Ob obisku Murske Sobote smo ujeli eno večjih entitet na področju umetnosti, slovenskega likovnega kritika Aleksandra Bassina in ga povprašali o njegovi kritki muze Erato.

Kritika, ki jo je na kip muze Erato podal nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana, vodilni član Združenja mednarodnih likovnih kritikov, nekdanji direktor Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, umetnostni zgodovinar Aleksander Bassin, je opisana z besedami: "Groteskna ženska spaka". 

Muzi nikakor ni prostor pred Galerijo

Bassin je bil eden izmed pobudnikov, da je do murskosoboške galerije sploh prišlo, in preden se je lotil kritike same skulpture, je povedal: "Nikakor ni prostor, da je pred galerijo, ki se je afirmirala z mednarodnim bienalom, nekoč jugoslovanskim, in se je zapisala v zgodovino bienalov v Evropi, tu zdaj en spomenik, ki  pravzaprav kliče po neki provincialnosti. Česa? Razmišljanja, ki je daleč od kiparstva."

Zgodovinski spomeniki imajo znak estetike

Vsi znani spomeniki v Murski Soboti, kot je spomenik rdečearmejcem, kjer so sodelovali tudi vodilni slovenski kiparji, in spomenik heroju Štefanu Kovaču, delo Mikija Mustra, imajo svoj znak, ki ga je Bassin opisal kot znak socialne estetike, znak časa, in dodal, da je verjetno prav, da taki spomeniki zmeraj ostanejo. O obstanku muze pa je povedal: "Seveda, vprašanje pa je, če ostane nek spomenik, ki si ga je kiparka, Irena Brunec Tebi, izmislila kar tako. Zakaj ravno devet muz, zakaj sploh muze v nekem prostoru, ki ni za to morebiti niti pogojen."

Celotna skulptura je odraz kičaste male plastike 

Po mnenju Bassina je kip muze Erato groteskna ženska spaka, ki nakazuje s postavitvijo sicer eno odkrito ali manj zakrito erotiko, medtem ko je lice obraza predvsem izrazito moško, z vsemi rekviziti, ki so zraven, s stlačenimi glavami in z narobe obrnjeno sovo. Celoten skupek je opisal kot odraz kičaste male plastike, ki se je pojavljala  v pisarnah koncem 19. stoletja. "Po drugi strani je pa to odziv, ki ga je kiparka dobila od znanega ameriškega kiparja Jeffa Koonsa. Tista nelogična obarvanost, odziv ene popartistične verzije, presajene iz 19. stoletja v 21. stoletje pa končam s tremi vprašaji."

Stroka bi lahko preprečila postavitev muze Erato

"O tem ali je sploh umestno javne skulpture postavljati tam, kamor se kakšnemu od kiparjev zazdi, ali da na svoj način izsiljuje lokacijo, to ni samo problem naše slovenske sredine, ampak bom rekel večjih krajev." Tako je navedel nesrečna krožišča z izborom samorastniških skulptur župana Kanglerja v Mariboru, kjer pa je stroka opravila svoje in se je župan temu podredil.

Uporabljeni verzi so zloraba pesnika

Posebej je opozoril na verze aktualnih pesnikov, tudi njegovega dobrega znanca iz 60. let, Jožeta Olaja. »A ni to zloraba pesnika, ki ga ni več, mrtvega pesnika, uporabiti njegove verze. Gospodu Lainščku vse lepo v njegovi literaturi, a tisto, kar on meni o spomeniku, pa mislim, da ne zasluži njegovega dobrega pisateljskega imena«, je o verzih, ki obkrožajo muzo, povedal Bassin.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Wizeman

Hah, še eden provincialni sveznalac. Ka pa ma te pojma o umetnosti? Nej, Fenix? Te je tvoj, hitro ga malo oblajaj.

elanino

Entiteta?!
Kje pa ste to pobrali, v Bosni?

pubi

Še en vseznali kritik

komentator

Še eden ka desetletja živi na račun delavcev. Sam pa še nikdar nej migno s prstom. Izgleda pa kak če bi ibl topel

BB

Ges tüj mijslin ka bi pred zvejzdov prouti križišči boukše plac bio za njou...

Tan bi bar zabavala "vesele" ljudi ki pridejo iz gostilne ;)

feniks3.0

not this shit again.

zdaj so na tapeti malo bolj pomembni dogodki. počakajte še kakšen teden pa se potem po mili volji bockajte če je ali ni.

(mi pa nikoli ne bo jasno zakaj se lokalna skupnost in strokovna skupnost ne zavzameta za odstranitev kipa...)

KIRA

evo gospa umetnica, ki si bila tako arogantna. zdaj ti še kritik pove da ealaš krš, ki ne spada v to okolje. pa ne mi o njegovih kvalifikacijah... sigurno jih ima več kot ti. http://sl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Bassin

DobraVolja

Žal je tak kak pravi Bassin.

McLaud

Se pravi ka je za dobre pare stržila te kič ka ga je skup spravila!

sobotašinfo.com

Güčij se ka :

V petek ob 12.00, na den protestov, imajo režiserji EPK -ja zaključek pri Zvejzdi, vključno z glavnin bankomatom oz. županom .

Kasneje popoldan, do pa od začetka, do konca protestov, varovali - branili kijp Pisunije(Muze) ... ako bo potrebno, do okroug njega baje napravili tüdi žijvi ščit, ka se toj "umetnosti" ne zgodij zlo.

Tušejranja nede, ka sta si župan in Marinuzzi nej dobriva, in slednji nešče odprejti hidranta !

DobraVolja

Ja, seveda. Vej pa je za njega dobila 87.000 €, župan ji je to omogočo. Stroka pravi, ka je strošek izdelave kipa v takšni velikosti največ 11.000 €. Zdaj pa računajte, kelko je profitejrala ...

Sobochanec

Hehe,
kiparka itak more svoje delo hfaliti, ali stari Bassin je lipou opijso dodatke.

Iz konteksta skubleni verz pokojnoga pesnika je skrunjenje njegovoga dela. Soglasje za objavo so lejko dali dediči, šteri mogouče nejso glij biseri poetike.
Lainščekov delež je pa dodatek folklori prekmurski kulturnikov, šteri lejko slujžijo edijno na račun popularizacije malomeščanske prekmurske somarije. Nej san gvüšen, ka opravičeno našo (po njihovo) "vukojebino" ešče bole rijvlejo v kmico.

DobraVolja

Zanima me samo, od kje je pobrana ta "entiteta". Tega pojma se spomnim s člankov o parapsiholoških pojavih, duhovi in to ... No, saj je tudi Bassin kar primeren za to ...

MacUser

Za polpismene:

entitéta

-e ž (ẹ̑) filoz. kar je, obstaja: entitete v prostoru in času

mixer

Pridružujem se opravičeni kritiki gospoda Bassina, ker je kompetenten, da o tem govori. To je njegova stroka,vsi ostali lahko poveste svoje mnenje,vendar pa ima kritika stroke svojo težo. In ni edini od stroke, ki je povedal svoje mnenje. Sicer pa, če so se za takšno muzo odločili v mestnem svetu, skupaj z županom se ni za čuditi. Mogoče samo še to, da bi ta denar, ki ni majhen lahko drugače razporedili med naše občane, če ga že imajo višek. Za marsikateri bolj pomemben namen bi lahko šel.

whatever

DobraVolja, pa saj si na interneti!
Google pravi o entiteti takole:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Entiteta
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=ge=entite…
No, mogoče pa neje fora v ton ka bi Bassini bil primeren za to, ampak mogoče ti NISI primeren za ta pogovor, glede na to da si rahlo zgrešil bistvo vsega..

andrej_m

V PETEK PROTEST PROTI MUZI!

lethal lexi

No me zanima ka de pravla zvelicena umetnica.................no letos mo tude videli kak se bo na bozicni razsvetljavi in okrasitvi sparalo glede na to ka je ta ritlasta muza napravila krater v proracun

Boltzmanovakonstanta

UDBI ter KOSu in ostalemu Jugo-srbskemu polu gre v nos namreč to, da niso postavili raje kakšen kip srbskih herojev, morda Miloševića, Mladića, lik kateremu bi del obraza posodil morda sam Janković.

Medulla.

Ok, stvar je kič. Človik je strokovnjak. Entiteta je beseda, ki jo srečaš, če kdaj odpreš novine. Gej neje žaljivka. In problem neje 90.00 evrof za kulturo, ampak v ton, ka se eni lokalci že leta trudijo za dvig kulturne zavesti pri nas, ampak se jih spregleda, kda se tala pejneze.

dupont

ta zgodba gračuvle čiduže boukše. lidgej se zavedajo ka trbej pejneze šparati pa smo se tuj nekak navadili na takšen mizeren lajf, eni so-called umetniki pa idejo pa napravijo kič, ga mastno odajo, te pa še kontra provocejrajo, češ što smo mi, što so pisarniški pisuni in podobno, ka do sodili njeno delo. če bi tou bilo đabe, ne bi nika pravo, samo ona je tu pokasejrala dobre pejneze za tou ka je po blati rovarila.

Brzzi

Fala bougi nejsen edini, keremi je ta stvar grozna, pa še to sredi Sobote. Ponoči bi rajši vida Aliena kak pa to skropucalo. LP z brejga

B.C.

GE MAN EN PREDLOG!!!

Vržimo sküper pejneze, te pa idemo küjpimo eno takšno preci lejpo pa velko pregrinjalo, te pa idemo pa muzo/laboda/sovo/skejt doj zamotamo, te pa bomo skuper lejko občudovale pregrinjalo, pa mo vsi srečne pa vesejle...

Samo moremo pazite ka rejsan lejpo pregrinjalo najdemo... Resno!

only12345

pa nebi rajši se ukvarjali z lastno familijo / otroci in kakšo dvorišče mate doma? pa bmk... če to tan stoji ALI NE ! pomebnejše stvari so na ton sfejti...

kansas

se nebi ti raje ukvarjal/a z lastno familijo/otroci in kakšno dvorišče imaš doma kot pa z nami,ki komentiramo?!!!

sandrakle

eh, saj ne moreš verjeti, kako nas imajo (spet) za norca! namesto, da bi ta denar porabili za kaj koristnega, s(m)o ga pač naložili v cecek... za ta denar bi lahko npr. cel mesec imeli adventni sejem s stojnicami, kuhanim vinom in podobnim, ampak ne, mi imamo cecek! zdaj se pa potem imejmo radi in se muzajmo...

DobraVolja

MacUser, 5. dec. 2012, 17.48:
Pogledala sem malo bolje - navedeni pojem se najde najpogosteje na področju politike, ki jo bolj malo spremljam, konkretneje, pri bosenskih političnih zadevah, zato ima Elanino prav.
Sama sem bolj aktivna na povsem drugih področjih in noben človek ne ve vsega.
Če ne obvladamo določenega pojma, je to stvar razgledanosti, ne pismenosti, s čim ste povedali več o sebi, MacUser. Glede na dosedanje komentarje pa lahko trdim, da nisem manj razgledana in pismena kot velika večina komentatorjev na tej strani.:-)
Ne sodite ljudi, če jih ne poznate, ok?
A vseeno - hvala za razlago. Lepo je, da se človek lahko marsikaj nauči tudi tam, kjer najmanj pričakuje.

DobraVolja

WhatEver, 5. dec. 17.58
Če sem rahlo zgrešil bistvo vsega - že mogoče. Šlo je samo za štos, ki bi bil bolje razumljen, če bi se prebralo moje pretekle komentarje. V prvem je navedeno, da ima Bassin prav.
Šlo je tudi za rahel štos, nič drugega. Ne nujno dober, a še vedno samo štos, ki se ga je vzelo preveč resno.
Zdaj pa zaključujem zadevo z moje strani, ker je povedano vse.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice