Avgusta so na ljubljanski mestni občini naznanili, da bodo zaradi divje vožnje nekaterih dostavljalcev vsi dobili identifikacijske številke. Danes popoldne se bodo kurirji dobili na nujnem sestanku.

V zadnjih tednih so se številni pritožili nad vožnjo dostavljalcev, ki večkrat ogrožajo mimoidoče. Zato so ti z današnjim dnem dobili identifikacijske številke.

Že februarja smo poročali, da se meščani pritožujejo, ker številni dostavljalci hrane z mopedi in kolesi vozijo po površinah, namenjenih pešcem.

Naročil je vse več, prav tako je z dostavljalci, ki pa včasih, ko hitijo, da bi čim hitreje dostavili čimveč naročil, pozabijo na cestno prometne predpise, nekateri pravila prekršijo celo do te mere, da z raznimi vozili, ki jih uporabljajo za dostavo hrane, divjajo po peš conah.

Ker so na Mestni občini Ljubljana na dnevni ravni dobivali tudi po deset pritožb čez vožnjo dostavljalcev, so v sredini avgusta naznanili, da so z Woltom in Glovom dosegli dogovor in da bodo vsi dostavljalci dobili identifikacijske številke. 

Ljubljanski župan Zoran Janković je takrat izpostavil: »Pogovori z Woltom in Glovom so bili dolgotrajni. To, kar je predlagano, je najmanj 'boleče'. Če je res samo peščica dostavljalcev, ki divjajo po ljubljanskem središču, bo to rešilo problem. Kajti imeti redarje, ki bi ulovili vse kršitelje, je nemogoče.«

So identifikacijske številke sporne?

V zadnjih dneh sta namreč tako Wolt in Glovo svoje kurirke in kurirje začela obveščati, da morajo nositi številčne oznake.

Sindikat Mladi plus je danes zjutraj napovedal novinarsko konferenco, na kateri predstavljajo položaj kurirk in kurirjev, zakaj je taka poteza Mestne občine Ljubljana, ki je to zahtevala, Wolta in Glova po njihovem mnenju nesprejemljiva in kaj bi bili primernejši ukrepi za zagotavljanje dostojnega dela ter hkrati varovanja cestno-predmetnih predpisov.

Njihova stališča je podprl Inštitut 8. marec.

Ob tem so na svoje Facebook profilu izpostavili:

»ZAČELO SE JE ŽIGOSANJE! Temu se moramo upreti! KURIRKE IN KURIRJI, ZDRUŽIMO SE!«

Napovedali so sestanek kurirjev, ki bo danes ob 18. uri v Miklošičevem parku v Ljubljani. 

Mesec: »Označevanje kurirjev je nedostojno«

Ministrstvo za delo podpira prizadevanja sindikata Mladi plus, da se v Ljubljani prepreči oštevilčevanje dostavljalcev hrane pri korporacijah Wolt in Glovo, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal resorni minister Luka Mesec.

Na to temo bo še danes govoril z Jankovićem, ki je registracijo zahteval, pripravljen pa je tudi na izpodbijanje te ureditve.

Kot je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani izpostavil Mesec, je označevanje kurirjev, ki se je na podlagi dogovora med Jankovićem ter predstavniki Wolta in Glova začelo v četrtek, nedostojno. Nova ureditev naj bi bila sicer sprejeta na podlagi številnih pritožb meščanov nad vožnjo dostavljalcev hrane.

Minister za delo se strinja z ugotovitvami sindikata Mladi plus, da se problematiko rešuje na napačnem koncu. Glede na to, da so kurirji plačani na dostavo, kar jih sili v hitro vožnjo, bi morale platforme spremeniti poslovni model, verjame po poročanju agencije.

Komentarji (11)

tuncika

Tako ali tako že opravljajo "jebeno delo" za malo denarja in vi bi jih še žigosali. Fuj in sram naj bo tiste, ki to želijo. To je pač globalna služba, normalna za ves svet, ampak kolesariat jih pač "jebe", ker je tako rekel (zoki-smoki), ipd, fuj........................

100-100 (ni preverjeno)

Ja samo nindrik smo nej čuli ka so desne stranke z SDS om na čeli nej proti tomi. Teja Jarc, pa Mesec so pa proti. Nej malo čudno. Se pravi ka je Zoki vaš, pa nitik se ne bi začujdo , či de grato član stranke. De se pač prepiso na Jankov Zdravko, pa bou.

In reply to by tuncika

vasko87 (ni preverjeno)

upam da bodo kdaj morali dostaviti jankoviču in da bo čisto mrzla hrana, predvsem pa zastrupljena, tolko da bi imel tako drisko, da bi v momentu shujšal, predvsem pa bi izsral svoje glupe možgane.

NYC (ni preverjeno)

Še dobro ka nišče od teh prometno ogroženih še nej biu v New Yorki pa tan gledo razne dostavljalce hrane , paketov in pošte na specialkaj ka dirkajo kak na Giroji na pune bombe med avtojami pa po pločnikaj. Tan je tou normalno ka se zna ka tej lidje opravlajo takšno delo ka more biti vse najhitreje dostavljeno in so lidje do toga tolerantni. Pri nas pa samo nekše omejitve, kaznovanja, prijavljanje....

. (ni preverjeno)

Nej so doubili številke in niti jih nedo doubili, Jankovič mijsli ka je Ljubljana njegovo dvorišče pokvarjenec eden.

carni vrag . (ni preverjeno)

Jankovič je CAR
Živel Jankovič
Jankovič je za red

In reply to by . (ni preverjeno)

,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

jankoviča za župana Sobote

In reply to by carni vrag . (ni preverjeno)

Ka te pa briga (ni preverjeno)

Nejsan še nüco toga in za v bodoče ne ven ka de. Problem so pa stranke ka naraučejo in ščejo mete geste kak be pravle že včeraj! Vse vzeme čas in če mate takšo silo se spokajte in ite same po geste. Pravzaprav te dostave obstajajo samo za tau ka so ene pre manjaste ka be spravele sebe do ta te pa še opletajo z "uste" Me pa zanima če ocena stranke? Mislen tak kak majo razne strane (ebay, Amazon, aliekspres...) Kak be nešče dobil kar nekaj - točk be enostavno zavrnile vzetje naročila in be tak rejšele tudi tau dirkanje!

Stanko Kodric (ni preverjeno)

Nič ne bo pomagalo in nobeni NVOji ne bodo naredili reda, čeprav želijo da bi se življenje vrtelo po njihovih merilih in željah!
Dostavljale naj redno zaposlijo, plačajo na uro in dodatek po učinku! Konec debate !

Ury (ni preverjeno)

Odlično.
Tako se bo vedelo, kdo krši pravila.
In ga kaznovati.
Kot naš šoferje.
Red mora biti, ne divjanje z motorji, kolesi....pol te pa skor peš podere ko leti z torbo mimo tebe v centru....

Ury (ni preverjeno)

Če delajo pa za malo plačo, da divjako za to , da jih bo več fostavil in zaslužil....pa naj dela drugje.
Mi taksisti tudi ne divjamo, da bi jih več dostavili....radar!!!??

Starejše novice