Podgoršek: Storiti moramo vse, da slovenska pšenica ostane v državi.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je po današnjem sestanku s komisijo za odkup in prodajo žit v Ljutomeru poudaril, da je treba storiti vse, da slovenska pšenica ostane v državi. Ponovil je sicer, da je pšenice pri nas dovolj.

Namen sestanka je bil med drugim tudi dogovor o približnih modelih izračunov stroškov pridelave pšenice.

Minister Podgoršek je po sestanku komisije za odkup in prodajo žit, ki jo sestavljajo predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice, zadružne zveze in Sindikata kmetov Slovenije, izpostavil, da bi s tovrstnim dogovorom lahko že ta trenutek deležniki v žitni verigi sklepali zavezujoče pogodbe s slovenskimi kmeti, da bi slovensko žito v največji meri ostalo v Sloveniji tudi ob žetvi.

Zagotovil je, da imamo v Sloveniji pšenice dovolj do žetve, tudi skladišča trgovskih verig so polna.

Potreben nadzor in pravilna uporaba

Nobene potrebe ni po prekomernem kupovanju hrane, sta še zatrdila minister in predsednik komisije za odkup in prodajo žit Franc Küčan. Slednji je spomnil, da se je slovenska krušna pšenica lani prodajala povprečno za 185 evrov za tono, pšenica najvišje kakovosti je dosegla ceno 215 evrov.

Ta čas je cena pšenice na borzah več kot 350 evrov.

Kot je napovedal Küčan, bodo ponovno predlagali, da bi se kot krušna uporabljala tudi pšenica z 9,5 odstotka beljakovin. Lani so po njegovih besedah približno 20.000 ton pšenice s tolikšno vsebnostjo beljakovin predelali v živinsko krmo.

Prepričan je, da lahko kmetje v Sloveniji kljub suši in krizi z gnojili letos pridelajo 150.000 ton pšenice, vendar pa je treba »vso nadzorovati, pravilno razvrstiti in pravilno uporabiti v predelavi«.

Potreben konkreten dogovor glede odkupa

Po mnenju predsednika Zadružne zveze Slovenije Boruta Florjančiča se je treba konkretno dogovoriti glede odkupa, da bo torej kmetijstvo vedelo, pri čem je.

»Če dogovora ni, potem ne moremo nekomu očitati prodaje pšenice v tujino, ker si je s tem zagotovil obstoj in razvoj,« je opozoril.

Države EU po podatkih Eurostata skupaj letno v povprečju pridelajo 282 milijonov ton žit, od tega 123 milijonov ton navadne pšenice in 68 milijonov ton koruze v zrnju. Stopnja samooskrbe je na ravni EU za žita 112 odstotkov, za pšenico 136 odstotkov in za koruzo 85 odstotkov, so navedli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Cene žit bodo še nihale

Slovenija žit iz Ukrajine in Ruske federacije ne uvaža, navadno pšenico in koruzo v zrnju uvaža iz sosednjih držav, zlasti z Madžarske in Hrvaške.

Kot je po današnjem sestanku v Ljutomeru še povedal minister Podgoršek, bodo cene žit v naslednjih mesecih zagotovo še zelo nihale, dokler se ne vzpostavi ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem.

Na končne cene prehrambnih proizvodov pa bo zagotovo vplival tudi dvig cen surovin in energentov. Za Slovenijo je skrb zbujajoča morebitna zaustavitev izvoza mineralnih gnojil.

Največ gnojil za kmetijstvo sicer uvozimo s Hrvaške, na drugem mestu pa je Rusija, pa so še zapisali na ministrstvu.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Uradno.. (nepreverjen)

Ja saj njiva mata zaloge za celo leto.. Cilao Kučan.. Kak je buckasti

Levak (nepreverjen)

Samo ceno treba dvigniti pod nebo in subvencije zvišati in bo vredu.

a govorita resnico (nepreverjen)

"Komisija EU se je odločila, da od leta 2023 ne sme nič rasti na vsaj 4 % rodovitnih kmečkih zemljišč po Evropi. Kmetje bi morali od jeseni 2022 preprosto prenehati obdelovati in sejati te površine, da bi prejemali neposredna plačila EU, tako imenovani osnovni dohodek. podporo.
Žit iz drugih držav ne bo, izvoz se omejuje, cene gnojil & semen so šle v nebo. VB bo plačala starejšim kmetom mastne eur, da nehajo kmetovati. Gledam naša polja - kar je posejano rumeni zaradi suše. Se kdo vpraša, kaj bomo jedli?

Čergoli (nepreverjen)

Kucsan Bacsi na črno šefta: moko, olje, svinje, pšenico, vse...majko milo.

p3p (nepreverjen)

Celi život pa živi na račun maloga kmeta in lopovščine dogovor o ceni pšenice kmeti1,2 evra on s Pojbičom dogovor za 2 evra, takši de kandidero za paarlament živa groza, neven je še ostalo kaj za maznati to jim je v krvi.

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Večji si lopov bolj si primeren za poslanca. Baje bo gospod Čoba postal tudi maneken za kmetijske pridelke in za prašičerejo.

In reply to by p3p (nepreverjen)

.joj (nepreverjen)

ne samo vsakič ko greš v trgovino je 15 procentof drakše.

asdasd (nepreverjen)

Podgoršek in Küčan zatrdila, da ona dva že vesta ?!

Čergoli (nepreverjen)

Kaj vesta? Nič ne vesta, niti na CBOT v Chicagu ni nič znanega kako in kaj....kaj on ve??? Ona dva sta PIČKIN DIM......

In reply to by asdasd (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Kučan pravi. Potrebno je nadzorovati, pravilno razvrstiti in pravilno uporabiti v predelavi. Kateri faks mu je le dal takšno znanje. Aha predelovalci to ne vedo. Kako so potem sploh do sedaj poslovali, če vse pomešajo. Lepo da jih spravlja na pravo pot.

Starejše novice