Selitve stanovalcev iz rakičanskega doma starejših v prostore hotela Diana so v teku. Dnevno jim uspe preseliti od tri do štiri sobe, oskrbovancem pa pri tem ne želijo povzročati stresa.

Hotel Diana postaja začasna lokacija za polovico stanovalcev Doma starejših Rakičan. Če smo še pred kratkim poročali, da pri selitvah prihaja do zamud, je danes direktor doma Zoran Hoblaj zagotovil, da so selitve počasi že v teku. 

»Hotel je naša začasna lokacija, ki jo bomo uporabljali do konca prenove matičnega doma v Rakičanu, prostore smo prenovili in jih približali zahtevam ministrstva,« je povedal na današnji predstavitvi selitve v prostorih hotela. 

»Naše stanovalce želimo čim prej preseliti, ker je končan razpis za prenovo našega objekta v Rakičanu in ga moramo čimprej izprazniti,« je bil jasen Hoblaj.

Kako poteka selitev?

Dnevno preselijo od tri do štiri sobe, stanovalcem pa po njegovih besedah ne delajo pritiska, ker to zanje predstavlja stres.

»Medtem ko selimo njihove stvari, so nameščeni v skupnih prostorih, kjer imajo na voljo prostor za druženje in posedanje ter tudi postelje za počitek. Dodatno jih postrežemo z pijačo in prigrizki, tako da imajo ob tem čim manj stresa,« je zagotovil direktor doma starejših.

Ko je v hotelu soba pripravljena, jih v popoldanskem času s kombijem pripeljejo v prostore hotela in se lahko takoj namestijo v svoji sobi.

Ob tem Hoblaj izpostavlja še, da tukaj stanovalci ne bodo plačali nič več, kot so doslej za oskrbo plačevali v Rakičanu. 

»V primeru, da se odločimo, da bomo imeli to stavbo nadalje kot stalno enoto doma, moramo z lastniki skleniti pogodbo. S tem bi šli najemnina in ostali stroški v izračun cene. Preračunali bomo, kakšna bo ta cena in bi potem oskrbovanci, ki bi se odločili, da ostanejo v tej enoti, plačevali tisto ceno,« je še pojasnil

»Za zdaj velja, da naši stanovalci ne plačujejo popolnoma nič več, kot so plačevali v Rakičanu,« je še poudaril.

Selila se bo tudi uprava

Kot je še povedal Hoblaj, se bo v prostore hotela Diana med časom prenove v Rakičanu preselila tudi celotna uprava, služba pomoči na domu in kuhinja.

Načrtujejo, da se bodo preselili do konca aprila, ker se bodo potem začela dela v Rakičanu, do takrat pa morajo izprazniti polovico stavbe. 

»Skupaj bo preseljenih okrog 130 stanovalcev. Trudimo se sicer, da bi tiste, ki rabijo večji nivo zdravstvene nege pustili v Rakičanu,« je pojasnil.

V prostorih hotela bodo organizirane vse službe, in sicer delovna terapija, fizioterapija, zdravstvena nega in socialna služba, da bo vse delovalo na isti način kot v matični enoti, še pravi. 

Ker je to začasna enota, pa se bodo, kot pravi, poskusili tudi sami prilagajati.

»V primeru, da bi to postala naša stalna enota, bi naročili arhitekte, ki bi prilagodili vse prostore,« je še dodal.

Pridobitev ustreznih potrdil

»Poskušali smo urediti čim več stvari in pridobiti vsa ustrezna potrdila, predvsem kar se tiče ustreznosti vode,« je še dejal Hoblaj.

»Naredili so se priklopni šoki, klorošoki, zamenjali so se bojlerji. Potrebno je skrbeti za varnost naših stanovalcev. V zgornjih nadstropjih pa se prostori še urejajo, trudimo se približati vsem zahtevam,« je pojasnil. 

Sprememba prvotnega načrta

»Imeli smo srečo, da smo sklenili to pogodbo o najemu. Čisto slučajno smo izvedeli, da bo ta lokacija na voljo, ker je bil v teku postopek nakupa,« je še dodal Hoblaj. 

»Imeli smo namreč sklenjeno pogodbo z domom Lenart, za objekt Agata v Črnem lesu. Ker pa se je razpis za prenovo objekto zavlekel, so morali začeti polniti tisti objekt in so pogodbo z nami odpovedali,« je pojasnil.

Pred novim letom so tako bili v stiski, kam namestiti oskrbovance: »Ko smo slišali za to opcijo, smo se poslušali dogovoriti z lastniki in nam je uspelo.«

Terme Lendava niso šle naproti lendavskemu domu starejših

Hoblaj je razkril še, da tudi Dom Lendava potrebuje dodatne kapacitete za selitev prebivalcev, ker so tudi tam dobili sredstva za prenovo dela stavbe. Ampak ...

»Terme Lendava jim niso šle naproti in so trenutno v veliki stiski, kam v času obnove preseliti oskrbovance,« je dejal Hoblaj.

Ureditev podstrešja v Rakičanu v zaključni fazi

Počasi zaključujejo tudi ureditev podstrešja v enoti v Rakičanu. Tam so predvidene začasne namestitve, in sicer za stanovalce, ki bodo odpuščeni iz bolnišnice. 

»Imeli smo neizkoriščeno podstrešje, prijavili smo se na projekt. Vrednost investicije je 1,35 milijona, od tega smo 717 tisočakov dobili nepovratnih sredstev. Investicija bo zaključena 30. aprila. namenjena pa bo začasnim namestitvam ljudem, ki bodo odpuščeni iz bolnišnice,« je dejal Hoblaj.

Kot je še dodal, jih vsakodnevno kličejo zaskrbljeni sorodniki, ker jim z bolnišnice sporočijo, da bo pacient odpuščen v enem ali dveh dneh, v tem času pa sorodniki ne uspejo priti domov. 

»Dokler se situacija ne bo uredila, bo lahko odpuščen pacient začasno nameščen pri nas. Tudi v času dopustov, bodo začasne namestitve namenjene starostnikom, ki bi v nasprotnem primeru ostali sami,« je napovedal.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ankara (nepreverjen)

Stalna enota?!?
Torej se bo z dvoletnimi najemninami poplačal kupnina, nato pa še celoten nakup??

Da ne omenjam žalosti mesta, katero se (dobesedno) vrti okrog penzionerjev?
Mladi pa nagneteni v mansardah staršev ali pa na poti v Ljubljano.

Zares svetla prihodnost, ni kaj.

kastenouri (nepreverjen)

Hotel Diana v centri glavnoga mesta Prekmurja je postal dom starejših
Bruhahahaha
Vej pa ka ste nouri, Sobota, zagrebi se in se prekrij z zemlof

In reply to by ankara (nepreverjen)

RealEN (nepreverjen)

ankara, točno tak kak praviš, nakup hotela brez pejnez pa "motike"! Čijsto naključje pa fala bougi ka so se pojavili kupci Diane, pa s tem rešili premnoge starce,...je pravo direktor! Zelo humano dejanje rejsan,....što tou vörvle! Za bedake nas majo oz. ščejo" nas meti!

In reply to by ankara (nepreverjen)

istinka (nepreverjen)

Dobro sta to odvetnika zvozila. Z najemnino ta pokrivala kredit za nakup hotela. Po parih letih pa ga Hoblaju odata za novo enoto doma starejših in pokasirata razliko. Diana sicer nede prazna, neke hude koristi pa s tem ka mo meli doma starjšeih dobesedno v centru sobote nede.

Ukrajinskinate… (nepreverjen)

Imam občutek da toj bandi je samo to cilj,da uničijo Hotelske infrastrukture in za izkoriščanje teh starostnikov,Mrš🖕

In reply to by istinka (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Ko to preberemo,je jasno da je tu dosti laži in sprenevedenja direktorja. Vse to je bilo načrtovano in s tem namenom tudi kupljeno.A je res to mesto za stalno namestitev starostnikov v samem centru mesta brez zelenih površin in mira? A mesto zaradi denarja spreminjamo v ostarele domove,a je to cilj popolarnega policaja kot župana? A ni že mesto sedaj mrtvo brez življenja mladih in raznega dogajanja v mestu. A ima ta župan ,občina razvojni program ,kaj hočejo levičarji narediti iz tega mesta? Kajti vložiti 6 miljonov v eno ulico , ki grozno zgleda in na vsakem koncu bo sedaj onemogli dom ,potem polno spomenikov ter betona,a je to ta razvoj mestnega jedra,katerega si Sobočanci želijo? A po drugi strani v šolah kurijo še vedno na olje in šole niso toplotno sanirane in še kaj.Se pravi spet so eni zašnofali s pomočjo politike denar.Seveda vejo da se obeta denar v gradnji za ostarele domove,kjer levičarji niso vlagali desetletja.

Tro (nepreverjen)

Bi se že skoraj strinjal s tabo po prvih stavkih. Te pa priletijo ven te gluposti z levimi in desnimi pa spomeniki pa ne vem ka še vse. Pa gonite se nekam s to delitvijo. Zaradi takšnih pacientov smo v takšnem dreku, ker eni do konca častite ljudi, ki lepo živijo na naš račun.

In reply to by Mun (nepreverjen)

Soboški (nepreverjen)

Evo, še naprej samo volite levake za župane pa je to to! Prihodnost kak se šika! Zato je center urejen kot zona brez prometa da se bodo vozili z električnimi vozički pa podobno... Nihče pe ne bo srečen in zadovoljen zaradi tega razen teh telentov ki bodo mastno zaslužili.

turopol (nepreverjen)

Udbovska deca res nimajo stika z normalnimi državljani Slovenije.

In reply to by Soboški (nepreverjen)

krik

Solidna rešitev.

realnooo (nepreverjen)

LOGOCNO KA DE DIANA POSTALA DOM STAREJSIH:). CAKALO SE JE EDINO KA CEJNA HOTELA SPADNE....

slepci (nepreverjen)

Potem je treba vprašati direktorja Hoblaja, zakaj se hotel ni kupil že preden sta jo kupila odvetnika, saj je to bilo še pred kratkim, štirje meseci? Vse kar bi bilo kupljeno nad ceno , ki sta jo dala odvetnika je sporno, zlasti z vidika javnega denarja.

piranski barman (nepreverjen)

No super, to bo pa res doprineslo k oživljanju mestnega jedra. Dom za upokojence sodi na mirno obrobje mesta, ne pa v center mesta.

vodka (nepreverjen)

Nekak imam občutek, da se je zgodba med novimi lastniki Diane in Hoblajem že zdavnaj odvijala v ozadju.

Piki in jakob (nepreverjen)

Politika stranke SD. Na drugoj strani ceste pa napravte štale za svinje pa krave pa de mestno središče popolno...

Sobica (nepreverjen)

Stalna enota? Pranje pejnez kere do si vsi delili...malo si poglednite v zemljisko knjigo pa vam bo jasno kdo si lejko privosci nakup take stavbe s kreditom na tri leta 😉 tisti keri ima zgucani posel z nekom ... vse to so meli zgucano med seboj zdaj pa.iscejo izgovore ka bi lejko to bila stalna enota.... Diana nikoli vec nede hotel ... zalostno

goooosssst (nepreverjen)

Pred nosom Sobočancev so jim kra.., ter še to opravičujejo kot zelo dober namen. Kot praviš je posel bil dogovorjen vnaprej, saj 3 mesece po nakupu Diane pa se pojavi taka potreba po preselitvi starostnikov. Ne ga srat fantje. Bili ste dogovorjeni in zdaj na dre. lepite lepo fasado!

In reply to by Sobica (nepreverjen)

Boris3777 (nepreverjen)

Ko bo enkrat to pregledovala ustrezna institucija bo veselje

Pa dom upokojencev v center mesta, bravo Jevsek… samo se š&&tari pa upokojenci do ostali

magyar bacsi (nepreverjen)

Za drugo tudi v Diani niti niso sposobni.

trollbusta (nepreverjen)

Morete priznati, ka je tou ena najboukših mučk s privatnin vs javnin poslom v Soboti v zadnjih 10 lejtaj. Zaj lejko samo gledamo, kak de se odvijalo. Kak sakša nadaljevanka, kero sproti gledas, nikdar ne vejš, pri keri sezoni de se končala. Diano predelati v dom za ostarele, cez 10 lejt propadne infrastruktura, opet de trbelo nove prostore. Tak se pejnez obrača, bravo pojge. Dobro so v tajnosti delali, niti ene tute smo nej čuli.

Rankovski en (nepreverjen)

Se podpišem pod tvoj komentar. Za volitve 24.4. pa govorijo ti isti, da so oni boljši kot trenutna vlada. Dobro so si levaki žepe napolnili.

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

tera (nepreverjen)

In kdo je plačnik trenutne prenove prostorov in opreme v Diani? Lastniki, dom ali što treči?

Vipko
buldog

In končno vprašanje: v tujini (to Hoblaj točno ve, ker je razgledan človek in strokovnjak!) se stremi k temu, da se starostnike nastani v okolju, ki je najbližje okolju njihovega življenja. Mnogi starostniki iz podeželskih vasi Prekmurja se bodo v centru Sobote, stisnjeni v sobe v najbolj urbanem okolju Prekmurja, počutili skoraj kot v zaporu.
V državah, kjer premorejo več empatije in jim zaslužek s starostniki ni primarno gonilo, jih naseljujejo na podeželju in še kakšno gredico imajo. Hoblaj pa bi jih naselil v centru Sobote. Zakaj?

jakaracman (nepreverjen)

Buldog, ka bi rad..... vej pa te Hoblaj napouka v Diano starostnike iz Lendavske, Slomškove....,
či ne razmiš: Sobočance ščen praviti, pa do se počitili kak doma!

Ja, tou so si dečki redno dobro splanejrali pa se njin je redno fajn izšlo.
Sicer pa pravijo, da je to SLUČAJNO!
Slučajno je pri takšon biznisi težko kaj slučajno!!!
Dober zaslužek!!

In reply to by buldog

Fonzekk (nepreverjen)

Še dvorišča nimajo, da bi lahko posedeli zunaj. Lahkose bodo pa vozičkali po krasnih granitnih kockah. Dom za starostnike niso samo sobe in kuhinja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice