Številni prebivalci Ljubljane se pritožujejo nad dnevnim drvenjem dostavljalcev, predvsem po središču mesta. Eden od njih je na Facebooku delil svojo plat zgodbe.

Že februarja letos smo poročali, da se meščani pritožujejo, ker številni dostavljalci hrane z mopedi in kolesi vozijo po površinah, namenjenih pešcem.

V času epidemije in predvsem zaprtja države, ko se je večina skoraj ves čas zadrževala doma, je postala dostava hrane vse bolj priljubljena. 

Naročil je vse več, prav tako je z dostavljalci, ki pa včasih, ko hitijo, da bi čim hitreje dostavili čimveč naročil, pozabijo na cestno prometne predpise, nekateri pravila prekršijo celo do te mere, da z raznimi vozili, ki jih uporabljajo za dostavo hrane, divjajo po peš conah.

»V Ljubljani se je razpasla grda navada, da dostavljavci Wolta z mopedi in kolesi vozijo po pločnikih. Najbrž ni odveč podatek, da so te vožnje največkrat precej divje, saj se dostavljavcem mudi.

Pločniki niso namenjeni temu in za pešce je to res zelo moteče, da ne rečem nevarno. Zanima me, če imate v planu reševanje tega problema?« je v okviru pobud meščanov februarja zapisal eden od njih.

Janković: »Predpise kršijo predvsem dostavljalci hrane«

V središču mesta prometne predpise kršijo predvsem dostavljavci hrane, zato je Mestna občina Ljubljana v zaključnih pogovorih s podjetjema Glovo in Wolt, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije konec julija povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Na občini predlagajo, da bi imel vsak voznik na torbi označbo s številko, da bi lahko ljudje prijavili neprimerno vožnjo. Če bi voznik večkrat kršil pravila, ne bi smel več voziti po središču mestu, je dodal Janković, še poročajo.

»Ljudje, ki se čutijo ogrožene, so isti ljudje, ki zahtevajo hitro dostavo na dom«

Eden od dostavljalcev hrane, ki se je podpisal zgolj z začetnico imena, je na družbenem omrežju Facebook delil svojo zgodbo.

»Ko vozimo hrano za Wolt ali Glovo, nas ti ne smatrajo za zaposlene. Namesto tega nas kličejo 'partnerji'. To pomeni, da delamo preko s.p.-jev, študentskih napotnic ali d.o.o.-jev. Wolt in Glovo ne pokrivata naših stroškov, naših prispevkov in zavarovanja, ne pokrivata niti popravil naših vozil, niti našega bencina, niti prehrane. Če torej ne izpolnem dovolj naročil, da pokrijem te stroške, dejansko delam zastonj,« je uvodoma izpostavil.

Dodal je: 

»Čudno je slišati, da se ljudje počutijo, kot da jih ogrožam. To so isti ljudje, ki zahtevajo hitro dostavo hrane na dom, kadar so lačni! Če ne vozim dovolj hitro, bodo vpili 'pozen si' in dali pritožbo na firmo. Ta me potem kliče in mi grozi, da sem prepočasen.«

Zapisal je še: »To je torej moje sporočilo Glovu in Woltu: ne morete dati številk na naše hrbte, ker nismo pri vas zaposleni. Ne prevzemate odgovornosti za to, kaj se meni zgodi na ulici, ne plačujete mi prispevkov, zavarovanja, ali bolniške, prevzemate pa odgovornost za to, da me kaznujete!«

Zapis lahko v celoti preberete spodaj.

Komentarji (17)

Amigo (ni preverjeno)

S ten wolton in glovon se edino manjost in mudrija podpejrata

tutu (ni preverjeno)

No ja, kak vzemeš. Po eni strani je bole poceni. Recimo, ka se dobiš s kolegi doma, kupiš pivo v bauti in naročiš neka za gesti prek Glovoja. Te pride puno ceneje kak če bi šau po gostilnaj celo noč. Gesti bi mogoče bilo dva evra falejše (ker so cene za Glovo pa Wolt višje), bi pa teva dva evra že pri enoj pivi cuj plačo... Manjost je delno sigurno tu. Čeprav, če bi šau peški ali z biciklinon po kakšno gesti, punokrat gestija nebi mogo spraviti v rukzak ali pa bi do doma gratalo mrzlo. Njihove turbe so velke in paše celo pica notri in so toplotno izolerane. Samo po sebi sploj neje slabo. Ma pa seveda puno slabosti, to pa je rejsan.
AMPAK bi politika (kak že v puno področljaj) mogla pogoje dela določiti in izboukšati.
Čeprav, nemo pa pretirano glasen samo glede politike. Če so lidgej pripravleni čakati 45min za gesti, je te že tudi vseeno, če ga dobijo po 48 minutaj, ker je dostavljalec pač zgubo tri minute, ker se v peš-coni neje mogo pelati z biciklinon oz. mopedon. Ampak tu so tej tri minute na enouk važne in seveda se trbej pritožavati.

In reply to by Amigo (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Jankovič misli da je vsemogoči, na osnovi katerega zakona bo določil da morajo imeti dostavljalci številke, malo morgen.

??? (ni preverjeno)

To mu bo Golob povedal ob popolni podpori mafije, ker ima rad farmacevtke

In reply to by . (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Strinjam se, naj narod ide v jest, ta mladina pa si zasluzi boljse sluzbe, po ton kak se trudijo, so prvoklasni delavci!

čarni vrag (ni preverjeno)

Takšne firme ne rabimo. Naj grejo v Čikago in tam dirkajo. Banda!

. (ni preverjeno)

čarni vrag što tebej pijta kaj, či tij ne nucaš ka si nemreš privouščiti ne pomejni ka drugi ne nucajo.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Jes man doma najbogšo kujarco na sveti in ne nucam toga klumpa, ka ga tej Woltaši vozijo. Moderni sužnji.

In reply to by . (ni preverjeno)

Mekičč (ni preverjeno)

Tvojo mamo?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti razen svoje matere očitno nikšne druge želje ne poznaš. De pa jok in stok, kda de kakšen Wolt dirkač na pločniki bujo kakšno dejte.

In reply to by Mekičč (ni preverjeno)

Bvccc (ni preverjeno)

Kaksen bencin strosek ce se s kolesom vozi. Eni pravijo, da kar dobro zasluzijo, res pa je da jih cedalje vec dela to dostavo, zato se morajo truditi da dobijo narocilo cimprej.

abecedapokica (ni preverjeno)

Sem še mlad in se preživljam z socialno pomočjo,delat se mi ne ljubi,rad pa obiščem kakšno gostilno in gledam kako woltaši drvijo mimo mene in si mislim ,pameten sem da vsakega 21 v mescu nekaj dobim iz CSD.

. (ni preverjeno)

abecedapokica či bi bio pameten ne bi bio odvisen od sociale pač IQ.

In reply to by abecedapokica (ni preverjeno)

Stefan Pokica (ni preverjeno)

In kaj mi manjka? NIČ!!

In reply to by . (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Na žalost!

In reply to by Stefan Pokica (ni preverjeno)

Ajdova kaša (ni preverjeno)

Zaradi nekaterih dostavljalcev, kateri delajo prekrške, ne mečite Vseh ostalih v isti koš! Ter ne pišite nekaj,česar ne veste- samo zato- da objavljate.
Pa lep dan.

Dinos (ni preverjeno)

Pun šus po bankine

Starejše novice