Slika je simbolična.
Nevladna organizacija LRF Pomurje že šesto leto zapored organizira dobrodelno akcijo Podari zvezek, v sklopu katere zbirajo in podarjajo šolske potrebščine socialno šibkim otrokom iz Pomurja.

Akcijo koordinira Lokalna razvojna fundacija za Pomurje v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja v sodelovanju z Dobrodelnim društvom Pomagajmo odprtih src.

Dobrodelna akcija Podari zvezek

Akcija Podari zvezek poteka zdaj že tradicionalno vsako poletje. Zbrane šolske potrebščine dobrodelne akcije pa so podarjene otrokom iz socialno ranljivih družin iz Pomurja. V preteklih letih so skupno donirali šolske potrebščine že več kot 730 otrokom.

»Dobrodelna akcija poteka sedaj že tradicionalno vsako poletje. In sicer zbiramo šolske potrebščine za pomurske družine in otroke v stiski. V akciji sodelujemo skupaj z dobrodelnim društvom Pomagajmo odprtih src.

Glavni namen akcije je seveda, da pomagamo čim več družinam oziroma, da se zbere čim več stvari. Želimo pa slediti tudi temu cilju, da se povežemo v tej dobrodelnosti,« pojasni Matejka Horvat koordinatorka dobrodelne akcije. 

Akcija poteka na zbirnih točkah s pomočjo različnih donatorjev

Ideja za tovrstno dobrodelno akcijo je sicer prišla iz društva Pomagajmo odprtih src, ki se je pred šestimi leti obrnilo na LRF Pomurje z željo pomagati pomurskim otrokom s šolskimi potrebščinami. Lokalna razvojna fundacija za Pomurje pa je nato priskočila na pomoč s koordinacijo, promocijami in izvedbo, da je zdaj dobrodelna akcija lahko tako uspešna kot je.

Kako pa poteka zbiranje šolskih potrebščin?

»Akcija poteka na način, da se vzpostavijo zbirne točke, na primer v trgovinah ali na sedežu kakšnih organizacij, kjer potem poteka zbiranje šolskih potrebščin.«

Zbirajo se tako materialni pripomočki kot tudi finančne donacije, s pomočjo katerih se lahko potem na koncu dokupi stvari, ki še manjkajo. 

»Trudimo se, da v akcijo povežemo čim več institucij, trgovin, podjetij, k dobrodelnosti nagovarjamo tudi posameznike. Že vrsto let nam pomagajo isti donatorji, študentski klubi. Zelo smo veseli, da zaupajo v naše delo, da ni to samo naša akcija ampak smo jo nekako vsi skupaj posvojili,« razloži Matejka Horvat. 

Preberite še:

Poleg zvezkov podarjajo tudi šolske potrebščine in knjige

Dobrodelna akcija Podari zvezek pa se ne nanaša zgolj na zbiranje zvezkov ampak vseh šolskih potrebščin in po novem tudi knjig. V sodelovanju s Celjsko Mohorjevo založbo se podarijo tudi različne otroške knjige in slikanice, ki se potem dodajo zraven šolskih potrebščin. 

»Veseli smo, da smo uspeli pridobiti tudi pozornost različnih knjigarn in založb. Tako nam recimo že vrsto let tudi Mohorjeva družba donira otroške knjige in pravljice, ki jih potem prav tako podarimo tem otrokom,« še doda Horvat.

»Stiska se pozna, vsako leto na seznamu več otrok«

Kot opažajo organizatorji dobrodelne akcije pa se stiska ljudi pozna. Vsako leto je namreč vse več družin otrok, ki bi potrebovali tovrstne šolske potrebščine. 

»Vsako leto imamo na seznamu več otrok, letos jih imamo že preko 234, med njimi so tudi ukrajinski otroci. Ta seznam se oblikuje v sodelovanju z dobrodelnim društvom, ki deluje na terenu in pozna potrebe, pozna družine v stiski. Pa tudi v sodelovanju z osnovnimi šolami, centrom za socialno delo.

Pozna se, letos so stiske res večje. Tako da upam, da bomo zbrali dovolj, da bomo lahko donirali šolske potrebščine vsem, ki so na seznamu,« zaključi Horvat.

Celoten pogovor o dobrodelni akciji Podari zvezek pa si lahko pogledate spodaj. 

Komentarji (15)

Nelaži (ni preverjeno)

Žal tega bo vsako leto več,ampak danes nikomor ne moreš verjet.

Kolopp (ni preverjeno)

Slovenija je lep primer kako težko je politiko spet napolnit z resnimi ljudmi z izkušnjami potem, ko je vse razvrednoteno z vsem od kozmetičark do "kdo je pa njej dal diplomo" pravnic. Absurdnost ministrovanja nekoga kot je Luka Mesec, ne obeta nič dobrega. Kdo bo plačal?

Gost555 (ni preverjeno)

Ce je za tebe čelave resen in izkušen politek ta ti več nega pomočij.

In reply to by Kolopp (ni preverjeno)

ombbb (ni preverjeno)

Vse lepo in prav. Ampak lidje bozji zakoj mate deco, ce si dece NIKAK nemrete privosciti? Toga nikder nemo razmo! Ka vlacijo po vsej sili deco na svet, te pa njin nemrejo zagotoviti niti osnov… Boga deca. Kaksno otrostvo pa kaksno zivljenje ta decica sploj lejko ma…

čarni vrag (ni preverjeno)

Daj ne pretiravaj. Potem nihče ne bi imel otrok. Kaj pa če so starši zgubili službo? Naj zdaj otroke pobijejo, pametnjakovič?

In reply to by ombbb (ni preverjeno)

Cilnuk (ni preverjeno)

četud so zgubli službo, imajo prehranke, pa dobijo otroške in nadoemstilo ali pa pomoč. pa tud šole dajo kaj zastonj za izposojo in še kako se lahko znajdejo.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka pa če so prihranke porabili pametnjakovič. Ne vči ti očo kak se deca delajo.

In reply to by Cilnuk (ni preverjeno)

Zimbaja (ni preverjeno)

potem si izposodi, počaka do plače, a je res tak problem? sicer pa tako lahko vidite kako je tistim ki so na socialni...dvignejo oni dan in čez mesec nimajo več nič, ko plačajo računme, ankupijo hrane, pa še jim bo manjkal denar. naj ne kupujejo starši frocom telefone za 1000 evr, pa niti za 100, pa bo za vse in vsakogar.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Zimbaja (ni preverjeno)

in pa pred šolo, orej med počitnicami ne grejo na morje. v skrajni sili naj se kopajo v kadi. rešitve so vedno. raje mislite na stare čse, ko nič od tega ni bilo, pa niso čivkali in so vseeno vse supešno dali skoz. zdaj pa ste vsi razvajeni v tri božje matere.

In reply to by Zimbaja (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

MATER SO SE TA DRUSTVA RAZPASLA. OCITNO SE SPLACA BITI V NJIH ZAPOSLEN:)
NITI CENTA

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec ka si fauš takšim keri se znajdejo. Glavno ka si tij že cejlo življenje socialni problem v toj državi pa cejle dneve glupe komentare pijšeš.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Paljoma, (ni preverjeno)

Za zvezke za deco trbej petlariti okoli, ovin đorlan kere so zdaj na dopustih po Indiji,Iranu, pa da ne naštevam, in ki se kopajo v denarju bo pa država plačevala menstrualne potrebščine, pfuj, dno od dna.

Cilnuk (ni preverjeno)

naj zradirajo, zedigsirajo dol napisano s prejšnjih let ali naj pišejo na wc papir ipd. nekoč niso meli ne obleke ne čevlje, pa so vseeno hodili in tudi končali šolo.

Ja,ja, (ni preverjeno)

na tvojo noro glavo bi mogli pisati.

gru (ni preverjeno)

Pozdravljam to dobrodelno akcijo. Kljub temu pa ostaja vprašanje na kaki osnovi se delajo seznami pomoči potrebnih. Od kod se črpa baza podatkov? Lahko se zgodi, da bodo pomoči deležni najbolj glasni, ne pa najbolj potrebni, kot je to že marsikje in marsikdaj v navadi.

Starejše novice