Foto: Jure Banfi
Vlada Slovenskemu državnemu holdingu zagotovila denar za odkup deleža Save.

Vlada je danes na dopisni seji Slovenskemu državnemu holdingu zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York.

Osnovni kapital Slovenskega državnega holdinga se bo z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

Država prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi

York je naprodaj ponudil svoj 43,2-odstotni delež v Savi, ki je prek družbe Sava Turizem lastnica objektov na ključnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije.

Konec januarja je dogovor o nakupu podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, vendar ima država možnost uveljaviti predkupno pravico.

Prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe je namreč lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi.

Da namerava vlada za vsoto, ki bo omogočila uveljaviti predkupno pravico za delež Save, dokapitalizirati SDH, je danes ob robu srečanja z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Lendavi povedal premier Janez Janša.

Na finančnem ministrstvu so zapisali le, da je namen dokapitalizacije zagotavljanje sredstev Slovenskega državnega holdinga za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem strategije turizma in v povezavi s sprejetim letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Čas za uveljavitev predkupne pravice do 3. marca

Ob tem mora Slovenski državni holding v skladu z današnjim sklepom vlade v štirih mesecih po pridobitvi katerekoli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako te družbe kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

Dokapitalizacija se bo izvedla z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic po emisijski vrednosti 1669,1704223 evra za delnico.

Znesek v višini 41,6 milijona evrov bo država vplačala v obliki denarnega vložka, je sklenila vlada. Po novem bo država v Slovenskem državnem holdingu imela delež v nominalni vrednosti 301,8 milijona evrov.

Slovenski državni holding in Kapitalska družba imata čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi do 3. marca.

Kapitalska družba ima v Savi približno 28-odstotni delež, Slovenski državni holding pa nekaj manj kot 19-odstotnega. Nadzorni svet Kapitalske družbe sejo o uveljavitvi predkupne pravice nadaljuje danes, nadzorniki Slovenskega državnega holdinga pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejeli v petek.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sava hotel turizem (nepreverjen)

zopet nebo dobro.... najprej država proda delež za 17M , zdaj kupi nazaj za 35M , rdečkarjem zopet nebo ok in razlog?

JJJJ1 (nepreverjen)

Levi ste prodali, desni kupujemo.

In reply to by Sava hotel turizem (nepreverjen)

y7 (nepreverjen)

janša je sam dejal da "država ne bo postala hotelir", deleže bo le konsolidirala in nato prodala 100% delež namesto zgolj 43%.

In reply to by JJJJ1 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Se zrežejrano kao država skrbi za turizem, seveda volitve se bližajo, moreš biti rejsan pritegnjeni ka spadneš na tou foro.

JajoPajoo (nepreverjen)

Levnuharji bi privatizirali uspešna podjetja, nato pa prodali naprej, ko bi se pokradlo ven.

In reply to by . (nepreverjen)

tuncika

JJ je specialist za kuhanje žab. Spomnite se malo STA. Reče se, da bo dala denar in ga tudi rezervira (torej imajo mir v medijih), nato dodajo nove pogoje - forenzična preiskava poslovanja za deset let nazaj , nato sledi kuhanje butlov.
Ta vlada ni nora, da bi zopet metala denar v vrečo brez dna - dokapitalizirala in potem še vlagala v isto vrečo, z istimi butli in prav je tako. Tako podjetništvo ne funkcionira.

prdni lujza (nepreverjen)

po vaših komentarjih kaj koli bi naredli bi bilo narobe

Parsifal (nepreverjen)

ne ven ka van nej jasno..drzava zaj notri vrze 200 mio evrov..te pa oda za 35..madzari dobijo 165 mio..kere jin nede trbelo vloziti..

Znon ale nej (nepreverjen)

Matemateka te ne dela, podatkof ne vejš. Kak prvo, cejna je 38 milijounof plus stou, ka do tou dugouve, štere pač küjpec mora prevzejte. Če štejo tej hotele spravete na normalen nivo (ka nede se škrijpalo, pa ka falijo obešalneke v kopališče... pa so tou malenkosti, ka pa še drüjgo?), mora država date še okoule dvejstou milijounof, ka se zriktajo teh hotele. Zdaj, če zaradi nedovoljene državne pomočij tou nesmejo date (toga glij ne ven), te je nakup popolnoma brez vejze. Za kelko lejko tou dale fčasek oddajo? Sigurno nišče nede dau 138 milijounof?
Če država na konce odküjpe tej hotele, de napravela velko gospodarsko škodo na račun dafkoplačevalcof. Ne be bilou boukše, ka da zgradite kakšen dom na ostarele, ka da pejneje bolnecan za investiceje, pa še se najde.
Što de lastnijk, če država rejsan ne naprave tej gluposte (tej sklad je tüde sumljijve glede naküpa - küjpele so odnosno pomagale Mladine iz prepada, pa zakoj...??? Što tou financejra?), je po svoje čista seeeno. Nite Madžare, pa niti Zanzebarce nedo hotejle nesle nekan!

In reply to by Parsifal (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

nekak mas prav.. same stevilke so tu negdi..ka scen povedati...drzava nozri zmece nase pejneze najprle..te pa itak oda..spomnite se dokapitalizacije nkbm pa nlb...
poanta vsega pa je nekaj drujgoga..vse zgucano ze prle..madzari napovejo ka kujpijo..vlada se dela zacudeno..najprle nescejo uveljaviti predkupno pravico...pijstijo malo v paci vse vkup..te pa se odlocijo ka vseeno kujpijo..v spadnejo kak resiteli slovenskoga turizma..seveda s ten manevron dobijo nekaj proventov podpore....blizajo se volitve pa trbej spilati zamazano igro..moren priznati ka jin tou uspevle z dneva v den
...

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Endee? (nepreverjen)

Samo ka de že enkrat konec temi na teden trikratnemi poročanji na Sobotainfo, što de küpo, pa što
odo, pa bo od koga koli bo. Jebte svoje gnile, propadle hotele, samo ka nede več provokacij, nevošče-
nosti, ker do van Madžari fse poküpili.

hud stric (nepreverjen)

prepričan, da Orban noče imeti hotelov.. zato zdaj naenkrat volja vlade, da sami kupimo.. pred tem pa nonstop kvakali, da morajo hoteli v privatne roke.
to vse so mutna posla

Bogomir Kovač (nepreverjen)

je nocoj povedal, da je najbolje, da jih odkupijo Slovenci, ki imajo toliko in toliko mrd. depozitov na banki,
pa da postanejo delničarji teh hotelov.

10. marec (nepreverjen)

Takoj prodati nekemu , ki zna kako s turizmom živeti. Sava pa naj gumije dela, če jih še sploh zna....

Znon ale nej (nepreverjen)

Tij se za hece! Kome odate? Zdaj nišče nešče tej hotele (mijslen na Slovence), mijsleš, ka do te štele, če de država odavala namesto sklada? Tou je v vsakon primere ta lüčene pejnez. Če pa odajo, pa se pa Madžare javeje... pa de paneka?

In reply to by 10. marec (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

in sava nevej delati s turizmom? kelko znan so meli pozitivno poslovanje kljub koroni....
ali boš zdaj pravo ka smo 2 leti "reševali" turizem z boni samo za to, ka mo zdaj prodajali hotele?

In reply to by 10. marec (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

Ločite LASTNIŠTVO in UPRAVLJANJE?
Lastništvo naj vlada prenese na pokojninski sklad,ka de čista vsaki Slovenec slej ko prej od tega nekaj imel,
v upravljanje pa naj hotele da hotelskim verigam, ki posel obvladajo (Hilton itd!). Če so elitne lokacije, morajo biti elitni hoteli!!

tanja flaškon (nepreverjen)

Sedaj se pa ne bo več kradlo

tanja flaškon (nepreverjen)

Sedaj se pa ne bo več kradlo

Tij DF (nepreverjen)

že dugo "zakonito" kradeš državo!

Ficho81 (nepreverjen)

Zdaj de lopovi prlečkon srcé na méri,ka de Janša kujpo raz=bane slovenske bisere(v morafcaj se idi koupat,pa plačaš za dnevno karto 3€ menje,kak v Avstriji v toplicaj,pa pijačo pa jesti več plačaš kak tan,pa šče osebje te gléda kak psa,zatou ka po prekmurski gučijš!Savo bi mogeu of debeli diktator iz S.Koreje küjpiti,pa njegove severno korejske ponijžne državlane v Slovenijo na sindikalni izlet poslati,ka bi se küčanova banda malo šče semenski s S.Korejof povezala!Tou bi büo jako velki orgazem za krijžafskoga pritlikavca!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice