Slika je simbolična.
Društvo za zaščito živali Maribor tudi letos organizira akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk, ki bo potekala od 1. oktobra do 30. novembra. Z njo želi ozavestiti problem nenadzorovanega razmnoževanja mačk in zapuščenih psov.

Nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in večje število zapuščenih mačk, ki živijo prosto v okolju, postaja velik problem in breme za lokalne skupnosti.

Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem mačk je sterilizacija samic in kastracija samcev. Prav to želi ozavestiti tudi Društvo za zaščito živali Maribor, ki od 1. oktobra do 30. novembra ponovno prireja akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk.

V akciji letos sodeluje 21 podravskih in okoliških veterinarskih organizacij, ki bodo lastnikom oziroma skrbnikom živali nudile 20-odstotni popust na sterilizacijo oziroma kastracijo psa ali mačke po predhodno dogovorjenem terminu za sam poseg.

Katere veterinarske ambulante sodelujejo?

Kupone za popust lahko zainteresirani prejmejo v vseh sodelujočih veterinarskih ambulantah, pred samo sterilizacijo in kastracijo pa se je potrebno v želeni ambulanti naročiti.

In katere so sodelujoče veterinarske ambulante? V Mariboru je to Ambulanta za male živali Pobrežje, sodelujete tudi dve ptujski ambulanti, in sicer Veterinarska bolnica Ptuj ter Veterinarski center Mlakar, pa tudi Veterinarska postaja Radgona iz Gornje Radgone.

Zraven tega sodelujejo tudi veterinarske ambulante iz Cirkovc, Gorišnice, Hajdine, Hoč, Lenarta, Lovrenca na Dravskem polju, Majšperka, Mute, Ormoža, Prevalj, Rač, Radelj ob Dravi, Slovenj Gradca, Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Dupleka in Starš.

Vse vključene ambulante pa lahko najdete v spodnji objavi.

Lani je bilo steriliziranih in kastriranih preko rekordno število živali

Z akcijo želijo v Društvu za zaščito živali Maribor zmanjšati število nezaželenih kotitev mladičkov in posledično manj zavrženih živali.

»Prav preveliko število nesteriliziranih in nekastriranih lastniških živali je v glavni vzrok prevelikega števila zavrženih živali, pa naj gre za mladičke ali odrasle živali,« opozarjajo v omenjenem društvu.

Pri tem dodajajo, da je še danes preveč živali, ki zaradi preštevilnih neželenih legel životarijo v slabih življenjskih pogojih, poleg tega pa je še vedno tudi prepogosto pobijanje mladičev, čeprav je to dejanje kaznivo in z zakonom prepovedano z globo od 800 do 1200 evrov.

Dobro je vedeti, da so sterilizirane in kastrirane živali varne pred spolno nalezljivimi boleznimi, v času parjenja pa niso zvočno moteče za okolico in ne uhajajo od doma. Kastrirani psi so bolj vodljivi in manj agresivni, še vedno pa čuvajo svojo družino in posest. Mačke še vedno lovijo, samci pa ne označujejo teritorija.

»Z akcijo skrbnike živali nagovarjamo k odgovornemu lastništvu in k razmisleku, da je sterilizacija oziroma kastracija edina učinkovita rešitev pri reševanju problema neželenega kotenja mladičev. Zaradi težkega gospodarskega položaja se s popustom, ki ga nudijo veterinarske organizacije, skrbnik tudi lažje odloči,« pravijo v Društvu za zaščito živali Maribor.

Lani so v taki akciji v sodelujočih veterinarskih ambulantah sterilizirali ali kastrirali kar 1589 lastniških živali

Komentarji (6)

Titular (ni preverjeno)

20% ni nič, računati treba še tank. naj napravijo zastonj kot v dobrovniku. tooooooooooo je občina pa pol!

heh (ni preverjeno)

Ce nemas za bencin pa nej sterilizacijo nemas kaj meti zivali! Ale je to kak z deco - ka ti drzava dejte gor stepe??

In reply to by Titular (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Titular, če si mej pripravljeni dati tisti pejnez za sterilizacijo, te živali sploj ne bi smel meti. Ka pa če zbeteza? Aja, tu bi jo vrgo na cesto pa nabavo drugo, nej? Tou je za tebe potrosna roba. Zavolo taksih kak ti so nujne takse akcije. Eni na svejti samo probleme delate.

In reply to by Titular (ni preverjeno)

Titular (ni preverjeno)

oba idiota, ker ne vesta nekoga jemati v sklopu kontektsta, pač pa izven. normalno, da se živali pomaga, le je betežna, a samoza ta poseg predvsem ker toliko gnjavijo, bi naj prispevali več popousta, zlasti v teh težkih časih ali pa naj bi šenkali kot omenjena občina. nenazadnje je občina sama odgovorna, tudi finančno, za potepuške mačke. a bog ne daj da bi kdo malo bolj kontroliral občino in ji dajali kazni.

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Murka879 (ni preverjeno)

Se povsem strinjam s tabo. Povrhu je že več let zgolj 20% popust. Če cene višajo vsepovsod, tudi popuste naj višajo, saj veterinarji in društva se najbolj grebejo za te akcije, njim več pomeni to kot mačkam in lastnikom. Za potepuške pa naj poskrbi občina ali pa se jo naj kaznuje, točno tako!

In reply to by Titular (ni preverjeno)

Misjamrzlica (ni preverjeno)

Bolš bi blo dab zapušcene ljudi ob cejst najdu.
Sam metek v čelo pa zagrebst. Žvad je pa škoda

Starejše novice