Slika je simbolična.
Razlika v cenah naftnih derivatov pri nas in v nekaterih sosednjih državah so velike. Preverili smo, kakšno je stanje na bencinskih črpalkah v okolici Avstrijske in Italijanske meje. 

Z današnjim dnem je v veljavo stopila 30-dnevna uredba Vlade Republike Slovenije, s katero je določena najvišja dovoljena drobnoprodajna cena naftnih derivatov.

Slovenija ima po zaslugi tega trenutno občutno nižje cene goriv, kot jih imata na primer sosednja Avstrija in Italija.

Povečano število tujih voznikov

Kolona avtomobilov z avstrijskimi registracijami se je danes vrstila na Molovi črpalki v Šentilju, od meje oddaljeni le nekaj sto metrov. Podobna zgodba je bila v okolici italijanske meje, kjer tudi opažajo povečano število italijanskih voznikov.

Nekateri so prišli v Slovenijo po opravkih in spotoma natočili še nekaj čez 50 litrov goriva: »Seveda se splača. Od Lipnice do tu se definitivno splača priti po cenejši bencin.«

Po gorivo v Slovenijo

Še ne tako dolgo nazaj smo se Slovenci vozili v Avstrijo, saj je gorivo tam bilo bistveno ceneje. Danes je zgodba obratna.

Cena 95-oktanskega bencina je na današnji dan v Sloveniji 1,503 evra, v Avstriji 2,004 evra, v Italiji pa 2,071 evra. Cena dizla je pri nas 1,541 evra, v Avstriji 2,077 evra, v Italiji pa 1,988 evra. 

»Slovence sem velikokrat videl točiti gorivo v Avstriji, ko je bilo še pri nas ceneje, zato so točili gorivo pred mejo. Zdaj je obratno,« je povedal Avstrijec, ki je prišel po gorivo v Slovenijo.

Veliko Avstrijcev, ki živijo blizu slovenske meje, ugotavlja, da je ceneje, če se pripeljejo v Slovenijo in avto natankajo tukaj: »Živim deset kilometrov od tukaj. Zame je to perfektno.«

Naši severni sosedje, ki pridejo natočiti svoje avtomobile v Slovenijo, si naredijo tudi nekaj zaloge: »V Avstriji je deset litrov dovoljeno natočiti v rezervni kanister, zato imam s seboj desetlitrski kanister za rezervo.«

OMV brez goriva MaxxMotion

Vlada je z današnjim dnem določila najvišjo možno ceno pogonskih goriv. Ker pa so cene na svetovnem trgu nadpovprečno visoke, so se nekateri bencinski servisi odločili, da določena goriva do nadaljnjega umaknejo iz prodaje.

Na OMV Slovenija so nam pojasnili, da na njihovi servisih od danes naprej visokokakovostno dizelsko gorivo MaxxMotion začasno umikajo iz prodaje, saj je prodaja ekonomsko neupravičena.

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JJJJ1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nemogoče, levičarji tako šinfajo našo vlado in JJ. Kako potem imajo avstrijci naenkrat dražje gorivo kot mi. Pod levičarji je bilo vedno obratno.

4dsh4gv (nepreverjen)

V avstriji so plače 2000eu in ne 1000eu tak da ne lapaj nekaj za brezveze! Še itak imajo ceneje kot mi!

In reply to by JJJJ1 (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lp 4dsh4gv

Logično da je plača v Avstriji višja, ker ste Slovenci lenuhi, smrduhi, zabušanti, jebivetri, pijančki, kokošari itd..

Lvečer

In reply to by 4dsh4gv (nepreverjen)

hahah (nepreverjen)

ka pa si te ti? bosanec? cigajner?

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp haha

PREKMUREC!!

In reply to by hahah (nepreverjen)

Bruka (nepreverjen)

Ajde voger obvoz na madžarsko pa prištinskoga slodoledara janšo sjof.

In reply to by JJJJ1 (nepreverjen)

34243434567754 (nepreverjen)

Pa vi ste res neumni ce verjamete jj kriminalcu v rusiji je 0,44centa liter goriva tak da ga nasi s prevozom dobijo naši za 0,30 centov nategujejo nas vsepovprek na suho da se kadi! Nobenega pomanjkanja ni to vas samo ustrahujejo da ste se bolj ovce in vas lahko se bolj stisnejo v kot..Volite nove ljudi te prisklednike kateri ze 30 let kradejo lazejo perejo denar pa strpati v doživljenski zapor kakmor edino sodijo!

Bisgec (nepreverjen)

A Janša zdaj že v svetovnem merilu določa cene energentov ? Tipičen antijanšist, v glavi bes, možgani pa za okras . cene se dvigujejo in spuščajo glede na kalkulacije, če se dvigne cena enega energenta se dvignejo sorazmerno cene ostalih, živiš pri mami v sobi da tega ne veš ?

In reply to by 34243434567754 (nepreverjen)

Čika Kure original (nepreverjen)

In zakoj se cene energentov zdigavlejo nenormalno edino v Evropi? In še to nej v vseh državah enako.

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

khmmm (nepreverjen)

Zato ka so pozresni pa vidijo priliko! Pogledni si kak so cene na javnon trgi…

In reply to by Čika Kure original (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Vsaka kriza dvigne cene, ali je to korona, ali je vojna, ali je pizdarija na wall street itd..služijo smao tisti na vrhu piramide, naftni mogotci, dobavitelji oni kalkulirajo glede na stanje, vojno, epidemiološko, ceno energentov .

In reply to by khmmm (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Zato ker nismo samooskrbni ?! Sprašujem te če je Janša kriv za dvig cen ?

In reply to by Čika Kure original (nepreverjen)

Gost111 (nepreverjen)

Petrol pač nede mel 90 milijonov dobička...kak lani...pa naj že enkrat nehajo narod nategovati..

Čika Kure original (nepreverjen)

Slovenci pa množično tankajo na madzarskon. Pa ka zaj?

nejvec (nepreverjen)

Tan je od vceraj nazaj omejitev na 5l po uporabniki na enkrat

In reply to by Čika Kure original (nepreverjen)

Kumin (nepreverjen)

Zdaj man malo časa, ka san fkuper zaswajso pa lejko komentejran. Volite nas NAŠA DEŽELA pa te se zašenki vozili. Mi mo začali dizel delati iz goričjij tikvač.

guuuj (nepreverjen)

Vejpa cena sodcka na javnon trgi je ze v prejsnjon kedni spadnola na ceno kak je bila lani, kda smo placuvali konkretno MENJE! To je zdaj sama pozresnost razmih OMWjov itd… Fuj gamat iskoriscevalska

Kak (nepreverjen)

Sram me je kda šten tu komentare

čarni vrag (nepreverjen)

Vi ste nepopravljivi. Cenejša cena.

rozi1969

Ze 3 tedne imam k.olje naroceno pri omw lipovci in mi ne dostavijo ....zakaj?....po odgovor sla na pumpo pa dobila na osorni odgovor prodajalk ces da naj klicem vodjo prodaje ...ta se seveda neodziva na klice .....dobila tudi informacijo da na nas je zelo narocnikov ki cakamo dostavo k.olja seveda po taksni ceni ki je bila na dan narocitve .....

Sobočanec123 (nepreverjen)

Ne vem, kak je to pri OMV-ju ampak pri Petrolu vedno velja cena na dan dostave in ne naročila. To, da bi vam dobavili po ceni iz pred 3 tednov se ne bo zgodilo.

In reply to by rozi1969

Ni res (nepreverjen)

Rozi. Nikoli nes vidila po tistih ceni

In reply to by rozi1969

MIKI45 (nepreverjen)

Lejko samo nekaj vprašam? Se za 9 let starega Renault Clio splača kasko ali delni kasko.Svetujte mi prosim!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice