Veseli december se je že začel, zato nas je zanimalo, kaj so za vas pripravila večja središča Prekmurja. V Mursko Soboto prihajajo predbožične stojnice.

Veseli december se je s prižigom prazničnih lučk v večini prekmurskih mest že začel. Praznične radosti pa se bodo nadaljevale z bolj ali manj pestrim naborom prireditev.

V Mursko Soboto prihaja prebožično novoletni sejem

Vse kaže, da ne bomo več pogrešali predprazničnih tržnic po vzoru prestolnice ali sosednje Avstrije, ob katerih se lahko obiskovalci družijo, se ogrejejo ob kuhanem vinu ali si kupijo praznični spominek. Mursko Soboto bo namreč letos popestril predbožično novoletni sejem, katerega program je še izdelavi. Potekal bo od 19. do 22. decembra, stojnice pa bodo odprte tudi 24. decembra. Že tradicionalno pa bodo v Murski Soboti pripravili tudi silvestrovanje na prostem, na katerem bosta nastopili skupini Plamen in Jean Bačić Quartet.

Obseg okrasitve zmanjšan zaradi varčevanja

V pomurski prestolnici so stroški okrasitve mesta letos ocenjeni na približno 4.500 evrov. "Novosti niso predvidene, obseg okrasitve pa je nekoliko zmanjšan zaradi varčevanja," so nam dejali na občini. Lani je namreč MOMS okrasitev mesta stala 8.500 evrov. Letos okrasitev tako namestitev iskrivih krogel nad Slovensko ulico, okrasitev drevesa na Trgu kulture ter dreves na Slovenski ulici, Kocljevi ulici in na Trgu Zmage

Lendava za okrasitev mesta 8.400 evrov

Veseli december je obiskal tudi Lendavo. Mesto bo med drugim okrašeno s svetlobnimi verigami in kroglami v parku in na platani pri cerkvi, z lampijončki na kostanjih pri cerkvi, s postavitvijo in okrasitvijo petih smrek, s svetlobnimi zavesami na Sinagogi in Mestni hiši ter svetlobnimi zvezdami na ulični razsvetljavi. Ob tem na Občini Lendava dodajajo, da niso bistveno spremenili okrasitve iz prejšnjih let. Stroške okraševanja so tako ovrednotili na 8.400 evrov, kar je manj v primerjavi z zadnjima dvema letoma. Lani so namreč za okrasitev porabili 12.300 evrov.

Za praznični videz mesta poskrbijo tudi najmlajši

Že nekaj let pa v Lendavi v okraševanje mesta vključujejo tudi najmlašje, ki z izdelanimi okraski okrasijo smreke po mestu ter tako tudi sami prispevajo k prazničnemu videzu mesta. Dogajanje ob veselem decembru bo potekalo na trgu pred Kulturnim domom in širši okolici, na ploščadi pred Hotelom Elizabeta ter na cerkvenem trgu. Obiskovalci se bodo lahko tako udeležili pohoda z baklami, božičnega koncerta, dobrodelnega koncerta in silvestrovanja na prostem.

V Gornji Radgoni ne nasedajo ameriškemu vzoru

"V Gornji Radgoni še nismo okrasili mesta, saj ne nasedamo vzoru ameriških praznikov. Mesto bomo okrasili 15. decembra, kot je za nas sprejemljivo. Zato stroški še niso znani," nam je dejal župan Anton Kampuš. Okrasitev mesta bo po njegovih besedah potekala po ustaljenih tirih, zanjo pa bodo namenili enaka sredstva kot lani, o katerih pa so zaenkrat še skrivnostni. V veselem decembru med drugim pripravljajo koncert Take Nine Orchestra, božično-novoletne delavnice, božično-novoletni koncert orkestrov in skupin tamkajšnje glasbene šole, novoletni ŽIV-ŽAV in novoletni koncert pihalnega orkestra.

V Ljutomeru bodo lučke prižgali danes

V Ljutomeru bodo praznične lučke prižgali danes, dogajanje pa se bo nadaljevalo s pestrim naborom predbožičnih prireditev. Meščani in ostali bodo tako lahko obiskali božično-novoletni koncert, božični bazar, praznično čajanko, pohod z lučkami, snežno pravljico in še marsikaj. Cene okrasitve Ljutomera še nismo uspeli pridobiti. 

V Ljubljani se bodo zabavali tudi na drsališču

Za vsa radovedneže pa naj dodamo še, da je po Ljubljani letos znova nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland. Stroški okrasitve prestolnice znašajo 166.666 evrov in so v enaki višini kot prejšnja leta. Osrednja smreka na Prešernovem trgu je visoka 15 metrov. Že tradicionalno bo v Ljubljani potekal Praznični sejem, najbolj pričakovana novost letošnjega leta pa je drsališče na Kongresnem trgu. V prekmurskih središčih pa vse kaže, da drsaliča za enkrat ne bo.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Anubis

Novosti niso predvidene, obseg okrasitve pa je nekoliko zmanjšan zaradi varčevanja," so nam dejali na občini.

Jebem ti varčevanje Štihec, ka pa za grde pa nepotrebne kupe pleha vkraj mečeš!!
Okrasi varaš kak trbej, če pa nemaš penez pa muzo na dinos pelaj

dupont

lendava je muze seveda nej kujpila :D

GOTHA

varčevanje my ass!! ka pa tista pokveka na trgu kulture? ka pa te tan nejste varčevali? pa je nihče nešče nej mete nej gledate...okrašeno mesto pa bi vsak rad mel -.-

M4LiCk4

Se strinjam Gotha.
December je sploh mesec poln pričakovanj in nekih skritih pozitivnejših upanj, in bi bilo prav, ka se to tudi začuti!
˝Obseg okrasitve pa je nekoliko zmanjšan ...˝;
saj pa ne rabimo, ka se vse ˝blijska˝ zvečer, samo pametno naj razporedijo lučke. Murska je takšno krasno mesto, in da se to povdariti!
(Te lučke lansko leto, nametane po drevesih - kot je zgoraj na sliki -niso imele nobene forme!)

marjetica

Naša Sobota čiduže bole žalostno vö vidi. Glavno ka se Danicin cecek svejti.

andrej_m

meni se pa zdi vredi ka se špara - tudi ge drugje bi se lejko. recimo z razpustitvijo mestnega sveta. saj dobroga v občini po njuvon tak nikaj nega, ka je pa slaboga, pa je ipak župan krijf. za muzo so vsi veselo roke zdigavali,zaj pa s prston soglasno na župana. ka me nete narobe razmisli, meni je ta kip čistak mimo, ali naj se ne blamirajo po brezveznem. tak so krivi glih kak štihec!

andrej_m

meni se pa zdi vredi ka se špara - tudi ge drugje bi se lejko. recimo z razpustitvijo mestnega sveta. saj dobroga v občini po njuvon tak nikaj nega, ka je pa slaboga, pa je ipak župan krijf. za muzo so vsi veselo roke zdigavali,zaj pa s prston soglasno na župana. ka me nete narobe razmisli, meni je ta kip čistak mimo, ali naj se ne blamirajo po brezveznem. tak so krivi glih kak štihec!

mis

Namesto, da bi vsako leto kaj malega dodali, popravili, ima zdaj že Lendava!! enkrat 1x več za okrasitev. Kje vi živite? Včasih so bile jelke na trgu zmage lepo okrašene, njih 5 do 6, zdaj pa lani in verjetno tudi letos bo tista 1 na vogalu pri semaforjih. Lepo, da se varčuje, a se da na večih mestih, škoda...

KIRA

či ne bi pejnez porabli za tisto takozvano muzo, bi lejko še dodatno okrasili varaš ali pa postavli božični sejem kak je indrik, pa je puno lujdi

lethal lexi

No mp pa letos spet deco pelale v Lendavo ka do lehko vidle praznične lučke itd. (tak kak že dvej lete) sramota za MS niti prazničnoga vzdušja ne pistite malome narode. Vupan ka se van ta ženska pokveka spaka ali koji kurac je to skup spadne. Hinavci ene

Direktna

@lethal lexi, pomeri se malo. Dihaj :)

lethal lexi

@Direktna bom dihala oz še dihan če nej bi se že ta kotnola. No meni je nej smešno ka skoz samo poslušamo kak trbej šparate. Občina de šparala tak pa ovak naprimer:1
. Drsališča nega in nede ker je premali obisk
(verjetno je obiska zadosta ka bi se stroški pokrili ali jebiga te si nešče nemre v žep tlačite).
2.Božična okrasitev tu de se tude šparalo ker v občini trbej šparate ka nega penez.
Zaj pa mi nokak naj povej kak nega penez?! a za male lidi in njihovo deco nega a za umetnike ka so še menje znani kak iztrebek muhe enodnevnice pa so. Za ene štange za nekšo skurpocalo ka neveš če je žoga ali krogla, za utelešenje spake ki je mešanca med Danico pa Brunecovo. In po tem naj bo človek miren in lepo gleda kako nekdo z prepolno ritjo meče denar skozi okno in to z žlico od bagra

Te pa nej čudno ka je Slovenija v kruce če pa male občine duge skup koplejo ka zapravlajo za bedarije

zima.bela

Prosim za odgovor nekoga, ki to točno zna:
- kdo plačuje to elektriko - za osvetlitev cerkev oz. zvonikov? Ali gre to iz "javne razsvetljave" ali pa ta elektrika teče preko števcev v župniščih?

jusska

Totalna nesposobnost vodstva MO MS z županon na čele, je več kak očitna. Polek toga so tudi slejpi, ovači bi vidli, ka poleti gori mestna razsvetljava že ob 5 uri zadvečara - te bi naj šparali, pa bi bilo za zdaj kaj več pejnez. To srmaštvo ka ga obejsijo je tak brez forme. V glavnon - naša Sobota je kak varaš duhov. Naj že idnouk spokajo svoje perovne posrane riti, folga briti norce iz vrlih ljudi.

skandi

[email protected]
Naša MODRA vlada in MODRI poslanci si plačujejo *ODPUSTKE* in pot v nebesa.
Državljani plačujemo davke in prispevke in še in še, nikoli dovolj……
Po drugi strani pa poglejte kaj prejema Cerkev.

Spisek nekaterih prejemnikov proračunskih sredstev in cifre.
Vir: http://supervizor.kpk-rs.si/
Slomškova ustanova: 16.495
Radio ognjišče: 1.208.329
Zavod sv. Frančiška Saleškega: 9.260.169
Zavod sv. Stanislava: 24.414.266
Zavod Antona Martina Slomška: 1.875.240
Tiskovno društvo ognjišče: 48.702
Društvo Mohorjeva družba: 2.272.395
ŠGN (izobraževanje): 9.009.190
Škofija Koper: 1.852.435
Škofija Ljubljana: 7.216.304
Škofija Celje: 77.402
Škofija Murska sobota: 28.683
Škofija Novo Mesto: 45.209
Škofija Maribor: 14.793.184
Družina doo: 1.866.505
Skupaj Slomškova ustanova: 84.344.508
Manjkajo podatki za Goriško Mohorjevo družbo in Mohorjevo družbo v Celovcu
—————————–
Karitas: 3.678.796
Pelikan- karitas: 3.653.941
Karitas Vipavke: 129.734
Karitasov je še več pod raznimi imeni
————————————-
Za letovanje in rekreacijo otrok p.e. Ljubljana: 2.911.367
——————————————————
Salezijanski inšpektorat: 41.391
Marianum Veržej: 157.303
Salve doo: 206.359
Salesianum: 2.911.367
Samostan sester usmiljenk: 992.049
Samostan sester sv. Lazarja, Sv. križa, Lazarstvo mirenski gaj,
Trapistov Marije rešiteljice, Sester Frančiška Krško, Šolskih sester: 18.077
Župnija Radlje ob dravi: 146.008
Lj. Vič: 689.877
Lj. Polje: 663.129
Lj. Štepanska Vas: 263.365
Lj. Sv. Trojica: 141.659
Lj. Sv. Peter: 92.560
Piran: 885.373
Izola: 792.244
Dol pri Ljubljani: 552.365
Murska Sobota: 413.876 + ima v lasti Miklavžev zavod , ki je prejel 1.223.976
Stari trg pri Slo. Gradcu: 390.890
Kranj: 391.500
Beltinci :386.349 + ima v lasti zavod Sv. Cirila in metoda ki je prejel 1.435.028
Solčava: 359.124
8.827.323

V Sloveniji je še nekaj 100 župnij….se mi ni dalo več brskat. Skupaj sem seštel 107.872.215, cifra je večja, ker nisem našel in niti iskal vseh.

SOVENSKA DRŽAVA CERKVI NA SLOVENSKIH TLEH NAMENI NAD 1.000.000 EVROV (MILIJON EVROV) NA MESEC OD DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA.

Nepobran davek od profita podjetji, ki jih ima v lasti ???????
Nepobran davek na dohodek, nepremičnine, zavarovanj, prispevke za
plače….. kolikor je meni znano ne plača nič!!!!!!
Država pa plača tudi socialno in zdravstveno zavarovanje za vse
duhovnike in nune,…koliko milijonov je še tu?????????

MOGOČE BI BIL TU POTREBEN REBALANS PRORAČUNA.
Kaj bodo delali novoizvoljeni poslanci?
Sprejemali interventni zakon o zamrznitvi plač in pokojnin itd…
HALOOOOO!!!!!!!!

To ja nej glij tema ali je pa vsem malo za razmislek!!

Direktna

@skandi, nejsan pristaš cerkvi ampak daj prosim te lepo, vklopi malo možgane, neja ka kopejraš nekše številke, kere so zavajujoče.

labuska

:-)

zima.bela

Direktna,
ne vem, če so Skandijeve številke ravno zavajujoče,
konec koncev pa: milijon gor ali dol, vse kar je prav!
Pol Slovenije so kao "nazaj dobili", zdaj pa naj iz tega živijo,
če pa ne morejo, pa vege, zarva, close, šluss!!!
Če jih je pa eden izmed naglavnih grehov: požrešnost
spravil na kant, bi pa to moral biti njihov notranji problem, ne pa, da bomo to pokrili vsi davkoplačevalci, verni in neverni, evangeličani in pravoslavci, muslimani in budisti,............

Direktna

zima.bela, če ti ne vejš če so zavajujoče, je to tvoj problem. Kak že rečeno vklopi malo možgane.

Strinjam se seveda s tem, ka bi trbelo to crkev poštijmati. Predvsem me zanima na podlagi keroga seznama uni dokazuvlejo kelko vernikov majo? Na podlagi toga kelko krščenij majo? To je absurdno. Naj napravijo kak v Nemčiji in te što šče jih naj podpera. Jes jih nemo.

kokodrilo

Če koga moti, ka cerkev preveč pejnez dobi, se nj ete podpiše:
http://www.locitev-drzave-cerkve.org/

marjetica

Včeraj sem prišla iz Ljubljane in se zvečer z avtom pelala po Soboti. Stavila sem se na pri Zvejzdi, gledala in razmišljala kak naj opišem vzdušje prazničnih dni, dveh mest.

S knedlom v grlu, ne morem drugo napisati kot to, da je Sobota od ljubljanske lučke prdec. :(

zima.bela

Ja, Marjetica, žal je takšna pač realnost.
Sicer pa, prejšnja leta je tudi v MS bilo več lučk - samo, tak vse poprek nametane, da to ni imelo "nikše forme" - sicer pa, če si videla LJ okrasitev, veš kaj mislim.

marjetica

Sem vidla Ljubljano. Okrog 3 do 4 tisoč ljudi zunaj, vse povsod muzika, na 3 metre štand z küjanin vinon, koncerti in miljarda lučk. Saj jim nisem nič fauš, tak je tudi pravilno, sam je žalostno, ker si mi zaslüžimo več. Malo sem v šoku. Že dugo nej san bila v LJ v tem času in gledaš to po TV, ampak da vidiš v živo pa vzdušje in vsi v rokah kupice pa se šetajo, plešejo, te se pa pelam po Soboti pa tuga.

Daddy_Cool

Važno ka naš zavod za TURIZEM, kulturo in šport dela samo koncerte in predstave v dvorani. Ka bi poskrbeli za kakšno praznično dogajanje v centru mesta, takak recimo poleti s soboškim poletjem, to pa ne.

Daddy_Cool

Pardon, zavod za kulturo, turizem in šport je bil mišljeni.

marjetica

Ne zazna mi plusov da klikam, ker sem na klüči. @zima in daddy +

robit13

Ja gospodje in gospe na žalost je tako pač. naš zavod ali kaj je že za šport telko napravi, oz. malo več kot nič. saj nimam nič glede prestav ali te naj dajo šport stran pa naj drugi delajo, ka majo več smisla nej same žesnke. glede cerkev pa samo telko, ka je škoda vsakšne besde in evra. malo bi naj bili še komunisti pa bi mogoče več reda bilo ali more priti kakšen drudi Adi, ka de zdaj resan lehko začel na pravi strani bnada povarjena in lakomna.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice