Danes je posvetovalna skupina predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je danes predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.

Dvofazni sistem prilagajanja priporočil

Predlagane usmeritve ob tem temeljijo na petih možnih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. Slednje je po besedah Fafangla sicer "ekstremno neverjeten scenarij".

Ob tem predlagajo dvofazni sistem prilagajanja priporočil. Prva faza predstavlja odziv na prve tri scenarije, druga faza pa odziv na četrti scenarij.

Prva faza, ki je predvidena za jesen in zimo, je zaradi poletnega vala okužb z različico omikron v Sloveniji delno že začela veljati 22. julija. Kriterij za prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno terapijo, namenjenih covidnim bolnikom.

V primeru najslabše možnosti, torej petega scenarija ali stanja nove epidemije, pa posvetovalna skupina predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času skliče sestanek predstavnikov stroke in vlade glede presoje o nadaljnjem ukrepanju.

Obveznega cepljenja ne bo

Obveznega cepljenja proti covidu-19 ne bo v nobeni od faz, so zagotovili pristojni. V obeh opisanih fazah je cepljenje proti covidu-19 še posebej priporočljivo za starejše od 60 let, oskrbovance domov za starejše in posebej ranljive kronične bolnike. Vsem omenjenim priporočajo cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva, priporočeno pa je tudi cepljenje proti gripi.

V primeru velikega zanimanja za cepljenje, ko bi interes presegel zmogljivosti cepilnih centrov, v posvetovalni skupini predlagajo aktivacijo sistema množičnega cepljenja.

Zaščitne maske v nobeni od faz niso obvezne

Strokovna skupina v nobeni fazi ne predlaga uvedbe obveznih mask v vzgoji in izobraževanju.

Zaščitne maske so v prvi fazi priporočene v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu. Posebej so priporočene za osebe s tveganjem za težji potek covida-19. V tej fazi so maske nujne v zdravstvenih domovih, lekarnah in v domovih za starejše.

V drugi fazi bi tudi v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu maske postale nujne.

Posvetovalna skupina v obeh fazah priporoča, da tako kot doslej, izolacija okuženih s koronavirusom traja 10 dni, ob negativnem testu pa jo je mogoče prekiniti že sedmi dan.

Upoštevanje nasvetov stroke

Če bodo odločevalci upoštevali nasvete stroke, obvezne karantene ob stiku z okuženim s koronavirusom tako kot doslej ne bo.

Za organizacijsko, finančno in pravno implementacijo priporočil mora sedaj poskrbeti ministrstvo za zdravje, kjer napovedujejo, da bodo to storili v najkrajšem možnem času.

Komentarji (16)

Kljjbkb (ni preverjeno)

KORONA NATEG JEBITE SI MATER SPIZDITE MI ŽE INAUK S TOU PREVARO!

Mujraaaa (ni preverjeno)

Idemo cepljeni gremoooooooooo

Čkalja (ni preverjeno)

A je genska terapija že priznana kot pecivo? Ali pa se uporabe le-te še vedno šteje pod hudo kriminalno dejanje?

Red Alert (ni preverjeno)

Zelenski spet nadrogiran

Proizvodnja (ni preverjeno)

Bomo videli kako bo ce bodo bolnisnice polne? Si vi zelite, da bi rekli ta je prestar, da dosti mlajsih caka na naprave? Jaz osebno ne, kaj pa vi? Tako, da mislim, da bodo ukrepi v primeru napolnjenosti kapacitet enaki kot pri Jansi. Upam in zelim, da sem mimo vsekal. Ampak ce clovek realno razmislja je tako kot pravim. Ostanite zdravi in upostevajte priporocila!

Cvikalica (ni preverjeno)

Ajde beži …

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

ena pač (ni preverjeno)

ti res ne veš, kaj se je dogajalo (se še in se še bo) s temi aparati, ko so tisti, ki so morali hoteli rešiti jih pa eni žal niso uspeli in so šli tja med zvezdice? na apartih je bilo toliko ljudi, koliko je bolnica rabila za številke, da so lahko pokasirali. Dajmo drago človeštvo, zbudimo se!

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

2021 (ni preverjeno)

Ukrepi so isti in isti strokovnjaki,....protestnikov ni, jih tudi ne bo,......svoboda je in je tudi prej bila,.....samo, da ni Janša,

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Cici1234 (ni preverjeno)

To lahko povejo tudi, ko bolnišnice niso polne.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

eko tička (ni preverjeno)

Brezobzirno do šibkejših. Se čaka, da čim več starejših umre.

ena pač (ni preverjeno)

do vseh, ko ravno cepljeni to okrog trosijo....vsaj jaz kot necepljena nisem lazila okrog, če pa sem že hotela iti, pa sem se šla prej testirat. Zakaj toliko bolanih zdaj naekrat, zakaj toliko raka, ostalih bolezni....zaradi tega vsega so naši imunski sistemi čist oslabeli in se telo ne more braniti več....je kot če bi bilo dano v komoro...normalno, da potem ko pride ven iz te komore ponori, ko se ne more braniti

In reply to by eko tička (ni preverjeno)

trebuš (ni preverjeno)

Daj nehajte že s temi plitvimi nebulozami. Ge ste bili vsi paničari in moralisti gda so sakšo leto šibkejši po bolnicaj umirali zaradi gripe, mrse in ostalih nalezljivih bolezni? Nigdar san nej čuo ka bi keri od vas lolekov zahtevo obzornost do starejših. Kelko lidij je mrlo zaradi vas ka ste pred korono betežni okoli odli pa trosili viruse in so zaradi toga šibkejši umirali ali pa vsaj težje zbetežali? Samo te je nej bilo testov in se je umrlin starčkon pravlo kolateralna škoda. Večina jih je itak mrla zaradi plučnice tak kak zdaj, samo te se je za tej starčke nišče nej sekejro. Zdaj pa vsi nekši pametni pa puni skrbi za druge. Gonite se nakan dvoličneži pokvarjeni.

In reply to by eko tička (ni preverjeno)

ena pač (ni preverjeno)

bravo

In reply to by trebuš (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Naj zagovorniki cepljenja odgovorijo zakaj je 9 mesecev po začetku cepljenja 20 do 49 letnih prišlo do zmanjšanja števila porodov in to v vseh državah. V Sloveniji se je letos v prvih petih mesecih rodilo 10% manj otrok od povprečja. Čuvali smo 90 letnike, izgubili pa smo več kot tisoč novorojenih samo v prvih 5 mesecih tega leta. Kdo bo odgovarjal? Na prvem mestu Janša, ki je sprejel PCT pogoj in s tem silil ljudi v cepljenje. Nato Beovićka, Krek, Ihan, Jerala in ostali. Ajdi policaji, zmigajte se! Pobiti tisoč dojenčkov ni kar tako.

100-100 (ni preverjeno)

Zagovornik cepljenja ti lejko samo napiše , ka si konj. Se opravičuvlen konjan, konji so pa ja rejsan inteligentni. Bole ka bi napiso, ka si človeški idiot.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

pozorni (ni preverjeno)

Poserjen se na vašo stroko. San se cejpo in priznan ka san cepec. Se san spitavo kak so se počüjtele po ceplenje, pa san grato cepec še san. San pričaküvo nekše negativne posledice vendar nej tak friško pa v tak kratkon čase, pa v oblike štera samo ekspandejra. Parovnjake parauvne pa be mele pejnaze, pa tak ste skrbele za nas, ka je samo tak malo lidij mrlo. Zaj te pa nekome prepovedavele, ka nesme brez maske v zdravstvene ustanove. Ka pa K---- van.

Starejše novice