer sprva kmetje niso bili navdušeni nad neznano rastlino in so šele kasneje ugotovili, da se pomemben del rastline, gomolj, skriva pod zemljo. 

Počitnice namenjene fizično napornemu delu

V preteklosti je bil krompir jamstvo, da bodo ljudje v težkih časih dobro preživeli zimo.

Izkopavanje in zbiranje krompirja je veljalo za fizično naporno delo, saj so slednje počeli ročno. Šele konec 19. stoletja je počasi prišla v uporabo naprava, ki je krompir vrgla iz zemlje.

Ker kmetje pogosto niso imeli denarja, so delo nadaljevali z rokami.

Otroci so v obdobju žetve v šolah prejeli počitnice, kjer so v tem času pomagali kmetom pri zbiranju in izkopavanju krompirja. Najverjetneje so po napornih »počitnicah« komaj čakali vrnitve nazaj k pouku. 

Praznovanje nekoliko drugače

Dandanes krompirjeve počitnice otroci preživljajo nekoliko drugače. Po večini so te namenjene brezdelju, preživljanju prostega časa v naravi, z družino in posvečanju pozornosti ljubim aktivnostim in hobijem. 

Komentarji (8)

plkjjoi (ni preverjeno)

mislim, da so tiste delovne nekoč bile veliko bolj sproščene in zabavne kot to danes vse v stresu. kdo pa v novembru pobira krompir?

Počitnice.. (ni preverjeno)

Samo da vas spomnim, nekoč krompirjevih počitnic sploh ni bilo.
Poimenovane so pa zato " krompirjeve"
Ker so slovenci hodili kar množično v Prekmursko pokrajino po krompir in ostale dobrine za ozimnico, ampak v današnji moderni dobi več ne kuhajo doma in ozimnice ne rabijo.

In reply to by plkjjoi (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Preobremenjeni učitelji rabijo počitek, povprečno 10 učencev na razred !

In reply to by Počitnice.. (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Otroci so v obdobju žetve v šolah prejeli počitnice, kjer so v tem času pomagali kmetom pri zbiranju in izkopavanju krompirja.

Za vas je slovenščina španska vas. Otroci so prejeli počitnice. Polpismeni bumbarji.

5485925626 (ni preverjeno)

Nekdaj so bile bolj sproščene kot danes.. nevem kje živite vi ste paraziti podaljšana lažniva roka politikov.. nedelovni se vidi da ste plačani da lažete in nategujete folk!

326 (ni preverjeno)

Nekdaj so bile počitnice, ne samo delovne, ampak tudi poučne.Ob delu smo se učili kako preživeti takšne čase ,kot nam pretijo v bližnji prihodnosti, to je bil praktični pouk, ne kot sedaj, ko si otroci niti ognja ne znajo zakuriti.

326 (ni preverjeno)

Nekdaj so bile počitnice, ne samo delovne, ampak tudi poučne.Ob delu smo se učili kako preživeti takšne čase ,kot nam pretijo v bližnji prihodnosti, to je bil praktični pouk, ne kot sedaj, ko si otroci niti ognja ne znajo zakuriti.

goni prasad (ni preverjeno)

Polpismeni bumbarji samo skodo delajo , misln tiste ka so pri kupanji!

Starejše novice